top of page

En langhelg i Helsinki

Tekst og foto: Pia Strømstad

Helsinki-Uspenskikatedralen.png

MELLOM ØST OG VEST: Uspenskikatedralen minner om at Finland har en lang grense mot Russland.

Finnene slår oss på mange fronter, på lykkebarometeret og i kaffedrikking, og kanskje finnes lykken i fire K-er, kaffi og kaaku, kaviar og kokheit sauna. 

Helsinki er krysningspunktet mellom nordisk enkelhet og blanke russiske løkkupler, med et klima vi er godt vant med og et nabofolk med et språk vi overhodet ikke forstår. Eksotisk og likevel hjemmevant.

 

Navet – eller i hvert fall et godt utgangspunkt for å orientere seg i byen, er Salutorget og den hvite domkirken rett ved havnen. Når du står med ryggen mot sjøen, har du turistfeller og genuine opplevelser innen rekkevidde.

 

Ta en titt til høyre opp mot Uspenskikatedralen med løkkuplene som skinner i gull, og gjør deg noen tanker om den russiske bjørnen som slumrer 280 kilometer mot øst.

Kast et blikk rett frem mot den hvite domkirken som er et av landemerkene i Helsinki. Den ble innviet i 1852 og het opprinnelig Nikolaikirken etter tsar Nikolai 1. av Russland. Etter at Finland ble selvstendig i 1917, forsvant naturlig nok det russiske navnet.

Helsinki-domkirke-Foto-Tapio-Haaja-Unsplash.png

FUNFACT: Videoen til den finske hiten Sandstorm av artisten Darude, er spilt inn på trappen foran domkirken. Du har ganske sikkert hørt den, i filmen Dune, i en av filmene om Johnny English, eller på et dansegulv nær deg. Foto: Tapio Haaja/Unsplash.com

På selve Salutorget i havnen er du omringet av oransje telt hvor du kan kjøpe håndlagde suvenirer, ikke fullt så håndlagde suvenirer. laksesuppe og rugdeigspaier fylt med ris eller poteter. Lite er så finsk som sånne piroger.

 

Skrått til venstre bak ryggen på deg, ligger Den gamle saluhallen fra 1889 og det eldste markedet i Helsinki. I de utskårne trebodene er det kafeer og matutsalg og ikke minst en mulighet til å smake kaviar både av stør og laks.

Gamla Saluhallen

Södra Kajen/ Eteläranta

Helsinki-Den-gamle-saluhallen-bredde.png

DEN GAMLE SALUHALLEN: Mye av det gamle interiøret fra sluttet av 1800-tallet er beholdt.

En finsk kauppahalli eller saluhall, er ikke bare et utsalg, men også et samlingspunkt, og på kauppahallin i bydelen Kallio, er det enda tydeligere. Den er større. Utvalget av råvarer, ikke minst kjøtt, fisk og grønnsaker er imponerende, og i andre etasje kan du komme over lokal design og håndverk. Bydelen er også kjent for å være litt bohemaktig og kul med bruktbutikker, veganske kafeer og litt nedpå stemning.

Hakaniemi kauppahalli/saluhall

Hämeentie 1

Helsinki-Kallio-saluhall.png

KAUPAHALLI: Saluhallen i Kallio er både mathall og et sosialt møtested. 

Du har ikke vært mange timer i Helsinki før du oppdager at kaviar er populært. Ikke den på tube, men i form av rogn fra sik, laks og stør. Gjerne servert med russiske blinis og smetana som ligner crème fraiche. Kaviar og bobler er sjelden feil, og Finlandia Caviar er både restaurant og butikk og sies å ha det største utvalget av kaviar i Helsinki. Boblene bruser i glasset, og på tallerkenen får vi et lite utvalg av ulike typer kaviar. Og fortsatt har vi ikke beveget oss mer enn noen skritt fra Salutorget.

Finlandia Caviar

Eteläranta 20

Helsinki-Finlandia-Caviar-3.png

PERLER FRA HAVET: Et lite utvalg av ulike typer kaviar på Finlandia Caviar.

Vi skal ikke forlate Salutorget helt ennå, bare bevege oss over i den andre enden, nær pariserhjulet. For det er bare å hoppe i det.

Allas er det store badstue- og badeanlegget i havnen. Det er nytt og moderne med stor fellessauna med utsikt mot havnen og to mindre kjønnsdelte badstuer. Du kan sette deg ut i solen/regnet/snøværet og nyte øyeblikket, gå i bassenget som holder godt over 25 grader eller klarne hodet og tankene i sjøvannsbassenget som holder noen grader over null. Det er en opplevelse du ikke vil gå glipp av, du er tross alt i Finland, og saunaen er det som kalles Finlands livmor.

Allas Pool

Katajanokanlaituri 2 A

Helsinki-Allas-badeanlegg-bredde.png

VEIEN TIL LYKKE: Mange mener at badstue og kalde bad er noe av forklaringen på at finner er så lykkelige. Allas er et stort badeanlegg rett ved havnen og Salutorget.

Med den gode varmen i kroppen og den nesten berusende følelsen i hodet etter en iskald dukkert, er det bare å skrå over Salutorget igjen, til enden av Esplanaden, en fin stripe av en park som går fra torget og opp til Svenska Teatern. Ved Salutorget ligger Kappeli med 150 års historie bak seg, en kafé/ restaurant/bar som er tro mot røttene samtidig som den har holdt takt med tiden. Det er rom for bobler igjen, eller bare en kaffe og en smoothie, eller middag om kvelden under lysekronene og de store, buede vinduene.

Kappeli

Eteläesplanadi 1

Helsinki er byen med alle de små, grønne parkene, og i enden av den lange Esplanaden begynner du å nærme deg seriøs shopping. Helt i enden og til høyre, ligger Stockmann, Nord-Europas største varehus. Om du er mindre opptatt av klær og mer opptatt av mat, eller opptatt både av mote og av mat, ta en tur i kjelleren. Det er ikke mange matbutikker i Norge som kan måle seg med denne.

Stockmann

Aleksanterinkatu 52

Kämp Galleria er kanskje hakket hvassere enn Stockmann, interiøret enda litt mer elegant, arkitekturen litt mer spektakulær. Varehuset ligger bare et kvartal nedenfor Stockmann, så det finns ingen grunn til ikke å legge veien innom. Det måtte være at kredittkortet er i ferd med å bli rødglødende.  

Kämp Galleria

Pohjoisesplanadi 31

VEIEN TIL LYKKE?: Shopping på Kämp Galleria er om ikke annet en visuell opplevelse. Foto: Julia Kivela/Visit Finland

Helsinki_KämpGallery_shopping_by_Julia_Kivela_W2A0125.png
Helsinki_KämpGallery_shopping_by_Julia_Kivela_W2A0194-Edit-2.png

Har du nå fått handleknær og handleposene tynger, ligger det en fin liten champagnebar med restaurant i 2. etasje, rett over gaten for Stockmann.

Kiila

Aleksanterinkatu 21

Kiila-bar.png

SHOPPINGPAUSE: Med champagne eller en drink på Kiila

Er du mer for party, må du hive deg på trikken. På SpåraKoff går det bokstavelig talt på skinner. Trikkebaren tar en runde gjennom byen mens du tar en runde i baren. Trikken går riktignok bare om sommeren. Vinterstid er det bare åpent for private arrangementer.

 

SpåraKoff

Helsinki-Ekberg-kafé.png

Eller kanskje er du mer for kavhi og kakku. Ekberg 1852 er Helsinkis eldste konditori. Igjen er det lett å orientere seg. Fra venstresiden av Esplanaden og med Svenska Teatern i ryggen, følger du bare Bulevardi rett frem, forbi enda en park. Finner drikker enda mer kaffe enn nordmenn, og kaffen på Ekberg er fra bærekraftige og økologiske gårder, og noen av kakene har stått på menyen i over 150 år.

 

Ekberg 1852

Bulevardi 9

KAVHI OG KAKKU: To K-er til finsk lykke, og på Ekberg 1852 får du begge deler.

Enda en ting som slår deg når du kommer til Helsinki, er second hand og vintage, bruktsjapper og designervesker. På vei til Ekberg, i Bulevardi 3, kommer du forbi showrommet til Relove. Konseptet er en kombinasjon av gjenbruk og kafé. Dette er bare et lite showrom, men Relove har flere utsalg i Helsinki – også på flyplassen.

 

Relove

NY KJÆRLIGHET: I Helsinki dukker second hand, vintage og bruktsjapper opp over alt. Relove kombinerer gjenbruk og kafé.

Helsinki-Relove.png

Vi ta med Loved bags for deg som drømmer om Hermés- og Chanel-vesker. De har nettbutikk og et showrom ved siden av den lille kaviar- og boblebaren som vi nevnte nede ved Salutorget. Dette er såpass eksklusivt at du må gjøre avtale på forhånd.

 

Loved bags

Eteläranta 20

Når det lir mot kveld, og den lange, lyse nordiske sommernatten bare så vidt blekner, eller vintermørket for lengst har omsluttet deg, er det tid for middag. Helsinki er en by på størrelse med Oslo, så det sier seg selv at det er et hav av muligheter.

Helsinki-Savotta-restaurant.png
Helsinki-Savotta-finske-smaker.png

Savotta er kanskje litt turistpreget, men til gjengjeld står det bjørn på menyen! Restauranten ligger i empirekvartalet rett foran domkirken og er innredet som en gammel, finsk stue. Det er lavt under taket, tremøbler og filleryer, og menyen er ganske tradisjonelt finsk, uten at det skal skremme noen. I Finland foregår det bjørnejakt om høsten, men for øyeblikket, har restauranten bjørn fra Estland servert med potetterrin og furuglasert løk. Du kan også nøye deg med en liten smakebit av bjørn til forrett, eller gå for noe tryggere, som ishavsrøye eller reinsdyr, og  bestille en tallerken med smakebiter av finske spesialiteter ved siden av.

Ravintola Savotta

Aleksanterinkatu 22

BJØRN PÅ MENYEN: Restaurant Savotta er innredet som en gammel finsk stue og byr på lokale råvarer, selv om bjørnekjøttet er fra Estland.

Like ved siden av Savotta, lot vi oss lokke inn i cocktailbaren Blanda. Den henger sammen med restauranten Brasa hvor de steker over åpen ild. Går du for de råeste kjøttstykkene, kan du være med og plukke ut det du har lyst på i tørrmodningsskapet, før det havner på glørne. Det høres ut som en tur i de dype, finske skogene, men dette er gjort med finesse. For det er også ceviche med kamskjell og kongemakrell i ponzusaus med syrlig eple og ristet rug. Og til dessert, en fantastisk ispinne med epler og hvit sjokolade servert på granbar og lukten av bål. Dette finsk på den andre måten.  

Brasa og Blanda

Aleksanterinkatu 22

Helsinki-Brasa-bar.png
Helsinki-Brasa-restaurant.png

KOKE OG BRASE: På Brasa tilberedes tørrmodnet kjøtt og fisk over åpen ild, men du får også ceviche, kamskjell og fersk asparges.

Helsinki-Brasa-restaurant-tørrmodning.png
Helsinki-Brasa-restaurant-ceviche-og-asparges-1.png
Helsinki-Brasa-restaurant-kamskjell.png
Helsinki-Brasa-restaurant-iskrem.png

PINNEIS: På Brasa kommer epleisen med hvit sjokolade på granbar og et hint av røyk.

Helsinki har én restaurant med 2 stjerner, og fem med 1 stjerne. Når du først er i Finland, er det kanskje morsomt å oppleve noe som har røtter i finsk kultur. På Finnjävel er også interiøret, serviset og bestikket signert finske designere.

Finnjävel Salonki

Ainonkatu 3

Men livet er mer enn shopping og Chanel, mer enn bobler og belugakaviar, og finner er kanskje flinkere enn de fleste til å finne balansen. De er tross alt kåret til verdens lykkeligste folk 8 ganger på rad. Du trenger ikke å være religiøs for å få en mektig opplevelse i steinkirken eller grottekirken som Tempelplassen kirke også kalles. Kirken er hugget ut i fjellet, midt i byen. Lyset faller inn gjennom vinduene i taket, og «altertavlen» er en sprekk i berget.

Steinkirken/Tempelplassen kirke

Lutherinkatu 3, 15 minutter å gå fra togstasjonen

Temppeliaukio-Rock-Church_1289.png

GROTTEKIRKEN: Temppeliaukio eller Tempelplassen kirke er hugget ut i fjellet og tegnet av arkitektbrødrene Timo og Tuomo Suomalainen. Foto: Visit Finland

Når finnene har funnet lykkeformelen forklares det gjerne med høy grad av tillit, små forskjeller, varme badstuer og kalde bad og en evne til å glede seg over de små ting. Det er noe å ta med seg i bagasjen når man reiser hjem til Norge. Vi ligger jo «bare» som nummer 7 på listen.

Fakta

Det går direktefly til Helsinki fra Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Ta toget fra flyplassen og inn til sentrum. Det tar ca. 30 minutter, er raskere enn å ta bussen og koster det samme, ca. 5 euro. Buss 600 går også fra flyplassen til jernbanestasjonen i sentrum, men tar 45 minutter. Fra jernbanestasjonen går det trikk i flere retninger, blant annet linje 2 og 9. Du kan kjøpe billett i HSL-appen eller ved å tæppe bankkortet ombord. Fra havnen i Salutorget går det båter ut til øyene utenfor byen.

Helsinki-trikk-Foto-Tapio-Haaja-Unsplash.png

SKINNELANGS: Trikken er en naturlig del av bybildet og gjør det enkelt å komme rundt i byen. Foto: Tapio Haaja/Unsplash.com

Kin på å reise? les også:

bottom of page