BERGEN
– en byguide
Tekst: Pia Strømstad
Det er ikke sant at det alltid regner i Bergen. Og hvis det regner, har du bare verdens beste unnskyldning for å trekke inn til god mat og drikke.
LEGG TUREN TIL BERGEN: Passe stor, veldig sjarmerende og med en haug av steder det er verdt å stikke innom for litt mat og en glass vin. Foto: Per Nybø - VisitNorway
Når det regner ...
Eller det er surt og kaldt, for det hender jo ... Da er det bare å trekke inn i varmen, til varm sjokolade med hjemmelagde marshmallows. Spanske Agur Concellon Arechaga har slått seg ned i Hardanger og lager sjokolade med norske smaker. Bestselgerne er sjokolade med brunost, reinlav og tyttebær, men når det regner vannrett, er det varm sjokolade i store krus som gjelder. Velg favoritten din, fra den helt mørke, litt bitre til den lyse, milde og søte. Ingen tvil om at sjokoladebaren også er Insta-favoritt. Mange utenlandske turister haker den av på Must see-listen sin i Bergen, men både bergensere og andre nordmenn må finne veien hit.
FJÅK
Skostredet 5
NÅR DET REGNER: Varm sjokolade med hjemmelaget marshmallows på Fjåk. Foto: Pia Strømstad
... og når solen titter fram
Da går du til naboen. Utenfor Hallaisen køer folk opp for å få hjemmelaget iskrem med blåbær (den heter selvfølgelig Purple Rain), med belgisk sjokolade eller brunost (du er tross alt i Norge), med skillingsbollekrydder (du er tross alt i Bergen), vegansk lime og kokos eller ekte pistasj. Sett deg i bakgården eller ta deg en spasertur i det lille smauet. Den lille gatestubben Skostredet er i det hele tatt en utelivsfavoritt.
HALLAISEN
Skostredet 5
https://www.hallaisen.com
1 stjerne verdt
Mens Oslo, Stavanger og Trondheim kan blinke med opptil flere Michelin-stjerner, har Bergen bare én. Til gjengjeld har Bergen Christopher Haatuft, han med gulltannen og en fortid som halvpunker. På Lysverket trenger du ikke å føle deg bortkommen. Det er avslappet og likevel helt Michelin med ikke minst fantastisk vestlandsk sjømat. Digg, digg, digg. Det finnes flere muligheter til å oppleve Christopher. I baren kan du ta et glass vin og få noen småretter. Du kan også skaffe deg kokeboka hans som vant prisen for Årets kokebok i 2023. Bra kokt (Gyldendal) er i tillegg til oppskriftene også en knallgod historie som kan leses fra perm til perm.
LYSVERKET
Rasmus Meyers allé 9
https://www.lysverket.no
Pizza på betongen
Hoggorm er Lysverkets rake motsetning, og likevel ikke. Dette er også Christopher Haatuft, men mye nærmere den rufsete og halvpunkete Haatuften han var da han var yngre. Pizzasjappa ligger i det som ser ut som et gammelt bilverksted. Pizzaen er superdigg, vinkartet spennende, og det kuleste er at alle går hit – studenter og gæmliser, alle føler seg like hjemme.
HOGGORM
Nygårdsgaten 29
https://www.hoggormpizza.no
RÅ PIZZA: Hoggorm er Michelin-stjernekokk Christopher Haatufts litt mer upolerte pizzasted. Foto: Pia Strømstad
GAPTRAST
Baneveien 16
https://gaptrast.no
Et nytt stjerneskudd
Gaptrast er en helt ny restaurant i Bergen, og den sikter mot stjernene. Det er ikke utenkelig at de kommer til å drysse. De som står bak, er de tidligere gründerne av restauranten Bare som hadde stjerne da den ble lagt ned. DN har vært der og ga 28 av 30 mulige stjerner. De beskrev det som en fantastisk opplevelse, ikke bare et måltid. Prisen er stiv – de endte på 11.000 for to. Det kan sikkert gjøres rimeligere, man trenger jo ikke å drikke champagne. Uansett er det ikke for alle og ikke for alle anledninger, men det er fantastisk med kokker og vinkelnere som strekker seg mot himmelen.
BANZHA
Neumanns gate 28
https://www.banzha.no
En kinesisk solstråle
I kinesiske Yunnan er banzha slang for fantastisk. Den lille restauranten med det kuleste rosa interiøret er et lite vitaminkick. Det er solskinn på en regntung bergensdag, og lysspillet på veggen kan minne om noe designerne Daniel Rybakken kunne ha stått for. Christopher Haatuft har vært mentor for kinesiske Michelle Zhao som er vokst opp i Yunnan på grensen til Vietnam, Myanmar og Laos. Der bruker de mye friske urter som mynte, koriander, sitrongress og chili. Du får tykke nudler, fermentert kål – litt som kimchi, møre biter av marinert kjøtt, friske urter og søt og passe tåredryppende spicy chiliolje. Komboen er magisk – eller banzha da, for å holde oss til kinesisk. Kommer du deg ikke til Bergen, la Banzha komme til deg. Michelle Zhao har gitt ut kokeboka Hjemmelaget kinesisk på Cappelen Damm.
KULT KINESISK: Banzha, sier Michelle Zhao. Det betyr fantastisk, og i kokeboka Hjemmelaget kinesisk på Cappelen Damm, deler hun oppskrifter på mat hun er vokst opp med. Foto: Silje Bryn Knutsen
ET KINESISK KICK: Knallrosa interiør, tykke nudler og luftige bao buns på Banzha. Foto: Pia Strømstad
CAFÉ NORGE
Hotel Norge, Nedre Ole Bulls plass 4
https://www.scandichotels.no/hotell/norge/bergen/hotel-norge-by-scandic/restaurant/cafe-norge
Champagnebrunch
Hotell Norge, eller bare Norge, er en sentral faktor i Bergen. Det har vært hotell siden 1885, det har brent og vært bygget opp igjen og om igjen. I 2018 åpnet det i helt nyoppusset drakt og driftes av Scandic. I første etasje har det kommet en kafé med mesanin og uteservering, og det er litt sånn champagnelunsj-lørdagsluksus stemning og lett å stikke innom når man likevel er forbi.
CHAMPAGNE + LUNSJ: Kafeen i første etasje på Hotel Norge innbyr til begge deler. Foto: Pia Strømstad
En pølse i natten
Her blir det også kø. Trekroneren er byens absolutte pølsebod med et hav av ulike pølser fra en lokal slakter og masse digg tilbehør. Turistene syns det er veldig eksotisk med reinsdyrpølse. Går det an å spise Rudolf liksom? Og ja, det gjør det.
TYPISK BERGENSK: En pølse på Trekroneren og street art på nærmeste husvegg. Foto: Pia Strømstad
MOON
Marken 33
https://www.moonrestaurantbergen.com
Et lite glimt av stjernene
Det er riktig at Bergen bare har 1 Michelin-stjerne, men Moon er nevnt i guiden. Den lille restauranten drives av franske tvillingbrødre. De siterer den franske forfatteren Virginia Woolf og sier (fritt oversatt) at du ikke kan tenke klart, virkelig elske eller sove godt hvis du ikke har spist godt. Det er en knøttliten restaurant, så pass på å bestille bord!
De små fargede husene
Jeg kaller dem bare det der de ligger i Kaigaten langs Lille Lungegårdsvann. Du kan gå fra hus til hus, ta et glass vin i vinbaren, en lekker kake i delien og en vaffel med røkt ørret i restauranten ved siden av uten å ha beveget deg mer enn et par meter.
Kaigaten Deli
https://www.litleremat.no/kaigaten
Vinbaren - Vin & Pintxos
https://bergenbergen.no/vinbaren
Bergen Brunsj
https://bergenbergen.no/bergen-brunsj
PÅ REKKE OG RAD: I Kaigaten, mellom jernbanen og Festplassen, ligger vinbarer og delier side om side i de fargerike husene. Foto: Pia Strømstad
BARK
Baneveien 16
https://barkrestaurant.no
Nordisk sosialt
Bark er en nykommer i Bergen, like avslappet og kult som maten er knivskarp og helt på høyden. Bark er natur og norsk skog, og råvarene er typisk nordiske, men med den litt sofistikerte franske touchen. Sett dere i baren med et glass vin og noen små snacksretter (krustaden med tartar må med!) eller i restauranten til full pakke som de kaller det.
NORDISK NEDPÅ: Bark er en nykommer med småretter i baren og full pakke i restauranten. Foto: Pia Strømstad
NAMA SUSHI
Lodin Lepps gate 2B
namasushi.no
Japansk fushion
Nama har jeg ikke besøkt ennå, men jeg er ganske sikker på at jeg er på trygg grunn når jeg anbefaler den likevel. Jeg har spist sushi og sashimi fra en bod på et matmarked i Bergen. Og for en servering. Laksen ble så vidt brent av med en liten gassbrenner, fisken ble toppet med lakserogn og friske urter! Klarer de det i en enkel bod, klarer de det garantert i restauranten. Hit skal jeg!
CORNELIUS PÅ HOLMEN
Vestrepollsveien 109, 5177 Bjorøyhamn
https://corneliusrestaurant.no
En helt unik sjømatopplevelse
Har du sett den mørke horror-komedien The Menu med Ralph Fiennes i hovedrollen? Manusforfatteren lot seg inspirere etter å ha vært på restauranten som ligger på en enslig holme ute i fjorden sør for Bergen. Du blir hentet i båt på Bryggen og går i land på denne sjømatrestauranten hvor du nesten bokstavelig talt sitter med føttene i vannet. Dykkere henter opp kamskjell like ute i fjorden. Kråkebollene beiter i fjæra. Sjøkrepsen er det en lokal fisker som leverer, og vinkjelleren med 7000 flasker kjøles naturlig av berget som stikker opp av sjøen.
PÅ FISKETUR: På Cornelius dykker de etter kamskjell, sanker i fjæra og får sjøkrepsen levert av en lokal fisker. Foto: Shot by Skeie
BARE VIN- OG MATBAR
Vågsallmenningen 1
https://www.debergenske.no/bergen/restauranter/bare/
En baropplevelse
I hotellet Bergen Børs i den gamle børsen fra 1862, ligger en av Norges vakreste barer. Det er høyt under taket, og veggene er dekket av speilfliser. Tidligere var det bare bar her, men i høst har de endret konsept til å bli også en matbar. Eierne har tidligere drevet Bare – Bergens første stjernerestaurant – så ambisjonene er nok på plass.
NOBEL BOPEL
Welhavens gave 64
https://nobelbopel.no
Quiz og vin
Dette er en typisk nabolagskafé med en litt sånn Berlin-vibe. Det er retrosjarmerende og alltid kamp om å få plass i 70-tallssofaene. Studenter, barnefamilier og pensjonister trives like godt. Her får du verdens beste vaniljeboller, en skikkelig hverdagsbrønsj og rause blingser – prøv eggesalat eller chevre med pære, nøtter og honning. Torsdag kveld kan du skjerpe hjernecellene, sløve dem ned med et glass vin og bli med på quiz.
NATURHISTORISK MUSEUM
I hvalens buk
Apropos quiz og kunnskap ... Nobel Bopel ligger i nærheten av universitetsaulaen i den gamle, flotte Christie-bygningen. Der holder Naturhistorisk museum til, og jeg lover, det er magisk. De gamle montrene er satt vakkert i stand igjen. Det er høyt under taket, og der oppe under takvelvingen henger det digre hvalskjeletter. Jeg hadde aldri trodd jeg ville la meg fascinere av utstoppede dyr, men jeg gjorde det.
NOE FOR ØYET: På Naturhistorisk museum har de tatt vare på og løftet fram den gammeldagse estetikken. Foto: Pia Strømstad
NOBEL BOPEL
Welhavens gave 64
https://nobelbopel.no
Hopp i havet
I Bergen er du omgitt av vann på alle kanter. Kommer det ikke ovenfra, skyller fjorden alltid inn mot land. Ikke noe er som å bade i oppvarmet basseng under stjernehimmelen eller når det drypper fra nattehimmelen. Nordnes sjøbad er nesten vel så mye en høst- og vinterfavoritt som en sommeraktivitet. Badstuekulturen er naturligvis kommet til Bergen også, og det spiller ingen rolle hvor kaldt det er i vannet så lenge du kan varme deg ved badstueovnen. Badstuene er i tillegg supersosiale. Du kommer alltid i kontakt med folk. Det finnes badstue på Nordnes sjøbad og flere andre steder i byen.
Nordnes sjøbad
Nordnesparken 30
Heit Bergen
Marineholmen
https://www.heitbergensauna.com
BKB Sauna
Kong Christian Frederiksplass 6
City Sauna
Mobil badstue, men er åpen for drop-in på Fløttmannsplassen noen dager i uken.
Laugaren
Georgernes Verft 10
BERGEN BRYGGE: I magisk lys. Foto: Per Nybø - VisitNorway.
ARBORETET
Mildevegen 240, 5259 Hjellestad
https://www.uib.no/universitetshagene/64774/arboretet
Byen i blomst
Bergen er byen som farges av rhododendron når våren kommer. Du trenger egentlig å dra noe sted, for det er rhododendron i alle slags farger overalt. Men får du ikke nok, kan du legge turen til Arboretet utenfor byen.