top of page

Geir Salvesen anbefaler

Sommerens beste rosévinkjøp

Rosévin blir stadig mer populært. Det merker du i hyllene på Vinmonopolet. Fordelen er at vinene passer til så mye. Jeg har plukket noen av mine absolutte favoritter – og et knippe lyse og elegante roséviner fra Frankrike og noen mer energiske fra Frankrike og Italia. 

Rosevin_stefan-schauberger-unsplash.jpg

Sommer og rosévin passer godt sammen, og stadig flere velger rosévin. Nå kan vi vel si det har løsnet.
Foto: Stefan Schauberger /Unsplash

Før var rosévin nærmest ensbetydende med portugisiske Mateus – den med den karakteristiske flasken som havnet på mang en studenthybel. Nå har rosévinrevolusjonen kommet også til Norge, og vi finner en mengde forskjellige typer og stiler fra nærmest alle vinland. Salget gjennom Vinmonopolet økte med hele 13 prosent i pandemiåret 2021. Grensene var riktignok i stor grad stengt, og tallene må tas med en liten klype salt. Men trenden er klar. Rosa vin har stor oppgang, salget av rødvin går nedover. Men hvilken rosévin skal man velge? Det kommer litt an på anledningen. Og bruken.

Grovt sett kan man dele stilene opp i tre typer.

  1. Den lyse, forsiktige, elegante fra Provence i Sør-Frankrike og delvis også fra Languedoc.

  2. Den litt spisse, energiske rødbærsdrevne stilen med tendenser til tanniner, f. eks fra Piemonte og Loire.

  3. Tutti-frutti-varianter fra Sør-Italia og Sør-Spania. Dype i fargen og ofte med noe restsødme.
     

Her skal vi konsentrere oss om de to første variantene, fordi de er klart best.

 

Provence er det området i verden der man tror rosévinproduksjonen startet opp for over to tusen år siden. Prinsippet er jo enkelt. Man tar blå druer, rødvinsdruer, presser dem og lar saften ligge sammen med skallet bare noen få timer til det bare er en svakt rosa farge på saften. Så blir det laget vin av dette. Druene her i Sør-Frankrike –Grenache, Cinsault og Syrah – er varmekjære druer. Det er gjerne en miks av disse tre med i en Côtes de Provence, som områdebetegnelsen er.

Den litt spisse, energiske, svakt tanniske stilen kommer av druene som blir brukt og av vekstområdet. Piemonte i Nord-Italia, ikke så langt unna Provence, har Nebbiolo-druen, en drue med tynt skall og klare tanniner. Pinot Noir fra Loiredalen i Frankrike vokser i omgivelser som gir den et friskt preg, også den med noe tanniner, slik at man i det ellers så kjente hvitvinsområdet Sancerre også lager ypperlig rosévin. Og litt rødvin også.

Det geniale med rosévin er anvendeligheten og muligheten til å bygge bro mellom ganske så forskjellige elementer i et måltid. En salat med litt spekemat for eksempel. Reker. Avkokt laks. Et koldtbord med så mye forskjellig at man må klø seg i hodet for å finne vintyper til. Dette er utmerkede kandidater til å følge en rosévin. Selv en kjøttrett, slik som lammekoteletter, fungerer utmerket med rosévin.

For å gjøre valget enklere, har jeg tatt med tre topp-kandidater. Og så har jeg delt opp resten etter de to hovedstilene.

Sterkt anbefalte roséviner:

Croix de Basson.jpg

1.
8051501 Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2021, Provence, Frankrike

 

Kr 179,90 Karakter: 6 Poeng: 85 
En elegant, subtil rosa Provence fra biodynamisk dyrkede vinmarker rundt landsbyen Correns. Typeriktig roseduft og det røde på ferskenskallet. I smaken mild og harmonisk med streif av jordbær og moreller.
Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og ost. 
Basisutvalget Robert Prizelius AS

Fenocchio Langhe Rosato.jpg

3.

11801101 Fenocchio Langhe Rosato 2021, Piemonte, Italia
 

Kr 159,90 Karakter: 6 Poeng: 85 
Deilig, matvennlig Piemonte-rosé med nype, sitrus og urter. Litt underliggende sødme og fint bitt, litt fedme i midtpartiet. Kjempekjøp til den prisen.
Passer til: Bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og grønnsaker. 
Bestillingsutvalget Excellars AS

La Suffrene.jpg

2.
1010201 Dom. La Suffrene 2021, Provence, Frankrike

 

Kr 198,- Karakter: 6 Poeng: 86

Alltid mye smak i La Suffrene, nesten tendenser til tanniner. Kan brukes også til kjøtt. F. eks lammekjøtt. Fyldig, smak av nyper, blomster, moreller og syltede jordbær.
Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker og ost. 
Basisutvalget Hans A.Flaaten Vins Fins

Rosevin_max-ducourneau-unsplash.jpg

Terroiret på Chateau Miraval er blant de beste i Provence.
Foto: Max Ducourneau/Unsplash

Fra Provence og omegn

Berne Ispiration.jpg

1293701 Berne Inspiration Grande Recolte 2020, Provence, Frankrike

Kr 209,90 Karakter: 6 Poeng: 87 
Nydelig, fløyelsmyk smak. Fersken og modne moreller i hovedsmak. Klar fylde i midtpartiet. Blek lakserosa, grensende til kobber på farge, Prisen er helt grei.
Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker og ost. 
Bestillingsutvalget Stenberg & Blom AS

Whispering Angel.jpg

2210601 Ch. d´Esclans Whispering Angel 2021, Provence, Frankrike

Kr 269,90 Karakter: 5 Poeng: 86 

Pen, subtil og elegant, litt roser, bare et blush av markjordbær og moreller. Fersken i finish. Syre også. Finslepen stil, men mangler litt trøkk kanskje. Nesten hvitvin.
Passer til: Sushi / sashimi, spekemat, lyst kjøtt, fisk og aperitiff. 
Bestillingsutvalget LaMarc Wines AS

Chateau Les Crostes.jpg
Miraval.jpg

11893001 Ch. Les Crostes Cuvée Traditionnelle Rosé 2021, Provence, Frankrike
 

Kr 228,90 Karakter: 6 Poeng: 86 
En rosévin som har det lille ekstra. God konsentrasjon, fine elementer av søte markjordbær, hint av rogn og roser på duft. Bra fylde i midtpartiet, lys.
Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og ost. 
Bestillingsutvalget Champagneinwest AS

2263301 Miraval Côtes de Provence Rosé 2021, Provence, Frankrike

Kr 234,- Karakter: 6 Poeng: 87

Denne vinen fra det tidligere Hollywood-paret Brad Pitt og Angelina Jolie, er faktisk blitt bedre med årene. Miraval har nå en svært lys farge, men mye smak, elegant, roser, elegant treverk og svakt bringebær.
Passer til: Sushi / sashimi, fisk og spekemat. 
Basisutvalget Moestue Grape Selections AS

Rosé med litt skarpere kant

Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé .jpg

5599601 Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2021, Loire, Frankrike
 

Kr 219,90, Karakter: 6, Poeng: 86 

En aldeles ypperlig rosévin laget på Pinot Noir. Energisk syrlighet med streif av bringebær og solbær i smaken. Middels fyldig. Veldig liv i denne vinen, og den kan nesten brukes som en lett rødvin til hvitt kjøtt og lignende.
Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
Bestillingsutvalget Just Brands AS

Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre.jpg

9187401 Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2021, Loire, Frankrike
 

Kr 219,- Karakter: 5 Poeng: 85 

Det er absolutt plass for en god, rosa Sancerre! Denne er laget på 100 prosent Pinot Noir. Svakt rødlig på farge, på duft finner vi røde bær, rips og rødt epleskall. Ditto i smaken som er middels fyldig og syrlig, men med nok støttende fruktsødme.
Passer til: Sushi / sashimi, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og aperitiff. 
Basisutvalget Vinetum AS

Migarron Mencia.jpg

14212801 Viña Migarron Mencia 2021, Castilla y León, Spania

Kr 176,80 Karakter: 5 Poeng: 84

Intenst lyserød med litt bringebær, rips og drops i smaken, uten å bli oversyntetisk. Strukturert vin med en smak som grenser inn mot en lett rødvin. Helt fin.
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, spekemat og lam. 
Basisutvalget Concealed Wines NUF

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

boker-x_edited.jpg

MATINTERESSERT?

Da vil du elske bøkene våre!

bottom of page