Geir Salvesen anbefaler

Gled deg til disse godbitene på polet i mai

Årgangschampagne og tysk sekt. Hvitviner fra Loire i Frankrike. Roséviner med smak av drops og røde bær, og komplekse, elegant og robuste rødviner fra både den nye og den gamle vinverden. Det er et fint og sesongriktig nyhetsslipp på Vinmonopolet i mai – med bobler og rosévin som to av satsningsområdene.

Hvitvin i glasset G Salvesen.jpg

Det er en deilig sesong i vente, og noe godt i glasset hører med for mange.
Foto: Geir Salvesen

Det er vår. Det er spiring. Det er varme. Og det er lansering av vårnyheter på Vinmonopolet onsdag 4. mai.

Her finner du musserende viner med rosa bobler, årgangschampagne og tysk sekt. Fra Loire er det Sauvignon Blanc, Muscadet og Chenin Blanc fra Savennieres. Det er engelsk Chardonnay. Hvit-, rød og rosévin fra Bierzo i Spania. Det er rosévin fra Sør-Italia og Provence og Pinot Noir fra Patagonia og Sør-Afrika. Og fra Western Australia kommer det Cabernet Sauvignon – som riktig nok skulle ha vært lansert tidligere, men som har vært forsinket på grunn av transportproblemer.

 

Sekt og champagne

 

Én av utfordringene i dette slippet er at musserende vin fra Tyskland – såkalt sekt –ligger på omtrent samme prisnivå som champagne. Da skal det nok litt til for at folk skal velge sekt fremfor originalen. Men det er i hvert fall tegn på at Tyskland greier å spre seg videre fra Riesling-hegemoniet. Personlig ville jeg ha gått for Zähringer Blanc de Blancs Brut 2017 som har det lille ekstra.

I teorien er Pinot Noir fra Patagonia og Sør-Afrika alltid interessant, men bare én av vinene fra Patagonia nådde frem i tide. (Resten av vinene skal komme på neste slipp.) Og det er klart at hverken Bodega Chacra Barda Pinot Noir – som er blant nyhetene nå i mai – og de to fra Iona i Elgin i Sør-Afrika – ikke er noen burgund-kloninger i smaken. De har sin egen stil og sin egen smak. Det er bra, men det er ikke Burgund. Jeg tar bare med den ene her.

 

Her er 15 anbefalte viner i fire kategorier.

Musserende

Sanger Champagne.jpg
Zahringer_blanc-de-blancs-brut-nature.jpg

14223001 Sanger Champagne Grand Cru Triangle Mineral Brut Vintage 2013, Champagne, Frankrike

Kr 418,- Karakter: 5 Poeng: 89
Det er kvalitet over denne champagnen med kjeks og forsiktig fersken- og eplefrukt, underliggende saltaktig mineralitet og sjø. Den virker knastørr og balansert, men inneholder 7 g sukker pr liter.
Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff og spekemat 
Basisutvalget Moestue Grape Selections AS

14196301 Zähringer Blanc de Blancs Brut 2017, Baden, Tyskland 

 

Kr 349,90 Karakter: 8 Poeng: 88

Det er trøkk i denne tyske musserende. Ganske gul på farge, duft av gule epler og eplevoks, i smaken sitrus, eple, konfitert frukt og sitronskall.
Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, aperitif, spekemat. 
Partikjøp Heyday Wines AS

D Coutelas Brut 2014.jpg

3569701 A.D Coutelas Millesime Brut 2014, Champagne, Frankrike

Kr 549,- Karakter: 6 Poeng: 90
Kremete, kraftig, men allikevel elegant Champagne med masse trøkk. Mandler, brødbakst og gule epler, mineraler i underkant av en noe utviklet smak.
Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk og aperitiff 
Testutvalget Winning Brands AS

Joseph Perrier Champagne.jpg

14108601 Joseph Perrier Champagne La Côte à Bras 2012, Champagne, Frankrike

Kr 739,90 Karakter: 5 Poeng: 89
Sødmefull duft av modne epler, kremete i stilen, knastørr, sopp og salthet, lite frukt. En vin for kjennere. Elegant i finish og fint lite alderspreg.
Passer til: Sushi / sashimi, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitif
Kommer i juni Partikjøp Great Grape Norge AS

Chenin blanc druer G Salvesen.jpg

På polet lanseres nå en hvitvin fra Savennières i
Loire-dalen laget på 100 prosent Chenin Blanc-druer. 

Foto: Geir Salvesen

Hvitviner

Gorges.jpg

5968401 Ch. de la Gravelle Gorges Muscadet 2018, Loire, Frankrike
 

Kr 223,90 Karakter: 6 Poeng: 87
Superb. Dyp gul på farge, litt nøtter og sevje på duft. Deilig, småfet, svakt saltaktig, nøytral pære og fersken i smaken, veldig bra vin for pengene.
Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt og fisk. 
Basisutvalget Vinum AS

Domaine aux Moines.jpg

7300401 Domaine aux Moines Savennières Roche aux Moines 2018, Loire, Frankrike

Kr 389,90 Karakter: 6 Poeng: 89

Blekgul, elementer av salt sjø og mineraler med forsiktig eplesmak, gule epler og voks. Alt fint avstemt. Solid konsentrasjon. Laget på 100 prosent Chenin Blanc.
Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og ost 
Basisutvalget Natural Selections AS

Roséviner

Ch Calissanne.jpg

14247706 Ch. Calissanne Les Terres de Provence Rosé 2021, 3 ltr Bag-in-Box, Provence, Frankrike
 

Kr 499,90 Karakter: 5 Poeng: 83

Boksvin fra Provence med typeriktig hint av roser og fersken, absolutt en verdig kandidat til sommerkosen. Blek kobberfarget. Ganske elegant. Passer til: Sushi / sashimi, ostepop, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, fisk og aperitiff. 
Basisutvalget Podium Wines AS

The Grinder rose.jpg

14013301 The Grinder Rosé 2021, Coastal region, Sør-Afrika

Kr 139,90 Karakter: 5 Poeng: 82

Enkel rosévin fra Swartland i Sør-Afrika med en miks av forsiktige røde bær, fersken og drops. Laget på 100 prosent Cinsault. Litt usjarmerende på duft, men den gjør jobben billig.
Passer til: Fisk, aperitif, pizza / pasta, spekemat 
Basisutvalget California House AS

Migarron Mencia.jpg

14212801 Viña Migarron Mencia 2021, Castilla y León, Spania

Kr 176,80 Karakter: 5 Poeng: 84

Intenst lyserød med litt bringebær, rips og drops i smaken, uten å bli over-syntetisk. Strukturert vin med en smak som grenser inn mot en lett rødvin. Helt fin.
Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, spekemat og lam. 
Basisutvalget Concealed Wines NUF

Grillede grønnsaker G Salvesen.jpg

Roséviner fra Provence fungerer fint til kalde salater og grillede grønnsaker.
Foto: Geir Salvesen

Rødviner

Barda.jpg

9965601 Chacra Barda Pinot Noir 2020, Argentina

Kr 239,80 Karakter: 5 Poeng: 86

Mye trøkk i denne. Mest mørke bær, men også kamfer og fat. God lengde, men litt rustikk og grov. Kan faktisk gå fint til en lammefilet eller biff.
Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 
Partikjøp First Wines AS

Driftwood Artifacts.jpg

14001701 Driftwood Artifacts Cabernet Sauvignon 2019, Western Australia, Australia

Kr 255,- Karakter: 5 Poeng: 87

God, fast Cabernet med moden solbærfrukt, eukalyptus, urter og streif av tobakk. Kan også brukes til storvilt.
Passer til: Storvilt, storfe, and, bbq/grillmat, lam og sau 
Basisutvalget Servco

Perdeberg Vineyard Collection.jpg

14012801 Perdeberg Vineyard Collection Cinsault 2020, Coastal region, Sør-Afrika
 

Kr 173,50 Karakter: 6 Poeng: 85

Lys og elegant Cinsault fra buskvinstokker i Swartland. God rødfarge med miks av mørke bær, plommer, god syre og friskhet. Smaken ender i rødbærsfrukt og kan faktisk minne om en fin Pinot Noir.
Passer til: Pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, fisk, lam, sau og definitivt til kylling og lyst kjøtt
Basisutvalget Vinarius AS

Mr P Knows.jpg

14222601 Iona Mr. P Knows Pinot Noir 2020, Cape South Coast, Sør-Afrika

Kr 184,30 Karakter: 5 Poeng: 85

Søt bærmiks med både røde og mørke bær på duft og smak. Litt varm i stilen, mest jordbær, urter og krydder. Ørlite gummistreif i finish, men ikke så mye at det skjemmer. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 
Basisutvalget LaMarc Wines AS

Robert Oatley.jpg

14042601 Robert Oatley Signature Series Cabernet Sauvignon 2019, Western Australia, Australia
 

Kr 189,50 Karakter: 6 Poeng: 86 

Det er mye god Cabernet Sauvignon i Western Australia. Denne er ganske kompleks til å være endruevin med modne, mørke bær, kamfer, solbær og snev av eukalyptus.
Passer til: Storfe, lam og sau, lam, bbq/grillmat
Basisutvalget LaMarc Wines AS

El Castro.jpg

13572801 Castro Ventosa El Castro de Valtuille Joven 2020, Castilla y León, Spania
 

Kr 159,70 Karakter: 6 Poeng: 85

Ganske tannisk kjerne, men allikevel myk i finish med mørk, konsentrert, olivenaktig frukt, god lengde, og mye for pengene. Men her må det en biff til.
Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and
Basisustvalget LaMarc Wines AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

boker-x.png

MATINTERESSERT?

Da vil du elske bøkene våre!