top of page

Geir Salvesen anbefaler

Vinmonopolets julislipp –

Den herlige duften av sommer

Det dufter deilig av sommer i Vinmonopolets julislipp som kommer i butikkene onsdag 6. juli. Sør-italienske hvitviner fra vulkangrunn og noen trivelige oversjøiske grillviner er fine kandidater når dere skal drikke vin på terrassen.

Sommerviner Geir Salvesen.jpg

Skål for sommeren, for nå kommer den! 
Foto: Geir Salvesen

Den som ikke har hørt om Biancolella, Coda di Volpe Bianco og andre lignende drueherligheter, kan stifte bekjentskap med dem nå. I julislippet tar Vinmonopolet turen sydover i Italia, til Amalfi-kysten, øyene – og dalstroka innafor.

Fra den lille øya Ischia kommer to av vinene i nyhetsslippet. Begge med litt salt mineralitet i underkant og ellers den modne, sjarmerende, ikke-altfor-komplekse smaken som man kan finne litt innenfor og utenfor der turistene flokker seg langs den smellvakre kysten.

Til og med den litt sjeldne Lacryma Christi – Jesu’ tårer – fra Vesuvs skråninger, er med.

Disse italienske vinnyhetene vil på ingen måte kunne hevde seg i en konkurranse med verdens beste hvitviner – heller ikke blant Italias beste. Men de fyller et hull i sortimentet og bringer tankene hen på letthet og slaraffenliv. Og en rett med vongole – hjerteskjell med pasta, hvitløk og mye god olivenolje. Slik de spiser mye av i dette området. Det er omtrent ikke brukt fatlagring. Fatlagring er dyrt og gir smak av treverktil disse litt sarte druetypene som er brukt her.

 

Griller i hodet

 

Grilling er jo noe de fleste holder på med i sommerhalvåret. Den liflige duften av over-tennvæskifisert grillkull som blander seg med svartsvidd kjøtt. Men det trenger ikke å være slik. Tips: Kjøp en elektrisk kullvarmer, så er det glød i løpet av noen minutter. Og ha forskjellige stekesoner på grillen, så går alt så meget bedre.

For i disse nyhetene har Vinmonopolet noen virkelige godbiter i form av to australske, en sør-afrikansk og en billig toscaner som passer godt til grillmaten.

Australierne kommer fra Adelaide Hills, som er et noe (les: litt) kjøligere åsområde like innenfor byen Adelaide i South Australia. Det er Shiraz/Syrah det dreier seg om. Ikke i den overdådige og varme Barossa-stilen, men med noe mer leskende frukt. Aromaprofilen har likevel noe fellestrekk – eukalyptus, mynte, lær og modne plommer. Merk at dersom australierne kaller noe Shiraz, så er det i den litt varmere stilen. Står det Syrah på etiketten, er stilen litt i Rhône-retning.

Så er det en knallbra og rimelig Rhône-kopi fra Fairview i Paarl-området i Sør-Afrika. Den er etisk sertifisert og minner mest om en vellykket Côtes-du-Rhône, ligger i samme priskategori, men har en forsiktigere tanninsmak enn de franske.

I tillegg byr slippet på røde og hvite viner fra Jura-området i Frankrike, rosévin fra England og Sør-Italia. Der er resultat noe mer blandet. De engelske har en energisk syre som nok styrer mye av smaken.

Men de to røde fra Patagonia i Argentina – laget på Pinot Noir – er utmerkede valg. Spesielt gjelder det Kaiken, som koster litt over 200 kroner og som er kjølig nok i stilen. Prøv den!

Her er 15 anbefalte viner. Alle er å finne i basisutvalget. Om de finnes på ditt nærmeste utsalg, er avhengig av kategorien som utsalget er i.  

Hvitviner

Feudi di San Gregorio.jpg
Ischia doc Biancolella.jpg

14419801 Feudi di San Gregorio Ischia Biancolella 2021, Campania, Italia
 

Kr 189,90 Karakter: 6 Poeng: 85 

Litt lukket på duft, interessant smak, saltaktig, svakt vegetal i stilen med fin harmoni, modne druer og det lille ekstra fra denne lille øya utenfor Campania-kysten. Frisk nok. Middels fyldig. Sjarmerende. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, spekemat, lyst kjøtt, sushi / sashimi. 
Fondberg AS Basisutvalget

 Zuccardi Poligonos.jpg

12629301 Zuccardi Polígonos Semillon 2021, Mendoza, Argentina

Kr 214,80 Karakter: 6, Poeng: 86

Semillon er den litt fyldige, nøytrale hvitvinsdruen som er mye brukt i Bordeaux. Den brukes gjerne som litt tung støtte for Sauvignon Blanc og spiller hovedrollen i en søt Sauternes. Fra Uco-dalen i Argentina kjennetegnes den av litt fylde, men har også mye friskhet, og den har et streif av mineralitet som Bordeaux-variantene ikke har. Frukten er nøytral, steinfrukt med tilskudd av nøtter i aroma- og smaksbildet. Litt fat. God nok syre. Zuccardi er en utmerket produsent fra Mendoza i Argentina. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og ost. 
Excellars AS Basisutvalget

Christi del Vesuvio.jpg

14482101 Cavalier Pepe Lacryma Christi del Vesuvio Bianco 2021, Campania, Italia

Kr 194,50 Karakter: 6 Poeng: 86

Flott vin med særegne smaker og lukt. Litt mandel og marsipan på duft, men spesielt i smak. Litt kamferdrops også, som matches med nok friskhet og syre. Gule epler i smaken. En virkelig fin sommervin fra Vesuvs nærområder. P
asser til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt og lyst kjøtt.

Servco Basisutvalget

Terra dAlter Verdelho.jpg

14495001 Terra d' Alter Verdelho 2021, Alentejo, Portugal

Kr 124,- Karakter: 5 Poeng: 82

Litt småfet i stilen. Så kommer det litt nøytral steinfrukt, fersken og noe nesten voksaktig. En rimelig universalvin til hvitt kjøtt.
Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 
Grape Company AS Basisutvalget

14487501 Cenatiempo Ischia Biancolella 2021, Campania, Italia

 

Kr 249,90 Karakter: 6 Poeng: 86

Veldig bra vin fra Ischia, konsentrert med krydret, syrlig, steinfruktaktig smak. Litt honning og nøtter i finish. Ganske så gul på farge. Partivare, så her er det bare å kjøpe nå. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr og spekemat.
Eurowine AS Basisutvalget

San Francesco Tramonti Costa d'Amalfi.jpg

14320301 San Francesco Tramonti Costa d'Amalfi 2021, Campania, Italia

Kr 218,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Miks av Falanghina og Biancolella. Bare navnene er litt flytende poesi. Svakt melonaktig på duft, i smaken mer eplefrukt, ørlite urter og barnåler og den lille vegetale smaken som følger med. Totalt sett en behagelig vin, selv om den mangler litt konsentrasjon. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr og spekemat. 

LaMarc Wines AS Basisutvalget

Itinera Falanghina Beneventano.jpg

14487606 Itinera Falanghina Beneventano 2021, 3 ltr Bag-in-Box, Campania, Italia

Kr 385,50 Karakter: 6 Poeng: 82

Trivelig og svært rimelig Falanghina som er typisk italiensk sjarmerende. Ikke det store trøkket, nei – men: Forsiktig steinfrukt med sitruselementer, i smaken mest eple midt mellom grønne og gule. Nok friskhet. Streif av salte mineraler i underkant. Passer til: Sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk og grønnsaker. 
Modern Wines AS Basisutvalget

Terra Pura.jpg

14088001 Terra Pura Sauvignon Blanc 2021, Central Valley, Chile

Kr 134,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Sydfruktig, snill Sauvignon med tydelige New Zealand-vibber, selv om den er fra Chile. Innslag av guava, kjærlighetsfrukt og nesle på smak. Grei og billig. Kommer også i såkalt «pouch» på 1,5 liter. Smaker omtrent det samme.
Passer til: Svinekjøtt, spicy. 
Winepartners Nordic AS Basisutvalget

Trivento.jpg

14465701 Trivento Reserve Chardonnay 2021, Mendoza, Argentina

Kr 117,60 Karakter: 5 Poeng: 80

Uventet frisk stil over denne superbillige Chardonnay'en fra Mendoza som stiller med litt moden steinfrukt. Ikke den store konsentrasjonen, men den har litt krydder og nøtter. Litt dropsaktig i midtpartiet, men helt ok til prisen.
Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
Concha y Toro Norway AS Basisutvalget

Rødviner

Fairview Caldera.jpg

14492201 Fairview Caldera 2021, Coastal region, Sør-Afrika

Kr 169,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Behagelig, fyldig og passe konsentrert smak med modne, mørke bær, lakris og krekling. Dette kunne nesten vært i Rhône, for det er en Rhône-miks med Shiraz, Grenache og Mourvedre som ligger bak dette produktet. Såkalt etisk produkt.
Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, storfe, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 

Modern Wines AS Basisutvalget

Lloyd Brothers Adelaide Hills Syrah.jpg

14464801 Lloyd Brothers Adelaide Hills Syrah 2021, South Australia, Australia

Kr 259,- Karakter: 6 Poeng: 87

Sånn kan det gjøres også i Australia. Kjølig, mørk, glatt bærfrukt, krekling og lær. Ikke å forveksle med Rhône, men veldig bra. Grillvin, absolutt. Passer til: Storfe, lam, and, bbq/grillmat, lam og sau. 
Servco Basisutvalget

Shaw Smith.jpg

14453001 Shaw + Smith Shiraz 2020, South Australia, Australia

Kr 269,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Rik, fyldig, egentlig litt kommersiell i stilen, men ok allikevel. Litt mørk, varm bærfrukt, mint, eukalyptus og helt tydelig lær. Lakris også. Nok friskhet til at det ikke blir flatt. Men Lloyd Brothers er kjøligere og friskere.
Passer til: Storfe, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
LaMarc Wines AS Basisutvalget

Kaiken.jpg

14209901 Kaiken Ultra Pinot Noir 2021, Patagonia, Argentina

Kr 219,- Karakter: 6 Poeng: 86

En fulltreffer. Patagonia-Pinot med ren, klar moden frukttone, et sted midt mellom røde og mørke bær, mest moreller kanskje. Ørlite fat, ørlite krydder. Ung, frisk og ganske perfekt fra denne delen av verden.
Passer til: Småvilt og fugl, spekemat, lam, and, lyst kjøtt, lam og sau. 
Vinetum AS Basisutvalget

Riccitelli.jpg

14244601 Riccitelli Pinot Noir Old Vines 2021, Patagonia, Argentina

Kr 389,90 Karakter: 5 Poeng: 87

Den koster litt, men: Utmerket, ren, litt amerikansk i stilen med moreller og plommer. Også modne, røde bær. Partiutvalg.
Passer til: Storvilt, storfe og and. 

Signature Wines AS Basisutvalget

Piccini Campo Antico Toscana.jpg

14488601 Piccini Campo Antico Toscana 2021, Toscana, Italia 

Kr 128,20 Karakter: 6 Poeng: 82

En riktig så rimelig og grei rødvin fra Italia. Ung, svakt kamferaktig mørk plommefrukt med krydder i finish. Lett å like, en slags universalvin, god til grill og kos.
Passer til: Pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
Fondberg AS Basisutvalget

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

boker-x_edited.jpg

MATINTERESSERT?

Da vil du elske bøkene våre!

bottom of page