top of page

Geir Salvesen anbefaler

Nyheter fra Vinmonopolet i januar –Chardonnay er en vinner

I et variert og morsomt nyhetsslipp på Vinmonopolet, glimter noen Chardonnay-baserte hvitviner til med et godt smakstrøkk for enhver lommebok.

Chardonnay_Geir_Salvesen.jpg

Chardonnay-druen trives overalt i verden. Her fra Delaire-Graff i Stellenbosch, Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

Det er litt pussig med denne Chardonnay-druen. Den kommer fra Bourgogne i Frankrike og har siden spredt seg over hele verden. Druen er lett å dyrke og har en slags kameleonaktig karakter som gjør at den føyer seg etter naturen og klimaet og avspeiler vidt forskjellige vekstforhold.

Bare tenk på forskjellen fra Chablis i Frankrike til Australia og USA. Fra viner med aromaelementer av grønne epler, lime, sitron, sjøvann, stein og kalk i Chablis til digre, tropiske, nesten ananas-dryppende viner fra Den nye vinverden. Et fellestrekk for mange av dem er allikevel ferskensmak.

I januar-nyhetene er Vinmonopolet innom Bourgogne som lager verdens mest berømte og dyre hvite viner.

Montrachet er vinmarken som ligger rett under fjellet Mont Rachet og som har fått sitt navn herfra. Her har man valgt å fokusere på vinene fra den lille nærliggende landsbyen Saint-Aubin som i gamle dager var en slags budsjettmessig bakevje. Men prisene har svingt seg opp i takt med at alle burgundere har steget mye.

I tillegg til hvite Chardonnay-baserte viner derfra, lanseres det generisk Bourgogne Blanc laget på Chardonnaydruen. Den har ikke storheten til enkeltvinmarks-viner, eller til 1.er Cru-viner eller Grand Cru-viner, men er relativt prisgunstig og dekker de fleste behov.

Montrachet_Geir_Salvesen.jpg

Verdens mest ettertraktede hvitviner vokser her i Le Montrachet-vinmarken til Bouchard i Burgund. De er laget på Chardonnay-druen.

Foto: Geir Salvesen

Og så kommer den lille genistreken: Det lanseres også to viner av den hvite doldis-druen (i motsetning til kjendis) i Burgund. Altså Aligoté Bouzeron. Denne Aligoté-druen har jo som kjent havnet fullstendig i skyggen av den store og mektige Chardonnay-druen. Og når man smaker dem opp mot hverandre skjønner man hvorfor. Den er mer pregløs og nøytral. Men – den er umiskjennelig burgunderaktig, og i de riktige hender kan dette bli riktig så bra til en riktig så god pris. I hvert fall når det andre er blitt så dyrt.

Fra USA og det relativt sett billige området Central Coast i California, kommer Raywood Chardonnay. Vi snakker ikke om toppdråper fra Carneros i Napa Valley eller Sonoma Coast eller Anderson Valley nord for San Francisco, men om en oversjøisk Chardonnay der vi for 150 norske kroner omtrent ikke forventer mer enn at vinen skal ha noe mer enn vandig, slapp smak og ikke smake «for» amerikansk. Med andre ord at det skal være litt konsentrasjon, litt friskhet og at det ikke skal være for mye maisgrøt i smaken. Dette mais- og/eller kokospreget som av og til oppstår i billige amerikanere, er ikke noe vi her i Europa trakter etter. Og det får vi da heller ikke. I hvert fall ikke så mye at det burde plage noens smaksløker.

Les også: Geir Salvesen anbefaler viner til skrei

Gode Chardonnay-viner på Vinmonopolet

Raywood.jpg

12073401 Raywood Chardonnay 2018,
California, USA

 

Kr. 149,- Poeng: 83 Karakter: 6

Utmerket amerikansk Chardonnay med modne fersken- og eplearomaer, kremete smak med litt krydder som ikke skyldes fat. Nøtter og svakt streif av mais, men ikke så mye at det skjemmer. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 

Basisutvalget, nyheter Vinetum AS

Borgougne Cotes dOr.jpg

4907201 Lequin-Colin Bourgogne Chardonnay 2019, Burgund, Frankrike

 

Kr. 195,30 Poeng: 85 Karakter: 6

Frisk, ukomplisert men også litt enkel saftaktig i stilen, integrert fat i en nøytral, sitrus- og ferskenaktig smak, eleganse også. Veldig grei pris. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff, ost. 

Basisutvalget, nyheter Better Wines AS

Bouzeron.jpg

12447201 Benoît Charbonnaud Bouzeron Cuvée de l'Excellence 2019, Burgund, Frankrike

 

Kr. 194,30 Poeng: 86 Karakter: 6

Her har vi altså den andre burgund-druen: Aligoté. Vellykket, rik og rimelig Aligoté med kremete karakter, ørlite eplesmak sammen med krydder og nøtter. Ikke noe fatpreg i det hele tatt. Frisk nok. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 

Basisutvalget, nyheter Beverage Partners Norway 

Chassange_Montrachet.jpg

11155301 Carillon Chassagne-Montrachet 2018, Burgund, Frankrike 

Kr. 549,- Poeng: 88 Karakter: 5

Integrert fatpreg, krydder, fersken og steinfrukt, pent balansert. Passer til:
Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, fisk. 

Bestillingsutvalget, nyheter
Hans A.Flaaten Vins Fins

125054 Saint-Aubin 1er Cru Le Sentier, Roux Père et Fils, Burgund, Frankrike

 

Kr. 405,70 Poeng: 87 Karakter: 5

Vellykket, harmonisk hvit burgunder med litt smør og fat, integrert eikesmak, fersken og krydder. Men klar eik trass i 2018-årgang. Passer til: Svinekjøtt, fisk, ost.

Basisutvalget, nyheter

Fondberg AS

Bourgogne Chardonnay.jpg

4680501 La Chablisienne Bourgogne Chardonnay 2017, Burgund, Frankrike 

 

Kr. 169,40 Poeng: 84 Karakter: 5

En vin fra en Chablis-produsent der druene kommer utenfor Chablis-området. Småpen, korrekt og frisk Chardonnay med litt mer svulmende fersken enn en Chablis ville ha greid. Moden epler, lime og sitrontoner, mineraler også. Mye pent å si om denne middels fyldige hvitvinen. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

Basisutvalget, nyheter, test LaCave AS

Saint_Aubin_Le_Ban.jpg

12522201 Prudhon Saint-Aubin Le Ban 2018, Burgund, Frankrike

Kr. 364,80 Poeng: 87 Karakter: 5

Nøytral, behagelig duft, integrert fat med hint av sitron og appelsinblomst, litt fersken og bare så vidt litt fatpreg. Balansert og fin vin.
Passer til: Svinekjøtt, sushi / sashimi, fisk. 
Partivare Garage d'Or AS

Louis Michel.jpg

9746901 Louis Michel Chablis 2019, Burgund, Frankrike 

Kr. 259,90 Poeng: 87 Karakter: 6

Fyldig, rik, moden, åpen, ikke så sjømineralske, men meget bra.
Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 
Bestillingsutvalget, nyheter Blend Wines AS

Camp Chardonnay.jpg

8350301 Camp Chardonnay 2019,
California, USA

 

Kr. 239,90 Poeng: 86 Karakter: 6

Frukt fra Russian River og Alexander Valley, tidlig innhøsting, pæreaktig, fine og grønne aromaer, bra vin. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr. 

Bestillingsutvalget, nyheter LaMarc Wines AS

897401 Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2018, Burgund, Frankrike 

 

Kr. 319,90 Poeng: 88 Karakter: 6
Distinkt, konsentrert og nesten litt saltaktig vin med plomme, fersken og eple i frukten, fat som kan merkes, men som allikevel er pent smeltet sammen med frukten. God lengde. Harmonisk og ganske så kompleks i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, ost. 
Basisutvalget, ny årgang
Rebel Agency AS

Andre hvitvinsnyheter i januarslippet

Wildehurst Chenin Blanc.jpg

12461701 Wildehurst Chenin Blanc 2019, Coastal region, Sør-Afrika 

 

Kr. 279,50 Poeng: 87 Karakter: 6
Dyp gul på farge, i smaken moden, fet steinfrukt, preg av honning, eple og nøtter. Naturgjær er brukt og bare forsiktig fatlagret på brukte fat. Mangler kanskje litt spenst, men masse smak. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 
Partivare Haugen-Gruppen AS

Røde nyheter i Vinmonopolets januarslipp  

Også blant rødvinsnyhetene er Vinmonopolet innom Burgund, her med de to vinlandsbyene Volnay og Givry. Volnay-viner er artige, basert på Pinot Noir-druen. Og i Volnay en forunderlig miks av fruktmuskler (morellsmaker, røde og mørke slag) og eleganse. I dette slippet er Volnay-vinene absolutt best.

Volnay Vieille Vignes.jpg

11921001 Voillot Volnay Vieilles Vignes 2018, Burgund, Frankrike
 

Kr. 390,80 Poeng: 87 Karakter: 5

God rød på farge, diskret duft av mørke bær, litt høstlig i preget med skogsbunn, moreller mest i smaken, krydret. Tanninene er merkbare, men relativt fløyelsaktige. Det man kaller en strukturert vin som også helt klart kan lagres. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau.

Basisutvalget Excellars AS

125062 De Saulx Volnay Vieilles Vignes les Parc 2018, Burgund, Frankrike

 

Kr. 470,50 Poeng: 88 Karakter: 5 
Svakt balsamiske noter, lakris, kaffe og lær. Fruktretningen er moreller og kirsebær, miks mellom røde og mørke, fylde midt på treet. Lakris i finish, igjen. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lam og sau. Palmer Wine AS

12503401 Vaudoisey Volnay Vieilles Vignes 2019, Burgund, Frankrike
 

Kr. 394,70 Poeng: 88 Karakter: 6 
Ganske mørk på farge, svakt sødmefulle, mørke skogsbær på duft og smak, strukturert og fyldig med det lille ekstra. Fatpreget er pent integrert. Tanninene er i sjakk. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, ost, lam og sau. 
Partivare Brand Wine Estates AS

Det er også satsing på høyfjellsviner fra Salta i Argentina. Og da snakker vi virkelig høyfjell med vinstokker opp til 2500 meters høyde over havet. Vinene er nesten som blekk, stoffrike og konsentrerte med en helt særegen, kompakt smak. Men én av dem kom ikke frem i tide og lanseres i mars.

12539601 Pasarisa Malbec 2018, Salta, Argentina
 

Kr. 204,20 Poeng: 86 Karakter: 6 
Deilig, fløtete, kraftig, avslepen, mørkbærsfruktig Malbec som tenner pent på alle smakspluggene. Men den fløtete frukten gjør at de innebygde tanninene aldri utgjør noen trussel for ganen. Her er det plommer og mørke skogsbær, overmoden krekling uten syren, kan lagres. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau.  Basisutvalget Vinarius AS

En satsing på rødviner fra Swartland i Sør-Afrika er også med. Dette området har vært ledende i å omforme mye av landets vinproduksjon i retning av naturlig gjærede viner på gamle buskvinstokker. Men kjerneprodusentene fra området glimrer med sitt fravær i polslippet. Her er en godbit:

12437601 Goldmine Patina Syrah 2018, Coastal region, Sør-Afrika 
 

Kr. 275,20 Poeng: 87 Karakter: 6
Høykvalitets Shiraz med solid konsentrasjon, høy alkohol og typisk oversjøisk stil, men er også rik på avslepet kraftig, mørke, modne bær og plommer. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau.  Basisutvalget Unico Real Wines AS

Andre rødvinsnyheter

Celeste.jpg

4356301 Celeste 2017, Miguel Torres, Castilla y León, Spania
 

Kr. 192,70 Poeng: 86 Karakter: 6 

En kraftig og mørk spanjol fra Miguel Torres. Mintaktig, mørk, høyalkoholisk frukt med litt varmt preg, svakt lær- og tobakkspreg, tanniner som er integrert. Litt lakris også. Til biffen. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 

Testutvalget Beverage Partners Norway AS

Lamothe Vincent.jpg

7988101 Ch. Lamothe-Vincent 2018, Bordeaux, Frankrike 
 

Kr. 150,- Poeng: 84 Karakter: 5

Merlot-basert Bordeaux med dyp farge, solid konsentrasjon med mørke bær, lakris og et svakt utviklingspreg. Bør kanskje i kjelleren, men dette er en veldig billig og grei Bordeaux. Tanninene er integrert, men fortsatt merkbare. Må dekanteres. Passer til: Storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
Testutvalget Global Vines AS

Faivelay.jpg

8122301 Faiveley Gevrey Chambertin VV 2017, Burgund, Frankrike 
 

Kr. 444,60 Poeng: 88 Karakter: 5

Korrekt, edel duft av noe utviklede, røde bærslag, jordbær mest. Tørkede urter og fat dominerer sammen med de sedvanlige tanninene fra Gevrey Chambertin. Stofflig og bra vin, dette med middels fylde og god konsentrasjon. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 

Testutvalget Servco

12508906 Ettl Organic Austria Burgenland Zweigelt 2019, Burgenland, Østerrike
 

Kr. 336,- Poeng: 82 Karakter: 5

Ganske dyp på farge med fiolett rand, druefrisk og energisk i starten. Dette er jo en boksevin, og den er saftig med mørke kirsebær og klar kirsebærsteinbitterhet i finish. Urter også. Svakt preg av lakris. Frisk og fin, men trenger nok litt tilvenning. Til sommerens kylling. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 

Basisutvalget Palmer Fine Wine AS

The-Grinder-Shiraz.jpg

12461601 The Grinder Shiraz 2019, Coastal region, Sør-Afrika
 

Kr. 139,90 Poeng: 82 Karakter: 5 
Rimelig Shiraz med sødmefull, oversjøisk stil, 5 g restsukker pr liter gjør at den føles såpass søt. Grei vin til kylling, hamburger, pizza og slike ting. Moden, mørk bærfrukt med plommer også. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
Basisutvalget California House AS

12538501 Lot d'Syrah 2018, Marchigue, Colchagua Valley, Chile 
 

Kr. 185,30 Poeng: 86 Karakter: 6

Veldig tett og mørk, også tett i smaken med voldsomt smakstrøkk, nesten en vanvittig smakspågang av mørke bær, bjørnebær og moreller. Svakt lakrispreget i finish. Tanninene er pent integrerte. En grillvin og storfevin. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 
Basisutvalget Servco

12338701 Pródiga Païs 2019, Maule, Chile 
 

Kr. 112,- Poeng: 80 Karakter: 6

Kjempebillig, frisk, saftig, sjarmerende og ungdommelig kyllingvin. Dette er langt unna supervinene, men altså en teknisk vellaget og ultrabillig vin som trolig også går til torsk. Blåbær, krekling, moreller er smaksbildet pluss litt Sharps-drops med solbærsmak. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 
Basisutvalget Urban Beverages AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page