top of page

Geir Salvesen anbefaler

Vin til skreien – Norskehavets  casanova

Skreien har dresset seg opp og kledd seg i sort for anledningen. Etter å ha krysset flere tusen kilometer med åpent hav fra Barentshavet og inn mot norskekysten er skreien endelig klar for å møte den rette. Det har gitt den navnet «kjærlighetsfisken». 

skrei-nett.jpg

Foto: Inkognito

I «gamle» dager – det vil si for inntil 30 år siden, var rød Bordeauxvin fast følge til torskemiddagen her i landet. Det var nok fordi det ikke var så mye annen vin å få tak i før EØS-avtalen kom og tvang friere importmuligheter på det norske statsmonopolet. 

 

Drikkevanene den gangen og valget av Bordeaux gjaldt ikke toppslottene, men såkalt «Petit Bordeaux» – den lille Bordeauxvinen med mer saftighet og Merlot-dominans i druekonstruksjonen.

 

Det siste en vàr og nøytral fiskebit trenger i vinen er nemlig tøffe tanniner og lagringsaromaer, elementer som kjennetegnet og fortsatt kjennetegner de eksklusive og dyre vinslottene.

 

Dette gir en klar retning på hva man bør velge. Viner med enkle, saftige fruktstiler og med middels til lavt tanninnivå og middels alkoholnivå er de beste valgene. Det gir mange gode vinalternativer. 

 

VARIERTE TORSKERETTER

 

Norge er ett av de få landene hvor man drikker rødvin til torsk og hvit fisk. Det har vi trolig fra portugiserne som kjøpte fisken vår, mens de solgte vin til oss. Så lærte vi koblingen av dem. 

 

En tommelfingerregel er at jo mer fett det er i en fiskerett, desto bedre vil en rødvin trives. En skreirett kan for eksempel bestå av skinnstekt loin – altså filet – med smørbasert sjysaus, sopp og slike ting. Da vil rødvin virkelig gjøre seg godt.

Men det er heller ikke noe i veien for å drikke hvitvin til denne varianten. Da kan du godt velge en kraftigere hvitvin med litt fatlagret karakter. 

 

For de fleste vil valget falle på dampet eller avkokt torsk med rogn, lever og det som hører med – poteter, gulrøtter, smeltet smør eller en smørbasert saus, men også en saus kokt inn med vin, sjalottløk, fløte, smør og sitron i en slags Beurre blanc-variant. 

 

Siden dette er den mest vanlige måten å servere fisken på, bruker vi det som matreferanse til vinvalgene. Pinot Noir fra rundt om i verden, en enkel Rhône, en Valpolicella Classico – slike vinstiler og vintyper har den rette miksen av friskhet, saftighet og ren frukt. 

 

Hovedvalget står egentlig mellom om man liker best rødbærsfrukt eller mørkbærsfrukt i vinen. Til torsk synes jeg selv at rødbærsfrukt fungerer best. 

 

Et lite torsketips: Bruk et par skjeer hvitvinseddik i kokevannet (les: trekkevannet, for fisken skal ikke koke) og den vil flake seg bedre og fremstå enda fastere. 

 

VINTIPS: De fleste vinene her bør serveres rundt 15 grader, det vil si etter en time i kjøleskapet. Så kryper de opp til 16-17 grader og er perfekte. De skal være litt kjølige.

9 gode viner til torsk og skrei

tang._liggende.jpg

11079801 Thornhill Pinot Noir 2017, California, USA

Kr 189,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Deilig, rimelig Pinot Noir med kirsebær, moreller, streif av lakris og en fin saftighet. Bare et hint av fatlagring og krydder i denne. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk. 

Basisutvalget. California House AS

Unknown-4.jpeg

11188401 Ch. La Verrière Rouge 2016, Bordeaux, Frankrike

Kr 185,- Karakter: 6 Poeng: 84

 

Ærlig, fruktdreven Merlot med mye struktur og godsmak, ikke noe utviklet ennå. Myk i stilen med utviklede nok tanniner. Trolig fra utsiden av Entre-Deux-Mers. Passer også til: Storfe, lam og sau, svinekjøtt, fisk, bbq/grillmat. 

Bestillingsutvalget. B & R WINE AS

Unknown-5.jpeg

10820401 Dashwood Pinot Noir 2018, Marlborough, New Zealand

Kr 184,90 Karakter: 6 Poeng: 87 

En virkelig herlig Pinot Noir med god, dyp farge, strukturert mørk rød bærfrukt, urter og røde blomster i aromabildet. Også innslag av røde moreller i smaken. Smaken er ung, konsentrert, med balanserte tanniner. Fylden er pen også, drevet av alkohol på rundt 13,5 volumprosent. Passer også til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt. 

Basisutvalget. Servco

Unknown-3.jpeg

9896001 Séminaire Côtes du Rhône 2019, Sør-Rhône, Frankrike

Kr 149,90 Karakter: 5 Poeng: 82

 

Behagelig rødbærsfrukt med litt tanniner som biter i finish, men blir pent balansert av klar bringebær- og morellfrukt. Fin til hvit fisk og hvitt kjøtt. Passer til: 

Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 

Basisutvalget. Plus Vini AS

Unknown-8.jpeg

8035401 Niepoort Dao Rotulo Touriga Nacional 2016, Beiras, Portugal

Kr 134,90 Karakter: 6 Poeng: 84 

 

En morsom eksperimentvin fra Dirk van der Niepoort i Portugal som ellers er Douro-spesialist. Her har han hentet frukten fra Beiras og underdistriktet Dão. Druene er Touriga Nacional som står bak de kraftige portvinene, men som her er mye kjøligere og friskere. Veldig tett på farge, en fleskete, kjøttfull stil med litt fløyelsaktig frukt med på kjøpet. Ekstremt billig. Passer til: Pizza / pasta, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, bbq/grillmat. 

Bestillingsutvalget Winetailor as

Unknown-7.jpeg

11310306 Roche de Bellene Bellenos Cuvee Rouge 3 ltr Bag-in-Box, Burgund, Frankrike 

Kr 489,90 Karakter: 6 Poeng: 83 

 

Saftig og fin boksevin med Gamay og Pinot Noir 50/50. Mest mørke bær i stilen, urteaktig krydder. Fin kyllingvin og torskevin. Passer til: Kylling, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 

Basisutvalget. Jacobs Viine AS

Unknown-6.jpeg

3324101 Trénel Beaujolais Cuvée Rochebonne 2019, Bourgogne, Frankrike

Kr 159,90 Karakter: 6 Poeng: 84

 

Ypperlig, saftig, moden Beaujolais med tydelig, sødmefull rødbærsfrukt, mest nyplukkede kirsebær og bringebær, litt urter og pen lengde. Harmonisk smaksforløp. Passer til: Hvit fisk – kokt og stekt, kylling, salater. 

Basisutvalget. Vinarius

Unknown.jpeg

1473201 Lamberti Amarone della Valpolicella 2017, Veneto, Italia

Kr 269,90 Karakter: 5 Poeng: 86 

 

Som et eksperiment – hvis du vil ha noe med mer trøkk i. Pen, rødbærsfruktig og elegant Amarone med god saftighet. Tørket morellfrukt. Krydder som seg hør og bør. Middels til god fylde. Bare 3 gram sukker. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. Serveres lettere avkjølt. 
Basisutvalget. Haugen-Gruppen AS

Unknown-1.jpeg

3241501 Domaine de la Janasse Côtes du Rhône 2019, Rhône, Frankrike

Kr 157,- Karakter: 6 Poeng 84

 

Dette er vinen du kan bruke til hvitt kjøtt, kylling og torsk. Til og med til italiensk mat. 50 prosent Grenache og resten miks av Syrah, Mourvèdre og annet. Mørke bær og skogsbær med en leskende saftighet i midtpartiet. Litt over middels fylde. Ganske fast i stilen med svak lakrissmak og urter. 

Basisutvalget. Moestue Grape Selections 

Unknown-2.jpeg
Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise.

Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole.

elske-boker.jpg
bottom of page