top of page

Geir Salvesen anbefaler

Vin og bobler til jul og nyttår

Bobler og vin fra hele kloden

Vin til jul og nyttår skal passe til salt, søt og fet mat – og det må gjerne boble. Her er noen gode varianter – både røde og perlende – fra hele verden. Og alle finnes i Vinmonopolets basisutvalg. Boblene også.

Musserende_1.jpg

Jul og nyttår kan feires med bobler og champagne og ikke bare fra Europa, men fra hele verden. 
Foto: Inkognito

Musserende vin? Bobler? Vi har vel alle en tendens til å få opp bilder i hodet av et spesielt område. Champagne. Det er innlysende. Men faktum er at de nye vinlandene rundt om i verden leverer viner som passer minst like bra til jule- og nyttårsfeiringen. I noen tilfeller faktisk enda bedre, fordi norsk julemat ofte har salte og/eller søte elementer ved siden av, og det passer fint til musserende viner med en mer distinkt fruktsødme og lavere syrenivå.

Champagne som vinområde er fortsatt referansen for de aller fleste seriøse boblevinprodusentene rundt om i verden. Spesielt gjelder det bruken av grønne og blå druer i kombinasjon med Chardonnay som hvitvinsbase, og Pinot Noir – og i mindre grad Pinot Meunier – som tilfører røde frukt- og bærsmaker i vinen. Chardonnay gir eleganse og fruktighet, Pinot Noir gir ofte litt eplefrukt i rød retning, mens Pinot Meunier gir struktur, kraft og ofte litt motstand. Som regel er Chardonnay og Pinot Noir mest brukt.

Julematen

Tradisjonell norsk julemat er gjerne saltet, røkt, fermentert eller gravet. Altså bearbeidet og endret av lagring. Ofte vil det være et element av umami, den 5. smaken, i julematen ettersom kjøtt- og fiskeproteiner er blitt lagret og tørket. Det skaper aminosyrer og altså umami.

Umami i maten har en tendens til å «stjele» sødme i vinen. Derfor er det lurt å velge drikkevarer som både kan matche umami-innholdet i maten (det kan musserende viner som er laget etter Champagne-metoden fordi de har vært lagret lenge på bunnfall/berme og på den måten fått en liten umamidose på flaske) og som har noe fruktsødme eller restsødme. De aller fleste musserende viner har noe restsukker, typisk 5-10 g pr liter, og det er en fin dose å møte julemat med. Alt fra sødmen i kålrotstappe og saltet i pinnekjøttet, til søtt tilbehør til ribben faller inn i denne kategorien.

Det handler altså om munnkjemi. Og ikke noe man bare vilkårlig plukker frem fordi man mener den og den vinen er god eller vellaget.

Champagne og musserende vin

Her er seks musserende viner som passer både som aperitiff og som matfølge i julen. Alle finnes i det såkalte basisutvalget. Men basisutvalget er oppdelt i forskjellige kategorier, og om vinen finnes på ditt pol, er avhengig av hvilken kategori det befinner seg i.

Franciacorta.jpg

3817701 Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Noir 2016, Lombardia, Italia
 

Kr 239,90 Karakter: 6 Poeng: 87

En Champagne-kopi fra Franciacorta i Nord-Italia, laget etter samme metode og samme druer (90% Chardonnay, 10% Pinot Noir). Alt er med her, kjekspreg, gule epler, nok friskhet i sitrusretning, mye smak. Stilen er kremete på grunn av 5 års opphold på bunnfallet (bermen). Rund, fruktig og ikke så skarp. En all-round vin til både julemat og som kosevin.

House of Wine AS

Pongracz.jpg

4651901 Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 159,90 Karakter: 5 Poeng: 84

Lys steinfrukt, middels fyldig med innslag av eple og fersken. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks i aromabildet. Kan drikkes til mye forskjellig mat. Enkel, god og billig. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitiff, ost. 
Strøm AS

Cremant de Bourgogne.jpg

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2019 Burgund, Frankrike

Kr 184,90 Karakter: 6 Poeng: 85

En masseselgende julegjenganger. Smaksrik, rund og rik musserende med tydelig kobberfarge, mer enn et hint av røde moreller og røde epler på duft, smaken har vekt på røde bærslag, plommer og moreller. 10 g sukker runder av i finish, så den ender med en distinkt fruktsødme. Det gjør at den også går til svært mange retter. Alt fra snitter og kylling til pølse og burger. Passer til: Sushi / sashimi, salat, krydret, asiatisk, pizza, pasta, skalldyr, småvilt og fugl. Spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitiff, lam og sau. 

Beverage Partners Norway AS

Jansz.jpg

6680401 Jansz Tasmania Premium Cuvée, Tasmania, Australia

 

Kr 245,- Karakter: 6 Poeng: 86

Kjølig og fint klima på Tasmania utenfor sørkysten av Australia. Vinen er gyllengul. Deilig, eplefrisk start med energisk mousse, lang friskhet og god smak med moden, men spenstig frukt. Rimelig også til kvaliteten å være. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk. 
Vinarius AS

Krone.jpg

1413701 Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut, Sør-Afrika

 

Kr 184,40 Karakter: 6 Poeng: 85 

Oransje på farge, duft av appelsinskall, smak også av litt tørket appelsinskall, ganske uttrykksfull. Vellykket rosémusserende fra en god produsent i Sør-Afrika. Kanskje best til mat. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, and, lyst kjøtt, sushi / sashimi, bbq/grillmat, lam og sau. 

 Einar A Engelstad AS

Bollinger.jpg

87901 Bollinger Spécial Cuvée Brut, Champagne, Frankrike

Kr 529,90 Karakter: 6 Poeng: 92

Dette er en luksuriøs Champagne som tenner på alle pluggene. Gul, krydret og smaksrik. Elementer av nøtter og gule frukter. Gjæret på fat, men uten malolaktisk gjæring, noe som gir en spennvidde mellom kraft og friskhet. Her er det mye smakskrutt å hente. Også lagret på fat. Mest Pinot Noir med over 60 %, Chardonnay 25 % og Pinot Meunier 15 %. 9 gram sukker. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff. 

Haugen-Gruppen AS

Rødvin

Mange foretrekker smaken av rødvin til kraftig julemat. Da lønner det seg å velge bort viner som er svært fatpregede, altså viner med mye fatsmak, fordi dette forsterker saltsmaken i maten og øker bitterheten i vinen. Det er også lurt å velge unge viner med mye fruktighet og gjerne litt fruktsødme eller faktisk restsødme.

Her har jeg valgt litt oversjøisk Shiraz pluss tre amerikanske Pinot Noir-varianter med smaksmuskler. Og en oransje luring.  

Ken Forrester.jpg
Koonunga Hill.jpg

13308801 Ken Forrester Shiraz 2020, Stellenbosch, Sør-Afrika

Kr 155,70 Karakter: 5 Poeng: 84

Fin og fruktdreven Shiraz med nok friskhet, krydder og saftighet. Ikke noe fatpreg, så veldig nær primærfrukten. 13 % alkohol, noe som er fint. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta. 
Vinordia AS

3017801 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2019, South Eastern Australia

Kr 142,90 Karakter: 6 Poeng: 84

Fioler og mørke bær på duft, mest plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. En flott all round vin, og fortsatt veldig billig. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Treasury Wine Estates Norway AS

Schug.jpg

11383301 Schug Sonoma Coast Pinot Noir 2020, California, USA

Kr 221,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Rik, deilig rødvin med fyldig, ung frukt, mest i rødbærsretning, plomme, moreller og jordbær. I smaken sødmefull og med flere elementer av mørke bær. Det gjør at den passer til mange typer mat. Svakt syltet i stilen, noe som er typisk for California Pinot Noir. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Symposium Wines AS

Copain.jpg

8279701 Copain Tous Ensemble Pinot Noir 2017, California, USA

Kr 314,90 Karakter: 6 Poeng: 88

Hvis du vil ha en USA-Pinot med mer eleganse og stil, velger du denne. Moreller og mørke bær, fat, urter og mye godt i denne. Kjøttfull smak. Elegant. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, storvilt, spekemat, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

Tramontane AS

Cline.jpg

3569501 Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2019, California, USA

Kr 209,90 Karakter: 4 Poeng: 84

En litt forunderlig muskel-Pinot med solid fylde. I starten rødbærsfrukt med jordbær og bringebær på duft og smak, så kommer det mørkere bærslag inn, men mest røde. En helt klar vaniljetone er også med gjennom hele smaksbildet. Den er også svært fyldig, noe 14,5 volumprosent alkohol har deler av skylden for. Den er på mange måter en folke-pinot, Søt frukt, rund og vaniljeaktig. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

California House AS

Og en outsider ...

Vinoterra.jpg

13226301 Vinoterra Rkatsiteli 2019, Kakheti, Georgia
 

Kr 139,90 Karakter: 5 Poeng: 84 

Oransjevin med tørr, fin smak av aprikos, kandisert appelsinskall, krydder, honning og nøtter. Svake tanniner. Passer til: Vegetar, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spicy, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lam og sau. 

AMKA AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page