top of page

Geir Salvesen anbefaler

11 viner til julemat og boblefest

Vil du drikke hvitvin og rødvin til julematen? Det er ikke noe problem med disse godbitene. I tillegg har du rimelige viner til boblefesten i desember.

Pinnekjott.jpg

Champagne til pinnekjøttet? Ja, gjerne.

Foto: Inkognito

Desember er en spesiell måned. Mørket pakker oss inn, og det gjør kulden også. Vi trenger lys, varme og noe som styrker. Det er tid for det tradisjonelle, det som gir trygghet. Vi snakker om mat som rakefisk, lutefisk, ribbe, kalkun, pinnekjøtt og torsk. Og med disse seks rettene har vi dekket den mest tradisjonsrike julematen i Norge.

Tradisjonelt har øl og dram vært drikkefølget til norsk julemat. Men for 30 årene siden åpnet EØS-avtalen for en kraftig utvidet import av vin her i Norge. Det fikk følge av en gastronomisk revolusjon på matsiden, og med det er det også blitt svært vanlig med svakvin til norsk julemat. Det gir større handlingsrom enn man kanskje kunne tro.

Her finner du 11 viner, de fleste i Vinmonopolets basisutvalg, og beskrivelse av hvilke juleretter de passer til.

Musserende
 

Musserende viner er veldig fine gode som forfriskninger og til selve julematen. De har noe restsukker som står fint til røkte og krydrede matretter. Syren i disse vinene er også med på å håndtere fettet i både ribbe og pinnekjøtt.

Champagne Gonet Medeville.jpg

6693501 Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut 2013, Champagne, Frankrike

Kr 424,- Karakter: 6 Poeng: 90

Universalsjampis! En svært smaksrik og fyldig champagne som også har nok friskhet. Laget på 100 prosent Pinot Noir. Den kan også skilte med røde epler, nøtter, sopp og brødbakst i aroma- og smaksbildet. Syren er høy, 9 gram pr liter, mens sukkerinnholdet er lavt, ca. 6 gram pr liter. Fyldigheten og kraften, sammen med friskheten, gjør den godt egnet til pinnekjøtt og rakefisk, men vil også gå til ribbe hvis man bare sløyfer eller kutter ned på sukkerholdig tilbehør.
Basisutvalget, Moestue Grape Selections AS

Champagne Charles de Fere.jpg

7817701 Charles de Fère Crémant du Jura Brut, Jura, Frankrike
 

Kr 154,90 Karakter: 6 Poeng: 84

Billig og god! Mens prisene har steget kraftig, er det noen få virkelig gode kjøp igjen blant musserende viner. Fin, kremete og krydret med gule og røde epler i aromabildet. Ikke sofistikert, men masse god smak for lite penger. God fylde også. Til julemat kan du prøve den til rakefisk, kalkun og som aperitiff.
Basisutvalget, Momentum Wines AS

Champagne_Philizot_3.jpg

10132001 Philizot & Fils Brut numéro 3, Champagne, Frankrike
 

Kr 319,90 Karakter: 6 Poeng: 87 poeng

Dette er en av de billigste champagnene på Vinmonopolet. En sjarmerende universaldrikk som passer utmerket som aperitiff eller som kosebobler, uten å bli for syrlig. Modne, friske grønne epler preger duft og smak, sømløst smaksforløp med litt kjeks og mineraler med på kjøpet. Denne kan f.eks. prøves til torsk eller rakefisk, men er trolig best for seg selv.
Basisutvalget, Autentico AS

villa-sandi-il-fresco-prosecco-rose-mill

12345601 Villa Sandi Il Fresco Prosecco Rosé Millesimato 2020, Veneto, Italia
 

Kr 149,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Prosecco er ofte tynt og klissete, selv om denne boblevinen fra den østlige delen av Italia er blitt populært blant mange unge som ikke helt vet hvor mye sukker det ofte er i dem. Men, dette er historiens første rosé-prosecco med en friskhet og eleganse som hever den over hopen. Duft og smak av røde epler, bringebær og tutti frutti og bare 9 gram sukker. Dette er noe som kan passe som aperitiff for mange generasjoner i et familielag, som kosevin og som nok kan klare litt kalkun ved siden av.
Bestillingsutvalget, Stenberg & Blom AS

Hvitvin

Hvitviner til julemat trenger fylde og fruktsødme og ikke for høy syre.

Ca del Magro.jpg

9212701 Monte del Frá Cà del Magro 2019, Custoza, Italia
 

Kr 156,90 Karakter: 5 Poeng: 83

En vin fra Veneto-området i Nord-Italia. Svakt gul på farge, moden og varm steinfrukt på duft, mest plomme. Samme i smaken. Generøs plommefrukt. Har noe restsødme. Rundt 5 gram pr liter. Men kombinert med god, underliggende syrlighet blir det ikke søtt og klissete. Det gjør den lett anvendelig. Kan brukes til torsk, kalkun og ribbe. Muligens også pinnekjøtt.
Basisutvalget, Palmer AS

Weinbach Riesling Réserve.jpg

9622801 Weinbach Riesling Réserve 2020, Alsace, Frankrike
 

Kr 289,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Mange drikker tysk Riesling til pinnekjøtt, men det blir ofte for magert etter mitt syn. Over i Alsace vinner Riesling-vinene fylde og munnvekt, og det trenger vi. Denne har steinrøyk og mineraler på duft, med fylde, rundhet og ganske nøytral steinfrukt. Litt fersken. Prøv den til pinnekjøtt.
Bestillingsutvalget, Vinum AS

Rødvin

I rødviner bør det ikke være for mye krydder og tanniner, for det vil øke saltfølelsen i maten, f.eks. i pinnekjøtt. Tydelig fruktsødme er å foretrekke.

Shug 2018.jpg

11383301 Schug Sonoma Coast Pinot Noir 2020, California, USA

 

Kr 221,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Dette er en virkelig generøs, deilig rødvin med fyldig frukt, mest i rødbærsretning, plomme, moreller og jordbær. Sødmefull i smaken og flere elementer av mørke bær. Det gjør at den passer til mange typer mat, men den er også svakt syltet i stilen, noe som er typisk for California Pinot Noir. Egentlig en universalvin som passer til julemat som pinnekjøtt, ribbe, lutefisk og juletorsk.
Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

Penfolds Koonunga Hill.jpg

3017801 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2019, South Eastern Australia

 

Kr 142,90 Karakter: 6 Poeng: 84

Australias viner er romslige i stilen, og her har vi en rimelig vin fra en av de mest berømte produsentene, Penfolds. Koonunga Hill er alltid et godt kjøp. Fioler og mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. Utmerket til ribbe, kalkun og juletorsk. Server den litt avkjølt, ved ca. 15-16 grader.
Bestillingsutvalget, Treasury Wine Estates Norway

Zenato Ripassa.jpg

3468701 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2017, Veneto, Italia

 

Kr 224,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Rik, svakt tørket, mørk bærfrukt på duft og smak, mørke moreller og urter. Er laget i en halv-amarone-stil med konsentrert sødme i midtpartiet. Denne passer bra til lutefisk og ribbe, men ikke til pinnekjøtt. Urtene og krydderet blir for mye for saltet og røyken i pinnekjøttet.
Basisutvalget, Fine Brands AS

Thornhill.jpg

12268901 Thornhill French Camp Red Blend 2019, USA
 

Kr 200,- Karakter: 6 Poeng: 87

Amerikanske viner har ofte en romslig smak, så også denne. Det passer fint til tradisjonsrik, norsk julemat.  Mørk, rød bærsødme, middels tanniner, alt henger fint sammen. Ørlite lakris også. Prøv den til ribbe.
Basisutvalget , California House AS

Mont Redon.jpg

11889101 Mont-Redon Cotes du Rhone,
Sør-Rhône, Frankrike

 

 Kr 195,30 Karakter: 6 Poeng: 85

Rik og krydret på duft og smak, skikkelig smakstrøkk med varme, røde bær, streif av lakris. Fet og rund i smaken. Høy alkohol som det ofte er når Grenache er hovedandelen. Kan gå til pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Trolig også kalkun med smakskraftig tilbehør.
Bestillingsutvalget, La Ravine AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page