Geir Salvesen anbefaler

11 viner til julemat og boblefest

Vil du drikke hvitvin og rødvin til julematen? Det er ikke noe problem med disse godbitene. I tillegg har du rimelige viner til boblefesten i desember.

Pinnekjott.jpg

Champagne til pinnekjøttet? Ja, gjerne.

Foto: Inkognito

Desember er en spesiell måned. Mørket pakker oss inn, og det gjør kulden også. Vi trenger lys, varme og noe som styrker, spesielt i dette vanskelige året som heter 2020 og som nå er på hell. Det er tid for det tradisjonelle, det som gir trygghet. Vi snakker om mat som rakefisk, lutefisk, ribbe, kalkun, pinnekjøtt og torsk. Og med disse seks rettene har vi dekket den mest tradisjonsrike julematen i Norge.

Torsk.jpg

Torsk er julemiddag og passer både til hvit og rød vin.

Foto: Inkognito

Tradisjonelt har øl og dram vært drikkefølget til norsk julemat. Men for 30 årene siden åpnet EØS-avtalen for en kraftig utvidet import av vin her i Norge. Det fikk følge av en gastronomisk revolusjon på matsiden, og med det er det også blitt svært vanlig med svakvin til norsk julemat. Det gir større handlingsrom enn man kanskje kunne tro.

Her finner du 11 viner, de fleste i Vinmonopolets basisutvalg, og beskrivelse av hvilke juleretter de passer til.

Ribbe.jpg

Ribbe er en av de meste aller mest populære julemiddagene og kan godt serveres med champagne.

Foto: Inkognito

Musserende viner

Musserende viner er veldig fine gode som forfriskninger og til selve julematen. De har noe restsukker som står fint til røkte og krydrede matretter. Syren i disse vinene er også med på å håndtere fettet i både ribbe og pinnekjøtt.

6693501 Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut 2013, Champagne, Frankrike. Kr 418,- Karakter: 6 Poeng: 90

Universalsjampis! En svært smaksrik og fyldig champagne som også har nok friskhet. Laget på 100 prosent Pinot Noir. Den kan også skilte med røde epler, nøtter, sopp og brødbakst i aroma- og smaksbildet. Syren er høy, 9 gram pr liter, mens sukkerinnholdet er lavt, ca. 6 gram pr liter. Fyldigheten og kraften, sammen med friskheten, gjør den godt egnet til pinnekjøtt og rakefisk, men vil også gå til ribbe hvis man bare sløyfer eller kutter ned på sukkerholdig tilbehør.
Basisutvalget, Moestue Grape Selections AS

Champagne Gonet Medeville.jpg

10132001 Philizot & Fils Brut numéro 3, Champagne, Frankrike. Kr 300,-Karakter: 6 Poeng: 87 poeng

Dette er en av de billigste champagnene på Vinmonopolet. En sjarmerende universaldrikk som passer utmerket som aperitiff eller som kosebobler, uten å bli for syrlig. Modne, friske grønne epler preger duft og smak, sømløst smaksforløp med litt kjeks og mineraler med på kjøpet. Denne kan f.eks. prøves til torsk eller rakefisk, men er trolig best for seg selv.
Basisutvalget, Autentico AS

Champagne_Philizot_3.jpg

7817701 Charles de Fère Crémant du Jura Brut, Jura, Frankrike. Kr 159,90 Karakter: 6 Poeng: 84

Billig og god! Mens prisene har steget kraftig, er det noen få virkelig gode kjøp igjen blant musserende viner. Fin, kremete og krydret med gule og røde epler i aromabildet. Ikke sofistikert, men masse god smak for lite penger. God fylde også. Til julemat kan du prøve den til rakefisk, kalkun og som aperitiff.
Basisutvalget, Momentum Wines AS

Champagne Charles de Fere.jpg

12345601 Villa Sandi Il Fresco Prosecco Rosé Millesimato 2019, Veneto, Italia. Kr 159,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Prosecco er ofte tynt og klissete, selv om denne boblevinen fra den østlige delen av Italia er blitt populært blant mange unge som ikke helt vet hvor mye sukker det ofte er i dem. Men, dette er historiens første rosé-prosecco med en friskhet og eleganse som hever den over hopen. Duft og smak av røde epler, bringebær og tutti frutti og bare 9 gram sukker. Dette er noe som kan passe som aperitiff for mange generasjoner i et familielag, som kosevin og som nok kan klare litt kalkun ved siden av.
Bestillingsutvalget, Stenberg & Blom AS

villa-sandi-il-fresco-prosecco-rose-mill

Hvite viner

Hvitviner til julemat trenger fylde og fruktsødme og ikke for høy syre.

9212701 Monte del Frá Cà del Magro 2018, Custoza, Italia. Kr 159,90 Karakter: 5 Poeng: 83

En vin fra Veneto-området i Nord-Italia. Svakt gul på farge, moden og varm steinfrukt på duft, mest plomme. Samme i smaken. Generøs plommefrukt. Har noe restsødme. Rundt 5 gram pr liter. Men kombinert med god, underliggende syrlighet blir det ikke søtt og klissete. Det gjør den lett anvendelig. Kan brukes til torsk, kalkun og ribbe. Muligens også pinnekjøtt.
Basisutvalget, Palmer AS

Ca del Magro.jpg

9622801 Weinbach Riesling Réserve 2019, Alsace, Frankrike. Kr 285,- Karakter: 6 Poeng: 87

Mange drikker tysk Riesling til pinnekjøtt, men det blir ofte for magert etter mitt syn. Over i Alsace vinner Riesling-vinene fylde og munnvekt, og det trenger vi. Denne har steinrøyk og mineraler på duft, med fylde, rundhet og ganske nøytral steinfrukt. Litt fersken. Prøv den til pinnekjøtt.
Bestillingsutvalget, Vinum AS

Weinbach Riesling Réserve.jpg

Røde viner

I rødviner bør det ikke være for mye krydder og tanniner, for det vil øke saltfølelsen i maten, f.eks. i pinnekjøtt. Tydelig fruktsødme er å foretrekke.

11383301 Schug Sonoma Coast Pinot Noir 2018, California, USA. Kr 199,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Dette er en virkelig generøs, deilig rødvin med fyldig frukt, mest i rødbærsretning, plomme, moreller og jordbær. Sødmefull i smaken og flere elementer av mørke bær. Det gjør at den passer til mange typer mat, men den er også svakt syltet i stilen, noe som er typisk for California Pinot Noir. Egentlig en universalvin som passer til julemat som pinnekjøtt, ribbe, lutefisk og juletorsk.
Bestillingsutvalget, Symposium Wines AS

Shug 2018.jpg

3468701 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2017, Veneto, Italia. Kr 229,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Rik, svakt tørket, mørk bærfrukt på duft og smak, mørke moreller og urter. Er laget i en halv-amarone-stil med konsentrert sødme i midtpartiet. Denne passer bra til lutefisk og ribbe, men ikke til pinnekjøtt. Urtene og krydderet blir for mye for saltet og røyken i pinnekjøttet.
Basisutvalget, Fine Brands AS

Zenato Ripassa.jpg

3017801 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018, South Eastern Australia. Kr 146,90 Karakter: 6 Poeng: 84

Australias viner er romslige i stilen, og her har vi en rimelig vin fra en av de mest berømte produsentene, Penfolds, og Koonunga Hill er alltid et godt kjøp. Fioler og mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. Utmerket til ribbe, kalkun og juletorsk. Server den litt avkjølt, ved ca. 15-16 grader.
Bestillingsutvalget, Treasury Wine Estates Norway A

Penfolds Koonunga Hill.jpg

12268901 Thornhill French Camp Red Blend 2019, USA. Kr 199,- Karakter: 6 Poeng: 85

Amerikanske viner har ofte en romslig smak, så også denne. Det passer fint til tradisjonsrik, norsk julemat.  Mørk, rød bærsødme, middels tanniner, alt henger fint sammen. Ørlite lakris også. Prøv den til ribbe.
Basisutvalget , California House AS

Thornhill.jpg

11889101 Mont-Redon Cotes du Rhone 2018, Sør-Rhône, Frankrike. Kr 187,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Rik og krydret på duft og smak, skikkelig smakstrøkk med varme, røde bær, streif av lakris. Fet og rund i smaken. Høy alkohol som det ofte er når Grenache er hovedandelen. Kan gå til pinnekjøtt, ribbe og lutefisk. Trolig også kalkun med smakskraftig tilbehør. Bestillingsutvalget, La Ravine AS

Mont Redon.jpg
Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole.