top of page

Geir Salvesen anbefaler

Fabelaktige viner fra Afrikas sydspiss

Sossusvlei Desert Lodge.jpg

Den afrikanske følelsen? Absolutt. I solnedgangen på Sossusvlei Desert Lodge i nabolandet Namibia, skjenkes en musserende vin fra Graham Beck i Sør-Afrika. Foto: Geir Salvesen

Hvor skal man egentlig starte? Vi kunne ha startet med begynnelsen, med plantingen av vinstokker mot slutten av 1600-tallet som et ledd i fruktforsyningene for skipsfarten rundt Kapp det gode håp. Med søtvinene fra Constantia som var noe av det ypperste som fantes på 1800-tallet. Med apartheidtiden som reduserte investeringer og eksport og tilførsel av moderne utstyr. Med tiden etter apartheidperioden fra 1990-tallet og fremover, en tid som har vært eventyrlig og vist hvilke fremragende produkter som faktisk kan komme herfra.

Årlige reiser til Kapp-provinsen har overbevist meg om at Sør-Afrikas vinprodusenter ikke lenger står tilbake for noen når det kommer til spisskvalitet.

  • Stellenbosch med tradisjonelt flotte kvaliteter på Syrah og Chenin Blanc.

  • Robertson med Chardonnay på kalksteinsgrunn og «franske» smaker.

  • Swartland med gamle buskvinstokker og kvalitetsviner på Cinsault og Chenin Blanc.

  • Hemel-en-Aarde med nyplantinger av Pinot Noir og Chardonnay.

  • Franschhoek med klassiske franske druer og god musserende som ligner ekte Champagne.

  • Elim nede ved kjølige Cape Agulhas (som egentlig er Sør-Afrikas sydspiss) med slanke, kjølige, syrlige Sauvignon Blanc-viner.

  • Pluss rike rødviner fra Paarl og Wellington, og fjellviner fra Cederberg-fjellene i nordvest.

 

Pluss mye mer.

Men i hovedsak er dette de områdene som er mest kjent og som har viner som er å få tak på i Norge også.

David Sadie.jpg

David Sadie hos David & Nadia ute i Paardebosch, Swartland, er en av dem som nå lager strålende vin av Chenin Blanc-druen og andre drueslag.

Foto: Geir Salvesen

Kvalitetseksplosjonen

Noe av hemmeligheten bak kvalitetsøkningen, har vært satsingen på gamle buskvinstokker ute i «bushen», bokstavelig talt, f.eks i Swartland. Og tanken om at når man har kvalitetsdruer, skal man gjøre minst mulig med dem under vinmakingen. Bare det rette. Det betyr naturgjær som sitter på drueskallene, ingen kunstgjødsel, lite bruk av nye fat som «sminker» vinen med eik og fatkarakter. Og mange andre småting.

Swartland Revolution.jpg

Her er noen av deltagerne i Swartland Revolution, en gruppe som forpliktet seg til å lage rene, moderne, viner drevet av jordsmonnskarakteren. Her er bl.a. Eben Sadie, Andrea Mullineux, Adi Badenhorst og andre kjente.

Noe av det man måler kvalitet på, er smaken av jordsmonnet. Eller «terroir», som det kalles i Frankrike. Jordsmonnet varierer en del, men mye av den aller beste og mest berømte Chenin Blanc-vinen vokser på eldgammel, oppmalt granittgrunn. Drikker man noen av de beste vinene, er det nesten så man kan smake salt og stein. Pluss en passe dose nøytral frukt som gjør at vinen ikke blir en fruktbombe, men avdempet, harmonisk passer til moderne mat.

Matvennlige

Noe av tiltrekningskraften med disse vinstilene er at de er så matvennlige. Ta f.eks. Chenin Blanc. Den robuste smaken med nøytralt frukttrøkk og god friskhet, gjør at de passer til en lang rekke matretter. Alt fra fisk og sushi til kylling og wienerschnitzel.

Viner i toppsjiktet fra Sør-Afrika er nå blitt så populære i Norge at de selges ut umiddelbart etter lansering. Det gjelder f. eks vinene til Eben Sadie, delvis også Mullineux og Chris Alheit. Men disse vinene som følger her, skal være enkle å få fatt på.

Hvitvin

Raats.jpg

5072501 Raats Original Chenin Blanc 2020, Coastal region, Sør-Afrika 

Kr 224,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Ny årgang av denne toppvinen som ikke koster en formue. Nydelig, fersken- og melonaktig frukt, fin saltaktig i underkant med god mineralitet, deilig og integrert. Nok friskhet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, spekemat. 

Vinarius AS

KloofStreet.jpg

919701 Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika 

Kr 196,- Karakter: 6 Poeng: 86

Behagelig på duft, meloner på smak, salt stein i underkant, fin lengde, krisp og relativt slank. Ligner litt på Original fra Raats. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 

Winning Brands AS

Boukenhoofsloot.jpg

10081101 Boekenhoutskloof Semillon 2017, Franschhoek Valley, Sør-Afrika 

Kr 399,90 Karakter: 6 Poeng: 90

En av de beste Semillon-vinene fra den sørlige halvkule. Svulmende steinfrukt, fersken, så en strammende, konsentrert liten kjernebitterhet, og så en rik, fast finish. Kan måle seg med mange franske Bordeaux-varianter også. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, ost, spekemat. 
Einar A Engelstad AS

David and Nadia.jpg

10145401 David & Nadia Chenin Blanc 2019, Coastal region, Sør-Afrika 

Kr 295,90 Karakter: 6 Poeng: 89

Gyllengul, svulmende, moden, fersken, plomme. Bare gamle fat er brukt, litt salt frukt. 7 ulike vinmarker. Strammer seg litt pent opp i finish. Litt fullblods burgunder over denne. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, and, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 
Symposium Wines AS

Secateurs.jpg

1695701 Secateurs Chenin Blanc 2020, Swartland, Sør-Afrika

Kr 184,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Deilig vin i basisutvalget med bedre mineralitet enn tidligere, veldig flott balanse, plomme og eple, finslepen finish. Den beste så langt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, sushi / sashimi. 

Autentico AS

False Bay.jpg

1502801 False Bay Chenin Blanc 2020, Western Cape, Sør-Afrika  

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Noe så sjelden som en økologisk, naturgjærfermentert Chenin Blanc på gamle vinstokker i kystnære områder som i tillegg har budsjettpris. Rundt 140 kroner! Det smaker og dufter mye av den, i starten noe mineralaktig. Så følges det opp med en ren, ganske fyldig, svakt plommedominert frukt som ender med en ørliten kjernebitterhet. Den langsomme gjæringen i denne vinen, som tar nesten seks måneder, gir noe ekstra. For en ultra-billig penge. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, fisk, ost. 
Red & White AS

Rødvin

Twiga Hill.jpg

12801206 Twiga Hill 2020, 1,5 liter, Western Cape, Sør-Afrika 

Kr 219,90 Karakter: 6 Poeng: 83

En vin på «pouch», altså pose. Vellaget, pepperaktig rødvin med typisk shiraz-dominans, 50 prosent. Saftig fruktighet, litt dropsaktig, Bjørnebær og fioler, nok friskhet, men bra syre også, bare 3 g restsukker. Universalvin til alt dagligdags. Passer til: Storfe, spekemat, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, ost, bbq/grillmat, lam og sau. 

LaMarc Wines AS

Patina.jpg

12437601 Goldmine Patina Syrah 2019, Coastal region, Sør-Afrika 

Kr 259,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Høykvalitets Shiraz med solid konsentrasjon, høy alkohol og typisk oversjøisk stil, men er også rik på avslepet kraftig, mørke, modne bær og plommer. Ligner på en Nord-Rhône, en Crozes med muskler. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
Unico Real Wines AS

Kanonkop.jpg
seriti-pinotage.jpg

5854801 Kanonkop Pinotage 2018, Stellenbosch, Coastal region, Sør-Afrika 

Kr 355,90 Karakter: 6 Poeng: 90

Flott, litt utviklet Pinotage fra en av de aller beste produsentene av denne innfødte druen. Godt trøkk, edel frukt med innslag av røstet fat, lær og litt animalske toner. Litt tobakk også på duft. Herlig vintervin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 
Excellars AS

Goats do roam.jpg

1078301 Fairview Goats do Roam 2020, Western Cape, Sør-Afrika 

Kr 129,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Veldig billig! Behagelig, fruktig, middels fyldig og middels konsentrert vin med miks av mørke og røde bær, leskende friskhet pluss noe sjarmerende frukt. Litt bringebær stikker seg ut i finish. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt. 
Modern Wines AS

10989401 Seriti Pinotage 2019, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 132,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Intens, saftig, fruktig, energisk solbærfruktighet, masse, masse frukt, lassevis av sødmefull solbærfrukt, nok friskhet. Crowd-pleaser, som det heter på nynorsk. Billig også. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, småvilt og fugl, storfe, spekemat, and, svinekjøtt, lam og sau. 
Top Cellars Wine Import AS

Crystallum.jpg

3915501 Crystallum Peter Max Pinot Noir 2019, Western Cape, Sør-Afrika 

Kr 349,90 Karakter: 6 Poeng: 90

Energisk, strukturert, moden årgang, veldig bra, frisk og rik på samme tid, høstlig, men med røde moreller. Kirsebær og bringebær. Brukte franske fat her. Nydelig vin, men ørlite varmere på duft enn foregående årgang. Passer til: Småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 
Unico Real Wines AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page