top of page

Geir Salvesen anbefaler

12 fulltreffere i Vinmonopolets septemberslipp

Et riktig så trivelig vinslipp. Viner fra Georgia, rød Nord-Rhône, oversjøisk Pinot Noir og tysk Chardonnay er bare noen av satsingsområdene. I tillegg kommer hundrevis av nyheter i bestillingsutvalget.

Georgisk-vinkrukke.jpg

Ingen rustfrie ståltanker i det gamle Georgia. Derimot krukker som blir gravd ned i jorden. Qvevri eller kvevri, kalles de, og det skal gjerne synges med malmfulle mannsstemmer også. Her fra Kakheti-provinsen i den østlige delen av Georgia der Vinmonopolet har hentet sine nye krukkeviner fra. Foto: Geir Salvesen

Det er blitt høst, og Vinmonopolet har flere nyheter og satsinger som passer fint til vilt og annen spennende spise i tiden fremover. Både oversjøisk Pinot Noir, Syrah og Shiraz fra flere steder på kloden støtter opp om det høstlige.

Det mest radikale grepet er satsing på krukkeviner fra Georgia, som jo er verdens eldste vinland og et svært spennende et. Qvevri heter disse krukkene som ble – og blir – gravd ned i jorden og fylt med druer som så blir stampet ovenfra med stenger. Slik som de gjorde det for 8000 år siden.

Druenavnene er fremmede for de fleste vest-europeere, men Vinmonopolet har valgt å gjøre det litt enklere ved å satse på en hvitvinsdrue – Rkatsiteli – i to varianter, og Saperavi – en rød drue – i tre varianter. Saperavi er for øvrig en av ekstremt få druer som faktisk har farge på saften, en klar rødfarge. På de aller fleste mørke druer sitter fargen bare i skallet.

Det er de hvite vinene – eller heller oransje – som skiller seg mest ut. De blir presset og ligger sammen med skallet og får dermed en liten grad av tanniner. I tillegg får metoden frem toner som honning, syltede aprikoser, appelsinskall og andre slike dype smaker.

Jeg vil vel ikke si at Vinmonopolet har funnet frem til de beste Qvevri-vinene. Prisene er for lave til det. Men interesserte får i hvert fall en billig inngangsbillett til denne vinstilen. De hvite er så strukturerte at de gjerne kan brukes til kjøtt også, i hvert fall lam og hvitt kjøtt som kylling og svin.

Viner fra Georgia

Georgia wine thieves flaske.jpg

13372401 Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019, Kakheti, Georgia 
 

Kr 169,90 Karakter: 6 Poeng: 86

Brungul på farge, elementer av lakk, kamferdrops, te, krydder, tørket aprikos og honning. En liten kjernebitterhet i finish. Grei inngangsbillett til naturvinene. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau

IB Fine Wines AS

Vinoterra.jpg

13226301 Vinoterra Rkatsiteli 2019, Kakheti, Georgia

 

Kr 139, 90 Karakter: 5 Poeng: 85

Oransjevin med tørr, fin smak av aprikos, kandisert appelsinskall, krydder, honning og nøtter. Svake tanniner. Passer til: Vegetar, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spicy, spekemat, lam, and, svinekjøtt, lam og sau 

AMKA AS

Den røde Saperavi-druen er som sagt full av farget saft, og det gjør at vinene i seg selv blir nesten blåsvarte på farge. Men strukturen og smaken er mykere og nesten litt fruktkjøttaktig. Også graden av «krukkepåvirkning» varierer, og blant de tre røde Saperavi-variantene er det noen som er forsiktige og noen som er mer heftige. Ingen av de tre er det man kan kalle fulltreffere, men Rustavelis versjon er den mest interessante.

Rustaveli Saperavi Qvevri.jpg

13367601 Rustaveli Saperavi Qvevri 2019, Kakheti, Georgia 

Kr 199,50 Karakter: 6 Poeng: 87

Blåbæraktig, fruktkjøttaktig, med fioler, urter, granbar, mørk kamferdrops, men pen vin, dette. Godt til hvitt kjøtt og all round-bruk. Passer til: Salat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau

Interbrands Norway AS

Syrah/Shiraz

Importørenes jungeltelegraf melder at interessen for Syrah og Shiraz – kjært barn har to navn – er for nedadgående.

– Utenom høstslippene er det vanskelig å få solgt dem, sier en.

Her har Vinmonopolet gjort det smågeniale at de har hentet noen av de beste Syrah-vinene fra to av de ypperste appellasjonene i Nord-Rhône – Cornas og Côte Rôtie. Cornas med en slags saltaktig mineralitet, og Côte Rôtie med varme, svære smaker i den mørke frukten. Så er dette paret med Syrah og Shiraz fra oversjøiske vekstforhold. Spennende – og i den lavere delen av prisskalaen.

Nord-Rhône

Det beste kjøpet er Domaine Belle med sin Crozes-Hermitage Les Pierrelles.
Men det er tendenser til toppkvalitet også for en del av de andre.

Domaine Belle.jpg

13363901 Dom. Belle Crozes-Hermitage Les Pierrelles 2019, Rhône, Frankrike 
 

Kr 249,90 Karakter: 6 Poeng: 88

Deilig, premium-crozes med mørk, varm fiolaktig bærfrukt, i smaken lakris, fat og en fløtete, moden, svartmørk frukt med streif av lær og lakris i finish. Passer til: Skalldyr, småvilt og fugl, storvilt, spekemat, and, bbq/grillmat, lam og sau
Winederful AS

Duclaux.jpg

13367201 Duclaux La Germine Côte-Rôtie 2018, Rhône, Frankrike 
 

Kr 499,90 Karakter: 6 Poeng: 90

Rik, dyr, fyldig og smaksrik med varme mørke bær – nesten overmodne på grensen til tørket, og lær. Skogsbær, urter og salt i smaken. Litt anis i finish. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, and og svinekjøtt 
Tellus Wine & Spirits

Oversjøisk Shiraz

Her er to flotte varianter med gode prislapper.

Punt Road.jpg

13371901 Punt Road Shiraz 2020, Victoria, Australia 

Kr 199,- Karakter: 6 Poeng: 86

Fin, krydret, men også ganske kjølig Shiraz som har alt, inklusive en mørk, saftig bærfrukt, litt urter og eukalyptus i finish. Fin den. Passer til: Storfe, lam, and, bbq/grillmat, lam og sau
Vinarius AS

Celebration Shiraz.jpg

13366801 Celebration Selection Shiraz 2019, Victoria, Australia 

Kr 139,90, Karakter: 6 Poeng: 83

Veldig trøkk i denne Shirazen. Mørke bær, eukalyptus, granbar, lakris, sødmefull og nær druen på stil. Billigbombe. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau
Nordic Wine, Beer & Spirits AS

Oversjøisk Pinot Noir

Baby doll.jpg

12943801 Babydoll Limited Release Pinot Noir 2019, New Zealand 
 

Kr 160,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Navnet skjemmer ingen. Høstlig Pinot Noir med varm skogbunn, lær, lakris, krydder oppå jordbær, som er litt varme i stilen. Ganske spesiell vin som passer til småvilt. Middels fyldig. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, and, svinekjøtt, lam og sau
World Wines as

Moden Grüner Veltliner fra Østerrike

Birgit Eichinger.jpg

13368201 Birgit Eichinger Ried Gaisberg Grüner Veltliner 2020, Niederösterreich, Østerrike
 

Kr 279,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Bra smakstrøkk og med ørlite fatpreg på kjøpet. Ellers: Nøtter, honning, salt, modne og gule epler. God lengde. Krydder i finish. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt og fisk 
Wine 4 You AS

Høstlig viltvin fra Bordeaux

Chateau Hourbanon.jpg

8328601 Ch. Hourbanon 2010, Bordeaux, Frankrike
 

Kr 300,- Karakter: 5 Poeng: 87

Fin, moden vestside-Bordeaux med et fløtete smaksbilde, duft av modne, mørke bær og litt rosin. Relativt varm i stilen. Henger fint sammen. Urter og tobakk i utgangen. Kunne kanskje hatt litt mer friskhet. Fine tanniner som er merkbare under den modne frukten. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, and, bbq/grillmat
Old School Wines AS, Winemarket AS

Oversjøisk musserende

Dussaillant Lehmann Brut.jpg

12944001 Dussaillant Lehmann Brut, Chile 

Kr 249,90, Karakter: 5 Poeng: 86

Påkostet chilensk musserende med mye smakskrutt, miks av Chardonnay og Pinot Noir, eple og bakverk, urter, lang finish. Bra kvalitet. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk, aperitiff
Concealed Wines NUF

Celebration brut cuvee.jpg

13196301 Celebration Brut Cuvée, Australia 
 

Kr 108,- Karakter: 5 Poeng: 80

Ingen trykkfeil på prisen. Hvis du skal ha bobler og er på ekstrem budsjettjakt, er denne kanskje noe for deg. Enkel, lavalkoholisk, 11 prosent med litt pære, kort finish, litt sitrus og brødbakst. Men den gjør jobben, som er å boble i en frisk vin. Passer til: Svinekjøtt, sushi / sashimi, aperitiff og spekemat 
Nordic Wine, Beer & Spirits AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page