top of page

Geir Salvesen anbefaler

Friske, aromatiske hvitviner

Hvitvin_celina-albertz-unsplash.jpg

 For å hente frem aromatiske dufter i druene, er det viktig at de ikke vokser for varmt.

Foto: Celina Albertz /Unsplash

Viner som dufter av konvall og grønt bladverk og som lukter og smaker av friske stikkelsbær eller grønne epler?

 

Javisst, Sancerre og Pouilly-Fumé fra Loire, laget av Sauvignon Blanc-druer har svært ofte aromatiske og duftende elementer som kan minne om våren og naturen som våkner til liv igjen.

 

For å få til dette preget, er det viktig at det ikke blir for varmt for druene, men noe av det som har skjedd de siste årene er at en økende varme i vinmarkene har produsert flere modne druer. Det demper det aromatiske preget, og samtidig stiger alkoholen.

Noen liker vinene best med et litt dempet grønt preg, og det som er tiltrekkende for noen, vil andre helst unngå.

 

Sauvignon Blanc-druen er litt kontroversiell, men fra enkeltvinmarker i Sancerre-området slik som i Les Monts Damnés som er et av de beste stedene, kan den også svinge seg opp til de store høyder kvalitetsmessig.

Carinus_Baard_Naess_nett.jpg

Chenin Blanc er ikke egentlig en aromatisk druetype, men kan likevel få fine blomsterelementer. Dette er en  nydelig, ren, sval og kjølig Chenin Blanc.
Foto: Baard Næss/Inkognito

Riesling regnes også som en av de aromatiske druetypene. I tillegg har vi et kobbel av mindre kjente druer. Arneis fra Piemonte, Albariño fra Galicia i Spania, Grüner Veltliner fra Østerrike (selv om Grüner også kan fremstå som en fet, høykvalitets, hvit burgunder uten aromatisk innhold), Vermentino fra Frankrike, Carricante fra Sicilia, Verdicchio fra Marche – også det i Italia. Pluss enkelte andre.

 

Chardonnay, den mest kjente druen blant de hvite, blir ikke regnet med blant de aromatiske. Allikevel kan det dufte mye og grønt av dem, spesielt fra kjøligere klimaområder slik som Chablis i Bourgogne.

 

Også blå druer kan være aromatiske. For eksempel druer i Cabernet-familien. Cabernet Sauvignon fra Bordeaux og fra enda kjøligere områder, og Cabernet Franc fra Loire som kan fremstå med nesten paprika-aktige, grønne og krydrede aromaer.

 

Men siden vi nå går inn i den lyse årstiden, konsentrerer vi oss her om de hvite vinene. Alle de tre første er å finne i basisutvalget.

Dagueneau Pouilly-Fumé .jpg

314101 Dagueneau Pouilly-Fumé 2019, Loire, Frankrike 
 

Kr 200,- Poeng: 86 Karakter: 6

Lys gul på farge, duft av grønt eple og melon, frisk og svakt undermoden i smaken med krydret, vårlig, kjølig steinfrukt, mest epler. Allikevel harmonisk, og avslutter med en lang, krisp smak. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff, ost. 

Basisutvalget, Best Cellars AS

Joseph Mellot Sancerre Le Montarlet .jpg

11082601 Joseph Mellot Sancerre Le Montarlet 2019, Loire, Frankrike
 

Kr 239,- Poeng: 85 Karakter: 4

En relativt utypisk Sancerre med nøytral, ganske så fyldig frukt med streif av pære og hvite blomster. Og altså uten det aromatiske preget som kjennetegner Sauvignon Blanc-druen som vinen er laget av. Svulmende i stilen, takket være 13,5 volumprosent alkohol. Nesten litt oversjøisk i preget. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 

Basisutvalget, Vinetum AS

Carinus Chenin Blanc .jpg

10136901 Carinus Chenin Blanc 2019, Coastal region, Sør-Afrika 

Kr 219,90 Poeng: 86 Karakter: 5

Chenin Blanc er egentlig ikke en aromatisk druetype, men kan få fine blomsterelementer. Denne er nydelig, ren Chenin Blanc med svak appelsinblomst, nøytral og kjølig. Plomme, god fylde og lengde. Granittgrunn som også gir en mineralsk tone. Spontangjæring, 11 måneder gamle fat. Passer til: Pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitiff. 

Bestillingsutvalget, Vinarius AS

Brocard Chablis Pierre de Prehy .jpg

8017601 Brocard Chablis Pierre de Prehy 2019, Burgund, Frankrike 
 

Kr 200,- Poeng: 85 Karakter: 6

Det dufter mye av denne, selv om Chardonnay ikke er en aromatisk drue. Ganske dyp strågul, mye smak på den fyldige og fruktige siden, også våt stein og innslag av sjømineralitet. Begynner å bli relativt billig. 

Bestillingsutvalget, Einar A Engelstad AS

Coffele Soave Classico Ca Visco.jpg

4539601 Coffele Soave Classico Ca Visco 2019, Veneto, Italia 
 

Kr 225,- Poeng: 86 Karakter: 6

Veldig bra drag på denne, steinfrukt, nøytral med saltaktig mineralitet i underkant, nøytral frukt. Flott Soave. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 

Bestillingsutvalget, Moestue Grape Selections AS

Henry Natter Sancerre.jpg

3070501 Henry Natter Sancerre 2019, Loire, Frankrike
 

Kr 229,90 Poeng: 87 Karakter: 6

En fulltreffer av en Sancerre hvis man vil ha den moden og rikere i stilen i tillegg til det aromatiske.  Mineraler i underkant. Litt kjøligere enn 2018-årgangen. Gjæret og lagret på store eikefat, noe som gir en svak kryddervirkning. Naturgjær. Har pondus og fylde. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff, ost. 
Basisutvalget, Pure Wine AS

Fouassier Sancerre Les Romains .jpg

9303201 Fouassier Sancerre Les Romains 2017, Loire, Frankrike 

Kr 359,90 Poeng: 90 Karakter: 6

Dette er en av de heftige vinene fra Loire og Sancerre. På kvalitetstoppen. Dyp gul, heftig, heftig, gule plommer og sitronskall, en veldig særegen vin. Silex-grunn, biodynamisk vin. Masse trøkk. 13 volumprosent. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 

Bestillingsutvalget, Autentico AS

Dom. Weinbach Cuvée Théo Riesling 2019

1647401 Dom. Weinbach Cuvée Théo Riesling 2019, Alsace, Frankrike 
 

Kr 384,90 Poeng: 88 Karakter: 6

Ganske moden, mineralkrydret Riesling med noe restsødme som ikke stikker seg ut, men er pent integrert. Nøytral steinfrukt. 19-årgangen er bra og virker både åpen, frisk og utviklet. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 
Bestillingsutvalget, Vinum AS

Rabl Riesling 2019.jpg

9197801 Rabl Riesling 2019, Niederösterreich, Østerrike 
 

Kr 159,90 Poeng: 84 Karakter: 6

Fin, grønn moden melonfrukt med innslag av pepper og aromatisk, grønn paprika. Men også ganske så fyldig. Til tross for bare 12 volumprosent alkohol.. Bra trøkk i den. Litt syltet innerskall av sitron i finish.. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 
Bestillingsutvalget, Stenberg & Blom AS

Anselmi Capitel Foscarino .jpg

4073301 Anselmi Capitel Foscarino 2019, Veneto, Italia 
 

Kr 239,90 Poeng: 87 Karakter: 6

Interessant, fløtete, svakt røykaktig og mineralsk under fersken- og pærefruktighet. Pen lengde. Helt uten fatbruk. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

Bestillingsutvalget, Gaia Wine & Spirits AS

Rotari Riserva Brut 2015.jpg

1262801 Rotari Riserva Brut 2015, Trentino-Alto Adige, Italia 
 

Kr 179,90 Poeng: 85 Karakter: 6

En sjarmerende, moden musserende vin laget på 90 prosent Chardonnay og 10 prosent Pinot Noir. Gule epler og plommer på duft og smak, også litt fersken kommer frem. Fine bobler, nok friskhet. Avrundet, steinfruktdrevet smaksbilde. Passer til: Sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 

Bestillingsutvalget, Robert Prizelius AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page