top of page

Geir Salvesen anbefaler:

California dreaming

Lekre, nye rødviner fra USA

Det skjer stadig noe i USA. Ny president, nye tider, nye planer – nye viner. Vestkysten av USA er i ferd med å bli et skikkelig alternativ til noe av det beste fra Frankrike. Spesielt er det mye interesse rundt Pinot Noir – hjerteknuserdruen. Her er noen godbiter.

Highway1_Geir_Salvesen.jpg

I åsene over Highway 1 ved Stillehavskysten, er det etablert vingårder som ligger så vidt innenfor tåkebeltet som dannes av kjølige havstrømmer.

Foto: Geir Salvesen

Man kan si mye om amerikanerne, og det blir da også gjort, men at det satses friskt på nye trender og nye måter å gjøre ting på, kan ingen betvile. Det gjelder også på vinfronten.

Etter forbudstiden i 1920-årene tok det langt tid for den lille vindustrien som fantes å komme seg på beina igjen. Så var det da også drinker og sprit som ble mest populært. Aktører i Hollywood-filmene rakk så vidt å komme seg innenfor døren til folk før de ble tilbudt en drink. Som regel whisky. Senere kom cocktails og miksede drinker.

Så kom ølet for fullt, og håndverksbryggerier poppet opp over alt. De siste 40-50 årene er det vinindustrien som virkelig er kommet seg frem. Blant annet fordi amerikanske produsenter er blitt mye flinkere til å identifisere steder der de kjente, europeiske druetypene som ble transplantert til amerikansk jord med vekslende resultat, trives best.

Det betyr blant annet at dersom man skal ha en frisk hvitvin bør man hente druer fra de mer kystnære strøkene der den pussig nok ganske kjølige vinden fra Stillehavet dominerer. Ikke fra Napa, som til en viss grad er blitt for varmt for mange druetyper.

Spesielt har Sonoma Coast, som området nord for San Francisco heter, fått vin i seilene. Litt lenger nord ligger Anderson Valley som er enda kjøligere og som lager viner i europeisk-stil, viner med solid egensyre og litt motstand i form av tanniner slik som er vanlig i Europa.

Lengre sør, mellom Santa Barbara og San Francisco, er det nå etablert mange vinmarker innenfor den pittoreske Highway 1. Druene gir ypperlig frukt som ligner litt på de europeiske i smaken, men som aldri blir helt europeiske. Fordi de ikke vokser i Europa. Og fordi det er ganske stor variasjon innenfor ett og samme område i for eksempel Bourgogne også. Eller Burgund, som mange sier i Norge.

R-bil_Geir-Salvesen.jpg

R for RED, det skjer mye spennende på rødvinsfronten i USA – ikke minst når det kommer til Pinot Noir.
Foto: Geir Salvesen

Pinot Noir-druen fra Bourgogne satses det nå kraftig på i USA. Den gir relativt lyse viner som tar det igjen i eleganse og en mangefasettert fruktighet. Bærfrukten er stort sett klart søtere enn i Bourgogne, med vekt på bringebær og jordbær i aroma- og smaksbildet.

Noen har også høye alkoholnivåer. Hvis nivået kommer over 14 volumprosent, gir det en brent, slapp smak som en med europeisk smaksreferanse ikke synes så mye om. Men det aller nyeste er moderate alkoholnivåer. Dette er vinstiler som også egner seg til lettere matretter som jo blir mer og mer vanlig, og som også kan fungere uten mat ved siden av.

For folk utenfra som prøver å få et begrep om forskjeller i vinstilene internt i California, er det lett å støte på et par utfordringer. Selv om for eksempel Sonoma og Sonoma Coast produserer friske Pinot Noir-stiler, er det også flere underområder som ikke gjør det. Russian River har for eksempel mange eksempler på tunge, konsentrerte og alkoholrike viner med sviende, søtlig alkoholsmak.

Områdene lenger sør, rundt Santa Barbara nord for San Francisco (kjent blant annet fra filmen Sideways), har både mellomstore og svære Pinoter. Her er navn som Santa Rita, Santa Ynes og andre. Som for eksempel Santa Maria Valley og en av de mest kjente vingårdene i området, Bien Nacido, som berømte Jim Clenenden etablerte og som lever gjennom merket Au Bon Climat.

Skal du ha en mest mulig europeiskstilet Pinot, er det Anderson Valley nordpå i California som gjelder. Der er det enda kjøligere.

Godt matfølge

Disse Pinot-variantene passer godt til hvitt kjøtt som kylling og kalkun, til svinekoteletter og hvit fisk, til og med til kokt laks. Andebryst er også bra til.

Au Bon Climat Santa Barbara Pinot_nett.j

6942501 Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2018, California, USA
 

Kr. 320,- Karakter: 6 Poeng: 88

Ganske transparent på farge med kulør av granateplekjerner. På duften umiskjennelig amerikansk med en sødmefull bringebær- og jordbærfruktighet. Smaken er også søtlig, men ikke så mye at det skjemmer, et harmonisk smaksbilde følger med bare litt tanninpreg, og da i silkete støpning. Fin utgang, forsiktig. Passer til: Småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 

Bestillingsutvalget Vinarius AS

Cline Sonoma Coast Pinot Noir_nett.jpg

3569501 Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2019, California, USA

 

Kr. 198,70 Karakter: 4 Poeng: 84

En litt forunderlig muskel-Pinot med solid fylde. I starten rødbærsfrukt med jordbær og bringebær på duft og smak, så kommer det mørkere bærslag inn, men mest røde. En helt klar vaniljetone er også med gjennom hele smaksbildet. Den er også svært fyldig, noe 14,5 volumprosent alkohol har deler av skylden for. På mange måter en folke-pinot, Søt frukt, rund, vanilje. Puristene må nok lete andre steder enn i denne. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Basisutvalget California House AS

Chanin Santa Rita_nett.jpg

11039301 Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2019, California, USA

 

Kr. 329,90 Karakter: 6 Poeng: 88
Årgangsbytte. Litt lysere enn før. Ren, deilig Pinot-frukt med fruktkjøttaktig miks av mørke og røde bær – mest røde, streif av lakris. Alt i en pen, konsentrert innpakning. 12 måneder på franske fat, og det slår igjennom, men ikke slik at vinen er fatdominert. Mye vin for pengene! Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 
Basisutvalget LaMarc Wines AS

Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2016

10277201 Hirsch San Andreas Fault Pinot Noir 2016, California, USA

Kr. 599,90 Karakter: 6 Poeng: 90

Dette er en vin fra det nyeste og hippeste vinområdet i Sonoma som ofte kalles True Sonoma Coast. Vinmarkene ligger like innenfor åsene der tåken kommer inn fra Stillehavet. Veldig ren og fin og klingende bringebærsfruktighet. Frukt fra 25 ulike marker i dette terroiret, fioler og blomster, transparent. Ender i mørke bær. 

Basisutvalget Red & White AS

Truchard Pinot Noir_nett.jpg

12244001 Truchard Pinot Noir 2018,
California, USA

Kr. 244,40 Karakter: 5 Poeng: 85

Litt syltet i preget, men så vidt innenfor. Sødmefull, fyldig frukt med bringebær og jordbær som hovedelementer, lang og ren finish der det syltede preget dempes litt. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.

Basisutvalget Arvid Nordquist Norge AS

Schug Sonoma Coast Pinot Noir_nett.jpg

11383301 Schug Sonoma Coast Pinot Noir 2018, California, USA
 

Kr. 214,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Dette er en virkelig generøs, deilig rødvin med fyldig frukt, mest i rødbærsretning, plomme, moreller og jordbær. I smaken sødmefull og flere elementer av mørke bær. Det gjør at den passer til mange typer mat, men også svakt syltet i stilen, noe som er typisk for California Pinot Noir. Flott viltvin også. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Bestillingsutvalget Symposium Wines AS

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2018_ne

10634501 Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2018, California, USA

Kr. 369,90 Karakter: 6 Poeng: 88

Sødmefull fruktighet på duft som strammer seg opp med integrerte fat og tanniner i smaken. En såkalt strukturert Pinot Noir med ung frukt, til tross for alderen. Mer kompleks enn tidligere årganger. Mye energi med miks av mørke og røde bær. Gamle fat. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 

Bestillingsutvalget LaMarc Wines AS

Thornhill French Camp Red Blend 2019_net

12268901 Thornhill French Camp Red Blend 2019, USA

 

Kr. 199,- Karakter: 6 Poeng: 85

Dette er ikke en Pinot, men en Shiraz. Fin amerikansk sør-rhône-stil over denne med nok trøkk, passe med mørk rødbærssødme, passe med tanniner, passe med alt. Ørlitt lakris. Flott lammevin. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, lam og sau. 

Basisutvalget California House AS

Seghesio Sonoma Zinfandel 2018_nett.jpg

4399301 Seghesio Sonoma Zinfandel 2018,
California, USA

 

Kr. 299,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Dette er heller ikke en Pinot, men en gammel kjenning – Zinfandel fra Seghesio i Sonoma. Rik, konsentrert, frisk og god med mest røde bær, høy alkohol på 15 prosent som allikevel ikke kjennes så høy ut. En silkete stil i kraftbasse-innpakning. Plommer og lær og lakris er med. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe og gryteretter. 

Basisutvalget Fondberg AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page