top of page

Geir Salvesen anbefaler

11 perfekte viner til slanket januarbudsjett

Hvis du har litt penger igjen etter jule- og nyttårsfeiring, og ikke har fått strømregningen for desember ennå, kan det kanskje friste med noen rimelige viner. Sånne som man kan drikke på en helt vanlig dag. Det kan man jo alltid trenge.

brodbiter med sopp pure b.jpg

Hverdagen er tilbake igjen med en kanskje litt mer slunken konto, men du kan få mye god vin for en billig penge. 
Foto: Baard Næss/Inkognito fra boken Høstetid

Bak alle de fine og flotte vinnavnene, slottene og eiendommene som gjerne har det til felles at vinene derfra koster en slant – av og til en ganske stor slant – så finnes det viner i det laveste prissjiktet som kan være perfekte på en hverdag. Og livet har jo flest hverdager.

Her har jeg plukket et knippe viner som ikke vil føre til altfor store påkjenninger på kontoen. Vi har holdt oss til nivået rundt og under 150 kroner. Noen av vinene er faktisk forbløffende gode med tanke på kvaliteten. En slags fellesnevner er at de er et godt kjøp ut fra sine forhold. For eksempel gjelder det både Greco di Tufo fra Feudi di San Gregoria i Campania i Sør-Italia, og The Grinder Chenin Blanc fra Swartland i Sør-Afrika. De er såkalt terroir-typiske, begge med et streif av saltaktig mineralitet.

En annen fellesnevner er at de kommer fra litt bortgjemte områder, og gjerne fra land der valutakursene ikke har endret seg så mye i forhold til norske kroner. Altså at den hjemlige valutaen er svak, slik som i Argentina og Sør-Afrika. Vinene herfra stiger omtrent ikke noe i pris.

Hvitvin

Raywood Chardonnay.jpg

12073401 Raywood Chardonnay 2019, California, USA

Kr 154,- Karakter: 6 Poeng: 83

Utmerket amerikansk Chardonnay med modne fersken- og eplearomaer, kremete smak med litt krydder som ikke skyldes fat. Nøtter og fint urtepreg, men ikke så mye at det blir grønt. Litt friskere enn foregående årgang. Superkjøp. Veldig anvendelig. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 

Basisutvalget Vinetum AS

Greco di Tufo.jpg

3310901 Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2020, Campania, Italia

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Skikkelig bra vin med svakt saltaktig og fin, grønn fruktighet. Kommer fra et spesielt jordsmonn ikke så langt unna vulkanen Vesuv. Man finner nesten ikke noe til denne prisen på dette nivået. Også god syre. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 
Bestillingsutvalget
Fondberg AS

Muros Antigos.jpg

8221701 Anselmo Mendes Muros Antigos Escolha 2020, Minho, Portugal

 

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Ny årgang av denne krispe, friske og gode hvite portugiseren med forsiktig steinfrukt og fin saltaktig dybde. Mer eleganse enn trøkk. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr.
Bestillingsutvalget
Excellars AS

The Grinder.jpg

13146701 The Grinder Chenin Blanc 2020, Coastal region, Sør-Afrika

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Overraskende kvalitet bak denne billigvinen, relativt nøytral på duft med streif av pære og eple så vidt det er. I smaken har den en nesten saltaktig mineralitet som trolig kommer fra granittjordsmonnet der den kommer fra. Kan minne om en Etna Bianco mikset med en Chablis, men uten sjømineralitet av noe slag. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. Eller en all-rounder til sommersalater.

Bestillingsutvalget
California House AS

J Moreau et Fils.jpg

7850001 J. Moreau Chardonnay 2020, Frankrike

Kr 139,90 Karakter: 5 Poeng: 82

En ekstremt rimelig fransk Chardonnay med opphav fra Limoux i Sør-Frankrike (68 prosent) pluss litt fra Loire. Litt fersken- og pærepreget, litt mineraler også. Middels fyldig. Og altså veldig billig. Kan minne om en Chablis iblandet druer fra Sør-Frankrike. Fin å ha hvis man er på jakt etter flere billige viner. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 
Basisutvalget
Silenus AS

Rødvin

Le Cabanon.jpg

13293401 Le Cabanon des Alexandrins Syrah 2020, Frankrike

Kr 148,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Dette er en liten luring av en Syrah-vin. 95 prosent av denne druen i en slags generøs Crozes-Hermitage-stil, men uten tanninene. En kjølig og spenstig Syrah, mørk og energisk med en umiddelbar fruktighet.
Bestillingsutvalget
Hans A. Flaaten Vins Fins

Aglianico Serafini.jpg

13500201 Serafini Aglianico 2019, Campania, Italia

Kr 149,90 Karakter: 5 Poeng: 83

Aglianico-druen gir mørke og litt tanniske viner. Denne er fast, mørk og mintaktig i frukten. God lengde, tanniner i sjakk, men de er der litt bakom. En lagringsvin, faktisk. Til lav pris. 
Bestillingsutvalget
Exciting Wines AS

Goats do Roam.jpg

1078301 Fairview Goats do Roam 2020, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 129,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Behagelig, fruktig, middels fyldig og middels konsentrert vin med miks av mørke og røde bær, leskende friskhet pluss noe sjarmerende frukt. Litt bringebær stikker seg ut i finish. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt.
Basisutvalget
Modern Wines AS

Masi Passo Doble.jpg

4182301 Masi Passo Doble 2019, Mendoza, Argentina

Kr 129,90 Karakter: 5 Poeng: 82

En gammel gjenganger, dette. Litt varme, røde bær og plommer på duft. I smaken bær, tydelig krydder, litt tanniner under som biter gjennom den svakt sødmefulle, men ikke direkte søte, smaken. En harmonisk, ultra-billig vin som er laget litt etter ripasso-metoden med delvis tørkede druer. Fløtete. Miks av Malbec og Corvina. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Basisutvalget
Symposium Wines AS

Celebration Selection.jpg

13366801 Celebration Selection Shiraz 2019, Victoria, Australia

Kr 139,80 Karakter: 6 Poeng: 83

Veldig trøkk i denne Shirazen. Mørke bær, eukalyptus, granbar og lakris, sødmefull og nær druen på stil. Billigbombe. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 
Basisutvalget
Nordic Wine, Beer & Spirits AS

Pedro del Castillo.jpg

11151201 Pedro del Castillo red blend, Mendoza, Argentina

Kr 119,90 Karakter: 5 Poeng: 82

Frisk rødbærsfrukt, energisk med epler, bringebær og moreller, svært billig, gjør jobben til kylling og svin og lettere kjøttretter. Nesten ikke noe tanniner. Relativt lys og transparent. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat.

Basisutvalget Momentum Wines AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page