top of page

Geir Salvesen anbefaler

Veldig rimelige og gode
Bordeaux-viner

Herlige, rimelige vinklassikere gjør at en ny generasjon kan gjenoppdage Bordeaux. Vinmonopolet presenterer noen gode hvite og røde Bordeaux-viner.

St_Emilion_Geir_Salvesen.jpg

Landsbyen St.Emilion er en koselig turismagnet, men i de mer ukjente nabolandsbyene lages det også gode viner. Foto: Geir Salvesen

Bordeaux i det sørvestlige Frankrike har fått konkurranse fra stadig flere områder i kampen om å lage verdens beste viner. Såpass hard konkurranse at mange simpelthen har glemt at Bordeaux eksisterer. Eller «glemmer» det når det skal kjøpes inn vin. Fordi det er så mye annet som lokker.

Dessuten er prisene på viner fra toppslottene gått rett i været. Og hvem er interessert i å være med på den priskarusellen? Bare nerdene og dem med penger på bok.

I Vinmonopolets nyhetsslipp i mars 2021 ble det satset på flere områder. Røde portugisere fra ukjente Colares, tyskere, kanadiere og hvitvin fra Sør-Afrika. I tillegg til noen klassikere. Vi snakker Bordeaux. Og under toppene i prispyramiden er det tusener, kanskje titusener, av produsenter som leverer billig og god Bordeaux.

Disse finner du stort sett ikke i de berømte områdene som Pauillac, Margaux, St.Julien, Pomerol eller St.Emilion. Men i sideområdene, underområdene, naboområdene. På østsiden er det et fenomen som kalles satellittområder. Montagne-St.Emilion, Lalande de Pomerol, etc.

 

Viner derfra gir et hint av den store Bordeaux-smaken til en brøkdel av prisen. De inneholder en høy andel Merlot, som jo blir brukt som hoveddrue her. Det gir raskere modning, mindre tanniner og mer umiddelbar fruktighet.

Satelitt_appellasjoner_Vinmonopolet.jpg

Dette er noen av de røde nyhetene, med kart over sideområdene i Bordeaux. Illustrasjon: Vinmonopolet

Disse vinene kan lagres og utvikle aromaer av tobakk, lær, edelt treverk og alt det andre. Men de kan også nytes unge. Godt matfølge er lam, storfe, biff, men også lysere kjøttvarianter.

Smaken har gjerne mye mørk fruktighet. Bjørnebær hvis det er mye Merlot i blandingen, ellers plommer fra Pomerol eller solbær. Som regel med en fast tanninstruktur.

Vinmonopolet har lett etter disse gode kjøpene i de mer ukjente sideområdene. Og de har funnet kvalitet for lite penger.

Så er det lett å glemme at Bordeaux også har gode hvite viner. De er laget på Sèmillon som gir fylde og munnvekt, og Sauvignon Blanc som gir aromatisk, druefrisk og krydret smak. Med denne kombinasjonen kan man designe smaksutfallet ved å legge mest vekt på den ene eller den andre i druemiksen.

Hvitviner 

montfollet-le-valentin-blanc-2019.jpg
Montfollet_magnum.jpg

12805805 Montfollet Le Valentin Bordeaux Blanc 2020, Bordeaux, Frankrike 

 

Kr. 349,90 (magnum) Poeng: 85 Karakter: 6

Herlig Magnum Bordeaux som er hakket bedre enn enkeltflasken. Fyldig, rund, harmonisk steinfrukt, fersken og plommer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, bbq/grillmat. 
Basisutvalget LaMarc Wines AS

12805801 Montfollet Le Valentin Bordeaux Blanc 2020, Bordeaux, Frankrike 
 

Kr. 179,90 Poeng: 85 Karakter: 6

Velsmakende, men også litt fersk, hvit Bordeaux laget på Semillon/Sauvignon Blanc i forholdet 60/40. Den svulmer litt, samtidig med at friskheten holdes oppe av Sauvignon Blanc-druen. Litt krydder, litt pære, en deilig vin med vårlige tendenser. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, fisk, skalldyr, sushi / sashimi.
Basisutvalget LaMarc Wines AS

Rødviner 

Chateau_Pontet_Bayard.jpg

12800601 Ch. Pontet Bayard 2019, Bordeaux, Frankrike

 

Kr. 179,90 Poeng: 86 Karakter: 6

Kommer fra Puisseguin-St.Emilion. Moderne, imøtekommende Bordeaux med klassiske elementer som mørk frukt, modne tanniner og god konsentrasjon. Smaker som en fattigmanns-St.Emilion med miks av Merlot/Cabernet Franc i forholdet 70/30. Litt lakris og urter gir ekstra spenning til de fine mørke plommetonene. Bare 175 kroner er et veldig bra kjøp. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, småvilt og fugl, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
Basisutvalget Silenus AS

Fongaban_magnum.jpg

12596505 Ch. Fongaban Côtes de Bordeaux Castillon 2019, Bordeaux, Frankrike

Kr. 399,90 (magnum) Poeng: 85 Karakter: 5

Magnumflaske som pussig nok ser ut til å ha kommet lenger og være mer harmonisk enn enkeltflasken som presenteres parallelt på Vinmonopolet. Frukten er finere, mer elegant, mer avslepen og ikke så rå. Men også denne er en lagringskandidat. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 

Basisutvalget Robert Prizelius AS

Fongaban.jpg

12596501 Ch. Fongaban Côtes de Bordeaux Castillon 2018, Bordeaux, Frankrike

 

Kr. 189,90 Poeng: 84 Karakter: 4

Rå, mørke bær, 90 prosent Merlot og resten Cabernet Franc. Veldig ung med rå frukt og litt paprika og fat. Bør vel egentlig lagres selv om den også kan drikkes nå. Passer til: Storfe, bbq/grillmat.

Basisutvalget Robert Prizelius AS

Her er Bordeaux-viner fra bestillingsutvalget. Flere av dem svært billige. Ch. Tourteran er et kjempekjøp.

Chateau_Tourteran.jpg

12649501 Ch. Tourteran 2009, Bordeaux, Frankrike

Kr. 249,90 Poeng: 87 Karakter: 6

Veldig bra, fyldig, konsentrert, utviklingsaromaer, mørke bær, tett, kjøttaktig i karakter. Masse vin for pengene. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, and. 

Bestillingsutvalget B & R WINE AS

Chateau_de_Rochemorin.jpg

11340801 Ch. de Rochemorin Rouge 2016, Bordeaux, Pessac-Léognan, Frankrike 

 

Kr. 229,90 Poeng: 86 Karakter: 5

Fortsatt ung Bordeaux med mørk, stram bærfrukt og litt solbær. Peppertanniner ligger over det hele, svakt utviklet, men er på topp om 5-10 år. Fast i stilen, og bør absolutt dekanteres. Ellers laget på 55/45 Merlot/Cabernet Sauvignon i typisk Pessac-Leognan-stil. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat.  Bestillingsutvalget Excellars AS

Chateau_Fontis.jpg

12649801 Ch. Fontis 2006, Bordeaux, Frankrike

 

Kr. 219,90 Poeng: 85 Karakter: 5

Folke-Bordeaux, ganske elegant, mørk, fullmoden frukt med litt lær, medisinalt preg, mørke bær, billig lammevin. Litt kort i finish. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, lam. 

Bestillingsutvalget B & R WINE AS

Chateau_de_Rochemorin_blanc.jpg

9768701 Ch. de Rochemorin Blanc 2018, Bordeaux, Frankrike

 

Kr. 229,90 Poeng: 87 Karakter: 6
Nydelig, fortsatt ung, hvit Bordeaux med grønngult fargebilde. På duften er det furunåler, treverk, bjerkesevje og lime. I smaken streif av pære og friske bær, litt i stikkelsbærretning. Den begynner med et lite lag av honning også. Laget på 100 prosent Sauvignon Blanc. Er kommet et stykke i utviklingen, men har fortsatt flere år å gå på. Veldig bra nå. På topp om 2-4 år. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, ost. 
Bestillingsutvalget Excellars AS

Chateau_Le_Grand_Verdus_Bordeaux_Blanc.j

11713601 Ch. Le Grand Verdus Bordeaux Blanc 2019, Bordeaux, Frankrike

 

Kr. 166,90 Poeng: 82 Karakter: 5
Vårlig, druefrisk, aromatisk tone, svakt strågul på farge, middels fylde, en miks av Semillon og Sauvignon Blanc, der Sauvignon står for 70 prosent og gir mye av den urteaktige, friske tonen. Prisen er lav, og dermed får man ikke så høy konsentrasjon. Men til lett, vårlig mat fungerer den fint. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk, aperitiff/avec. 
Bestillingsutvalget House of Wine AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page