top of page

Geir Salvesen anbefaler

Flotte rødviner fra Chianti og Toscana

Toscana og Chianti har falt litt ut av interessefeltet hos mange de siste årene. Det har nok mye å gjøre med at konkurransen fra andre steder i Italia (les: Piemonte) og i verden er blitt så mye hardere. Men disse vinstilene smaker ypperlig til påskelammet.

Barone Ricasoli.jpg

Castello di Brolio og Barone Ricasoli er en velrenommert produsent – og for øvrig hjemstedet for landets første statsminister.
Foto: Geir Salvesen

Toscana var i mange år regnet som selve indrefileten i Italia. De bølgende åsene, solsikkene om sommeren, romantikken bak selv den minste lille steinhaug av et gammelt hus. Det var urfortellingen om Italia. Selvsagt koblet med enkel, men god og alltid lokal mat – og selvsagt god vin. I kjernen lå den gamle druen Sangiovese, som førøvrig betyr «Jupiters blod.» I det bakkete landskapet midt i Toscana – nemlig Chianti – oppsto den spesielle bastflasken som prydet mang en studenthybel i Norge på 1960- og 70-tallet. En såkalt «fiasco» som ble en suksess.

Men innholdet var det så som så med. Ganske sure dråper var det støtt og stadig, og produsentene var til og med tvungne til å blande inn hvitvinsdruer, for det hadde man alltid gjort …

Den vinrevolusjonen som kom på 1970- og 1980-tallet nyter vi godt av i dag. Bedre plantemateriale med bedre kloner ga druer som er tilpasset lokale vekstforhold.

Det eneste problemet nå for tiden er hangen til å blande franske Bordeaux-druetyper inn i miksen for å få en mer internasjonal smak som kan øke interessen spesielt hos et amerikansk publikum. Mørkere, mer konsentrert bærfrukt og mer fatbruk med vanilje og krydder er resultatet. Men mange liker det.

Mange produsenter holder seg likevel fortsatt til det klassiske. Og det er en vinstil som passer best til mat. Kjøtt, proteiner og småretter med skinke og sopp.

Og så smaker vinene godt til lam. Det gjør nesten alle rødviner, bortsett fra de mest tanninrike og tøffe.

Her er det en miks av vinstiler, mest den klassiske med svakt syrlig, krydret kirsebærsmak. Og så er det noen med mer varm, mørk bærfrukt.

Brolio.jpg
Poliziano.jpg

69901 Brolio Chianti Classico 2019, Toscana, Italia 

 

Kr 175,- Karakter: 5 Poeng: 84 

Velduftende, klassisk og kjølig Chianti med nok modenhet, fin rødbærsfrukt, kanskje mest kirsebær, litt kjernebitterhet, men en sjarmerende og uforkludret typevin fra dette området. Litt mer fylde enn foregående årgang. Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 
Basisutvalget Best Cellars AS

NIttardi.jpg

4080801 Nittardi Chianti Classico Vigna Doghessa 2019, Toscana, Italia

Kr 299,90 Karakter: 5 Poeng: 87

Fin, fløtete rødbærsfrukt med litt mint i finish, nok modenhet, litt fat også, men ikke for mye. Bra vin. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, spekemat, and, lam og sau. 

Bestillingsutvalget Gaia Wine & Spirits AS

3309301 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2018, Toscana, Italia

 

Kr 295,-Karakter: 6 Poeng: 87

Fin, leskende klassisk vin med nok friskhet. Noe fat, men fint kalibrert. Udefinerbar rødbærsfrukt, moreller og jordbær. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 
Bestillingsutvalget Gaia Wine & Spirits AS

Castello di Ama.jpg

13959101 Castello Di Ama Chianti Classico Gran Selezione San Lorenzo 2017, Toscana, Italia

Kr 485,- Karakter: 6 Poeng: 92

Dette er toppdivisjonen i Chianti.  Deilig, nesten litt Pinot-aktig rød frukt med god lengde, endel fat, ja, men bra trøkk på den. Moden nok, samtidig med nok friskhet. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, spekemat, lyst kjøtt, lam og sau. 

Bestillingsutvalget Gaia Wine & Spirits AS

Selvapiana_Chianti.jpg

Håndhøsting av druer hos Selvapiana i Chianti Rufina.
Foto: Produsenten

Bronello.jpg

5936201 Il Poggione Brunello di Montalcino 2017, Toscana, Italia

Kr 369,90 Karakter: 6 Poeng: 88

Endel fat på duft, ellers balsamiske noter, lær og varme bær, begynnende tobakk. Fersktappet nå, så har godt av et år i kjelleren. Passer til: Lam og sau, and

Basisutvalget Pure Wine AS

Basilica.jpg

6852301 Cafaggio Basilica del Cortaccio Cabernet Sauvignon 2015, Toscana, Italia

Kr 349,90 Karakter: 6 Poeng: 88

Søtladen, kraftig, mørk, men ikke altfor diger, modne tanniner. Litt passende snerp i finish, mørke modne bær og plommer, skogbunn. Passer til: Storfe, spekemat, and, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

Bestillingsutvalget G. Conr. Boy

Selvapiana.jpg

3316901 Selvapiana Chianti Rufina 2020, Toscana, Italia

Kr 200,- Karakter: 6 Poeng: 85

Kjølig, mørk, urteaktig bærfrukt med leskende rødbærsfrukt, ren og fin og ganske delikat. Litt tanniner i finish. Men: Nydelig vin. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 

Basisutvalget Moestue Grape Selections AS

Fonteroli.jpg

4789501 Fonterutoli Chianti Classico 2019, Toscana, Italia

Kr 229,90 Karakter: 6 Poeng: 87

En ypperlig Chianti fra en velrenommert produsent. Litt balsamisk i stilen med en konsentrert kjerne av moreller, mørke bær, tørket frukt og ørlite fat som ikke er verre enn at frukten smører helt igjennom. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau

Basisutvalget. (test) Arvid Nordquist Norge AS

Mediterra.jpg

5938601 Poggio al Tesoro Mediterra 2019, Toscana, Italia

Kr 239,- Karakter: 5 Poeng: 86 

Ganske fin, mørk plommeaktig bærfrukt der 30 prosent Cabernet slår igjennom, lakk, litt lakris og lær, egentlig ganske forførende, med modne – men allikevel merkbare tanniner i finish. Ganske frisk også. Passer til: Svinekjøtt, lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 

Bestillingsutvalget Moestue Grape Selections AS

Le Volte.jpg

5822901 Le Volte dell' Ornellaia 2020, Toscana, Italia

Kr 279,90 Karakter: 6 Poeng: 90

Amerikansk-inspirert, men deilig, italiensk Merlot med god fylde og fin stil, nøytral steinfrukt, plomme, bjørnebær, glatthet i strukturen, aldeles herlig. Universalvin. Innslag også av Sangiovese og Cabernet. Avslutter med saftighet og friskhet. Mye vin for pengene. Fulltreffer i denne årgangen. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau. 

Bestillingsutvalget Stenberg & Blom AS

Coldorcia.jpg

754301 Col d'Ôrcia Rosso di Montalcino 2019, Toscana, Italia

Kr 239,- Karakter: 6 Poeng: 87

Fin, syrlig kirsebærfrukt, nok smørende sødme, ganske elegant, koblet med mer fruktsødme i forhold til 2018-årgangen. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe og and. 

Bestillingsutvalget Gaia Wine & Spirits AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page