top of page

Geir Salvesen anbefaler

Klassisk nyhetsslipp på Vinmonopolet i november

Vinmonopolet er endelig tilbake til mer sentralt territorium i novemberslippet. Med en topp Chablis, en svær Amarone, superbillig Champagne og en lagret, slank Bordeaux i gammel stil, er det mer kjente vinstiler som kjennetegner siste slipp i 2021 som legges ut 3. november.

Vinmonopolets novemberslipp.jpg

To vidt forskjellige vinstiler. Chablis Grand Cru Vaudesir fra Roland Lavantureaux og den mektige Amaronen fra Zenato i Valpolicella, Italia. Foto: Geir Salvesen

Hvis man ser tilbake på vinåret 2021, er det vel knapt en druemark i verden som har unnsluppet interessen til innkjøperne i Vinmonopolet. Ok, så er det litt overdrevet, men eksperimenteringen har vært voldsom. Av og til på grensen til det sære. Men nå er vi hjemme igjen – vinmessig sett.

Her er noe av det du kan glede deg til:

  • Noen topp-Chablis`er, Grand Crus til og med.

  • Noen veldig billige Champagner + modne årgangsvarer.

  • En flott australsk musserende fra gode Jansz i Tasmania.

  • En moden, slank «gammel-Bordeaux» til kjøpbar pris.

  • Noen røde burgundere fra Volnay.

Pluss ungarsk vin fra den vulkanske grunnen i Tokaji laget av tørkede druer på en skala fra tørt til søtt.

Pluss noen gode plukk fra testutvalget som denne gang ser ut til å være bedre enn vanlig.

På grunn av en lengre reise i Frankrike, var det ikke anledning til å få smakt på alle nyhetene i Basisutvalget og fra alle importørene, men her er en liste over gode nyheter der 13 er et lykketall.

Champagne og musserende vin

Champagne Maurice Vesselle.jpg

13376101 M. Vesselle Cuvée Reserve Grand Cru Extra Brut, Champagne, Frankrike 

Kr 238,90 Karakter: 6 Poeng: 86

Veldig ren og eplepreget – og ekstremt billig.. Mangler kanskje litt kjøtt på beinet og i midtpartiet, men prisen er kjempebra. 4,5 gram sukker, 80 prosent Pinot Noir, noe som merkes ved en svak rødeplefrukt. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 

Basisutvalget
LaMarc Wines AS

Maurice Vesselle Bouzy.jpg

13429401 M. Vesselle Bouzy Grand Cru Extra Brut 2008, Champagne, Frankrike 

 

Kr 588,90 Karakter: 6 Poeng: 91

Holder bra dette. Veldig syrlig, men ikke for mye. Litt brødbakst og kjeks, god lengde med syre som følger den helt i mål. Dette er en såkalt non-malo-champagne som ikke har gjennomgått malolaktisk gjæring, men den ekstra alderen og opphold på gjær i lang tid, gir den noe utvikling og litt kremete preg i finish. Veldig presis i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 

Basisutvalget
LaMarc Wines AS

Jansz.jpg

6680401 Jansz Tasmania Premium Cuvée, Tasmania, Australia

Kr 245,- Karakter: 6 Poeng: 86

Gyllengul. Deilig, eplefrisk start med energisk mousse, lang friskhet og god smak. Rimelig også til kvaliteten å være. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk. 

Basisutvalget
Vinarius AS

Hvitviner

Chablis Grand Cru.jpg

1573001 Roland Lavantureux Chablis Grand Cru Vaudesir 2019, Burgund, Frankrike

Kr 599,90 Karakter: 6 Poeng: 92

Energisk Grand Cru som spiller på lime og våt stein på duft, i smaken grønn og frisk med underliggende saltaktig mineralitet, bra konsentrasjon og et langt liv foran seg. Stilig vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

Basisutvalget
Winetailor as

Laroche Chablis .jpg

5150101 Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots 2018, Burgund, Frankrike 

Kr 582,80 Karakter: 5 Poeng: 89

Tydelig grønn på farge, syltet eple med grønt preg på duft. Virker kjøligere enn det varme året den kommer fra – Blanchot er den minst soleksponerte av Grand Cru-vinmarkene. Blir en finslig vin etter hvert. Alt gjæret på gamle fat, første årgang. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 

Basisutvalget
Vinordia AS

Tokaji.jpg

13627602 Hetszölö Tokaji Dry Szamorodni 2017, Tokaj, Ungarn

Kr 198,- Karakter: 5 Poeng: 85

Kandisert appelsinskall på duft, noe som lurer en til å tro at den er søt. Men den er knastørr, men ved opulent duftbilde. Delvis tørkede druer, voks, eple og aprikos. Schnitzel og soppsuppe tilbehør. Halvflaske. Passer til: Svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy. 

Partikjøp
Moestue Grape Selections AS

Rødvin

Visan.jpg

6529301 Dom. le Garrigon Visan Côtes du Rhône Villages 2019, Sør-Rhône, Frankrike 

Kr 219,90 Karakter: 6 Poeng: 86

2019 var et år med kraftig varme i Sør-Rhône, men her er det nok fruktighet og friskhet. «Bare» 13,5 volumprosent alkohol etter tidlig innhøsting. Mørke bær og plommer med en grønn streng i midten som gjør dette til en lagringskandidat. Dette er ellers en Villages-variant som ligger litt høyere i hierarkiet. Litt gamle fat er brukt. Passer til: Bbq/grillmat, storvilt, storfe, spicy, spekemat, lam, svinekjøtt, lam og sau. 

Testutvalget
Lacertidae AS

Crozes Hermitage.jpg

4582301 Guigal Crozes Hermitage 2019, Nord-Rhône, Frankrike

Kr 279,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Fast, klassisk, fin og mørk. En 50-lapp opp på 5 år. Klassisk, mørk bærfruktig , spontanfermentert. 20 prosent nye fat, krekling og ikke så mye pepper. 2019 var et varmt år i området, og den er derfor litt mindre frisk enn 2018-årgangen. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, and. 

Testutvalget

Moestue Grape Selections AS

Volnay.jpg

13043601 Matrot Volnay-Santenots 2018, Burgund, Frankrike 

Kr 543,80 Karakter: 5, Poeng: 89

Kjølig, fin, fast, kjøttfull med mørke moreller. Sjarmerende og veldig åpen. Noe helklasefermentering. Områdetypisk. Bare brukte fat, pent integrert og ikke noe som gjør noe utslag. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, storvilt, lam, and, lyst kjøtt, lam og sau. 

Basisutvalget
Moestue Grape Selections AS

Koonunga Hill.jpg

3017801 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2019, South Eastern Australia

Kr 142,90 Karakter: 6 Poeng: 84

Koonunga Hill er alltid et godt kjøp. Urter og mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. En flott all round vin, og veldig billig fortsatt. Dette er også en vin man kan lagre, opptil 8-10 år. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Testutvalget
Treasury Wine Estates Norway A

Chateau Citran.jpg

13462401 Château Citran 1996, Bordeaux, Frankrike

Kr 414,- Karakter: 5 Poeng: 87

Moden, kjølig, syrlig og fast stil med en transparent, pent utviklet fruktighet. Silkete og fløyelsaktig med utviklede tanniner, litt høstlig skog. God til småvilt, 12,5 volumprosent alkohol og «gammeldags» slank. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau, lam, and. 

Basisutvalget

Moestue Grape Selections AS

Glenelly Glass Collection.jpg

13439001 Glenelly Glass Collection Cabernet Franc 2018, Coastal region, Sør-Afrika 

Kr 174,59, Karakter: 5, Poeng: 85

Deilig, kjølig Cab Franc med drikkevennlig, juicy stil. Dominert av mørke bær og passe med tanniner. Viner laget på denne druen skal jo være litt faste i fisken. Mørke bær, litt krydder, Passer til: Storfe, lam og sau, and. 

Basisutvalget

LaMarc Wines AS

Zenato Amarone.jpg

3468601 Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2016, Veneto, Italia

Kr 459,90 Karakter: 5 Poeng: 88 

Svakt streif av kjøtt og bacon på duft. Opulent og svær i smaken med tørket, mørk bærfrukt, men også med noe leskende friskhet. Tørket krydder i finish, med modne nok tanniner. Det er vanskelig å oppdage at denne vinen har hele 16,5 volumprosent alkohol. Ikke for søt. Sukker: 7 g, Syre, 6 g. Passer til: Gryteretter, krydret/asiatisk/spicy, storfe, bbq/grillmat. 

Testutvalget

Fine Brands AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page