top of page

Geir Salvesen anbefaler

Ti fulltreffere i Vinmonopolets mai-nyheter

Vinmonopolets maislipp i år er historiens største, og det er vanskeligere enn noen gang å kutte ned til noen få anbefalinger. I tillegg har det dukket opp en ny gruppe ekstremt billige viner av god kvalitet.

Musserende1_nett_Baard_Naess.jpg

Vi skåler for mai, og på polet er det mange spennende nyheter denne måneden.

Foto: Baard Næss/Inkognito

Dårlig kronekurs, prisoppgang i markedet, frostproblemer her og der. De fleste faktorene som påvirker vinprisene, har gått i negativ retning for norske konsumenter. Men – det er to gode nyheter som trekker i den andre retningen.

 

1.     Aldri har det vært så mye god og teknisk sett vellaget vin som nå.

2.     Spennet i prisene har økt. Mens de dyre drar fra, er det et felt med svært rimelige viner som har dukket opp og som også er av god kvalitet.

 

Vinmonopolet kan for eksempel skilte med Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande til 130 kroner, eller 129,80 for å være pinlig nøyaktig.

 

Pedro de Castillo Blend er en rødvin fra Argentina som koster 115 kroner. Bouchard Ainé Bourgogne er en rød burgunder som koster 125 kroner. (De er ikke tatt med her, men har varenumre 11151201 og 747601). 

 

Norges billigste champagne er også introdusert denne måneden. Varenummeret er 13061201, navnet er Montaubret Brut og prisen 230 kroner. Den gjør jobben som det heter, med Champagne-distriktets kalkaktige mineralitet og diskrete eplefruktighet og syre. Og det er mange, mange flere.

 

Flere viner holder forbløffende høy kvalitet uten at prisen er så høy. Et eksempel er røde Le Volte dell' Ornellaia 2019, Toscana, Italia, som er billigvinen til Ornellaia. I min munn er den å foretrekke fremfor hovedvinen Ornellaia med en prislapp på nærmere 2000 kroner og som er så kraftig at man nesten kan tygge den.

 

Dette slippet byr også på en god del nye produsenter. En av dem er tatt med blant disse 10 topputvalgte. Bak Wolf and Woman Pinotage står Jolandie Fouché, en fremgangsrik, kvinnelig vinmaker som også kan skilte med en ypperlig Chenin Blanc fra Paardeberg i Swartland. Det er utrolig hvordan det har vært mulig å lage en ren, delikat og frisk Pinotage i «burgunder-stil» fra varme Swartland, men det har det altså vært.  Dette er spennende saker.

 

Og hva med denne australske hvitvinen? Tournon Landsborough Chardonnay 2019, Victoria, Australia. Den koster 250 kroner, men smaker som om den skulle ha kostet dobbelt så mye.

 

Så er det et vell av nye roséviner. Antagelig for mange, for kvaliteten er ymse. I øyeblikket produseres de beste rosévinene i Provence og Piemonte.

 

Her er ti virkelig gode kjøp fra nyhetene på polets liste. Det kunne ha vært 100. Eller 500. Men utvelgelse må til.

Musserende

Veuve_Ambal.jpg

12204401 Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande, Burgund, Frankrike

Kr. 129,80 Poeng: 82 Karakter: 5

Rødbærsfrukt, bringebær og epleskall i en ekstremt billig og for så vidt god Cremant. Gjør jobben. Nemlig å gi fruktige bobler til mange anledninger. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff. 
Basisutvalget, Enowine AS

Hvitvin

Sancerre.jpg

13032201 Foucher Sancerre Le Cul de Beaujeu 2018, Loire, Frankrike

 

Kr 295,- Poeng: 89 Karakter: 6

Høyoktan Sancerre med fyldig, kremete steinfrukt, sitrus og modne, gule epler, kjeks. Lang, flott og konsentrert smak. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitiff, ost. 
Basisutvalget, Moestue Grape Selections AS

Rødvin 

Zorita.jpg

5323701 Zorita Natural Reserve Syrah 2017, Castilla y León, Spania

Kr 159,90 Poeng: 86 Karakter: 6

Veldig mørk og konsentrert, spansk Syrah som blir laget helt mot vest ved grensen mot Portugal. Høy alkohol, noe som gir sødme og fløtete smak, litt varm i stilen, men en veldig rimelig og fin grillvin. Passer til: Storvilt, and, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
Basisutvalget, The Haciendas-Company AS

Cune_Rioja.jpg

5705801 Cune Reserva 2016, Rioja, Spania

Kr 189,90 Poeng: 87 Karakter 6

Kjøttfull, mest røde bær, litt tanniner, moderne i stilen med passe trøkk og ikke noe vanilje. Billig Rioja. Lekker vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 
Basisutvalget, Balder AS

Cos.jpg

9523601 COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2016, Sicilia, Italia

Kr 257,70 Poeng: 87 Karakter: 6

Nydelig, økologisk rød sicilianer. Nesten litt burgunderaktig i stilen med svak høstlig underskog, sopp, bringebær og litt viltsmak. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 

Basisutvalget, Liquid AS

Rio_Albo.jpg

4672401 Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2019, Veneto, Italia

Kr 169,90 Poeng: 84 Karakter: 5

Fin, fyldig Valpo med innslag av varmt vilt og de sedvanlige morellene som kjennetegner området, litt bark og korrekt kjernebitterhet i finish. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, spekemat, and, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

Basisutvalget, Better Brands A/S

Fra bestillingsutvalget

Hvitvin

Tournon.jpg

13033501 Tournon Landsborough Chardonnay 2019, Victoria, Australia

Kr 249,90 Poeng: 88 Karakter: 6

Fin, svulmende, rik, med lys, sitrusaktig frukt og med litt sitronskall. Ørlite fatpreg, men brukte fat er benyttet. Fin, lys sitrustone. Meget god vin. Minner om burgund. Slankere enn andre australske hvite. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 

Bestillingsutvalget, Signature Wines AS

Leitz.jpg

11654901 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken Ehrenfels 2013, Rheingau, Tyskland

 

Kr 375,- Poeng: 89 Karakter: 6 

En vin som har vært lagret i Norge i flere år og som selges kraftig redusert i pris. Nydelig, utviklet, toppmoden nå, modne fersken og meloner, honning, veldig lengde, superb pris for den. Passer til: Lyst kjøtt, spekemat. 
Bestillingsutvalget, Red & White AS

Rødvin

Le Volte.jpg

5822901 Le Volte dell' Ornellaia 2019, Toscana, Italia

Kr 289,90 Poeng: 90 Karakter: 6

Deilig, italiensk Merlot med god fylde og fin stil, nøytral steinfrukt, plomme, bjørnebær, glatthet i strukturen, aldeles herlig. Innslag også av Sangiovese og Cabernet. Avslutter med saftighet og friskhet. Universalvin. Mye vin for pengene. Fulltreffer i denne årgangen. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 

Bestillingsutvalget, Stenberg & Blom AS

Wolf and woman.jpg

13047601 Wolf and Woman Pinotage 2020, Coastal region, Sør-Afrika

 

Kr 259,90 Poeng: 87 Karakter: 6

Veldig bra Pinotage med lekker fiolduft, krekling og kjølig bjørnebær i smaksbildet. Umulig å forstå hvordan denne vinen kommer fra varme Swartland. Gamle buskvinstokker. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

Bestillingsutvalget, LaMarc Wines AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page