top of page

Geir Salvesen anbefaler

12 gode nyheter fra Vinmonopolet i juli

Ingen skal si at Vinmonopolet er statiske og tradisjonelle. Her eksperimenteres det i alle kriker og kroker. Mest vellykket av nyhetene som lanseres 7. juli, er greske rødviner og hvitviner fra Soave-området i Nord-Italia.

Hvitvin1_Baard_nett.jpg

Prøv noe nytt i glasset, velg en vin fra et nytt land eller en annen produsent. Det er mange spennende nyheter på polet denne måneden. 
Foto: Baard Næss/Inkognito

Det er vel snart ikke en jordflekk dekket av vinranker som ikke Vinmonopolets utsendte har vært innom, eller har planer om å reise innom. Denne viljen til å eksperimentere gjør seg utslag i mange «smålanseringer» i hvert nyhetsslipp. Alt er ikke nødvendigvis like vellykket, og mye overlever ikke på pollistene. Men det er vanskelig å være motstander av nytenkning. Det letteste for alle virksomheter er å gå i stagnasjonsfellen.

 

To av satsingsområdene denne gangen, er greske rødviner laget på Xinomavro-druen og italienske Soave-viner. I tillegg kommer det musserende viner fra Argentina. Pluss naturviner for hipsterne på Grünerløkka. Pluss, pluss litt her og der.

 

Men først til grekerne. Hvorfor i all verden gikk landet på felgen vinmessig etter antikkens Dionysos-feiringer og druefester og all verdens vininteresse? Det skyldtes nok den osmanske (muslimske) styringen av Hellas i over 400 år. Den varte helt opp til den greske frigjøringen i 1832. Senere kom den beryktede vinlusen, og sammen med andre historiske tildragelser og kulturelle trekk, havnet dyrkingen av druer og fremstilling av kvalitetsviner helt bak i leksa.

Landet har rundt 200 druetyper som bare finnes der. Det gir mulighet for spennende variasjon. Vinmonopolet har valgt å satse på Xinomavro-druen i flere varianter. I moderne tilsnitt har gode vinmakere fått til en ny friskhet og aromatisk kompleksitet i disse vinene som nok ikke fantes i særlig grad tidligere. Dette gir seg spesielt til kjenne i vinene fra Apostolos Thymiopoulos som har flere viner fra høytliggende vinmarker i Naoussa, ett av de mest sentrale områdene for rødvinsfremstilling.

Ordet Xinomavro betyr svartbitter, på linje med Negroamaro fra Puglia. Skallet er relativt tynt, men druen gir viner som kan lagres litt uten at de blir veldig tanninrike.

Santorini, den smellvakre og dramatiske øya i Egeerhavet, har i noen år nå ligget på toppen av kvalitetshierarkiet i Hellas med sine flotte, hvite, vulkanske Assyrtiko-viner. Men nå blir dette komplettert av andre områder også.

 

Soave

Soave er derimot et langt mer kjent område. Beliggende øst for Verona i Nord-Italia, satses det på hvitviner – spesielt laget på Garganega-druen. Mer ukjent er det at deler av området også har vulkansk grunn, noe som gir Soave-vinene en ekstra dybde og av og til en saltaktig mineralitet i en ellers plomme- og steinfruktaktig smaksretning.

 

Det fine med denne vintypen som tidligere var uglesett på grunn av overproduksjon og lav kvalitet, er at den smyger seg pent bak mange forskjellige typer retter.

Pieropan og Gini er to gode produsenter. Pieropan La Rocca er kanskje den beste av alle Soave-vinene, med vinstokker som vokser i et veritabelt steinbrudd et par lange steinkast unna Soave-landsbyen. Men her har vi Calvarino som også er en flott vin.

Hvitvin

brocard-saint-bris_nett.jpg
Nals_Margreid.jpg

2001501 Brocard Saint-Bris Sauvignon 2019, Burgund, Frankrike

Kr 175,- Karakter: 5 Poeng: 84

Behagelig, krisp og bra Sauvignon Blanc med stikkelsbær, sitrus og pære i smaken. Litt kledelig munnvekt i midten. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 

Testutvalget, Engelstad Spirits AS

13182701 Nals Margreid Berg Alto Adige Terlano Pinot Bianco 2019, Trentino-Alto Adige, Italia

 

Kr 219,90 Karakter: 5 Poeng: 86

Nøytral, men også litt fet Pinot Blanc fra alpelandskapet i Nord-Italia. Den har det lille ekstra, i tillegg til ekstra alkohol på 14,5 volumprosent, og det bærer den godt. Litt litchi og pasjonsfrukt er også med. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk. 

Basisutvalget, Stenberg & Blom AS

La Frosca_nett.jpg

4246901 La Froscà Soave Classico 2019, Veneto, Italia 

Kr 229,90 Karakter: 6 Poeng: 87

Ypperlig Soave med god konsentrasjon, gule frukter, modent eple, nektarin, salt og anis i finish. Har det lille ekstra. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Basisutvalget, Hans A.Flaaten Vins Fins

Pieropan_nett.jpg

6337601 Pieropan Soave Classico Calvarino 2019, Veneto, Italia 

Kr 255,- Karakter: 6 Poeng: 88

Sånn skal det være. Full trøkk med god konsentrasjon og en saltaktig smak som nesten prikker på tungen, koblet med moden plommefrukt, fennikel og urter. Nøtter også. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Basisutvalget, Winetailor as

Portinari_nett.jpg

13229001 Portinari Ronchetto Soave Superiore Classico 2019, Veneto, Italia

Kr 199,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Nøytral, gul steinfrukt, ok konsentrasjon, gule epler og plommer, behagelig smak. Rund og bløt. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Basisutvalget, Strøm AS

Rødvin

Naoussa_Alta_nett.jpg

11441401 Thymiopoulos Naoussa Alta 2018, Naoussa, Hellas 

Kr 209,- Karakter: 6 Poeng: 87

Deilig Pinot Noir-stilet vin, med bringebær med forsiktig snerp i Barbaresco-stil, roser på duft. Litt tørkede urter også, men ikke så mye. Utgangen er rødbærsfruktig og bløt. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, and, svinekjøtt, bbq/grillmat. 

Basisutvalget, Vinarius AS

Xinomavro_nett.jpg

11441301 Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2019, Naoussa, Hellas

Kr 189,- Karakter: 5 Poeng: 85

I tillegg til barnåler og nyper, er den også litt leskende i stilen og glatt på tungen. Ikke den store fylden, men fast og strukturert. Litt varm, mørk bærfrukt dominerer. Passer til: Lam, lam og sau, bbq/grillmat, and. 

Basisutvalget, Vinarius AS

Kir_Yianni_Naoussa_1_nett.jpg

13184501 Kir-Yianni Naoussa Xinomavro 2018, Makedonia, Hellas 

Kr 182,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Nyper, tørket, rød frukt, strukturert i stilen også med litt barnåler og buskaromaer. Nøytralt fatpreg. Grillvin. Passer til: Lam og sau, lam, bbq/grillmat. 

Basisutvalget, Servco

tsantali-naoussa-pdo_nett.jpg

4050001 Tsantali Naoussa 2018, Makedonia, Hellas

Kr 139,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Tydelige barnåler på duft og smak, ellers en interessant, urteaktig vin med miks av røde og mørke bær. Prisen er også grei. Bra til lam. Passer til: Lam og sau, lam, bbq/grillmat. 

Basisutvalget, Einar A Engelstad AS

Domaine_Bulliat_nett.jpg

10112701 Bibine Beaujolais Village Bio 2020, Beaujolais, Frankrike 

Kr 182,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Fin, kirsebæraktig Beaujolais med blomsterduft og fioler, saftig på smak med kirsebær og grønne urter. Passer til: Bbq/grillmat, storfe, lam, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 

Testutvalget, Blend Wines AS

Musserende

krone-rose-cuvee-brut-vintage_nett.jpg

1413701 Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut, Sør-Afrika

Kr 179,90 Karakter: 6 Poeng: 85

Oransje på farge, duft av appelsinskall, smak av litt tørket appelsinskall også, ganske uttrykksfull. Vellykket musserende rosé fra en god produsent i Sør-Afrika. Kanskje mest en musserende til mat. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, and, lyst kjøtt, sushi / sashimi, bbq/grillmat, lam og sau. 

Basisutvalget, Einar A Engelstad AS

Alma 4_nett.jpg

9611301 Alma 4 Extra Brut, Argentina 

 

Kr 194,- Karakter: 5 Poeng: 85

Dyp gul, nærmest lagret karakter på denne, epler som er gule, varm sitrus, ganske fet og fyldig. Frisk nok allikevel. Lavalko med 11,5 volumprosent, 30 måneder på bunnfall. Interessant. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, fisk, aperitif. 

Basisutvalget, Excellars AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page