top of page

Geir Salvesen anbefaler

Alle elsker rosa!

De stadig mer populære rosévinene kommer i forskjellige smaksstiler. Her er tre hovedtyper og ti gode viner å få kjøpt til sommerens lette matretter.

Aesop-wines-unsplash_nett.jpg

Rosévin – fra nærmest hvit og babyrosa til noe som ligner en lys og lett rødvin. Foto: AESOP. Wines, Unsplash

Nordboere har endelig fått øynene opp for denne vintypens fortreffelighet, og salget har steget kraftig de siste årene. Det skal nå være rundt 800 forskjellige roséviner tilgjengelig i Norge, og nye kommer stadig til.

 

En gang i tiden var det bare en håndfull av dem som var kjent og av dem var 1970-tallsslageren Mateus Rosé fra Portugal en av dem. Den finnes fortsatt og er trolig bedre enn den var for 50 år siden, men det som har skjedd senere er at alle de andre er gått forbi i kvalitet.

Hvorfor har rosévin fått denne fremgangen? Det har nok sammenheng med minst tre faktorer.

  1. Vi spiser lettere mat, og vi spiser mat tilpasset årstidene.

  2. Rosévin er det manglende mellomleddet når verken rødvin eller hvitvin passer.

  3. Denne vintypen tåler ganske store «påkjenninger» fra maten i form av krydder og miks av ingredienser. Det er liksom ikke så nøye med hva som er med. Stekte grønnsaker? Fisk? Reker? Det er uansett sommer.

 

Hovedtypene

Jeg har valgt å dele rosévinene opp i tre hovedtyper. Det kunne ha vært flere. Men da blir det også flere avgrensningsproblemer. De tre typene kan sies å være som disse:

  1. De svakt fargede rosévinene som bare har et ørlite fargeskjær og som til forveksling kan minne om hvitvin. Også på smaken. Mange viner fra Provence i Frankrike er slik. De røde elementene i smaken skal bare så vidt komme frem, og ikke så mye at tanninene fra de blå druene slår inn.

  2. Mer strukturerte roséviner som fortsatt er relativt lyse på farge og ikke så rike, men med merkbar syre og et lite tanninbitt i enden av smaken. Mange viner fra Piemonte i Nord-Italia laget på Nebbiolo-druer, har disse karakteristikkene.

  3. Markant mørkere viner der rosafargen er rødlig eller klart rød, som en tynn rødvin. Mange viner fra Spania og Bordeaux i Frankrike har en klarere rødtone. Smaken er også klarere rød, ofte med tydelige bringebærtoner.
     

Opprinnelig hadde trolig de berømte rødvinene fra Bordeaux en mye lysere farge. Britene – som elsket dem og som bragte dem over havet – kalte dem for Claret som kom fra det franske ordet clairet, eller lys som det heter på norsk.

Ch  Sainte Roseline i Provence.jpg

Noen roséviner er så lyse at de ligner mest på hvitvin. Her fra Ch. Sainte Roseline i Provence.

Foto: Geir Salvesen

Kan rosévin lagres?
 

Mange har fått det for seg at kvalitetsviner er lagringsviner. At de må i kjelleren noen år før de er drikkemodne. Det kan nok stemme når det gjelder berømte rødviner og en del hvite viner, men ikke når det gjelder roséviner. Her er vi på jakt etter den siste årgangen for å få tilgang til friskhet og leskende frukt. De skal simpelthen ikke utvikle seg så mye på flaske.

Det finnes bare noen få unntak der rosévinene er laget for lagring. Ett av dem er Domaine Ott i Provence. Men utover 2-3 år har heller ikke disse vintypene mye å vinne på å stappes i kjelleren.

 

Hva passer rosévin til?

Fargematching mellom vin og mat er en enkel tommelfingerregel. Jo mørkere mat, desto mørkere vin. Mørkt kjøtt med mørk rødvin. Rosévin? Til rosafarget mat. Reker, hummer og spesielt avkokt eller stekt laks, noe som er spesielt viktig for nordmenn.

Ellers kan du drikke disse rosévinstilene til kylling, pizza, tapas, pasta, sushi – spesielt makiruller – og salater, varme grønnsaksretter, etc.

Vinforslag
 

I den første kategorien finner vi de lyse og forsiktige variantene.

Croix de Basson.jpg

8051501 Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2020, Provence, Frankrike
 

Kr 179,90 Poeng: 86 Karakter: 6

En elegant, subtil rosa Provence fra biodynamisk dyrkede vinmarker rundt landsbyen Correns. Typeriktig roseduft og det røde på ferskenskallet, mild og harmonisk i smaken, streif av jordbær og moreller. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 
Basisutvalget Robert Prizelius AS

Rose dune nuit.jpg

12859501 Deffends Rosé d'Une Nuit 2020, Provence, Frankrike
 

Kr 170,- Poeng: 85 Karakter: 5

Nøytral duft, mest fersken, sitrus og bringebær, nøtte og krydder. Ok rosé fra Provence. Prisen er for så vidt hyggelig. Passer til: Bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau.

Basisutvalget Moestue Grape Selections AS

Muga.jpg

5873701 Muga Rosé 2020, Rioja, Spania
 

Kr 189,90 Poeng: 86 Karakter: 6

Blek på farge, nærmest babyrosa, fornuftig og god smak med innslag av fersken og jordbær, interessant stil med litt dybde i seg. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, fisk, lam og sau. 
Bestillingsutvalget Autentico AS

La Mascaronne.jpg

9240901 Ch. La Mascaronne 2019, Provence, Frankrike
 

Kr 199,90 Poeng: 87 Karakter: 6

Lys kobberfarget, tydelig streif av steinrøyk og mineraler på duft, subtil smak med kompleks, men forsiktig bærfrukt. Roser, fersken, markjordbær er noen av aromaelementene. Perfekt balansert. En vin for skjønnere. Og bare så vidt over på den rosa siden. Smakt blindt kunne man ha trodd det var en hvitvin. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 
Bestillingsutvalget Fondberg AS

I den andre kategorien finner vi de litt mer strukturerte vinene.

Sancerre.jpg

5599601 Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2020, Loire, Frankrike

Kr 209,90 Poeng: 86 Karakter: 6

En aldeles ypperlig rosévin laget på Pinot Noir. Energisk syrlighet med streif av bringebær og solbær i smaken. Middels fyldig. Veldig liv i denne vinen. Til hvitt kjøtt og lignende. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 

Basisutvalget Just Brands AS

Still by Hattingley.jpg

12933301 Still by Hattingley 2020, Kent, England
 

Kr 229,- Poeng: 86 Karakter: 6

Ganske fast med litt syrlig bringebær og ferskenfruktighet, også innslag av eple. Veldig ren og fin, lang, syrlig og rognaktig finish. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 

Basisutvalget Winemarket AS

Etna Rosato.jpg

2829101 Graci Etna Rosato 2020, Sicilia, Italia
 

Kr 289,90 Poeng: 87 Karakter: 6

Heftig, mineralsk, røykaktig rosevin fra skråningene på vulkanen Etna på Sicilia. Svak kobber-orange farge, flott friskhet med elementer av fersken og plomme. I finish litt flyktige syrer. Passer til: Storfe, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, fisk, ost, lam og sau. 

Bestillingsutvalget. Autentico AS

Den tredje kategorien er nesten som lyse rødviner og kan brukes på samme måte som rødvin, men kan også drikkes til mat hvor man ellers ville ha valgt rosévin.

Rose de Marsannay.jpg

10939701 Domaine Clair-Daü Rosé du Marsannay 2020, Burgund, Frankrike
 

Kr 219,90 Poeng: 86 Karakter: 6

Fin burgunder-rosé med støttende fylde i midten og fløtete rødbærsfrukt som også har streif av nype og blomst. God lengde. En anvendelig vin. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, skalldyr, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 

Bestillingsutvalget  Signature Wines AS

Chapelle Bastoney.jpg

11713201 Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019, Bordeaux, Frankrike
 

Kr 165,- Poeng: 84 Karakter: 6 

Tydelig rødfarge på denne vinen, bringebær- og kirsebærfarget, mørkere enn en rosévin. Behagelig og delikat frukt av moreller og bringebær i smaken som rundes av med litt restsødme, 4,8 g pr liter. Det er en fin kombinasjon her, fordi tanninene blir mindre påtagelige. En svært sjarmerende vin. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif, ost, lam og sau. 

Bestillingsutvalget The Winery AS

Fenocchio.jpg

11801101 Fenocchio Langhe Rosato 2019, Piemonte, Italia
 

Kr 159,90 Poeng: 86 Karakter: 6

Ganske dyp rød, svakt mudrete farge. Moreller, bacon og rognebær på duft. Kraftig smak som er drevet av 100 prosent Nebbiolo og med tendenser til tanniner. 14 volumprosent alkohol som gir klar fylde i midtpartiet. Helt klart en mat-rosé som fint kan matche kjøtt, i tillegg til alt det andre. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 

Basisutvalget Excellars AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page