top of page

Geir Salvesen:

11 glimrende viner til lam

Lammecarre1_nett.jpg

Foto: Inkognito

Så snart bladene begynner å bli gylne og luften krystallklar og frisk, er det så du nesten kjenner lukten fra fårikålgryta. Men lam kan du med fordel spise hele året. Det er enkelt å lage i stand og er sånn  mat som innbyr til å invitere gjester. 

Berardenga.jpg

3465401 Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2019, Toscana, Italia 

 

Kr 194,90 Karakter: 6 Poeng: 85  

Tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffelpreg, bra konsentrasjon på fruktigheten, Strukturert Sangiovese. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau.
Basisutvalget Good Beverage AS

Marques-de-Riscal_nett.jpg

642401 Marqués de Riscal Reserva 2016, Rioja, Spania

Kr 234,90 Karakter: 5 Poeng: 86  

God, kjøttfull lammevin med fyldig, ganske konsentrert plommefrukt, litt krydder, litt utviklet sødme. Fin vin med elementer fra klassisk vinmaking. Mørke bær også. Passer til: Lam og sau.
Basisutvalget Robert Prizelius AS

Dashwood_nett.jpg

10820401 Dashwood Pinot Noir 2018, Marlborough, New Zealand

Kr 194,90 Karakter: 6 Poeng: 87

En virkelig herlig Pinot Noir med god, dyp farge, strukturert mørk rød bærfrukt, urter og røde blomster i aromabildet. Også innslag av røde moreller i smaken. Smaken er ung, konsentrert, med balanserte tanniner. Fylden er pen også, drevet av alkohol på rundt 13,5 volumprosent. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt.

Basisutvalget Servco

Le Vigneron 2020.jpg

10570306 Le Vigneron BIB 2019 3 ltr Bag-in-Box, Bordeaux, Frankrike

 

Kr 369,90 Karakter: 6 Poeng: 83  

Boks fra Bordeaux-området. Fornuftig, ferskfruktig, ung vin. Ny appellasjon, Atlantique. Vanskelig å forbinde den med Bordeaux. Røde bær og morellfrukt. Tanniner i sjakk. Leskende og ren. En salgssuksess. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat.

Basisutvalget Heyday Wines AS

Lammestek med hvitløk

Hvitløk som mange bruker til å spekke lammesteken med, gir et svakt søtligere preg på denne kjøttretten. Til hvitløkspregede retter passer det dermed best med fruktdrevne viner som ikke har ligget så lenge og modnet.

Cune_Rioja_nett.jpg
Dom_des_Tourelles_nett.jpg

5705801 Cune Reserva 2017, Rioja, Spania


Kr 189,90 Karakter: 6 Poeng: 86

Kjøttfull i stilen, mest røde bær, litt tanniner, moderne i stilen med passe trøkk og ikke noe vanilje. Billig Rioja. Lekker vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
Bestillingsutvalget Good Beverage AS

8302101 Dom. des Tourelles 2018, Bekaa valley, Libanon

Kr 164,90 Karakter: 6 Poeng: 87 

Lam er nesten nasjonalretten i Libanon.  70 år gamle vinstokker bak denne vinen, fin, fyldig litt svulmende og varm Libanon-vin som passer utmerket til lam. Og som ikke er så dyr heller. Høy alkohol, som ikke er sviende. Varm plommefrukt. Passer til: Storfe, lam og sau.
Bestillingsutvalget Symposium Wines AS

Villa Antorini_nett.jpg

279201 Villa Antinori 2018, Toscana, Italia
 

Kr 199,- Karakter: 5 Poeng: 84 poeng

En gammel slager på Vinmonopolet, dette.  Kjølig, kjøttfull mørk bærfrukt med fløyelsaktig struktur, moderne stil med solbær. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk, bbq/grillmat. 
Basisutvalget Vinetum AS

Fårikål

Fårikål er lammekjøtt kokt med kål. Når kål kokes, blir smaken rund og svakt søtlig. Selve kjøttet er kokt i vann og får dermed ikke hjelp fra stekefettet i for eksempel en rett med stekte lammekoteletter.

For mange vil et godt glass øl være det beste alternativet. Pils, Ipa eller en hveteøl, kanskje. Men også vin.

 

Musserende viner laget etter Champagnemetoden, passer fint. Men det trenger ikke å være «ekte vare». En Cremant de Bourgogne fra Burgund kan smake utmerket. Eller en Champagne med lang lagring på gjærcellene. F. eks Henriot.

 

Noen sverger til og med til søt Sauternes, men det blir gjerne litt spesielt der sødmen stikker seg for mye ut. Ellers vil en portugisisk rødvin være et godt valg. Fårikål er faktisk opprinnelig en portugisisk rett.

Farikal_nett.jpg
Cremant_de_Bourgogne_nett.jpg
Cotes_du_Rhone_nett.jpg

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut, Burgund, Frankrike

 

Kr 184,90 Karakter: 6 Poeng: 85  

Svakt baconstreif på duft, lys kobberfarget, røde epler i aromabildet. God lengde. Laget på 100 prosent Pinot Noir. Passer til: All round-bruk, lam og sau.

Basisutvalget Prizelius

9896001 Séminaire Côtes du Rhône 2020, Rhône sør, Frankrike 
 

Kr 154,40 Karakter: 5 Poeng: 82

Behagelig rødbærsfrukt med litt tanniner som biter i finish, men blir pent balansert av klar bringebær- og morellfrukt. Fin til hvit fisk og hvitt kjøtt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza/pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 

Basisutvalget Plus Vini AS

Cumulus-Rolling.jpg
PintaNegraBIB_nett.jpg

5536601 Rolling Shiraz 2017 New South Wales, Australia 
 

Kr 144,90 Karakter: 5 Poeng: 82

Veldig rimelig, krydret, varm Shiraz med morelltoner, plomme. God fylde. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, storfe, lam og sau. 
Bestillingsutvalget World Wines as

 

11234506 Adegamäe Pinta Negra Tinto 2018, 3 ltr Bag-in-Box, Lisboa, Portugal

Kr 419,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Bløt, fintannisk, kjøttfull, fruktkjøtt, rød og mørk frukt. Bra pappvin som avslutter med sødme. Perfekt kjøtt og grillvin. Kan også gå til vilt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
Bestillingsutvalget Vinarius AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page