Geir Salvesen:

12 glimrende viner til lam

Foto: Inkognito

Så snart bladene begynner å bli gylne og luften krystallklar og frisk, er det så du nesten kjenner lukten fra fårikålgryta. Når påskesolen varmer er det tid for saftig lammelår spekket med hvitløk og rosmarin. Men lam kan du med fordel spise hele året. Det er enkelt å lage i stand og er sånn  mat som innbyr til å invitere gjester. 

3465401 Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2018, Toscana, Italia 

 

Kr 194,90 Karakter: 6 Poeng: 85  

Tiltalende plommeaktig fruktighet med svakt lakris- og trøffelpreg, bra konsentrasjon på fruktigheten, Strukturert Sangiovese. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau.
Basisutvalget Good Beverage AS

642401 Marqués de Riscal Reserva 2016, Rioja, Spania

Kr 230,- Karakter: 5 Poeng: 86  

God, kjøttfull lammevin med fyldig, ganske konsentrert plommefrukt, litt krydder, litt utviklet sødme. Fin vin med elementer fra klassisk vinmaking. Mørke bær også. Passer til: Lam og sau.
Basisutvalget Robert Prizelius AS

10820401 Dashwood Pinot Noir 2018, Marlborough, New Zealand

Kr 194,90 Karakter: 6 Poeng: 87

En virkelig herlig Pinot Noir med god, dyp farge, strukturert mørk rød bærfrukt, urter og røde blomster i aromabildet. Også innslag av røde moreller i smaken. Smaken er ung, konsentrert, med balanserte tanniner. Fylden er pen også, drevet av alkohol på rundt 13,5 volumprosent. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt.

Basisutvalget Servco

10570306 Le Vigneron BIB 2019 3 ltr Bag-in-Box, Bordeaux, Frankrike

 

Kr 389,90 Karakter: 6 Poeng: 83  

Boks fra Bordeaux-området. Fornuftig, ferskfruktig, ung vin. Ny appellasjon, Atlantique. Vanskelig å forbinde den med Bordeaux. Røde bær og morellfrukt. Tanniner i sjakk. Leskende og ren. En salgssuksess. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat.

Basisutvalget Heyday Wines AS

Lammestek med hvitløk

Hvitløk som mange bruker til å spekke lammesteken med, gir et svakt søtligere preg på denne kjøttretten. Til hvitløkspregede retter passer det dermed best med fruktdrevne viner som ikke har ligget så lenge og modnet.

5705801 Cune Reserva 2015, Rioja, Spania


Kr 200,- Karakter: 6 Poeng: 86

Kjøttfull i stilen, mest røde bær, litt tanniner, moderne i stilen med passe trøkk og ikke noe vanilje. Billig Rioja. Lekker vin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
Bestillingsutvalget Good Beverage AS

8302101 Dom. des Tourelles 2017, Bekaa valley, Libanon

Kr 195,90 Karakter: 6 Poeng: 87 

Lam er nesten nasjonalretten i Libanon.  70 år gamle vinstokker bak denne vinen, fin, fyldig litt svulmende og varm Libanon-vin som passer utmerket til lam. Og som ikke er så dyr heller. Høy alkohol, som ikke er sviende. Varm plommefrukt. Passer til: Storfe, lam og sau.
Bestillingsutvalget Symposium Wines AS

279201 Villa Antinori 2018, Toscana, Italia

Kr 199,-
 

Karakter: 5 Poeng: 84 poeng

En gammel slager på Vinmonopolet, dette.  Kjølig, kjøttfull mørk bærfrukt med fløyelsaktig struktur, moderne stil med solbær. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, fisk, bbq/grillmat. 
Basisutvalget Vinetum AS

11200901 Frederic Berne Beaujolais Lantignié Granit Rose 2018, Burgund, Frankrike

Kr 150,90 Karakter: 6 Poeng: 87 poeng

Meget bra Beaujolais med nok fylde og fleskete friskhet, morellkjøtt. Kledelig kjernebitterhet i finish. Ganske mørk på farge. Veldig vidt bruksområde. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost.
Bestillingsutvalget  Optimum Wines AS

Fårikål

Fårikål er lammekjøtt kokt med kål. Når kål kokes, blir smaken rund og svakt søtlig. Selve kjøttet er kokt i vann og får dermed ikke hjelp fra stekefettet i for eksempel en rett med stekte lammekoteletter.

For mange vil et godt glass øl være det beste alternativet. Pils, Ipa eller en hveteøl, kanskje. Men også vin.

 

Musserende viner laget etter Champagnemetoden, passer fint. Men det trenger ikke å være «ekte vare». En Cremant de Bourgogne fra Burgund kan smake utmerket. Eller en Champagne med lang lagring på gjærcellene. F. eks Henriot.

 

Noen sverger til og med til søt Sauternes, men det blir gjerne litt spesielt der sødmen stikker seg for mye ut. Ellers vil en portugisisk rødvin være et godt valg. Fårikål er faktisk opprinnelig en portugisisk rett.

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut, Burgund, Frankrike

 

Kr 176,50 Karakter: 6 Poeng: 85  

Svakt baconstreif på duft, lys kobberfarget, røde epler i aromabildet. God lengde. Laget på 100 prosent Pinot Noir. Passer til: All round-bruk, lam og sau.

Basisutvalget Prizelius

9896001 Séminaire Côtes du Rhône 2019, Rhône sør, Frankrike 
 

Kr 146,90 Karakter: 5 Poeng: 82

Behagelig rødbærsfrukt med litt tanniner som biter i finish, men blir pent balansert av klar bringebær- og morellfrukt. Fin til hvit fisk og hvitt kjøtt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza/pasta, lam og sau, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 

Basisutvalget Plus Vini AS

5536601 Rolling Shiraz 2017 New South Wales, Australia 
 

Kr 149,90 Karakter: 5 Poeng: 82

Veldig rimelig, krydret, varm Shiraz med morelltoner, plomme. God fylde. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, storfe, lam og sau. 
Bestillingsutvalget World Wines as

 

11234506 Adegamäe Pinta Negra Tinto 2018, 3 ltr Bag-in-Box, Lisboa, Portugal

Kr 419,90 Karakter: 6 Poeng: 83

Bløt, fintannisk, kjøttfull, fruktkjøtt, rød og mørk frukt. Bra pappvin som avslutter med sødme. Perfekt kjøtt og grillvin. Kan også gå til vilt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, bbq/grillmat. 
Bestillingsutvalget Vinarius AS

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram