top of page

TA TOGET TIL SØR-AFRIKAS BESTE VIN- OG MATADRESSER – I FRANSCHHOEK

 

TEKST: GEIR SALVESEN

Den lille, søte landsbyen under ville og majestiske fjell i Kapp-provinsen er trolig Sør-Afrikas fremste vin- og gourmetdestinasjon. Her er noe av det du kan gjøre, og de beste adressene for god mat og god vin i Franschhoek. Til og med et eget vintog er satt på skinnene.

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.09.png

Det nye fremkomstmiddelet i Franschhoek-dalen er dette vintoget. Foto: Winetram

Franschhoek.

Da de franske hugenottene, som var protestanter og dermed havnet i klammeri med franske, katolske myndigheter på 1600-tallet, greide å flykte og fikk lov til å etablere seg i Sør-Afrika med hjelp av det hollandske Ostindia-Kompaniet, skapte de en tradisjon på vin- og matsektoren som ikke bare har vart til i dag. Den er mange, mange ganger forsterket, og har gjort Franschhoek – som bokstavelig talt betyr «Det franske hjørnet» - til en magnet for alle som vil ha det ypperste av mat- og vinopplevelser. Her får du Frankrike, med en afrikansk touch. Eller omvendt. Cirka en times bilvei øst for Cape Town. Også navnene er stort sett franske. Grande Provence, Chamonix, La Cotte, Klein Champagne, for å nevne noen få. Går du en tur på Huguenot Road – som er hovedgaten – summer det av fremmede språk. De fleste fra Europa, men også mange fra Asia og USA.

Målt i sjarme pr kvadratmeter er det vanskelig å slå Franschhoek. Så er denne lille landsbyen også blitt et investeringsobjekt på boligsiden for vintertrette europere. Mange kjøper seg små, koselige hus i de relativt kvadratiske gatene som ligger på hver side av hovedgaten. Eller de bygger seg flotte hus i utkanten. Selve kjernen ble i gamle dager kalt «Le Quartier Francais» - etter at bebyggelsen først ble kalt Olifantshoek. Elefanthjørnet. Men elefantene forsvant, og bøndene overtok. Bare det gamle elefanttråkket over Franschhoek Pass – som ble til en liten vei først, og så en asfaltert, snirklende modernitet – er igjen av den delen av historien. Mer enn 40 restauranter og enda flere vingårder er lokkemiddelet, sammen med den unike naturen der landsbyen ligger inne i en blinddal som bare lar seg forsere ved å kjøre over Franschhoek Pass med utrolig utsikt over den ca 4-5 kilometer vide dalbunnen som er bestrødd med hus, trær, vinmarker.

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.23.png

Denne hyggelige gjengen kan gi deg en god smakning på Boschendal. Foto: Geir Salvesen

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.16.png

Den hollandske, reformerte kirken er et kjent syn i Franschhoek. Foto: Geir Salvesen

Ta vintoget.

Hvis man har liggende en skinnegang fra gamle dager – hvorfor ikke ta den og lage et vintog der de reisende i stedet for svette ostesmørbrød à là NSB kan fraktes rundt på vingårder og deres ofte svært gode restauranter og kafeer og nyte glassets og bordets gleder? Jo, det er gjort her. Og de delvis åpne vognene er hyggelige og gir god utsikt mot vinmarker og fjellsider.

Selve skinnetoget blir komplettert med traktorer og tilhengere i de tilfellene der vingårdene ligger et stykke unna selve sporet. Og det gjelder aller fleste.

-Vintoget er åpenbart en stor suksess, sier vingårdseier Gerard Holden på Holden-Manz. -Her er det blitt mange reisende. Det skaffer oss gode salgsinntekter og gjestene får prosenter på vinkjøpene. Du kan besøke flere av de beste vingårdene i området. I hvert fall dem som generelt er åpne for besøk. Ikke alle er det. Men mange har åpent for publikum og de har navn som Le Lude, Rickety Bridge, Babylonstoren, Boschendal, Backsberg, Moreson, og alle de andre.

Det er billettutsalg midt i sentrum av Franschhoek. Vingårdsbesøk er selvsagt noe man bare må gjøre i Franschhoek, i og med at dette er landsbyens hovedbeskjeftigelse.

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.30.png

1.Boschendal.

Det er lett å bli bragt tilbake i tid ved å starte på en av de første store gårdene som ble etablert. Boschendal. Denne grandiose eiendommen med opphav fra tidlig 1700-tall, ligger en mils eller to utenfor sentrum, men har to gedigne hovedhus. Og muligheter for å smake.

Bygningsstilen er selvsagt holdt i gammel Cape Dutch-stil med gavler og stråtak. Disse stråtakene må for øvrig byttes ut hvert 15 år, ca, for at de skal holde regn og væte ute.

2. Le Lude.

Le Lude er et moderne, sveitsisk-finansiert vinforetagende rett i utkanten av landsbyen, som nå lager noen av Sør-Afrikas beste musserende viner. Her kan du droppe inn – enten med vintoget – eller på egen hånd. Deres tørre vinstiler er nok det som ligner mest på ekte Champagne i dette landet. Både den hvite Brut-varianten og roséen, er også å få på Vinmonopolet, men det er her nede den smaker beste. Og er billigst. Ca 150 kroner på vingården, som også er utstyrt med en gastro-restaurant med lunsjservering til daglig og middag i helgene. De sørafrikanske musserende vinene som følger de franske produksjonsmetodene med 2. gangsgjæring på flaske og håndvendte flasker, kalles MCC – Methode Cape Classique.

 

3. Haute Cabrière.

Haute Cabrière oppe i fjellsiden mot Franschhoek Pass, kan skilte med en av de flotteste utsiktene. Og gode og rimelige viner. Også her er det delikat, frisk og ren musserende vin som lenger var blant de mest kjente i landet. Pierre Jourdan Brut, er navnet på den. Kjøper du den duggfrisk på vingården, koster den 70-80 norske kroner. Også på restauranten som er sjarmerende og som er murt inn i fjellskråningen. For å lage slike Champagne-kopier trengs det Chardonnay- og Pinot Noir-druer, og Haute Cabriere har både god Pinot Noir (velg Reserve-varianten) og Chardonnay.

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.39.png

Mullineux & Leeu har smakerom på deres prakteiendom. Foto: Geir Salvesen

4. Mullineux & Leeu Family Wines.

Ett av de nyeste tilskuddene til dalens etter hvert mange smakerom, er den fantastiske bygningen bak det fantastiske parkanlegget (jo, det har lett for å gå inflasjon i adjektivene her) som kalles Mullineux & Leeu Wine Studio. Eller bare The Wine Studio. En oppklaring av navnene trengs her. Bak Mullineux-navnet står ekteparet Chris og Andrea Mullineux som har skapt seg et rykte som noen av av landets beste vinmakere. De har vunnet premier før og vant igjen i 2019 i John Platters lokale vinguide, som blir holdt for å være landets fremste publikasjon med årlig oppdatering på landets viner.

Leeu kommer inn som navn og betyr løve. Bak denne biten av navnet står milliardæren Analjit Singh, en mann av indisk avstamning som har hatt nok penger til å kjøpe opp betydelige deler av Franschhoek sentrum og etablere hotell, restaurant – flere restauranter – mikrobryggeri – og altså finansiere vinvirksomheten til Mullineux-paret.Vingården – som egentlig er to forskjellige – har et salgsted i Franschhoek – altså det omtalte Wine Studio. Og en farm ute i Swartland nær byen Riebeek Kasteel i Swartland kalt Roundstone Farm. Chenin Blanc og Shiraz-viner som avspeiler sine vekststeder, er noen av spesialitetene her.

 

5. Cape Chamonix Farm

Denne eiendommen ligger et godt stykke opp i nordskråningen utenfor Franschhoek og kan skryte av å ha noen av de høyestliggende vinmarkene i landsbyen. Gården ble utnevnt som årets vingård i 2013 av vinforfatter John Platter. Her er det både en god musserende «MCC», samt Pinot Noir, Chardonnay og Sauvignon Blanc. Det er de kjølige vindene fra fjellene rundt som gjør at det er mulig å få til ganske krispe vinstiler inn i denne dagvarme dalen. En sjarmerende og bra restaurant hører med til totalopplevelsen.

 

6. Holden Manz

Hvis du vil ha røde viner med kraft og intensitet, er Holden Manz – med tilhørende vinbar og gode restaurant – et besøk verdt. Shiraz, Cabernet og den såkalte Cape Blend som er en Bordeaux-miks, er det du skal se etter her. Spise på en topprestaurant. Topprestauranter i Franschhoek er ikke ensbetydende med topp-priser. Sett med norske øyne er det meste forbløffende billig. Bare vær obs på at matstilene er litt forskjellige fra Europa ved at det ofte blandes inn frukt og andre søte ingredienser i maten. Det kan ødelegge de lokale, gode vinene som serveres til. Her er 10 restaurantforslag på steder som alle er gode på sitt område. Det kunne ha vært mange flere.

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.45.png

La Petite Colombe

Dette er den nye restauranten i det gamle Tasting Room på Quartier Francais. Stedet som vel for alvor satte Franschhoek på gourmetkartet for 20-30 år siden. Det ypperste av originalitet. Fine dining.

Adresse: Berg Street og Wilhelmina Street, på hjørnet.

 

Le Petit Manoir

I hovedgaten ligger denne restaurantperlen under et boutique-hotell. Ganske nytt sted, åpnet i fjor. Avslappet gastronomi, flott service og lave priser. Spør etter Terence.

Adresse: 54 Huguenot Road

En vri på lokal ørret fra La Petite Colombe. Foto: Geir Salvesen

Babel

De såkalte Winelands i Kapp-provinsen er full av bibelske navn. Saronsberg. Og Babylonstoren. Den siste eiendommen er en gigantisk hage, kombinert med flere restauranter. Babel er topprestauranten men her er det månedsvis med venteliste. Hvis du ikke får plass her, prøv The Green House på samme sted. Vin fra eiendommen.

Adresse: Babylonstoren, R45 Franschhoek-Stellenbosch nær Klapmuts.

Screenshot 2020-03-31 at 12.22.56.png

Mye av maten i Sør-Afrika er innovativ. Her er det noen lekre saker som flyter i en consommé. Foto: Geir Salvesen

Reuben’s

Reuben’s er nå blitt en matkjede med suksessrike restauranter rundt i Kapp-provinsen. Blant annet på hotellet One & Only i Cape Town. Men det var i Franschhoek det startet med kjøkkensjef Reuben Riffel. Nå i helt nye lokaler og topp mat. Avslappet og bra. God vinliste.

Adresse: 2 Daniel Hugo Street.

 

L’Orangerie & Le Lude

Denne restauranten ligger rett ved siden av smakerommet til vinprodusenten Le Lude, og har en sjarmerende, innglasset restaurant. Av og til litt for søte ingredienser i maten.

Adresse: Lambrechts Road

 

Bovine

Nok et nytt og bra etablissement midt i sentrum av Franschhoek. Åpnet i 2018 av kjøkkensjef Oliver Cattermole som før jobbet for Leeu Collection. Avslappet stil, lokale råvarer med tilbud også om øl og gin og tequila og kjempegod kaffe. Adresse: 42 Huguenot Road

 

Pierneef a la Motte

La Motte er en superb vingård med solide rødviner som hovedattraksjon langs riksveien R45 ved utkanten av innkjøringen til tettbebyggelsen før Franschhoek som også har en restaurant med dette litt pussige navnet. Det kommer av den sørafrikanske landskapsarkitekten Jacob Hendrik Pierneef og er altså ikke navnet på kjøkkensjefen. Han hetter dermot Eric Bulpitt, hvis han ikke har forandret arbeidssted siden disse linjer ble skrevet i månedsskiftet januar /februar 2019.

Maten er solid og rikelig og kan kalles Fine Dining. Adresse: R 45 Main Road

 

Leopard’s Leap

Det er ikke så ofte vinfarmene byr på buffet-mat, men her gjør de det. Leopard’s Leap er også et ganske nytt sted, ligger i skråningen like overfor R45, veien inn til landsbyen og byr på en sunn buffet som også inkluderer svært møre kjøttstykker, om man ikke vil holde seg bare til grønnsakene. Restaurantlokalet er enormt stort etter Franschhoek-standard og det er høyt under taket og vinduer ut til vinmarkene.

Adresse: R 45 Main Road

 

Rickety Bridge

Rickety Bridge er ett av stoppene med vintoget. Et folkelig sted med litt rustikk og solid gårdsmat, og fine, svært billige viner. De har til og med en god Chenin Blanc, som ellers er mangelvare i Franschhoek. Det er Stellenbosch og Swartland som er beste vekstområder for denne druen. Hotell også. Adresse: Avkjørsel fra Main Road.

 

Allora

Når du er lei gourmetmat, og bare vil ha noe tradisjonelt, forutsigbart italiensk på tallerken er Allora et utmerket alternativ. Pizza fra steinovn og lokal parmesan og mozzarella sørger for at det italienske preget vedvarer. Adresse: 32 Main Road

Screenshot 2020-03-31 at 12.23.02.png

Det er ekstremt vakkert i Franschhoek. Foto: Geir Salvesen

Leie en sykkel og dra bakveiene

Franschhoek kan by på en utleiebutikk for sykler hvor det er flott å skaffe seg tohjuling for durer rundt på småveier. Spesielt Robertsvlei som er bakveien rundt Dassenberg-åsen og som fører deg forbi flere vinprodusenter, er pittoresk og ofte brukt. Grusvei på en del av veien.

 

Gå på fjelltur

Hvis du tar bilen til toppen av Franschhoek Pass, er det formidable stier som leder ut i fjellene og ødemarken. Bl.a. til Mont Rochelle og utsikt mot Wemmershoek Dam. Man må sjekke inn i parkvesenets bu, og betale 40-50 Rand pr person. 28 NOK, cirka.

bottom of page