supper
Trøstende
Kokk: Julie Øyan Foto: Baard Næss, Inkognito
Suppe er som en varm, myk sutteklut for kropp og sjel på høsten. Når bladene faller og temperaturen synker, er det få ting som kan gi så mye trøst og varme som en bolle med rykende varm suppe. Suppe kan lages av nesten hva som helst man har tilgjengelig. Alt fra rotgrønnsaker til kjøtt, fisk og krydder kan forvandles til en suppe som eksploderer av smak.
Supper finnes i alle kulturer, fra den japanske misosuppen til fransk løksuppe og norske fiskesupper. Hver kultur har sin egen versjon, noe som gjør suppen til en universell trøstemat. Enten man lager en enkel buljong eller en kremet, rik suppe, er resultatet ofte en smaksbombe som fyller både kropp og sjel med varme. Under får du oppskrift på flere supper du kan trøste deg med gjennom høsten. Den første suppen har vi spist hjemme hos meg den siste tiden. Ble friske ganske kjapt! Kan ikke love at det var suppa sin skyld, men det føltes godt å spise den.
Skrell og finhakk løken og hvitløken. Kutt selleristilken i tynne skiver. Skrell og riv ingefæren. Varm opp olivenoljen i en kjele på middels varme. Tilsett løk, selleri, hvitløk og ingefær, og stek det sammen i ca. 3–4 minutter. Senk varmen til middels lav og fortsett å steke til det blir gyllent, ytterligere 3–4 minutter.
Ha i kyllingkraften, gurkemeie, laurbærbladene og kyllingen. Kok opp, ha på lokk, og la det småkoke på lav varme i omtrent 20 minutter.
Sjekk om kyllingen er ferdig ved å trekke kjøttet fra hverandre med to gafler. Kjøttet skal løsne lett. Når det er ferdig, riv resten av kyllingen i strimler, legg det tilbake i kjelen, og la det småkoke i 5 minutter.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Server suppen som den er, eller over kokt ris eller nudler. Topp med vårløk, koriander eller persille, og dryss gjerne over chiliflak eller fersk chili. Suppa skal sparke litt!
2 ss olivenolje
1 løk
4 hvitløksfedd
2 selleristilker
2-3 ss fersk ingefær
1 l kyllingkraft/buljong
1 ts gurkemeie
2 laurbærblad
700 g kyllinglårfilet (uten bein og skinn)
Sitronsaft etter smak
1 ts salt
¼ ts hvit pepper (eller svart pepper)
En stor klype chiliflak eller fersk chili
Vårløk, koriander eller bladpersille til topping
Til 4 personer
«Bli frisk» kyllingsuppe
Dette er suppen man får servert i alle amerikanske filmer når man er forkjøla.
2 brød
Sellerirotsuppe med sprøstekt fenalår, eple og syltet fennikel
Til 4 personer
Syltet fennikel og einebær
1 fennikel
2 ss einebær
3 dl vann
4 ss sukker
1 dl eddik
1 ts salt
Suppe
1 sellerirot
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 ss smør
7 dl grønnsaks- eller hønsebuljong
2 dl kremfløte
Salt
Pepper
4-6 skiver fenalår
1 grønt eple
1 ss sitronsaft
Kok opp vann, sukker, eddik og salt til en syltelake. Kutt fennikelen i tynne skiver. Ta syltelaken til side når den koker, og ha i fennikelskivene og einebærene. La det stå å trekke frem til servering.
Skrell selleriroten og kutt den i terninger. Skrell og finhakk løken og hvitløken. Smelt smøret i en kjele på middels varme og tilsett løk og hvitløk. La det surre til løken blir blank og myk, uten at den tar farge. Ha i selleriroten og stek den sammen med løken i et par minutter. Hell over grønnsaksbuljongen og la det småkoke til selleriroten er helt mør, cirka 15 minutter.
Mens suppen koker, varm opp en tørr stekepanne på middels høy varme og legg i skivene med fenalår. Stek dem til de er sprø, omtrent 2 minutter på hver side, og legg dem deretter på et kjøkkenpapir for å trekke ut noe av fettet. Skrell eplet, kutt det i små terninger, og vend dem lett i sitronsaft for å hindre misfarging.
Når selleriroten er mør, bruk en stavmikser til å kjøre suppen glatt og jevn. Tilsett kremfløten og smak til med salt og pepper. Varm suppen forsiktig opp igjen uten å la den koke.
Server suppen i varme skåler og topp hver porsjon med knust sprøstekt fenalår, friske eplebiter og syltet fennikel og einebær.
Stekt brokkolisuppe
Til 4 personer
1 brokkoli
1 løk
4 hvitløksfedd
1 purre
1 ss za’atar krydderblanding – (sumak, sesamfrø, merian og salt)
1 liter kylling- eller grønnsaksbuljong
1 ss revet sitronskall
Saften fra en stor sitron
60 g fersk spinat
2 ss kremfløte
2 ss finhakket gressløk
Olivenolje
Salt
Nykvernet svart pepper
4 skiver grovt brød
Olivenolje
170 g lagret hvit cheddar
1 ts za’atar krydderblanding
Varm opp stekeovnen til 220 grader varmluft. Del brokkolien i små buketter og skrell stilken og kutt den i skiver på ca. 1 cm. Legg brokkolibukettene på et stekebrett med bakepapir, og vend inn olivenolje. Spre dem i et jevnt lag. Krydre med salt og svart pepper, og stek i ovnen i 20–25 minutter til de blir gylne og lett brent i kantene.
Skrell og finhakk løken og hvitløken. Del purren på langs, skyll vekk jorden og kutt purren i tynne skiver. Varm opp en gryte på middels varme, tilsett olivenolje, og stek løken i ca. 2 minutter til den blir myk. Tilsett purre, hvitløk og za’atar og stek videre i 4 minutter.
Ha i de oppkuttede brokkolistilkene og hell over buljongen. Krydre med salt og svart pepper. Kok opp, senk varmen til middels lav, og la det småkoke i ca. 15 minutter til brokkolistilkene er møre, rør av og til.
Tilsett halvparten av de stekte brokkolibukettene, sitronskall, sitronsaft og spinat. Rør til spinaten faller sammen. Bruk en stavmikser og kjør suppen glatt. Rør inn kremfløten. Smak til med salt. La suppen stå på lav varme frem til servering.
Ha brødskivene på et stekebrett og pensle med olivenolje på begge sider. Rist brødskivene i ovnen i 5 minutter. Topp hver skive med revet cheddar, dryss over za’atar, og sett ovnen på grill. Stek til osten smelter og blir gyllen (pass på så de ikke brenner seg).
Varm opp de resterende brokkolibukettene i ovnen et par minutter. Server suppen varm med en skive brød med smeltet ost og stekt brokkoli på toppen. Topp med gressløk, za’atar og litt ekstra svart pepper.
Dumplingsuppe
Til 4 personer
Chiliolje
2 røde chili
1 hvitløksfedd
1 dl solsikkeolje
Suppe
1 ss sesamolje
Ingefær
4 hvitløksfedd
1 liter kyllingkraft
3 ss soyasaus
½ bunt vårløk
2 gulrøtter
600 g frosne mini-dumplings, gyoza eller wontons
2 pak choy
Flaksalt
1 ss sesamfrø
Lime
Grovhakk chiliene, og knus og skrell hvitløksfeddet. Ha chili, hvitløk og olje i en egnet beholder og miks det sammen med en stavmikser. Hell deretter chilioljen i en liten kjele. Varm opp til kokepunktet, og hell oljen gjennom en sikt i et Norgesglass eller på en flaske (bruk en trakt).
Kutt to store skiver a ½ cm av ingefæren. Gjerne på langs. Skrell hvitløksfeddene og kutt dem i skiver. Vask vårløken og skjær den i tynne skiver. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne staver (julienne).
Varm sesamoljen i en stor kjele på middels varme. Tilsett hvitløk og ingefær, og stek det i ca. 1-2 minutter. Hell i kyllingkraften og tilsett soyasausen, vårløken og gulrøttene. Kok opp, og tilsett deretter dumplingsene. La det koke opp igjen og småkok i 4 minutter til dumplingene er gjennomvarme.
Ta kjelen av varmen og tilsett pak choy. Rør til pak choyen faller sammen. Smak til med havsalt etter behov. Server suppen toppet med sesamfrø, noen friske skiver vårløk, lime og chiliolje.
Kremet rødbetesuppe
Til 4 personer
1 ss olivenolje
1 løk
2 hvitløksfedd
2 store rødbeter
1 liter kylling- eller grønnsaksbuljong
3 ss eplesidereddik
2 ss revet ingefær
1 ss hele korianderfrø
2 ts hel spisskummen
1 ts nykvernet svart pepper
1 ts salt
5 dl fet kokosmelk
1 ss limesaft (ca. 1 lime)
Topping
Hel kayennepepper eller chiliflak
Tørket kornblomst
Kokosmelk
Limebåter
Hakket koriander
Skrell og grovhakk løk og hvitløk. Skrell rødbetene og skjær dem i store terninger. Skrell og finhakk ingefær. Knus korianderfrø og spisskummen i en morter.
Varm olivenolje i en stor kjele på middels høy varme. Tilsett løk og stek til den blir myk, ca. 2 minutter. Ha i rødbetene, kylling- eller grønnsaksbuljong, eplesidereddik, hvitløk, ingefær, malt koriander, spisskummen, svart pepper og salt. Dekk til kjelen og la det småkoke til rødbetene er møre, ca. 10-15 minutter. Ta kjelen av varmen og tilsett kokosmelk og limesaft. Bruk en stavmikser til å blende suppen glatt og kremet, eller blend suppen i omganger i en blender til den er jevn. Smak til med mer salt og pepper etter ønske.
Topp suppen med kornblomster, kokosmelk og kayennepepper.
Ostesuppe med hasselnøttcrumble
Til 4 personer
Crumble
1 dl hasselnøtter
1 dl store havregryn
1 ss hvetemel
1 ss brunt sukker
¼ ts salt
1 ts kanel
3 ss usaltet smør
Suppe
2 ss olivenolje
1 løk
2 dl eplemost
2 ts fersk timian
1 dl øl
5 dl kyllingkraft
¼ ts kajennepepper
1 ss hvetemel
2 dl helmelk
3 dl revet skarp ost (Bruk gjerne rester av parmesan eller rødkittost. Det kan også fungere med litt blåmugg sammen med nevnte ost over. Hiv i litt brie også. Det aller viktigste er at osten er full av smak.)
1 eple
Salt
Pepper
Crumble
Varm opp stekeovnen til 175 grader over- og undervarme. Grovhakk hasselnøttene. Ha havregryn, hasselnøtter, hvetemel, brunt sukker, kanel og salt på et stekebrett med bakepapir. Tilsett mykt smør og bruk fingrene til å smuldre smøret inn i havreblandingen til alt er fuktig og smøret er jevnt fordelt. Stek i 20 minutter, rør om halvveis, til crumblen er gyllen.
Suppe
Skrell og grovhakk løken. Varm opp en stor gryte på middels varme og tilsett olivenolje. Når oljen er varm, tilsett løken sammen med en liten klype brunt sukker. Krydre med litt salt og pepper. Stek i ca. 5 minutter, rør jevnlig, til løken blir myk. Tilsett eplemost og timian og kok det sammen i 3 minutter.
Hell i ølet, kyllingkraften og kajennepepper. La det småkoke i 5-10 minutter.
Visp sammen hvetemel og melk til en jevn blanding og sett til side.
Bruk en stavmikser til å blende suppen jevn. Sett gryten tilbake på varmen og la suppen småkoke forsiktig. Visp inn melkeblandingen og la suppen koke til den tykner litt, ca. 5 minutter. Hvis den ikke tykner, lag en liten batch til med melk og mel. Vend det inn og kok opp. Del eplet i små terninger.
Rør inn osten til osten smelter, og suppen er jevn og kremet. La suppen småkoke i ytterligere 5 minutter. Topp med crumble og friske eplebiter.