top of page

Geir Salvesen anbefaler

Vinmonopolets nyhetsslipp –

Noe for enhver smak på polet i november

Det er nærmest en uendelig mengde nyheter og årgangsendringer i Vinmonopolets nyhetsliste i november. Jeg har plukket ut noen få tematiske nyheter som også reflekterer den kalde og mørke årstiden. Det gir muligheten for noe varmende i glasset. Eventuelt også noe støvete.

Foto Svetlana Gumerova Unsplash.jpg

Vinmonopolets nyhetsslipp i november byr også på portvin og noen veldig få støvete flasker med madeira.

Foto: Svetlana Gumerova / Unsplash  

Hvordan smaker en 1899 Madeira? Har du 11.000 kroner og noen vekslepenger, kan du finne det ut. Hvis ikke, kan du fortsette å lese, for jeg har testet den. Seks flasker kom til Norge, og vi som fikk smake den, reduserte det totale antallet til fem. Men hvor interessante er sånne gamle viner?

Det spørs hvor interessert du er i det som er virkelig gammelt – og om du faktisk liker smaken. For den er spesiell. Madeira er jo en vintype som er ferdig oksidert, fordi den er kokt før den tappes på flaske. Sammen med sukker og intens syre kan den vare lenge. For 30 år siden kunne man få en 1795 Madeira på glass på en av Oslos vinbarer (Dr. Kneipps på Grünerløkka). 1834 også. 1863, absolutt. Så med denne 1899-eren fra D’Oliveiras begynner vi å nærme oss vår tidsalder. Nesten. Det var en spøk, for de er lengdeløpere disse vinene.

En Madeira vil alltid ha et likt kokt, sviskeaktig preg i tillegg til mye annet. Her er smaksnotatene til 99-modellen: D’Oliverios Terrantez 1899, Madeira, Portugal


11.000 kroner for denne 1899-eren. Dypt brunlig og klassisk i stilen med linoleum, syre som bare nøkken, ikke så mye sødme lenger. Ekstremt høy viskositet. Men det er jo dødens forværelse, disse gamle Madeiraene. Det finnes bare seks flasker i Norge. Og innen du rekker å lese dette, vil nok de få flaskene være borte.

Våre vanlige smaksreferanser strekker ikke til for å beskrive disse virkelig gamle duftene og smakene. Det er hint av gammel linoleum og noe kjemisk, noe støvete, mørkt, sviskete og syrlig på samme tid, og en nesten tykk, oljeaktig konsistens. Du finner også en smak av teblader, altså noe motstand og tanniner, men den holdes oppe av noe som så vidt kan oppfattes som sødme.

Dette er mer av en spesiell vinopplevelse for dem som har smakt mye fra før, men aldri har prøvd så gamle viner tidligere. Kanskje en spleis i en vinklubb hvis man får fatt i noe tilsvarende?

Ellers holder Vinmonopolet som vanlig på med å utvide registeret med små spesialsatsinger. Rødvin fra New Zealand, for eksempel. Noen fra California. Tre Chenin Blanc-viner fra Sør-Afrika. Det er tydelig at Vinmonopolet satser på det lysere og lettere, selv nå når vi går inn i den norske dypvinteren. De satser på bærekraft, innpakning og transport.

På grunn av reisevirksomhet, fikk jeg ikke smakt meg gjennom alle vinene denne gangen. Men her er noen av dem jeg syns det er verdt å satse på:

De friskere

For tiden er det frisk frukt som er mest ettertraktet, og det passer til matretter vi vanligvis bruker i vår del av verden.  

Old Coach Road.jpg
Vinatigo.jpg

843901 Old Coach Road Nelson Pinot Noir 2020, Nelson, New Zealand

Kr 198,90 Karakter: 5 Poeng: 85

Ganske transparent på farge. Frisk, ripsaktig duft. Smaken er også ganske frisk og syrlig med mest rødbærsfrukt, en miks av rips og kirsebær og litt krydder i finish. Svakt vegetal helt mot slutten. På grunn av syren er det absolutt en matvin.

Passer til: Lyst kjøtt, fisk, lam og sau 

Basisutvalget, nyhet – Einar A Engelstad AS

14349801 Viñatigo Listán Negro Tinto 2020, Kanariøyene, Spania

Kr 239,90 Karakter: 6 Poeng: 86

En saltaktig, interessant og terroirdrevet rødvin fra Kanariøyene med karakteristisk smak av vulkansk jordsmonn. Litt jordaktig og med røyk i aromabildet, spenstig syre. Relativt lys på farge. Men du må like det litt spesielle. Hvis du foretrekker en tradisjonell, krydret, varm vin, så passer ikke denne.

Passer til: Lam og sau, storfe og and

Basisutvalget, nyhet – Heyday Wines AS

De veldig billige
 

Nå som alt er blitt mye dyrere, leter alle etter rimeligere dråper. Her er noen viner som ikke gjør et stort innhugg på kontoen.

Ken Forrester Pinotage.jpg

11238006 Ken Forrester Pinotage 2020 3 ltr-Bag-in-Box, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 429,90 Karakter: 5 Poeng: 81

En fin boksevin, anvendelig og nede på et budsjettmessig kjellernivå. Bløt frukt med litt jordlig bitt i finish, ren og pen og egentlig vanvittig billig. Dette tilsvarer en flaskepris på bare 105 kroner.

Passer til: Pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk og bbq/grillmat 

Basistutvalget, test – Creative Wines AS

Garnacha Christmas Edition.jpg

10430301 Verum Christmas Edition Garnacha 2021, Castilla, Spania

Kr 129,90 Karakter: 6 Poeng: 82

Økologisk Garnacha med et opphold på amforakrukke. Myk, litt utviklet rødbærsfrukt, transparent i stilen. Ekstremt billig.

Passer til: Kylling, svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta og spekemat

Bestillingsutvalget – Excellars AS

De ikke fullt så billige
Kleine Zalze.jpg

14832201 Kleine Zalze Vintner's Choice Chenin Blanc 2021, Coastal region, Sør-Afrika

Kr 237,80 Karakter: 6 Poeng: 86

En fint strukturert og svakt krydret Chenin Blanc fra Stellenbosch med et forsiktig, svakt tropisk anslag med streif av ananas, pære og hvit steinfrukt. Ørlite salt stein i underkant. Middels til god fylde. Nesten litt grønnaktig på farge. Kan minne om en hvit burgunder. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt og fisk 

Basisutvalget, nyhet – Exciting Wines AS

Tyler.jpg

3521401 Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2021, California, USA

Kr 324,90 Karakter: 5 Poeng 85

Fin, frisk og morellfruktig vin med miks av røde og mørke bær, men ikke noe syltetøy i denne. Ungdommelig og flott med en litt europeisk stil. Tanninene holdes i sjakk, men de er der.
Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, bbq/grillmat og and 
Basisutvalget, ny årgang – Palmer Fine Wine AS

Ten Minutes by Tractor.jpg

14586601 Ten Minutes by Tractor Pinot Gris 2021, Mornington, Victoria, Australia

Kr 265,- Karakter: 5 Poeng: 85

Denne vinen er for deg som har gått rundt og ventet på at det skulle dukke opp en knastørr Pinot Gris, uten Alsace-sødme. Noe som jo er veldig uvant. Denne er frisk, med litt nøytral steinfrukt i midten og et harmonisk og rent smaksbilde.

Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt og fisk

Basisutvalget, nyhet – Excellars AS

Avondale Anima.jpg

14793901 Avondale Anima Chenin Blanc 2020, Coastal Region/Paarl, Sør-Afrika

Kr 249,90 Karakter: 6 Poeng: 86

Pære, stein og stein, nøytral, salt fruktighet som hele tiden er på den nøytrale siden, litt rund i kanten. En fin vin som smyger seg pent rundt elegant mat.

Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt og fisk 

Basisutvalget, nyhet – Palmer Fine Wine AS

District 7.jpg

14585201 District 7 Chardonnay 2020, California, USA

Kr 174,80 Karakter: 4 Poeng: 82 

Dette er en såkalt bærekraftig vin der vindkraft angivelig er brukt i produksjonen av den. Flasken er i tillegg tynn. Innholdet er svært vaniljepreget med en dæsj mais og kokos også. Sødmefull finish med 10 gram restsukker, veldig langt unna Chablis for å si det slik. Men mange vil nok like den varme, krydrete og bløte stilen i denne vinen fra Monterey i California.

Passer til: Vegetar, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, ostepop, spicy og svinekjøtt

Basisutvalget, nyhet – Hand Picked Wines AS

Domaine Mia Mercurey.jpg

14793701 Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes 2019, Burgund, Frankrike

 

Kr 319,90, Karakter: 6, Poeng: 87

En virkelig fin burgunder, med bra trøkk fra den åpne 2019-årgangen, miks av mørke og røde bær i frukten, moreller, god konsentrasjon. En dose silkete tanniner i sluttfasen, men helt greit omsluttet av frukten. Matvin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, and, bbq/grillmat, lam og sau.
Basisutvalget – 
Winederful AS

Taylor’s i Douro-dalen

Taylor’s er ett av mange, velrenommerte vinnavn oppe i Douro-dalen i Portugal. Portvin er spesialiteten, og de kan fås i mange varianter, fra rimelige LBV – Late Bottled Vintage – til såkalt Vintage Port.

Taylor´s Reserve Port.jpg

10274301 Taylor's Reserve Tawny Port, Porto, Portugal

Kr 495,- Karakter: 6 Poeng: 88

En miks av en haug med Tawny-årganger til en fornuftig pris. Ikke for kraftig eller for utviklet, noe karamell og sviske, men også noe friskhet. Litt bruning i kanten. 

Bestillingsutvalget – Bibendum AS

Taylor´s vintage port 2009.jpg

4643801 Taylor's Vintage Port 2009, Douro, Portugal

Kr 810,- Karakter: 5 Poeng: 92

Denne årgansportvinen MÅ i kjelleren – i 10 år, minst.  Rik, krydret og juleaktig med sjokolade og røstet kaffe. Det er mye av det, litt trøkk i tanninene også, men de drukner allikevel pent i all sjokoladen. Søte moreller kommer inn i finish. 

Bestillingsutvalget – Bibendum AS

Taylor´s vintage port.jpg

704701 Taylor's Late Bottled Vintage 2017, Douro, Portugal

Kr 204,90 Karakter: 6 Poeng: 86

Myk, fløtete, ganske rik, men fortsatt ung og frisk i stilen. Mørke, søte bær dominerer. Lett å like.

Basisutvalget, årgangsbytte – Bibendum AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

boker-x_edited.jpg

MATINTERESSERT?

Da vil du elske bøkene våre!

bottom of page