top of page

Geir Salvesen anbefaler

Bobler til nyttår!

La det boble på nyttårsaften. Velg en luksuriøs champagne som tenner på alle pluggene, en fruktig musserende – gjerne rosé –  eller en rund og rik cremant, og la korken smelle for et nytt år.

Musserende_1.jpg

Nyttår kan feires med bobler og champagne og ikke bare fra Europa, men fra hele verden. 
Foto: Inkognito

Musserende vin? Bobler? Vi har vel alle en tendens til å få opp bilder i hodet av et spesielt område –Champagne. Det er innlysende. Men faktum er at de nye vinlandene rundt om i verden leverer viner som passer minst like bra til nyttårsfeiringen. I noen tilfeller faktisk enda bedre, fordi den maten vi spiser til jul og nyttår i Norge ofte har salte og/eller søte elementer ved siden av, og det passer fint til musserende viner med en mer distinkt fruktsødme og lavere syrenivå.

 

De aller fleste musserende viner har noe restsukker, typisk 5-10 g pr liter, og det er en fin dose å møte sødmen og saltet i maten på. 

Champagne som vinområde er fortsatt referansen for de aller fleste seriøse boblevinprodusentene rundt om i verden. Spesielt gjelder det bruken av grønne og blå druer i kombinasjon med Chardonnay som hvitvinsbase, og Pinot Noir – og i mindre grad Pinot Meunier – som tilfører røde frukt- og bærsmaker i vinen. Chardonnay gir eleganse og fruktighet, Pinot Noir gir ofte litt eplefrukt i rød retning, mens Pinot Meunier gir struktur, kraft og ofte litt motstand. Som regel er Chardonnay og Pinot Noir mest brukt.

Champagne og musserende vin

Her er seks musserende viner som passer både som aperitiff og som matfølge til nyttår Alle finnes i det såkalte basisutvalget. Men basisutvalget er oppdelt i forskjellige kategorier, og om vinen finnes på ditt pol, er avhengig av hvilken kategori det befinner seg i.

Franciacorta.jpg

3817701 Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Noir 2016, Lombardia, Italia
 

Kr 239,90 Karakter: 6 Poeng: 87

En Champagne-kopi fra Franciacorta i Nord-Italia, laget etter samme metode og samme druer (90% Chardonnay, 10% Pinot Noir). Alt er med her, kjekspreg, gule epler, nok friskhet i sitrusretning, mye smak. Stilen er kremete på grunn av 5 års opphold på bunnfallet (bermen). Rund, fruktig og ikke så skarp. En all-round vin til både julemat og som kosevin.

House of Wine AS

Pongracz.jpg

4651901 Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika

Kr 159,90 Karakter: 5 Poeng: 84

Lys steinfrukt, middels fyldig med innslag av eple og fersken. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks i aromabildet. Kan drikkes til mye forskjellig mat. Enkel, god og billig. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitiff, ost. 
Strøm AS

Cremant de Bourgogne.jpg

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2019 Burgund, Frankrike

Kr 184,90 Karakter: 6 Poeng: 85

En masseselgende julegjenganger. Smaksrik, rund og rik musserende med tydelig kobberfarge, mer enn et hint av røde moreller og røde epler på duft, smaken har vekt på røde bærslag, plommer og moreller. 10 g sukker runder av i finish, så den ender med en distinkt fruktsødme. Det gjør at den også går til svært mange retter. Alt fra snitter og kylling til pølse og burger. Passer til: Sushi / sashimi, salat, krydret, asiatisk, pizza, pasta, skalldyr, småvilt og fugl. Spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitiff, lam og sau. 

Beverage Partners Norway AS

Jansz.jpg

6680401 Jansz Tasmania Premium Cuvée, Tasmania, Australia

 

Kr 245,- Karakter: 6 Poeng: 86

Kjølig og fint klima på Tasmania utenfor sørkysten av Australia. Vinen er gyllengul. Deilig, eplefrisk start med energisk mousse, lang friskhet og god smak med moden, men spenstig frukt. Rimelig også til kvaliteten å være. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, fisk. 
Vinarius AS

Krone.jpg

1413701 Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut, Sør-Afrika

 

Kr 184,40 Karakter: 6 Poeng: 85 

Oransje på farge, duft av appelsinskall, smak også av litt tørket appelsinskall, ganske uttrykksfull. Vellykket rosémusserende fra en god produsent i Sør-Afrika. Kanskje best til mat. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, and, lyst kjøtt, sushi / sashimi, bbq/grillmat, lam og sau. 

 Einar A Engelstad AS

Bollinger.jpg

87901 Bollinger Spécial Cuvée Brut, Champagne, Frankrike

Kr 529,90 Karakter: 6 Poeng: 92

Dette er en luksuriøs Champagne som tenner på alle pluggene. Gul, krydret og smaksrik. Elementer av nøtter og gule frukter. Gjæret på fat, men uten malolaktisk gjæring, noe som gir en spennvidde mellom kraft og friskhet. Her er det mye smakskrutt å hente. Også lagret på fat. Mest Pinot Noir med over 60 %, Chardonnay 25 % og Pinot Meunier 15 %. 9 gram sukker. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff. 

Haugen-Gruppen AS

Geir-Salvesen_nett.jpg

Geir Salvesen

 

er en av Norges mest erfarne og anerkjente vinanmeldere. Han har jobbet som vinskribent i Aftenposten i 26 år, har arrangert vinturer over hele verden og gitt ut 15 bøker om vin, mat og reise. Flere av dem har vunnet priser i Gourmand World Cookbook Awards.

Her på Mat og drikke skriver han om vin og vin til mat. Det digitale vinkurset vårt i 23 deler holder Geir sammen  med sommelier Trude Helén Hole. 

bottom of page