top of page

Oslo – Valdresflya– Lom – Sognefjellet –Lærdalsøyri – Hemsedal – Oslo

Over fjell og vidde så høyt du kommer

Stars_Turtagrø-to-Fannaråken-Thomas-Rasm

Sognefjellet innbyr til fantastiske fotturer – som turen fra Turtagrø til Fanaråken. Foto: Tina Stafrén/Visit Norway

Høyere kommer du ikke med bil i Norge så sant du ikke begir deg ut i terrenget eller inn på en liten, unummerert grusvei. Veien over Sognefjellet og Valdresflya er de to høyeste fjellovergangene i Nord-Europa – og bare åpne om sommeren. 

Kjøretid: 759 km, 12 timer – E 16, Fv 55 og Rv52. Ferge Mannheller – Fodnes

 

Høyeste punkt: 1434 moh på fylkesvei 55 over Sognefjellet, Nord-Europas høyeste fjellovergang og Norges høyestliggende nummererte vei. (Sommeråpen fra ca. 1. mai til slutten av november/begynnelsen av desember.) På ruta kommer man også over den nest høyeste fjellovergangen, fylkesvei 51 over Valdresflya (1390 moh). (Sommeråpen fra ca. 1. april til 15. desember.) Begge er del av Nasjonale turistveger. 

Det er sånn at man bare har lyst til å pakke med seg teltet og turskoene og begi seg ut i villmarka – klatre opp på nærmeste fjell, skue utover topper og fjellvidder, kanskje våge seg på en liten dupp i et iskaldt fjellvann – og i hvert fall være ute til solen går ned. 

 

Når du velger denne kjøreruten kommer du forbi noen av Norges høyeste fjell og noen av de mest spektakulære. Du kan velge tøffe og bratte topper som krever noe av deg, men som belønner deg med et fantastisk skue og en god følelse når du kommer opp. 

 

Er du en som sparer på toppturer, kan du komme deg opp på en av de lettest tilgjengelige 2000-meter toppene i Norge. 

 

Eller du kan velge snille vidder og fisketur i et lite fjellvann. Kanskje holder det med utsikten fra bilvinduet når du krysser Valdresflya og kjører over Sognefjellet og ser hvordan breer og fjell brer seg ut foran deg. 

 

Når du så kommer ned til Sognefjorden kommer du inn i et helt annet landskap med den blå fjorden som et bånd foran deg. Dette er en av Norges frodigste fruktdaler med epletrær og bringebærbusker i alle solhellinger. 

 

Når du i tillegg kan få med deg fjellgården Fuglesteg, Norges eldste hotell og to av Norges flotteste stavkirker på veien, så opplever du både natur og historie underveis. 

Stars_Turtagrø-til-Fannaråken-Thomas-Ras

Snakk om konstraster – fra ville, vakre fosser på turen fra Turtagrø til Fanaråken, til lune og fredelige Solvorn innerst i Sognefjorden.  Foto: Thomas Rasmus Skaug/Visit Norway (t.v.) og CH/Visit Norway (t.h.)

Stars_Solvorn-CH-VisitNorway.com.jpg

Verdt å se: 

Urnes stavkyrkje

Ornes 104

6870 Ornes

Den eldste og rikest dekorerte av de 28 stavkirkene som fortsatt står. 

 

Borgund Stavkyrkje

Vindhellavegen 606

6888 Borgund 

Bygget omkring 1180 og den mest særpregede av stavkirkene i Norge. 

Fossheim_Leif_Sollie.jpg

Fossheim Hotell i Lom disker opp med gourmetmiddag av lokale råvarer. Foto: Leif Sollie og Tina Stafrén/Visit Norway
 

Stars-Fossheim-Hotel-middag_Tina-Stafré
Stars-Fossheim-Hotel-dessert-Tina-StafrÃ

Spise: 

Valdres Mathus

Valdrestunet

2930 Bagn

valdresmathus.com

I det lille kjøpesenteret i Bagn ligger en kafé som serverer hjemmelaget mat, mye laget av lokale råvarer. Kåret til Årets beste veikro av bladet Motor i 2016. 

 

Bakeriet i Lom

Sognefjellsvegen 7

2686 Lom 

bakerietilom.no

Håndverksbakeriet midt i Lom sentrum er berømt for brød og boller, og folk kjører gjerne en omvei for å komme dit. Det forklarer køen om sommeren. 

 

Vianvang

Krosstjønnvegen 40

2683 Tessanden 

brimiland.no/vianvang

Arne Brimi har betydd mye for norsk matkultur, og på Vianvang inne i fjellheimen i Vågå har han skapt et helt spesielt spisested. Du må bestille på forhånd, men da er du garantert et måltid du ikke kommer til å glemme. 

 

Se listen over overnattingssteder også, flere av dem satser stort på god mat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Begynn dagen med frokost på Brimi Fjellstugu i Lom (t.v.), stikk innom Bakeriet i Lom og kjøp med deg nystekte boller og ferskt brød (t.h.) og avslutt dagen med middag og en god natt på Bestebakken i Hafslo (under t.h.)
Foto: Tina Stafrén/Visit Norway

Overnatting: 

Brimi Fjellstugu

Tessvegen 420

2680 Vågå

brimiland.no/brimi-fjellstugu

Oppe på snaufjellet, rett over tregrensen og rett ved et vann og med nærhet til turområder og Brimiskogen klatrepark. Fjellstua er også kjent for å ha god mat. 

 

Fossheim Hotell

Bergomsvegen 32

2686 Lom

fossheimhotel.no

På Fossheim kan du overnatte i rom eller hytter, og de er kjent for å ha et godt kjøkken som i stor grad bruker lokale råvarer. 

Røisheim Hotell

Sognefjellvegen

2687 Bøverdalen

roisheim.no

De gamle husene fra 1700-tallet var en gang en viktig skysstasjon mellom Lom og Sognefjellet, nå får du god mat i helt spesielle omgivelser her. 

 

Turtagrø Hotel

6877 Fortun

turtagro.no

Hotellet ligger langs Sognefjellsvegen på 884 moh og med flotte muligheter for fjellturer i Jotunheimen. Åpent fra påske til midten av september.

Fuglesteg 

DNT Luster har en ubetjent hytte med 31 sengeplasser på Fuglesteg. Fjellgården med den spesielle historien er også en flott dagstur. Se under Friluftsaktiviteter. 

luster.dnt.no/hytter-og-ruter/

 

Walaker Hotell 

6879 Solvorn

walaker.com

Norges eldste hotell ligger idyllisk til rett ved fjorden i den vesle bygda Solvorn i Luster. Hotellet har også et lite galleri. 

 

Bestebakken

Mobakken 20

6869 hafslo

bestebakken.no

Alle de 15 rommene har sin stil og sin personlighet, men med gode senger og moderne bad. Både frokost og middag er hjemmelaget og passer med omgivelsene, og i den lille gårdsbutikken kan du blant annet kjøpe hudpleieprodukter laget av urter fra egen hage. 

 

Harahorn 

Grøndalen 

3560 Hemsedal

harahorn.no

På tunet i Hemsedal bor du som på en flott hytte, og maten er «ureist» som de kaller det. Det betyr blant annet fjellørret fra lokale vann, reinsdyrkjøtt fra dyr som har beitet i nærheten og selvplukkede bær. 

Stars-Brimi-Fjellstugu-frokost_Tina-Staf
Stars-Bestebakken-Tina-Stafrén-VisitNor
Stars-Bakeriet-i-Lom2-Tina-Stafrén-Visi
Stars_Harahorn_spekemat.jpg
Røisheim_Leif_Sollie.jpg
Sognefjellet_Jarle_Wæhler_Statens_vegve
Walaker_Leif_Sollie.jpg

Lekker mat av lokale råvarer på Harahorn. Overnatt på den gamle skysstasjonen Røisheim med hus fra 1700-tallet. Legg veien over Sognefjellet hvor snøfonnene kan ligge meterhøye selv midt på sommeren før du kommer til idylliske Solvorn og Walaker hotel ved Sognefjorden. Foto: Harahorn, Leif Sollie og Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Lokalmat: 

  

Noraker Gård

Oslovegen 749 

2910 Aurdal

noraker.no

Foredler og selger rakfisk og røykt og gravet fisk fra eget oppdrettsanlegg. Helårsåpen gårdsbutikk. 

Olestølen mikroysteri

Olevegen

2950 Skammestein

outtt.com/no/adventures/599/olestølen

Oster og meieriprodukter av geitemelk, kurv (spekepølse) av geit og kjekjøtt. Åpen støl onsdager i juli/august og etter avtale.

Stars_spekemat-Christian-Roth-Christense
Stars-Nils-Noraker-rakfisk_Christian-Rot
Stars_ost-Brimi-Sæter-Tina-Stafrén-Visit

Det er ikke vanskelig å finne lokalmat på denne turen. Kurv – eller spekepølse, rakfisk fra Noraker Gård og ost fra Brimi Fjellstugu for eksempel. Foto: Christian Roth Christiansen/Visit Norway (to t.v.) Tina Stafrén/Visit Norway (t.h.)

Smak i Lom 

Sognefjellsvegen 3

2686 Lom

smakilom.no

Butikkutsalg av mat fra småskalaprodusenter over store deler av landet. 

 

Kroken Frukt og Bær

6876 Skjolden

haukadal.no

Langs det som kalles Den romantiske vegen, midt mellom Urnes stavkyrkje og Feigefossen på veien mellom Ornes og Skjolden, står et lite ubetjent skap hvor du kan kjøpe med deg lokale produkter som saft og syltetøy. 

 

Himmelspannet 

3560 Hemsedal 

himmelspannet.no

Det lille ysteriet i Hemsedal lager oster som du får i de fleste butikkene i området, og blant annet hos Meny flere steder i landet. 

 

Hemsedal flatbrødbakeri 

Lauparvegen 69

3560 Hemsedal

hemsedalflatbrodbakeri.no

Her stekes flatbrød, lefser og lapper på jerntakke. Produktene får du i lokale matbutikker, men de har også en kafé med utsalg. 

 

I Hemsedal finner du lokalmat i butikkene, kjøtt fra Tamt & vilt, spekemat fra Spekeloftet, kaffe brent hos Scandinavian Alps Coffee Roasters, ost fra Himmelspannet og flatbrød fra Hemsedal flatbrødbakeri. 

Stars-Sognefjellet-Tina-Stafrén-VisitNo
Stars-Besseggen-VisitNorway.com.jpg

Det kan godt ligge snø på Sognefjellet et stykke ut på sommeren (t.v.). Besseggen (t.h.) er en av de mest populære fotturene i Norge, men det finnes mange fine alternativer. Foto: Tina Stafrén/Visit Norway (t.v.) og Visit Norway (t.h.)

Friluftsaktiviteter: 

Synshorn Via Ferrata er en guidet klatrerute 1500 meter over havet. Turen tar 3-4 timer, og du trenger ikke klatreerfaring, men luftig er det. Ta kontakt med Grønolen Fjellgard like ved Beitostølen. 

Grønolen Fjellgard

 

Flye1389 er DNTs nyeste hytte som åpner sommeren 2020. Den ligger lett tilgjengelig på Valdresflya, og navnet sier noe om høyden over havet. Tidligere lå det et vandrehjem her. Nå er det servering, toaletter og stor parkeringsplass med ladestasjon. Noe av det fineste er at du kan gå til Rasletind herfra – Norges lettest tilgjengelige 2000-metertopp. 

Gjendesheim DNT

Besseggen er en av de mest populære fjellturene i Norge. Det er veldig spesielt å krabbe over eggen og se Gjende og Bessvatnet som et grønt og et blått vann under deg. De fleste begynner turen ved Gjende og tar båten over til Memurubu. 

Men det er en tur du ikke går alene. Rundt 50.000 tar turen hvert år, så det kan være en idé å velge en av de andre fjelltoppene i nærheten i stedet. Bukkelægret og Veslløyfttinden er gode alternativer. 

Besseggen

Bukkelægret

Fanaråken Fra toppen har du utsyn mot hele tinderekka i Vest-Jotunheimen. DNT-hytta Fanaråkhytta har overnatting og servering fra begynnelsen av juli til begynnelsen av september. 5-8 timer tur/retur fra Turtagrø på Sognefjellet. Høyde: 884 – 2068 moh.

Fanaråkhytta

Det går også an å gå lettere fottur på Sognefjellet . Ved det høyeste punktet på Sognefjellsvegen går det en gammel merket vardevei fra Krossbu til Turtagrø. Du kan også starte ved den store steinskulpturen til Knut Wold og gå en tur på Mefjellstien. Den store skulpturen fungerer nesten som en ramme som gir deg et annet blikk på fjellene rundt. 

 

Sykkeltur over Sognefjellet. Start gjerne i Lom, da får du en litt jevnere stigning opp mot 1400 m.o.h. Det kan være tøft nok likevel. Utforkjøringen ned til Fortun på den andre siden er frisk, men så er turen videre langs Sognefjorden mot Gaupne lettere. 

 

Fuglesteg Gå en dagstur til Fuglesteg fra Fortun eller Turtagrø. Den gamle fjellgården drøyt 600 meter over havet har litt av en historie. I fem år bar Sylfest Ormeli stein opp i fjellsiden før han fortalte kona si om byggeplanene. I 1830 stod huset ferdig, og helt frem til 1968 bodde det folk her. Nå er det en av DNTs ubetjente turisthytter med 31 sengeplasser og i tillegg enkel servering midt på sommeren. 

Fuglesteg

Stars_Rein-Valdresflye-Tina-Stafrén-Vis
Stars-Valdresflye-tur-CH-VisitNorway.com

Reinen beiter på Valdresflye mens du kan unne deg en rast og en pause på turen over den samme fjellstrekningen mellom Beitostølen og Lom. Foto: Tina Stafrén/VisitNorway.com (t.v.) og CH/VisitNorway.com (t.h.)

bottom of page