top of page

Fra Svolvær til Å i Lofoten

Lofotsafari - opplevelser i møte mellom hav og himmel

Stars_strandlek-Gimsøy-CH-VisitNorway.c

Lange hvite strender og dramatiske fjell – Lofoten innbyr til aktivitet. Foto: CH/Visit Norway

Hvis du har en «bucket list», en liste over ting du har lyst til å oppleve en gang i livet, så er det vanskelig å komme utenom Lofoten hvis du vil reise i Norge. 

Kjøretid: 129 km, 2,5 timer – E10 

 

Lengst og størst: Torskefisket i Lofoten er det eldste vi kjenner til i Norge, og historien spenner helt tilbake til de første menneskene som kom så langt nord. På 1700-tallet begynte man å sette garn, men helt frem til på 1920-tallet rodde fiskerne i åpne båter. 

Størst i verden: Slipphallen i Ballstad har verdens største veggmaleri på 3000 kvadratmeter. 

 

Lofoten vekker så mange assosiasjoner.  

 

Tankene går til dem som rodde lofotfisket, den gangen de rodde med årer og satte livet til. Til hjeller fulle av fisk som henger til tørk i vinden og som ikke er en slags kulisse som mange utenlandske turister tror, men en helt naturlig del av et levende fiskesamfunn. 

 

Til vinternetter når nordlyset flerrer over himmelen eller når solen nøler med å gå ned bak de taggete fjellene om sommeren. 

 

Til små fiskevær hvor du kan bo i rorbuer helt i vannkanten og kaste snøret ut av vinduet og faktisk ha håp om å få napp.

 

Eller vite at du kan leie deg en båt og komme til lange, hvite sandstrender og inn i den kjente Trollfjorden hvor fjellene tårner seg over deg på begge sider. 

 

Låne en sykkel og sykle ut til Henningsvær for å spise fiskesuppe og stikke innom et galleri på veien tilbake. Eller sitte på bryggekanten i Svolvær og spise ferske reker og kaste skallet til gapende måker. 

 

Eller kanskje den ultimate utfordringen – klatre til toppen av Svolværgeita og hoppe fra det ene hornet på geita til det andre. Hvis du tør. 

Stars-dusjkabinettet-Lyngvær-Lofoten-CH
Stars_Lofoten-Aquarium-Thomas-Rasmus-Ska

Naturen speiler seg i kunstverket til amerikanske Dan Graham i Lyngvær i Vågan kommune. Det er del av Skulpturlandskap Nordland og folk kaller det gjerne «Dusjveggen». I akvariet i Kabelvåg kan du se selene bli matet. Foto: CH/Visit Norway og Thomas Rasmus Skaug/Visit Norway

Verdt å se: 

Skulpturlandskap Nordland er et ganske spesielt prosjekt hvor kunstnere fra hele verden har fått i oppdrag å lage et kunstverk som står ute i naturen. På strekningen mellom Svolvær og Å ligger fire av dem.  

 

Lofotakvariet 

8309 Kabelvåg 

museumnord.no/lofotakvariet

Se sel, oter, torsk og skalldyr som lever i nærheten av Lofoten. Akvariet er også et visningsanlegg for havbruk hvor du kan oppleve lakseoppdrett på nært hold.

 

Lofotkatedralen 

Kirken i Kabelvåg er en av Norges største trekirker, bygget for fiskere som rodde Lofotfisket.

 

Henningsvær

Et levende fiskevær med rorbuer, flere gode spisesteder, galleri og kunsthåndverk.Stikk innom KaviarFactory, et galleri for samtidskunst i nettopp en nedlagt kaviarfabrikk. 

 

Å i Lofoten

Helt i enden av E10 og et av de best bevarte fiskeværene i Norge. Alle de gamle trebygningene er fredet. Besøk Norsk Fiskeværsmuseum og Tørrfiskmuseet, og kjøp kanelsnurrer i det gamle bakeriet som har holdt åpent siden 1844. 

Stars_Anitas_kongekrabbe_Mia_Gylseth.jpg
Stars_Anitas_Mia_Gylseth.jpg

I Lofoten spiser du selvfølgelig sjømat, og hos Anitas Sjømat på Sakrisøy spiser du fiskemat under lysekronen av tørrfisk. Foto: Mia Gylseth. 
 

Spise: 

Du verden 

Torget 15

8300 Svolvær

duverden.no/svolvar

Tørrfisk med kremete grønnsaker, øldampede blåskjell og internasjonale retter rett på bryggekanten i Svolvær. 

 

Thon Hotel Lofoten

Torget

8300 Svolvær

thonhotels.no/hoteller/norge/lofoten/thon-hotel-svolvar

I 2016 ble frokosten på hotellet kåret til Norges beste, og de har ligget helt i toppen etter det også. En imponerende frokostbuffet til pianomusikk og med utsikt mot havet. 

 

Restaurant Nyvågar

Storvåganveien 26

8310 Kabelvåg

classicnorway.no/hotell/nyvagar-rorbuhotell/restaurant

Fiskesuppe og lokale retter i en gammel rorbu. 

 

Fiskekrogen 

Dreyers gate 29

8312 Henningsvær

fiskekrogen.no

Fiskesuppe, hvalravioli og ferske reker på brygga i sjarmerende Henningsvær. 

 

Henningsvær Lysstøperi og Café

Gammelveien 2

8312 Henningsvær

Henningsvær Lysstøperi på Facebook

En sjarmerende liten kafé med hjemmebakte boller, kaker og huset egen pizza kombinert med utsalg av stearinlys i alle slags farger som de støper selv. Og liker du koppen du får kaffen i, så kan du stikke innom kunstnerne på Engelskmannsbrygga nede i veien og kjøpe den med deg. 

 

Unstad Arctic Surf

Unstadveien 105

8363 Bøstad

unstadarcticsurf.com

Hos Marion Frantzen spiser du fiskegryte, hjemmelagde burgere med friterte mandelpoteter og kanelboller etter bestemor Marys oppskrift rett ved surfestranden Unstad – og helst etter en tur i bølgene selvfølgelig og et varmt bad i stampen. 

 

Anitas sjømat 

Sakrisøy

8390 Reine

sakrisoy.no

Anita begynte med å selge fiskekaker fra en bil. Nå har hun skapt et spisested med fisk som fast food, og folk fra hele verden kommer for å spise her. Et skikkelig Instagram-vennlig sted helt i sjøkanten og kåret til Norges beste veikro av bladet Motor i 2019. I butikken kan du kjøpe fisk og lokale produkter. 

 

Og hvis du skulle komme kjørende til Lofoten er det to steder i Harstad, 2,5 timer fra Svolvær, som er verdt å få med seg. 

 

Bakerinnen

Storgata 17

9405 Harstad

bakerinnen.no

Jeg elsker hverdagsluksus og ærlig og syndig bakst, sier Camilla Johansen og tilbyr håndtrillede «bollemus», ekte vaniljekrem laget fra bunnen av og «djævelsk gode kaker» fra hjemmebakeriet.  

 

Umami

Hans Egedes gate 12

9405 Harstad

umamiharstad.no

En gourmetopplevelse med lokale råvarer som følger sesongen.

Stars_Reine-Lofoten-Mattias-Fredriksson-
Stars_fiskebåt-VisitNorway.com.jpg

Rorbuene er del av et levende fiskesamfunn, som i Reine i Moskenes (t.v.). Foto: Mattias Fredriksson/Visit Norway 

Overnatting: 

I en rorbu selvfølgelig, og dem finnes det mange i alle små fiskevær og havner langs hele kyststripen.

lofoten.info/Rorbu-og-sjohus

 

Stars-fiskehjelle-CH-VisitNorway.com.jpg
Stars_fisketur-CH-VisitNorway.com.jpg

Du er nesten garantert fiskelykke i Lofoten, og hjeller med fisk til tørk beviser hvor viktig fisket er for regionen.  
Foto: CH/Visit Norway

Lokalmat: 

Aalan gård

Lauvdalen 186

8360 Bøstad

aalan.no

På gården yster de flere typer ost, og fra urtehagen høster de urter til te. Produktene kan kjøpes i gårdsbutikken, og i juli er gårdskaféen åpen. 

 

Lofoten gårdsysteri

Saupstadveien 235

8360 Bøstad

Lofoten Gårdsysteri på Facebook

I gårdsbutikken finner du økologiske spekepølser og ost fra gården, og i gårdskaféen kan du spise hyggelig lunsj. 

 

Lofoten Seaweed

Solhøgdveien 16

8382 Napp

lofotenseaweed.no

Angelita fra Lofoten og Tamara fra New Zealand har saltvann i årene begge to. I fjæra høster de tang som de lager ulike produkter som salt og pasta av. Sørlandschips lager faktisk chips med tang fra Lofoten Seaweed.   

Stars_Henningsvær_fotball_john-o-nolan-
Stars_surfere_johny-goerend-unsplash.jpg

Helt rått – en av verdens vakreste fotballbaner kalles banen i Henningsvær (t.v.) og venstrebølgen på Unstad sies å være en av verdens beste. Foto: John O'Nolan on Unsplash (t.v.) og Johny Goerend on Unsplash

Friluftsaktiviteter: 

Fisketur

Du vil ganske sikkert prøve fiskelykke når du er i Lofoten, og her er det mulig å få alt fra en liten sei fra bryggekanten til en skikkelig rugg av en torsk hvis du kommer deg ut på havet. Og i Lofoten er det mange som tilbyr både båtutleie og arrangerte fisketurer. 

lofoten.info/fiskesommer

 

Sykle, padle, ri, båttur

Lofoten åpner for alle slags aktiviteter. Lei sykkel eller båt. Padle med kajakk langs kysten, kjør med RIB inn i Trollfjorden, ri på stranden, surfe i bølgene. Det er mange aktører og mange muligheter, og det enkleste er kanskje å sjekke Lofoten info

 

Bade eller bare vasse 

Uansett må du få med deg noen av de lange, hvite sandstrendene. Hauklandstranda for eksempel, 10 minutter med bil fra Leknes og tidligere kåret til Norges fineste. 

 

Unstad Arctic Surf 

Unstadveien 105

8360 Bøstad

unstadarcticsurf.com

Et surfeparadis med utfordrende bølger, badestamp, badstue og et bra og avslappet spisested. 

Stars_Kajakk-Reinefjorden-Tomasz-Furmane
Stars_Utakleiv-Lofoten-Sónia-Arrepia-Vi

Snakk om å ikke sove bort sommernatten. Det er det lyst nesten hele døgnet. Foto: Tomasz-Furmanek/VisitNorway.com (t.v.) og Sónia-Arrepia/VisitNorway.com 

bottom of page