Fra Svolvær til Å i Lofoten
Lofotsafari - opplevelser i møte mellom hav og himmel
Lange hvite strender og dramatiske fjell – Lofoten innbyr til aktivitet. Foto: CH/Visit Norway
Hvis du har en «bucket list», en liste over ting du har lyst til å oppleve en gang i livet, så er det vanskelig å komme utenom Lofoten hvis du vil reise i Norge.
Kjøretid: 129 km, 2,5 timer – E10
Lengst og størst: Torskefisket i Lofoten er det eldste vi kjenner til i Norge, og historien spenner helt tilbake til de første menneskene som kom så langt nord. På 1700-tallet begynte man å sette garn, men helt frem til på 1920-tallet rodde fiskerne i åpne båter.
Størst i verden: Slipphallen i Ballstad har verdens største veggmaleri på 3000 kvadratmeter.
Lofoten vekker så mange assosiasjoner.
Tankene går til dem som rodde lofotfisket, den gangen de rodde med årer og satte livet til. Til hjeller fulle av fisk som henger til tørk i vinden og som ikke er en slags kulisse som mange utenlandske turister tror, men en helt naturlig del av et levende fiskesamfunn.
Til vinternetter når nordlyset flerrer over himmelen eller når solen nøler med å gå ned bak de taggete fjellene om sommeren.
Til små fiskevær hvor du kan bo i rorbuer helt i vannkanten og kaste snøret ut av vinduet og faktisk ha håp om å få napp.
Eller vite at du kan leie deg en båt og komme til lange, hvite sandstrender og inn i den kjente Trollfjorden hvor fjellene tårner seg over deg på begge sider.
Låne en sykkel og sykle ut til Henningsvær for å spise fiskesuppe og stikke innom et galleri på veien tilbake. Eller sitte på bryggekanten i Svolvær og spise ferske reker og kaste skallet til gapende måker.
Eller kanskje den ultimate utfordringen – klatre til toppen av Svolværgeita og hoppe fra det ene hornet på geita til det andre. Hvis du tør.
Naturen speiler seg i kunstverket til amerikanske Dan Graham i Lyngvær i Vågan kommune. Det er del av Skulpturlandskap Nordland og folk kaller det gjerne «Dusjveggen». I akvariet i Kabelvåg kan du se selene bli matet. Foto: CH/Visit Norway og Thomas Rasmus Skaug/Visit Norway
Verdt å se:
Skulpturlandskap Nordland er et ganske spesielt prosjekt hvor kunstnere fra hele verden har fått i oppdrag å lage et kunstverk som står ute i naturen. På strekningen mellom Svolvær og Å ligger fire av dem.
Lofotakvariet
8309 Kabelvåg
Se sel, oter, torsk og skalldyr som lever i nærheten av Lofoten. Akvariet er også et visningsanlegg for havbruk hvor du kan oppleve lakseoppdrett på nært hold.
Lofotkatedralen
Kirken i Kabelvåg er en av Norges største trekirker, bygget for fiskere som rodde Lofotfisket.
Henningsvær
Et levende fiskevær med rorbuer, flere gode spisesteder, galleri og kunsthåndverk.Stikk innom KaviarFactory, et galleri for samtidskunst i nettopp en nedlagt kaviarfabrikk.
Å i Lofoten
Helt i enden av E10 og et av de best bevarte fiskeværene i Norge. Alle de gamle trebygningene er fredet. Besøk Norsk Fiskeværsmuseum og Tørrfiskmuseet, og kjøp kanelsnurrer i det gamle bakeriet som har holdt åpent siden 1844.
I Lofoten spiser du selvfølgelig sjømat, og hos Anitas Sjømat på Sakrisøy spiser du fiskemat under lysekronen av tørrfisk. Foto: Mia Gylseth.
Spise:
Du verden
Torget 15
8300 Svolvær
Tørrfisk med kremete grønnsaker, øldampede blåskjell og internasjonale retter rett på bryggekanten i Svolvær.
Thon Hotel Lofoten
Torget
8300 Svolvær
thonhotels.no/hoteller/norge/lofoten/thon-hotel-svolvar
I 2016 ble frokosten på hotellet kåret til Norges beste, og de har ligget helt i toppen etter det også. En imponerende frokostbuffet til pianomusikk og med utsikt mot havet.
Restaurant Nyvågar
Storvåganveien 26
8310 Kabelvåg
classicnorway.no/hotell/nyvagar-rorbuhotell/restaurant
Fiskesuppe og lokale retter i en gammel rorbu.
Fiskekrogen
Dreyers gate 29
8312 Henningsvær
Fiskesuppe, hvalravioli og ferske reker på brygga i sjarmerende Henningsvær.
Henningsvær Lysstøperi og Café
Gammelveien 2
8312 Henningsvær
Henningsvær Lysstøperi på Facebook
En sjarmerende liten kafé med hjemmebakte boller, kaker og huset egen pizza kombinert med utsalg av stearinlys i alle slags farger som de støper selv. Og liker du koppen du får kaffen i, så kan du stikke innom kunstnerne på Engelskmannsbrygga nede i veien og kjøpe den med deg.
Unstad Arctic Surf
Unstadveien 105
8363 Bøstad
Hos Marion Frantzen spiser du fiskegryte, hjemmelagde burgere med friterte mandelpoteter og kanelboller etter bestemor Marys oppskrift rett ved surfestranden Unstad – og helst etter en tur i bølgene selvfølgelig og et varmt bad i stampen.
Anitas sjømat
Sakrisøy
8390 Reine
Anita begynte med å selge fiskekaker fra en bil. Nå har hun skapt et spisested med fisk som fast food, og folk fra hele verden kommer for å spise her. Et skikkelig Instagram-vennlig sted helt i sjøkanten og kåret til Norges beste veikro av bladet Motor i 2019. I butikken kan du kjøpe fisk og lokale produkter.
Og hvis du skulle komme kjørende til Lofoten er det to steder i Harstad, 2,5 timer fra Svolvær, som er verdt å få med seg.
Bakerinnen
Storgata 17
9405 Harstad
Jeg elsker hverdagsluksus og ærlig og syndig bakst, sier Camilla Johansen og tilbyr håndtrillede «bollemus», ekte vaniljekrem laget fra bunnen av og «djævelsk gode kaker» fra hjemmebakeriet.
Umami
Hans Egedes gate 12
9405 Harstad
En gourmetopplevelse med lokale råvarer som følger sesongen.
Rorbuene er del av et levende fiskesamfunn, som i Reine i Moskenes (t.v.). Foto: Mattias Fredriksson/Visit Norway
Overnatting:
I en rorbu selvfølgelig, og dem finnes det mange i alle små fiskevær og havner langs hele kyststripen.
Du er nesten garantert fiskelykke i Lofoten, og hjeller med fisk til tørk beviser hvor viktig fisket er for regionen.
Foto: CH/Visit Norway
Lokalmat:
Aalan gård
Lauvdalen 186
8360 Bøstad
På gården yster de flere typer ost, og fra urtehagen høster de urter til te. Produktene kan kjøpes i gårdsbutikken, og i juli er gårdskaféen åpen.
Lofoten gårdsysteri
Saupstadveien 235
8360 Bøstad
Lofoten Gårdsysteri på Facebook
I gårdsbutikken finner du økologiske spekepølser og ost fra gården, og i gårdskaféen kan du spise hyggelig lunsj.
Lofoten Seaweed
Solhøgdveien 16
8382 Napp
Angelita fra Lofoten og Tamara fra New Zealand har saltvann i årene begge to. I fjæra høster de tang som de lager ulike produkter som salt og pasta av. Sørlandschips lager faktisk chips med tang fra Lofoten Seaweed.
Helt rått – en av verdens vakreste fotballbaner kalles banen i Henningsvær (t.v.) og venstrebølgen på Unstad sies å være en av verdens beste. Foto: John O'Nolan on Unsplash (t.v.) og Johny Goerend on Unsplash
Friluftsaktiviteter:
Fisketur
Du vil ganske sikkert prøve fiskelykke når du er i Lofoten, og her er det mulig å få alt fra en liten sei fra bryggekanten til en skikkelig rugg av en torsk hvis du kommer deg ut på havet. Og i Lofoten er det mange som tilbyr både båtutleie og arrangerte fisketurer.
Sykle, padle, ri, båttur
Lofoten åpner for alle slags aktiviteter. Lei sykkel eller båt. Padle med kajakk langs kysten, kjør med RIB inn i Trollfjorden, ri på stranden, surfe i bølgene. Det er mange aktører og mange muligheter, og det enkleste er kanskje å sjekke Lofoten info.
Bade eller bare vasse
Uansett må du få med deg noen av de lange, hvite sandstrendene. Hauklandstranda for eksempel, 10 minutter med bil fra Leknes og tidligere kåret til Norges fineste.
Unstad Arctic Surf
Unstadveien 105
8360 Bøstad
Et surfeparadis med utfordrende bølger, badestamp, badstue og et bra og avslappet spisested.
Snakk om å ikke sove bort sommernatten. Det er det lyst nesten hele døgnet. Foto: Tomasz-Furmanek/VisitNorway.com (t.v.) og Sónia-Arrepia/VisitNorway.com