top of page

Sommersnacks!

Kokk: Julie Øyan   Foto: Inkognito

Late dager, og lite matlyst på grunn av varmen. Da er det godt med små retter som metter litt og er fulle av smak. I tillegg så har man tid til å lage det beste man vet. Jeg er mer et smårettmenneske enn en hovedrett- eller dessertperson. 

Det må ikke være masse grønnsaker heller. Eller frukt for den saks skyld. Bare heftige, digge smaker. Som både du og gjestene dine kan nyte. 

Dette er også det jeg vil definere som kokkemat. Server dette til en kokk, og kokken er fornøyd. Hver oppskrift passer som snacks til 4 personer. 

Aloo Tikki arancini med dipp 

Jeg elsker italiensk mat. Og jeg elsker indisk. Så når noen finner på å blande aloo tikki og arancini, sier jeg hurra. Her har vi risottokuler med potet og varme krydder, fritert til de er sprø utenpå og myke inni. Sammen med en silkemyk safran-aioli blir dette en perfekt liten munnfull. 

Safran-aioli
1 klype safran

1 ss helmelk
1 dl majones
1 lite fedd hvitløk, revet
1 ts sitronsaft
Litt salt og pepper

 

Risotto
1 ss olivenolje
1 ss smør
½ løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
½ squash, revet
1 ½ dl arborioris
6 dl grønnsakskraft
½ dl revet parmesan
Revet skall av ½ sitron
Salt og pepper

 

Potetblanding
2 poteter, kokt, skrelt og most
½ ts malt koriander
½ ts malt spisskummen
¼ ts chilipulver
½ ts chaat masala
Litt salt

 

Til panering og steking
½ dl hvetemel
1 egg
1 dl panko
Olje til steking

Revet parmesan og urter til servering

aloo tikki arancini m dipp 1.jpg

Bland safran og varm melk i en liten skål og la det trekke et minutt. Rør inn majones, hvitløk og sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.

 

Varm olje og smør i en gryte og surr løk til den blir blank. Ha i hvitløk og squash, og stek i et par minutter. Tilsett risen og rør rundt til den er lett gjennomsiktig. Spe med kraft litt etter litt og rør hele veien til du har en kremet risotto. Ta gryta av varmen og rør inn parmesan, sitronskall, basilikum, salt og pepper. Spre utover et fat og la det avkjøle helt.

 

Mos potetene og bland inn krydder. Rør inn risottoen. Avkjøl Form små kuler med hendene. Rull dem i mel, så i sammenvispet egg, og til slutt i panko. Varm olje i en gryte til ca. 175 °C. Stek kulene i små porsjoner til de er gylne og sprø. La renne av på kjøkkenpapir.

 

Server med safran-aioli, revet parmesan og friske urter.

Padrons med chili og flaksalt

Alle som smaker dette for første gang blir frelst. Det er utrolig hvor godt noe så enkelt kan være. Padron-pepper er små, grønne og milde, bortsett fra én nå og da som biter litt tilbake. Det har jeg opplevd. Men det gjør dem bare mer gøy å servere. Perfekte som snacks med et godt øl til.

1 pakke padron-pepper
1 ts chiliflak
1 ts flaksalt
Olje til steking

Vend padronene i litt olje og legg dem utover et stekebrett. Stek midt i ovnen på 220 grader i omtrent 10 minutter, til de begynner å få mørke flekker og bobler i skallet.

Ta dem ut og dryss over flaksalt og chiliflak mens de fortsatt er varme. Server med én gang.

padron med chilli og flaksalt 1.jpg

Flatbrød (flate brød) med burrata og ansjos

Kombinasjonen av kremet burrata og salt ansjos fungerer som bare det. Legg det på et nystekt flatbrød, og du har en komplett og deilig snack. 

150 g hvetemel

1 ts bakepulver
100 g naturell yoghurt
1 ss olivenolje
1-2 burrata
8 ansjosfileter i olje
Frisk dill 

Flaksalt

Nykvernet pepper 

Bland mel, bakepulver og yoghurt i en bolle til en jevn deig. Del deigen i to og kjevle ut til tynne leiver. 

 

Varm en stekepanne på middels høy varme og stek flatbrødene i 2–3 minutter på hver side til de er gylne og gjennomstekte.

 

Legg de varme flatbrødene på tallerkener. Riv burrataen i biter og fordel over brødene. Legg ansjosfiletene på toppen, drypp over olje og dryss over friske urter. Krydre med salt og pepper 

Server umiddelbart. 

Moneybags med chilisaus

Moneybags kan høres ut som noe du trenger en hel søndag og tålmodighet til, men det trenger ikke være sånn. Med ferdige dumplingark og enkelt fyll, går det raskt. Disse er saftige inni, sprø under, og akkurat passe krydret. 

Ca. 20 moneybags

 

Fyll
250 g kyllingkjøttdeig
1 gulrot, revet
2 vårløk, finhakket
1 ss revet ingefær
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss soyasaus
1 ts sesamolje
Salt og pepper

 

Moneybags
Ca. 20 dumpling- eller wontonark
2 ss sesamfrø
Olje til steking
½ dl vann

 

Chilisaus
3 ss søt chilisaus
1 ts soyasaus

money bags m chillisaus 1.jpg

Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle. Smak til med litt salt og pepper.

Legg en liten skje fyll i midten av hvert dumplingark. Fukt kantene med vann, samle endene og klem godt så de lukker seg.

 

Varm litt olje i en stekepanne. Legg moneybagsene med flatsiden ned og stek i et par minutter til de er gylne. Hell over vannet, sett på lokk og la dem dampe i 5–6 minutter til de er gjennomkokte.

 

Rør sammen ingrediensene til sausen.

 

Server moneybags varme med chilisausen ved siden av. Gjerne litt ekstra vårløk, sesamfrø og koriander på toppen.

Spekesild med poteter, rømme og dill

Spekesild og poteter med masse dill og rømme, det er norsk sommer på tallerken. Dette er mat som tåler både sol og regn, og som bare blir bedre av å deles med andre. 

4–5 spekesild
600 g små poteter, skrelt 
1 bunt gressløk, finhakket
2 rødbeter, kokt, skrelt og glasert i litt eplejuice og smør
Seterrømme
4 egg, kokt i 9 minutter
4 små sjalottløk, finhakket og vendt i bringebæreddik
Masse frisk dill
Godt smør

Flatbrød
 

Anrett kokte poteter sammen med sild, rødbeter, egg, rømme, sjalottløk, masse dill og godt flatbrød til. 

spekesild m poteter romme og dill.jpg
bottom of page