top of page

De svulmende, røde og søte norske jordbærene som fyller nesen vår med lukten av sommer hvert år er så heldige et de får gunstige vekstforhold i Norge med kjølige netter og lange dager med mye sollys. Dette dreier seg faktisk om fotosyntese. Mye lys og forholdsvis lav temperatur gir lang modning. Da får bærene mye tid til å lage fruktsukkeret og blir ekstra søte.

markjordberkake.png

Jordbær

- smaken av norsk sommer

Kokk: Julie Øyan 

 Foto: Ann Kristin Engebakken, Inkognito

Sør i landet blir de første jordbærene modne tidlig i juni, mens lenger nord kan man plukke jordbær sent i oktober. Ved å dyrke sorter med ulik modningstid, kan bøndene forlenge sesongen med flere uker.

 

Alle jordbærsortene har ulike egenskaper. Noen bær er gjennomfarget røde, noe som gir ekstra fin rødfarge i fristende syltetøy og desserter. Korona er den vanligste sorten. Men det finnes mange flere sorter jordbær i Norge, alle med ulike egenskaper. Malvina og Flair er to sorter som har blitt trukket frem i det siste. To mørkerøde bær med litt ulike egenskaper. Flair får en faktisk en karamellsmak når den modner.

 

I tillegg til alle sortene jordbær har vi markjordbær som vokser i veikanter, enger og hager. Markjordbær er smakfulle, og de aller fleste har gode sommerminner fra strået som knakk av mengden markjordbær. De lukter søtt og intenst av jordbær, og smaker søtt, aromatisk og litt syrlig. Noe som gjør at de også passer godt i desserter og kaker.

I denne artikkelen byr vi på jordbær som hovedråvare i sommerkaker og søtsaker. Sortene vi har brukt er:

tips!

Jordbær smaker aller best ferske. Dersom du har myke jordbær, er det helt perfekt å fryse dem til smoothie, bruke dem i en sorbet eller lage syltetøy av dem. Et godt tips er å vaske jordbærene i en blanding av 1/3 vanlig hvit eddik og 2/3 vann for å drepe eventuelle muggsporer. Skyll dem i rent vann etterpå, og oppbevar dem i en lufttett boks i kjøleskapet for å forlenge holdbarheten.

Jordbæris eller lage til sorbet

Hvordan bruke opp gamle jordbær? Lag en leskende jordbærsaftis eller sorbet!

jordberis.png

3,5 dl vaskede og rensede jordbær

½ dl jordbærsyltetøy

2 ss sukker

1 ts sitronsaft

Klype salt

Ha alt i en blender, og blend det sammen til en jevn blanding. Hell jordbærblandingen i isformer, og sett i ispinner. Frys isen i minst 8 timer. Et godt tips for å løsne isen er å dyppe formene kort i varmt vann.

 

Hvis du vil lage sorbet kan du ha blandingen i en egnet beholder, og ha den i fryseren. Konsistensen er perfekt etter noen timer. Dersom sorbeten er dypfryst kan du ta den ut en liten stund før du skal spise.

Markjordbærkake

Markjordbær er synonymt med sommer, og det er kun et lite vindu du kan plukke dem.

markjordberkake.png

Kakebunn
300 g hvetemel 

3 ss sukker 

2 ts bakepulver 

½ ts salt 

100 g usaltet smør i terninger 

1 ½ dl fløte 

Rød konditorfarge
1 ½ ss smeltet smør  

 

Sitronkrem  

Finrevet skall fra en økologisk sitron ½ dl sitronsaft  

2 ½ ss sukker 

1 egg 

1 eggeplomme 

En klype salt 

3 ss usaltet smør, i terninger 

2,5 dl fløte  

 

Markjordbær  

200 gram markjordbær 

Varm opp ovnen til 180 grader. Vend sammen hvetemel, sukker, bakepulver og salt. Tilsett smøret og rør det sammen med en kjøkkenmaskin. Tilsett fløten, og rør sammen til en deig. Den skal være litt ujevn. Ha deigen på en melet overflate, og elt den ut så det blir en jevn deig. Kjevle ut deigen til ca. 20 cm i diameter. Bruk en form eller et glass på med ca. 7 cm diameter, og trykk ut kakebunnene. Samle sammen restene av deigen, kjevle den ut og trykk ut resterende bunner.

 

Ha kakebunnene over på et stekebrett med bakepapir, pensle med smeltet smør. Stek kakebunnene i 25-30 minutter, til de blir gylne. Avkjøl bunnene på rist.

 

Sett en sil over en middels bolle. Riv sitronskallet, og press sitronsaften ut av sitronen, i to ulike boller. Bland sammen halvparten av sitronskallet med sitronsaft, sukker, egg og eggeplommen, salt og 1 ss smør i en kjele. Varm opp på middels høy varme under konstant visping, ca. 5 minutter. Ha sitronkremen over i silen umiddelbart, og visp inn resten av sitronskallet og 2 ss smør. Ha plastfolie over bollen, og avkjøl.

 

Visp fløten til en fløyelsmyk krem, og vend inn sitronkremen. Sett kremen i kjøleskapet, og avkjøl i 15 minutter.

 

Topp de små kakebunnene med sitronkrem og markjordbær. Pynt gjerne med urter. Oregano er godt!  

Markjordbærmousse med hvit sjokolade

Til 4 personer

markjordbermousse-med-hvit-sjokolade.png

100 g hvit sjokolade, i biter

3 egg

2 ss sukker

½ vaniljestang

50 g markjordbær

1,5 dl fløte

6 g gelatinpulver

 

Markjordbær eller jordbær

50 g melis

 

Markjordbær til pynt

Separer eggeplommene fra eggehviten. Del vaniljestangen i to på langs, og skrap ut frøene.

 

Kok opp vann i en gryte, og sett ned varmen til laveste varme. Sett i en bolle som tåler varme, og tilsett den hvite sjokoladen. Smelt sjokoladen, og ta den av varmen.

Tilsett en og en eggeplomme i den smeltede sjokoladen. Visp det godt sammen før du tilsetter neste. Tilsett deretter sukker og vaniljefrø, og visp det godt sammen til sukkeret er oppløst.  Sett det til side for å avkjøle.

 

Ha markjordbærene i en egnet beholder, og miks dem godt sammen med en stavmikser. Vend inn markjordbærene i sjokoladen.

 

Ha litt av fløten i en liten gryte, varm forsiktig opp fløten til middels lav varme og tilsett gelatinen. Ta fløten av plate, og rør ut gelatinen. Visp inn fløten og gelatinen i sjokoladen.

 

Ha markjordbær eller jordbær og melis i en egnet beholder, og miks det sammen med en stavmikser til en coulis.

 

Visp eggehviten stiv. Visp fløten til den har myke topper. Vend deretter inn eggehviten i sjokoladen, og så fløten. Pass på så du ikke får klumper.

 

Fordel coulisen og moussen i dessertskåler, og sett kjølig i minst 1 time. Pynt med markjordbær.

Jordbærgalette med chevre og basilikum

jordbergalette-med-chevre-og-basilikum.png

Mørdeig

1 vaniljestang

100 g smør

50 g melis

¼ ts salt

150 g hvetemel

1 eggeplomme

1 ss melk

1 kurv jordbær

1 egg

 

1 chevre g ferskost

Basilikum

Del vaniljestangen i to, og skrap ut frøene. Ha alle ingrediensene i en bolle, og kjør det sammen med en kjøkkenmaskin. Eller så kan du helt fint kna sammen deigen med fingrene.

 

Sikt over litt mel, pakk inn deigen i plastfolie og la deigen hvile i kjøleskapet en times tid.

Varm opp stekeovnen til 200 grader.

 

Vask og rens jordbærene. Den dem i fire på langs. Vend dem sammen med melis i en bolle.

 

Kjevle ut mørdeigen, og ha den over på et stekebrett med bakepapir. Legg på jordbærene, men pass på å ikke dekke 4-6 cm. Brett deigen uten jordbær over jordbærene, og pensle deigen med egg.

 

Stek galetten i 35-40 minutter. Den skal bli gyllen. Topp galetten med chevre og fersk basilikum.

Olivenoljekake med honningyoghurtkrem og jordbær

olivenoljekake-med-honningyoghurtkrem-og-jordber.png

1 dl Extra Virgin Olivenolje 
3 ½ dl mandelmel
1 dl hvetemel

1ts bakepulver

½ ts natron

1 dl sukker + 1 ts sukker
4 egg

2 ts limeskall
3 ½ ss + 1 ts limesaft
1 vaniljestang

1 kurv jordbær, vasket og delt i fire
3 dl gresk yoghurt
½ dl honning

Varm opp ovnen til 170 grader over- og undervarme. Smør en kakeform med olivenolje, og ha bakepapir i bunnen av kakeformen, pensle bakepapiret med olje. Del vaniljestangen i to, og skrap ut frøene.

Visp sammen alt det tørre. Visp sammen egg og sukker til eggedosis i en annen bolle. Bruk en kjøkkenmaskin. Tilsett olivenolje, 1 ts limeskall, 3 ½ ts limejuice og vaniljefrøene. Sett ned farten på kjøkkenmaskinen, og ha i det tørre. Rør det sammen til en jevn deig.

 

Ha kakedeigen i kakeformen, og stek kaken til den er gyllen på toppen. Ca. 40-45 minutter. Bruk en tannpirker eller gaffel og dersom det ikke henger igjen noe deig så er kaken ferdig. Ta den ut av kakeformen, og avkjøl. Pensle sidene med olivenolje.

 

Del jordbærene i fire.

 

Visp fløten til den får myke topper. Topp kaken med yoghurt, jordbær og honning.  

Rullekake med marengs og jordbær

rullekake-med-marengs-og-jordber.png

Rullekake 
4 egg 

120 g sukker 

120 g hvetemel 

¼ ts salt  

 

Marengs
4 eggehviter 

1 ts eplesidereddik eller sitron
1 dl
8-10 jordbær

Varm opp stekeovnen til 200 grader. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn hvetemel og bakepulver, og vend det sammen. Ha deigen over på et stekebrett med bakepapir, bruk en stekespade eller slikkepott til å dra deigen utover. Stek rullekaken i ca.10 minutter.

Dekk kaken med et rent kjøkkenhåndkle, legg en rist på toppen av kjøkkenhåndkle. Snu den rundt, og ta av bakepapiret som ble brukt under steking. La kaken skli forsiktig av risten, og avkjøl med stekebrettet over kaken.

 

Skill eggehviter fra eggeplommer. Ha eggehvitene i en bolle og pisk det til eggehviten begynner å stivne. Tilsett eddiken, og pisk litt til. Tilsett deretter litt og litt sukker. 

 

Vask og rens jordbærene. Del dem i fire.

 

Smør marengsen utover rullekaken, og strø på jordbærene. Ta vare på litt av marengsen til steking. Snu kaken, slik at du ruller den sammen på den lengste siden. Rull så stramt og jevnt som mulig uten å presse ut marengsen.

 

Ha resten av marengsen i et tynt lag på et stekebrett med bakepapir. Stek marengsen i 30-40 minutter.

 

Pakk kaken inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet i ca.30 minutter.

 

Knus marengs tallerkenene, og ha på stykker med rullekake.

bottom of page