top of page

Sommersalater!

Kokk: Julie Øyan   Foto: Inkognito

På sommeren vil man automatisk vekk fra feit og varm mat. Ihvertfall jeg. Jeg føler meg bedre og ikke minst sunnere om jeg spiser en mettende god salat til middag.

I tillegg er det noe med det å spise sammen fra et stort fargerikt fat midt på bordet. Sommeren handler om å være sammen og dele opplevelser. Det er ikke det samme å lage en stor salat til seg selv. Ikke holder den særlig lenge heller.

Jeg vil også oppfordre til å kjøpe norske grønnsaker i sesong. Besøk gårder langs veien, dra på Bondens Marked og se i lokalmatdiskene i butikkene. I tiden fremover er Norge et fantastisk matfat, og vi må bruke det mer. Mye mer! 

Og jo, norske jordbær er megadyre, men verdt det.

Salat skal ikke være noe man bare spiser fordi man burde. Den skal være raus, mettende og full av smak. Bruk det du har. Grill litt kylling, sleng inn noen bønner, en bit ost eller egg. Bygg en rett som faktisk føles som mat. Når det i tillegg er kaldt og friskt, passer det perfekt til varme sommerdager.

Og selv om vi heier på det norske, er det helt lov å bruke mango, melon, lime eller avokado også. Alt som gir farge, variasjon og litt sommerstemning er velkomment. Det viktigste er at det smaker godt og at det gjør deg glad. 

Til info så henger ikke disse rettene sammen, som forretter og hovedretter. De er ment å være til inspirasjon til sommerens fargerike middagsbord. 

Forretter

Melon- og burratasalat med basilikumvinaigrette

4 porsjoner

Salat

2 burrata (Winther Ysteri i Oslo har en nydelig burrata, året rundt!) 
¼ cantaloupemelon
¼ honningmelon

¼ vannmelon
½ kurv cherrytomater (se om du finner norske fargerike tomater) 
2 ss pinjekjerner

12 skiver coppa 
Flaksalt
Nykvernet sort pepper
En bunt frisk basilikum

Syriner, eller andre spiselige blomster 

 

Basilikumvinaigrette
4 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ts flytende norsk honning
1 håndfull frisk basilikum, finhakket

Riv burrataen i grove biter og fordel den på fire små tallerkener. 

Lag små kuler av melonene med en melonballer. Del cherrytomatene i to. Rist pinjekjernene i en tørr panne til de er gylne. Riv eller rull spekeskinken i mindre biter. Fordel det pent på tallerkenene.

 

Visp sammen olivenolje, sitronsaft, honning og finhakket basilikum til en vinaigrette. Drypp over basilikumvinaigretten og dryss på pinjekjerner. Krydre med flaksalt og nykvernet pepper. Topp med friske basilikumblader og syriner.

Grønnkålsalat med norske jordbær og chevré 

4 porsjoner
 

Salat

150 g grønnkål 
3 ss olivenolje
½ ts salt
1 ss eplesidereddik
1 ts Dijon sennep 
¼ ts nykvernet sort pepper
1 kurv norske jordbær
1 norsk chevré (en av mine favoritter er Dronningberget fra Bygdø Kongsgård)
40 g valnøtter

Skyll og tørk grønnkålen godt. Fjern grove stilker og riv bladene i mindre biter. Ha grønnkålen i en bolle, tilsett 2 ss olivenolje og ¼ ts salt. Massér kålen med hendene i 1–2 minutter til den blir blank og mykere i teksturen.

 

Visp sammen 1 ss olivenolje, eplesidereddik, grov sennep, pepper og ¼ ts salt til en enkel vinaigrette.

 

Skyll og rens jordbærene, og del dem i to eller fire, avhengig av størrelse. Smuldre chevré lett med fingrene eller en gaffel. Grovhakk valnøttene og rist dem raskt i en tørr panne til de begynner å dufte.

 

Vend jordbær, vinaigrette og grønnkål forsiktig sammen. Fordel salaten på tallerkener og topp med smuldret chevré og ristede valnøtter. 

gronnkalsalat m norske jordber og chevre2.jpg

Sukkererter med crème fraîche og valmuefrø 

4 porsjoner


Salat
1 ss olivenolje
1 pk sukkererter
1 pk ertespirer
½ beger crème fraîche
½ ts finrevet sitronskall
1 ts valmuefrø
Flaksalt 

 

Varm olivenoljen i en stekepanne over høy varme. Tilsett sukkerertene, og stek i ca. 3 minutter, til de blir gylne og en klar grønnfarge.

 

Smør crème fraîche utover bunnen av tallerkenene. Legg de varme sukkerertene og ertespirene over.

 

Dryss over sitronskall, valmuefrø og flaksalt. 

sukkererter m creme fraiche intro 2.jpg

Hovedretter

Grønnkål- og bønnesalat med brokkolistilker

I denne oppskriften har jeg inkludert brokkolistilker i oppskriften, fordi må bli flinkere til å bruke brokkolistilker. I tillegg er det veldig godt. Bedre en bukettene spør du meg. 

gronnkal og bonnesalat-2.jpg

4 porsjoner
 

Salat
150 g grønnkål
100 g rød spisskål

1 pose feldsalat
100 g brokkolistilker, strimlet
2 bokser hvite bønner, skylt og avrent
2 pk grillet halloumi, i skiver
1 ss olivenolje
Flaksalt og nykvernet pepper

 

Grønn dressing
1 ½ dl gresk yoghurt
1 ss sitronsaft
1 ss olivenolje
1 ss dijonsennep
2 ss finhakket persille
2 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket estragon eller basilikum
Salt og nykvernet pepper

Fjern de grove stilkene fra grønnkålen og riv bladene i mindre biter. Massér grønnkålen med litt olivenolje og en klype salt i 1–2 minutter til den blir myk og mørkere i fargen.

 

Finsnitt rød spisskål og brokkolistilker og bland med grønnkålen og feldsalaten. Vend inn de hvite bønnene og grillet halloumi.

 

Kjør sammen alle ingrediensene til dressingen med en stavmikser til den er glatt og jevn. Smak til med salt og pepper.

 

Topp med dressingen, litt ekstra urter og ristede solsikkefrø. 

Thai kyllingsalat med peanøttdressing

thai kyllingsalat2.jpg

4 porsjoner
 

Salat
3 kyllingfileter
2 ss soyasaus
1 ss sesamolje
1 ts honning

 

Peanøttdressing
3 ss peanøttsmør
2 ss soyasaus
1 ss fiskesaus
1 ss brunt sukker
1 ss riseddik
1 ss limesaft
1 hvitløksfedd, revet
1 ts revet ingefær
2–4 ss vann 

 

Grønnsaker 

½ nykål, finsnittet
1 rød paprika, i tynne strimler
2 gulrøtter, revet
½ rødløk, i tynne skiver
1 agurk, i tynne strimler 
1 pk bønnespirer
1 bunt frisk koriander
1 bunt thai-basilikum
1 bunt mynte
2 ss ristede peanøtter

1 rød chili, delt i tynne skiver
1 lime, delt i båter

Mariner kyllingfiletene i soyasaus, sesamolje og honning i minst 15 minutter. Grill eller stek kyllingen på middels høy varme til gjennomstekt og lett karamellisert. Skjær i tynne skiver.

 

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og spe med vann til du får en kremet, men rennende konsistens.

 

I en bolle, bland kål, paprika, gulrot, rødløk, agurk og bønnespirer. Vend inn frisk koriander, mynte og thai-basilikum.

 

Legg salaten på et stort fat. Topp med skivet kylling. Hell over peanøttdressingen. Dryss over ristede peanøtter, chili og limebåter.

bottom of page