top of page

Safari i Sør-Afrika

Screenshot 2020-03-31 at 11.43.11.png

Mange drømmer om å oppleve en safaritur i Sør-Afrika. Det er lett å planlegge en tur der du kombinerer Cape Town med en ekspedisjon i det fri. Billige innlands­ruter med fly eller leiebil tar deg til begivenhetsrike møter med Sør-Afrikas ville dyr. Husk at du på disse sørlige trakter ikke får sett horder av dyr i flokk. For å oppleve dette må du reise til Kenya, Tanzania eller Botswana.  Sør-Afrikas beste safari-distrikter befinner seg rundt Krügerparken og på sydøstkysten. Her får du sett vill­markens drama i beste sendetid med erfarne guider som programledere. De mest profesjonelle og luksuriøse stedene er dyre, men opplevelsene gjenspeiles av prisen. Synker prisen, synker også sjansen for en spennende tur.

Malariafrie safariopplevelser finner du på sydøstkysten. Kombiner det gjerne med en tur langs Garden Route. Dessverre lokker denne ruten til seg turister i hopetall, men jeg kan anbefale en overnatting (eller to) i for eksempel Wilderness. Her kan du vandre på langstrakte sandstrender uten å føle at du «går i kø».  Helt innerst i en nydelig lagune ligger byen Knysna, og er definitivt verdt et besøk. Om sommeren kan det være i overkant mange turister, uten at det legger en nevneverdig demper på opplevelsen. Gode spisesteder, interessante butikker og fine omgivelser.  Vill ferdsel Private Game Reserve er som regel et inngjerdet område (enkelte helt opp mot 100.000 mål) hvor antiloper og de «fem store» (elefanter, løver, sorte neshorn, bøfler og leoparder) lever som byttedyr og jegere. 

 

I denne næringskjeden finner man også geparder, flodhester og mange flere. Alle dyrene er ville, men noen bærer elektroniske sendere rundt halsen. Forskere benytter seg av disse for å kartlegge dyrenes bevegelsesmønstre, og for å finne ut hvor de trekker i ulike sesonger. Andre, blant annet safari-guider, benytter seg av teknologien for å lokalisere dyrene, til turistenes store fornøyelse. To safariturer i åpen jeep er som regel inkludert i prisen per døgn; En tur om morgenen, og en om kvelden. Hver tur varer omtrent tre timer. Morgenturen starter svært tidlig, ofte mellom fem og seks, og slutter når frokosten begynner. Selv langt ute i bushen skorter det verken på vilje eller service, og det anrettes meget respektable måltider. Prisen inkluderer også øl eller vin fra lokale produsenter. 

Kveldsturen begynner som regel på ettermiddagen, og avsluttes med en «sun-downer» (øl eller drink med utsikt mot sol­nedgangen). Når mørket har lagt seg begynner hjemturen. Jeepen er utstyrt med lyskastere for å se dyrene om natten. Vel hjemme rekker du knapt å dusje og skifte før middagen begynner. Når den er over, og du kanskje har tatt en «liten» til kaffen, er du så utkjørt at det bærer rett i seng. På dagtid går tiden med til avslapning i eller ved svømmebassenget, med eller uten en god bok.

Nesten i overkant selvsikre navigerer rangerne oss gjennom terrenget til dit dyrene hersker. Når de oppdager en jakt i emning lar de seg ikke stoppe av noe, og pløyer gjerne ned ungtrær og busker for å komme raskest mulig frem til der byttet fortæres. I Private Game Reserve-­­om­rådene må ikke bilene kun kjøre på veier/kjørestier, men det må de i Krügerparken. I møte med nysgjerrige dyr på mellom fem og syv tonn føler man seg virkelig liten og sårbar. Jeg har flere ganger opplevd at neshorn har satt full fart mot jeepen for så å svinge av i siste liten. De har heldigvis ikke spesielt godt syn. Leoparden er en sky skapning som tydeligvis liker å spille kostbar. Selv kan jeg telle på en halv hånd de gangene den har beæret oss med sin praktfulle tilstede­værelse. En eksepsjonelt god jeger, som for å få være alene med byttet sitt rett og slett trekker det opp i tre. Det gjør den også til den fremste klatreren blant kattedyrene. Verken løver eller geparder makter å få tak i byttet hvis den allerede har dratt byttet helt opp. 

Geparden er kjent for sin toppfart på over 100 kilometer i timen. Imponerende, men dessverre holder ikke kondisjonen lenge, så byttet må tas raskt. Løver og leoparder kan lett finne på å stjele gepardens bytte hvis det ikke gjemmes raskt.  Det stilles noen opplagte, men uskrevne krav til den gjengse safariturist. Du bør for eksempel kunne tåle å se en slange uten å besvime, og bor du i teltleir kan du få uanmeldt besøk av krypdyr. Teltene holder for øvrig høy klasse med gode senger, og til å være langt ute i villmarken, gode sanitære forhold. 

Screenshot 2020-03-31 at 11.43.19.png

Kostnader.

 

Enkelte steder i Krügerparken starter prisene på rundt 3000,- pr. person for en natt. Prisene for de fleste Private Game Reserve derimot, ligger på 5-6.000,- natten.  Det betinger pr. person i dobbeltrom. De dyreste stedene koster mangedobbelt. Da er også alt inkludert (bortsett fra importerte drikkevarer). Lønningene til de hardt arbeidende rangerne og hotellbetjeningen er lave. Legg derfor igjen rikelig med tips. Spør andre eller de ansatte i lobbyen hva som er vanlig å gi der du befinner deg. Mange Private Game Reserves sørger for de ansattes boforhold og skolegang med inntektene turismen genererer.

Screenshot 2020-03-31 at 11.43.28.png
Screenshot 2020-03-31 at 11.44.22.png

På en av utfluktene holdt jeepen på å kjøre over en skilpadde. Den ble plassert trygt utenfor stien.

Dødelig angrepsrekke.

 

Villhunden er Sør-Afrikas dødeligste rovdyr. Med en treffprosent på hele 85 % er byttet så godt som sjanseløst mot de effektive jegerne. Til sammenligning kan de majestetiske løvene bare skilte med en mager treffprosent på ca. 25 %. Det skal sies at villhundenes høye prosent skyldes at de jakter i grupper på inntil 15-30 dyr, gamle som unge.  I en åpen safaribil fulgte vi innsatsen til et dødelig jaktlag på rundt 12-13 villhunder. Sekunder senere lå den unge antilopen vannrett i gresset. De voksne holdt vakt slik at ungene fikk spise seg mette, før de byttet på å meske seg. Etter gildet trakk villhundene seg tilbake, og begynte ferden mot nærmeste vannhull. Gribbene som hadde ventet tålmodig i trærne ovenfor, stupte nå ned mot kjøttrestene. Ikke lenge etter måtte de sloss mot to hyener med høylytte krav om en plass ved bordet. Hyenene trakk det lengste strået. Harde kjever knuste det lille som var igjen av kjøtt og bein. Absolutt ingenting gikk til spille. Det oppmalte beinranglet var for bare fem minutter siden en lys levende antilope. Kraftig kost å overvære på så nært hold, men slik er naturen; både brutal og vakker på samme tid.

Screenshot 2020-03-31 at 11.44.29.png
Screenshot 2020-03-31 at 11.44.37.png

HUSK: Ekstra batteri, minnekort og en telelinse med minimum 300 mm brennvidde er nødvendig for å fange øyeblikkene som oppstår underveis. 

Luksusreisemagasinet Condé Nast Traveller har flere ganger klassifisert Private Game Reserve i Sør-Afrika som en «må oppleves»-tur. Det resulterer blant annet i at gjester stiller med antrekk man trygt kan slå fast hører mer hjemme på forsiden av Vogue enn i Afrikas villmark. Snobberiet florerer på de dyreste stedene, men hvis du lukker ører og øyne for det verste, er en safaritur grunn nok alene til å besøke Sør-Afrika. Spesielt for deg som ønsker å oppleve «Guds frie natur», og ikke kan fordra zoologiske hagers klaustrofobiske behandling av dyr. Gode safariturer koster, men minnene er uendelig mer verdt enn penger. 

 

For et vellykket safari, Dette er stedene du bør forholde deg til:

En av Sør-Afrikas ledende turoperatører med lang erfaring innen organisering av safariturer. Husk å bestille i god tid før du reiser.  siyabona.com

Sjekk også  www.perfectafrica.com/destinations/south-africa/

Her finner du alt du trenger å vite om Krügerparkens muligheter.  krugerpark.co.za/

Et godt alternativ kun tre timer fra Cape Town: www.sanbona.com

Malariafri safari langs  Garden Route og på sydøstkysten:

shamwari.com

kwandwe.com

Safari i Krügerparken/Sabi Sands:

 

Noen forslag:

andbeyond.com

royalmalewane.com

singita.com malamala.com

pondoro.co.za

londolozi.com

thornybush.co.za

 

Vil du ta lowcost-versjonen, ta en halvdagssafari hos f.eks.  Aquila safari & Spa. Pr. person koster dette mellom kr. 800,- til kr. 1300,-. https://secure.activitybridge.com/search?supplierid=50068

 

Føles mer ut som en stor dyrehage hvor dyrene har gd plass. Er det første gang du er på safari, er det kanskje greitt å starte med dette. (Det er ikke sikkert at du får se alle «The Big Five» på en slik dagstur).

bottom of page