14 oppskrifter med
høstens beste grønnsaker!
Vi slår et slag for mer rot på kjøkkenet! Mer rotgrønnsaker, flere grønnsaker sånn generelt. Det er jo det som løfter hele måltidet!
Magnus Sjøberg kokk/stylist Baard Næss fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Bak rødbetene i salt og gulrøttene med appelsin. Smak kålroten til med vanilje, og la rødkålen få følge av pærer. Breser fennikel med appelsin og la sukkerertene få en runde med chili og sesamolje. Skjønner du, det er bare å rote det til. Rot har aldri smakt bedre.
Les også: Poteter – det er så digg!
Persillerotpuré
4 porsjoner / 30 minutter
Ingredienser:
600 g skrelt persillerot i biter
1 sjalottløk i skiver
2 dl H-melk
Vann
2 ss smør
1 dl rømme
Salt og pepper
Ha persillerotbiter og løk i en kjele.
Ha i melken, og fyll opp med vann til det dekker.
Kok under lokk til persillerøttene er myke.
Sil fra væsken.
Tilsett smør og et par klatter rømme.
Miks til en jevn puré i blender eller med en stavmikser.
Krydre puréen med salt og pepper, server.
Et tilbehør som kan løfte middagen til nye høyder.
Glaserte neper med kapers og estragon
4 porsjoner / 25 minutter
Ingredienser:
4 små neper
Smør til steking
Salt og pepper
1/2 sitron
Litt frisk estragon
3 ss kapers
Del nepene i båter, som kokes møre i lettsaltet vann.
Sil fra vannet og tørk nepene godt.
Stek nepene i smør til de har pen farge.
Krydre med salt og pepper, og skvis over litt sitronsaft.
Dryss over kapers og estragon, vend sammen og server.
Glaserte neper smaker godt til både fisk- og kjøttretter.
Vaniljeglasert kålrot
4 porsjoner / 25 minutter
Ingredienser:
400 g kålrot i skiver
1 vaniljestang delt på langs
Eplejuice
4 ss sukker
Sitronsaft
Skjær kålroten i staver, eller annen form.
Ha kålroten i en kjele sammen med vaniljestang, og dekk med eplejuice.
Kok til kålroten er mør.
Ta opp kålroten fra kjelen og tilsett sukkeret.
Kok sammen til en sirup, og smak til med sitronsaft.
Ha kålrotbitene i sirupen og vend rundt.
Server med vaniljeiskrem.
Dryss gjerne over ristede, grovhakkede hasselnøtter for ekstra smak og konsistens.
Rettichsalat med grønt eple
4 porsjoner / 10 minutter
Ingredienser:
1/2 rettich
2 granny smith epler
1 finsnittet vårløk
2 ss olivenolje
Saften fra 1 lime
Salt og pepper
Skrell rettichen og riv den grovt, helst på en mandolin.
Riv også eplet, og ha det i en bolle sammen med rettich og vårløk.
Tilsett olje, limesaft og salt.
Vend sammen, og sett kaldt til servering.
God salat til alt fra sashimi til fisk- og skalldyrretter.
Bakte gulrøtter med appelsin
4 porsjoner / 45 minutter
Ingredienser:
800 g gulrøtter, gjerne i forskjellige farger
Olivenolje
Salt og pepper
1 appelsin
8 delte hvitløkfedd
Timian eller rosmarin
Skrubb og vask gulrøttene.
Del røttene i to på langs, og fordel dem utover en ildfast form.
Ringle over olje, og krydre med salt og pepper.
Riv litt appelsinskall over røttene, del appelsinen og press over saften.
Ha over hvitløk og urter og stek midt i ovn ved 200 °C i ca. 35 minutter eller til gulrøttene er møre.
Smørglaserte reddiker
4 porsjoner / 10 minutter
Ingredienser:
Salt
Ca. 12 reddiker
Smør
1 ss hakkede friske urter
1 hakket sjalottløk
Litt revet sitronskall
Kok opp en kjele med lettsaltet vann.
Rens reddikene, og del dem hvis de er store.
Legg reddikene i kjelen og trekk kjelen fra varmen.
Ta opp reddikene etter 3 minutter, og tørk dem godt.
Smelt et par ss smør i en kjele og vend i reddiker, urter, løk og sitronskall.
Nyt til grillet laks eller skalldyr.
Saltbakte rødbeter
4 porsjoner / 60 minutter
Ingredienser:
4 rødbeter
4 dl grovt salt
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Frisk timian
Skrubb og vask rødbetene godt, og skjær av rot- og bladfeste.
Del rødbetene i to.
Ha saltet i en ildfast form, og sett rødbetene i saltet.
Ha olje, salt, pepper og timian over rødbetene.
Settes midt i ovn ved 165 °C i ca. 1 time eller til betene er møre.
Nydelig til fisk- og kjøttretter eller i en salat med fetaost og salte cashewnøtter.
Jordskokksuppe
4 porsjoner / 30 minutter
Ingredienser:
1 hakket løk
2 hakkede hvitløkfedd
500 g skrelte jordskokker i biter
Smør til steking
2 dl hvitvin
6 dl kylling- eller grønnsaksbuljong
2 dl fløte
Salt og pepper
Sitronsaft
Surr løk, hvitløk og jordskokker i smør i en kjele.
Tilsett vin, buljong og fløte, og kok til jordskokkene er møre, ca. 20 minutter.
Miks suppen jevn med en stavmikser eller i en blender.
Smak til suppen med salt, pepper og sitronsaft.
Stek baconbiter sammen med løk og epleterninger og server til suppen.
Bressert rødkål
4 porsjoner / 35 minutter
Ingredienser:
800 g rødkål, finsnittet
1 kanelstang
2 ss nøytral olje
1 ss flytende honning
2 dl rødvin
2 pærer eller epler i terninger
Salt og pepper
Eplesidereddik
Surr rødkål og kanel i olje i en kjele, og ringle over honning.
Damp kålen under lokk i 20 minutter.
Pass på at det ikke koker tørt, tilsett da litt vann.
Tilsett rødvin og pæreterninger, og kok videre under lokk til væsken er kokt inn og kålen er myk.
Smak til med salt, pepper, eddik og ev. mer honning.
Oppbevar kålen i sylteglass i kjøleskapet.
Appelsinbresert fennikel
4 porsjoner / 40 minutter
Ingredienser:
4 små eller 2 store fennikler
Smør til steking
3 ss sukker
1 dl hvitvin
4 dl appelsinjuice
1 ss smør
Frisk dill
Del fennikelen, og stek den i smør og sukker uten at den blir brent.
Ha over vin og appelsinjuice, og kok under lokk over svak varme i ca. 30 minutter eller til fennikelen er mør.
Ta fennikelen opp av kjelen og kok inn væsken litt.
Pisk inn smøret, og krydre sausen med salt og pepper.
Vend fennikel og dill i sausen og server.
Utsøkt til retter med fisk, kylling og and.
Kålsuppe med flesk
4 porsjoner / 35 minutter
Ingredienser:
1/2 kålhode i biter
200 g røkt flesk i biter
8 delte små poteter
1 hakket løk
2 hakkede hvitløkfedd
1 ts karve
Smør til steking
1 liter kjøttbuljong
Salt, pepper og sukker
2 ss hakket persille
Surr kål, flesk, poteter, løk, hvitløk og karve i smør i en stor kjele.
Tilsett buljongen, og kok over svak varme i 20 minutter eller
til potetene er myke.
Smak til suppen med salt,
pepper og sukker.
Server med hakket persille.
Ha gjerne pølsebiter i suppen, server med flatbrød og smør.
Sitronbakt og gratinért knutekål
4 porsjoner / 40 minutter
Ingredienser:
2 knutekål
Saft og revet skall fra 1 sitron
2 ss olivenolje
Salt og pepper
2 dl revet parmesan
Skrell bort det ytterste skallet på knutekålen, og kutt opp i båter.
Ha båtene i en ildfast form, og ha over sitron, olje, salt og pepper.
Bak knutekålen midt i ovn ved 175 °C i ca. 30 minutter eller til kålen er mør.
Dryss over parmesan, og gratinér kålen i ovnen ved 225 °C til osten har pen farge.
Mais «fritters»
4 porsjoner / 20 minutter
Ingredienser:
600 g maiskorn
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts salt
2 egg
1 hakket rød chili
3 hakkede vårløk
2 ss nøytral olje
Skjær maisen fra kolben, og kok i lettsaltet vann til kornene er myke.
Sil fra væsken.
Ha halvparten av maisen i en kjøkkenmaskin sammen med mel, bakepulver og salt, og kjør sammen til en jevn røre.
Tilsett ett og ett egg, og kjør sammen.
Vend i resten av maisen, chili og vårløk i røren.
Stek små kaker av røren i olje over middels varme i en stekepanne.
Sukkererter med sesam
4 porsjoner / 15 minutter
Ingredienser:
400 g sukkererter
1 ss sesamolje
2 vårløk i biter
1 hakket hvitløkfedd
1/2 hakket rød chili
Salt
2 ss sesamfrø
Brekk av festet på sukkerertene, og dra av strengen.
Blansjér ertene i lettsaltet vann.
Avkjøl i isvann, og tørk godt.
Wok sukkerertene raskt i sesamolje sammen med vårløk, hvitløk og chili.
Krydre med salt og dryss over sesamfrø.