Krydret og fargerikt

En smak av Midtøsten

En av årets store mattrender spås å være mat fra Midtøsten. Det er mat med smak og farge, og med råvarer som egentlig passer godt med mye av det vi har i Norge.

Tekst og foto Pia Strømstad

Mat fra Midtøsten er ofte fargerik og smaksatt med krydder, sitronsaft og olje.

Hvis et kjøkken har en farge, så er det et gyllent skjær over maten fra Midtøsten og Nord-Afrika. Det er honning og urter i okergult, grønt og rødt. Det er bulgur og couscous og røde granatepler med kjerner som glitrer som røde perler. Det er fikener og dadler og store, fiolette auberginer, grønne pistasjnøtter og solmodne appelsiner. Og det er lett å like.

 

Trender kommer og går, også i matveien, og noen er enkle å forklare. At pandemien gjør at brødbaking har tatt helt av for eksempel. Noe skal vi jo finne på når vi går hjemme.

 

At takeaway har tatt en ny retning også. Ta-med-hjem mat er ikke noe vi bare plukker med oss fra pizza- og kebabsjapper lenger. Nå leverer restauranter treretters middager som bare trenger litt tilberedning på hjemmekjøkkenet. Det er en følge av stengte restauranter og et behov for å spise ute selv om vi bare kan spise hjemme.

 

At mat fra Midtøsten er spådd som en trend i 2021, skyldes nok først og fremst at det er godt rett og slett. I tillegg er vi iboende nysgjerrige og stadig på leit etter nye smaker og nye matretter. Mat fra Midtøsten ligner i tillegg noe vi kjenner fra før. Hvis vi tenker oss at maten kommer fra områdene rundt Libanon, Iran og Syria og at vi strekker Midtøsten-begrepet litt og inkluderer Marokko, Algerie og Tunisia, så beveger vi oss fortsatt i Middelhavsområdet.

 

De bruker mye lam og kylling, og det er kjøtt vi er vant til. I tillegg er vi allerede kjent med kebab, couscous og hummus. Kebab får du på hvert gatehjørne, og hummus kan du kjøpe ferdig i en hvilken som helst matbutikk. Med norsk firmalogo til og med.

 

Samtidig byr maten på litt andre krydderblandinger enn det vi kjenner fra middelhavslandene i Europa. Det er spisskummen, malt koriander, allehånde og safran. Til sammen er det smaksrikt, men uten å være så fremmed eller sterkt at vi nordmenn blir helt slått i bakken.

Tabbouleh – en frisk salat med masse urter smaksatt med olivenolje og sitron.

Tabbouleh

Siderett til 4 personer

 

2 dl bulgur

6-8 små tomater, i små terninger

1/2 rødløk, finhakket

1 stor bunt mynteblader, finhakket

1 stor bunt bladpersille, finhakket

2 ss granatepleeddik el. bringebæreddik

2 ss flytende honning

1/2 dl olivenolje

1 sitron, saft og revet skall

1 fedd hvitløk, finhakket

Granateplekjerner

Salt

 

 

Tilbered bulguren som anvist på pakningen, og bland den med tomater, rødløk, hakket mynte og bladpersille. Og vær raus med urtene. Rør sammen eddik, honning, olivenolje, sitronsaft, -skall og finhakket hvitløk. Hell dressingen over bulgur og grønnsaker, og smak til med salt og pepper.

Hummus med moste kikerter og tahini er en klassiker og serveres gjerne som en dipp eller tilbehør til andre retter. 

Rødbetehummus med sitrussalat

 

Rødbetehummus:

1 stor rødbete

1 boks kikerter

1 sitron

2 ts tahini

1/2 ts spisskummen

2 fedd hvitløk

salt og pepper

1 dl olivenolje

 

Kok rødbeten med skallet på. Avkjøl, skrell den og skjær den i mindre biter. Sil og skyll kikertene, men ikke kast kikertvannet. Kjør rødbeter, kikerter sitronsaft, tahini, spisskummen og finhakket hvitløk glatt i hurtigmikser. Tilsett olivenolje til en passe tykk mos. Spe evt. med litt av laken fra kikertene hvis hummusen blir for tykk. Smak til med salt, pepper og revet sitronskall.

 

Sitrussalat:

6-8 reddiker

2 blodappelsiner

2 nektariner

1 håndfull pistasjnøtter

 

Kutt reddikene i tynne skiver. Skjær skallet av de røde appelsinene, og skjær ut filetene mellom de tynne hinnene. Del nektarinene i skiver. Fordel hummus i skåler. Topp med reddiker, appelsiner og nektariner og dryss pistasjnøttene over til slutt.

Oppskriftene på kebab med lammekjøtt og med reker under, er hentet fra boka Smaksrike minner fra Persia av norsk-iranske Lily Bandehy. Boka er gitt ut her på Pepper as.

 

 

Kebab – grillet indrefilet av lam

Til 2 personer

 

600 g lam indrefilet

2 løk

1/2 dl olivenolje

Salt

 

 

Skjær kjøttet i ca. 1/2 cm tykke terninger, og slå litt på det med ryggen på kniven.

Riv løken, og bland den med olivenolje og salt. Mariner kjøttet i løkblandingen, og la det stå natten over. Træ kjøttet på tvers på grillspydene slik at kjøttbitene ligger som blader ved siden av hverandre. Du kan også marinere kjøttet i yoghurt, hakket løk og karri.

Grill spydene på begge sider. Server med ris og safran. Støt safranen til

pulver i en morter, og løs den opp i 2-4 ss varmt vann.

meigokabab.jpg

Meigokabab ­­– marinerte reker

 

​Saften fra 2 sitroner

Salt

Hakket chili etter smak

1/2 dl olivenolje

500 kongereker

 

Bland sitronsaft, salt, chili og olivenolje i en bolle.

Rens rekene og vend dem i marinaden. Mariner dem i ca. 2 timer.

Stikk rekene på grillspyd og grill dem på begge sider.

​Du kan også grille rekene i ovnen ved 200 °C under øverste rille i 10 minutter. Server med limeskiver, ris eller brød og fersk basilikum som forrett.