Har du litt
kjøtt til overs?

kjott_til_overs_magnus_sjoverg_mats_drey

Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito

Kanskje er du jeger eller kjenner noen som har en gård? Det er lett at kjøtt blir glemt bort liggende i fryseren til det en dag bare må gå rett i søpla. I disse «nullvisjon»-tider – der ingen mat skal kastes eller gå til spille – er det perfekt å ta et par steg tilbake, til en tid da vi ikke hadde fri tilgang på frysere og kjøleskap. Man var rett og slett nødt til å konservere kjøtt og fisk på annet vis. Graving og røking er gode konserveringsalternativer, men den eldste måten å konservere kjøtt på må vel være tørking? Man hang opp kjøtt eller fisk på trespyd over åpen ild. Det var en slags kombinasjon av tørking og røyking. Muligens drev vi med konservering før vi lærte å temme ilden også? Det er vel ikke umulig at steinalderfolka strimlet opp tynne skiver mammutkjøtt, og tørket det i solsteken på klippene?

 

Uansett når tørket kjøtt ble oppfunnet så har det i vår tid blitt populær turmat. Ikke bare smaker det godt, det metter, gir bra med energi, og er lett å ha med i sekken. Hva mer kan en værbitt turgjenger begjære?

Slik lager du tørka kjøtt
BEEF JERKY

 

400 g mørt oksekjøtt

 

Marinade:
½ dl worchestershiresaus
½ dl soyasaus
2 ts lønnesirup
2 ts kryddermiks, f.eks. kylling- eller grillkrydder
1 ts hvitløkpulver
2 ts salt
1 ts sort pepper, kvernet
1 ss frisk koriander, grovhakket

1 Skjær kjøttet i ca 5 mm tynne skiver. Dette er lettest hvis kjøttet er halvfrossent. Skjæremaskin kan benyttes, men det er ikke et must.

2 Bland sammen marinaden i en bolle, vend inn kjøttet og la det marinere i kjøleskapet over natten.

3 Legg ut kjøttskivene på et ovnsbrett som er dekket med bakepapir, og tørk i ovn på 50 °C i ca 8 timer, eller til kjøttet er tørt. Ha ovnsdøra på gløtt under tørkingen for å slippe ut fukt. Alternativt kan du bruke en dehydrator, også kalt tørkemaskin.

Gratulerer!

Du har nå laget et av verdens sunneste
og mest proteinrike snacks.

kjott_til_overs_magnus_sjoverg_mats_drey

Resultatet passer perfekt til øl.

Screenshot 2020-05-29 at 10.04.56.png

Finner du enda mer kjøtt i bunnen av fryseren kan du prøve denne oppskriften på urtegrava kjøtt:

Screenshot 2020-05-29 at 10.05.06.png

500 g kjøtt, f.eks. okse, lam, elg, hjort, rein- eller rådyr
1 dl salt
1 dl sukker
½ ss knust sort pepper
1 dl persille, hakket
2 ss friske urter, hakket,
f.eks. timian, kjørvel, rosmarin
eller dill

Puss kjøttet fritt for sener og fett. Bland sammen resten av ingrediensene i en bolle, og gni kjøttet godt inn med blandingen. Pakk inn kjøtt og krydder i doble plastikkposer og grav det i kjøleskapet i 2-3 døgn. Snu posen et par ganger hver dag.

 

Tørk så kjøttet godt. Hvis du har brukt ferskt kjøtt anbefales det å fryse det i minst 48 timer før servering. Dette er lurt da det er lettere å skjære halvfrossent kjøtt i tynne pene skiver ved servering.

Gravet kjøtt holder seg fint i fryseren i 1-2 måneder, men du, ikke glem at det ligger i fryseren nå da.

Tips:
Hvis du skal grave viltkjøtt kan du eventuelt sløyfe urtene i oppskriften, og tilsette knuste einerbær og korianderfrø. Skvett gjerne over godt med whisky eller konjakk for ekstra smak.