Tørket kjøtt og gravet kjøtt
med urter
![kjott_til_overs_magnus_sjoverg_mats_drey](https://static.wixstatic.com/media/a6e68a_605ca084e7dc4ca09c2071f0bb2b2986~mv2.jpg/v1/fill/w_839,h_558,al_c,q_90,enc_auto/kjott_til_overs_magnus_sjoverg_mats_drey.jpg)
Tekst og oppskrifter: Magnus Sjøberg/Inkognito
Graving og røyking er fine måter å konservere kjøtt i stedet for bare å fryse det ned. Men den eldste måten å konservere kjøtt på må vel være tørking? Man hengte kjøtt eller fisk på trespyd over åpen ild. Det var en slags kombinasjon av tørking og røyking. Tørket kjøtt – eller beef jerky er super turmat. Ikke bare smaker det godt, det metter, gir bra med energi, og er lett å ha med i sekken. Hva mer kan en værbitt turgjenger begjære?
Slik lager du tørket kjøtt
BEEF JERKY
400 g mørt oksekjøtt
Marinade:
½ dl worchestershiresaus
½ dl soyasaus
2 ts lønnesirup
2 ts kryddermiks, f.eks. kylling- eller grillkrydder
1 ts hvitløkpulver
2 ts salt
1 ts sort pepper, kvernet
1 ss frisk koriander, grovhakket
1 Skjær kjøttet i ca 5 mm tynne skiver. Dette er lettest hvis kjøttet er halvfrossent. Skjæremaskin kan benyttes, men det er ikke et must.
2 Bland sammen marinaden i en bolle, vend inn kjøttet og la det marinere i kjøleskapet over natten.
3 Legg kjøttskivene på et stekebrett dekket med bakepapir, og tørk kjøttet i ovnen på 50 °C i ca 8 timer, eller til kjøttet er tørt. Ha ovnsdøra på gløtt for å slippe ut fukt. Alternativt kan du bruke en dehydrator, også kalt tørkemaskin.
Gratulerer!
Du har nå laget et av verdens sunneste
og mest proteinrike snacks.
![kjott_til_overs_magnus_sjoverg_mats_drey](https://static.wixstatic.com/media/a6e68a_3cf524d8c5ba4080a884b8a376d6ac3f~mv2.jpg/v1/fill/w_116,h_206,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/kjott_til_overs_magnus_sjoverg_mats_drey.jpg)
Tørket kjøtt er perfekt til øl
![Screenshot 2020-05-29 at 10.04.56.png](https://static.wixstatic.com/media/a6e68a_20324fbfebd54cd9a502b98330cd9705~mv2.png/v1/fill/w_49,h_24,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Screenshot%202020-05-29%20at%2010_04_56.png)
Prøv denne oppskriften på urtegravet kjøtt også:
![Screenshot 2020-05-29 at 10.05.06.png](https://static.wixstatic.com/media/a6e68a_59590a12f8c541ffa4840c5b434b4eb1~mv2.png/v1/fill/w_49,h_24,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/Screenshot%202020-05-29%20at%2010_05_06.png)
500 g kjøtt, f.eks. okse, lam, elg, hjort, rein- eller rådyr
1 dl salt
1 dl sukker
½ ss knust sort pepper
1 dl persille, hakket
2 ss friske urter, hakket,
f.eks. timian, kjørvel, rosmarin
eller dill
Renskjær kjøttet for sener og fett. Bland resten av ingrediensene i en bolle, og gni kjøttet godt inn med blandingen. Pakk inn kjøtt og krydder i doble plastposer og sett det i kjøleskapet i 2-3 døgn. Snu posen et par ganger hver dag.
Tørk kjøttet godt. Hvis du har brukt ferskt kjøtt anbefales det å fryse det i minst 48 timer før servering. La det tine litt før du skjærer i det. Halvfrossent kjøtt er lettere å skjære i tynne, pene skiver før servering.
Gravet kjøtt holder seg fint i fryseren i 1-2 måneder.
Tips:
Hvis du skal grave viltkjøtt kan du eventuelt sløyfe urtene i oppskriften og tilsette knuste einerbær og korianderfrø i stedet. Skvett gjerne over godt med whisky eller konjakk for ekstra smak.