top of page

Flatbrødsnacks med rakfisk og/eller gravet fisk

chorizorulademedruccolaogurteromme.jpg

INGREDIENSER

SLIK GJØR DU

Porsjoner

4

Flatbrød
4 1/2 dl økologisk hvetemel
2 1/2 dl sammalt rug
2 1/2 dl sammalt emmer el.spelt
3 ss sukker
3 ss salt
5 dl skummet kulturmelk

Rakfisk som i Hallingdal
1 ren bøtte
Salt
Fersk villfisk

Gravet fisk
2 fileter på 100-500 g
80/20 blanding salt og sukker
Akevitt og kvann eller annen urt med mye smak

Flatbrød
Elt alt til en fin deig, men ikke elt for lenge. Kjevle deigen ut til ganske tynne leiver. Stek dem i tørr stekepanne eller på takke til de er gylne på begge sider, og tørk dem i ovnen på 100 °C. Avkjøl dem på rist.
Bryt flatbrødet i passende biter og servér med rakfisk, smør, løk og fennikelfrø, eller med gravet fisk, majones, pepperrot og dill.

Rakfisk som i Hallingdal
Rakfisk er en flott konserveringsmetode som foredler fisken med minst mulig tilsetninger. Det er en naturlig måte å hente frem det aller beste fra naturens side. En moden rakfisk laget av de beste råvarene, kan sidestilles med de flotteste oster eller vin. Som med alt annet kan det ta tid å forstå smaken.
Velg fisk på mellom 500 og 900 g og av svært god kvalitet. Rens fisken godt, den må ikke ha blodrand. Bruk helt friskt vann og vær nøye med at ingen ting må komme i kontakt med jord. Dryss godt med salt i buken på fisken, og legg fisken anføttes og med buken opp i en bøtte e.l. Legg en ­tallerken e.l. på toppen for å ­legge et lett press på fisken. La fisken stå 1 dag i romtemperatur for å sette i gang fermenterings­prosessen. Lag en 5% saltlake (50 g salt på 1 l vann, rør til saltet er oppløst). Fyll på med saltlake til fisken er dekket. La fisken stå på 6-8 °C i 3 måneder.

Gravet fisk
Grav sik, fjellørret, harr, abbor eller gjørs, og bruk fisk på den størrelsen du får. Dryss over salt- og sukkerblandingen som om du skal krydre fisken med salt før steking. Drypp over ønsket mengde akevitt og kvann. Legg filetene med kjøttsiden mot hverandre og skinnet ut. Legg dem i lett press (f.eks. 1-2 tallerkener oppå). Snu gjerne fisken jevnlig. Den bør være fin etter 2-3 dager, avhengig av størrelse.

Vinanbefaling: Ulterior Albillo Real, Castillo La Mancha, Spania

Bold Title

bottom of page