Bouillabaisse
INGREDIENSER
SLIK GJØR DU
Porsjoner
10
Tid: 1 time
100 g reker med skall
500 g blåskjell
3 dl hvitvin
2 løk
2 fedd hvitløk
1 purre
1 fennikel
1 stilk bladselleri
+ litt til pynt
3 stilker timian
1 klype safran, knust
1 ts hel pepper
500 g fiskebein
1 l fiskekraft
2 ss tomatpuré
1 akkar, renset og skåret i biter
200 g isgaltfilet, i store terninger
200 g uerfilet med skinn, i store biter
1 økologisk sitron,
finrevet skall og saft
Sort pepper, nykvernet
Salt
1 ss olivenolje og smør
til steking
Skrell rekene og spar rekeskallet til kraften. Skrubb og rens blåskjellene. Kakk på dem så de lukker seg og kast dem som ikke lukkes. Ha blåskjellene i en kjele med hvitvin og damp dem under lokk i ca. 5 minutter til de har åpnet seg. Kast dem som ikke gjør det. Sil av kraften og spar den til suppen. Avkjøl de kokte blåskjellene i skallet. Finhakk løk, hvitløk, purre, fennikel og bladselleri og ha det i en stor kjele med litt olivenolje. Fres grønnsakene på middels varme til de er myke. Ha timian, safran, pepperkorn, fiskebein og rekeskall i gryten og varm det godt opp mens du rører i noen minutter. Tilsett fiskekraft, kraften fra blåskjellene og tomatpuré. La det småkoke i ca. 20 minutter og skum av urenheter underveis. Rens i mellomtiden akkaren og skjær den i biter.
Skjær isgaltfileten i store terninger. Del uerfileten med skinnet på, i store biter. Når suppen er ferdig, avkjøl den litt og sil den gjennom et rent kjøkkenklede. Hell suppen over i en ren kjele. Varm den opp og smak til med sitronsaft, finrevet sitronskall, salt og pepper Rist akkaren 1 minutt på hver side i varm panne med olivenolje, hvitløk og persille til akkaren er så vidt tilberedt. Dryss over salt og pepper. Skru ned varmen på suppen til rett under kokepunktet og trekk isgalt og uer forsiktig i suppen i ca. 3 minutter. Tilsett til slutt de kokte blåskjellene, akkar og reker slik at de akkurat blir varme. Server suppen i dype tallerkener, dryss over litt persille og server med brød til.