Bjørnebær
Lette å like, vanskelige å finne. Når du først finner dem må du forsere en snirklete festning av spisse torner. Heldigvis er smaken verdt innsatsen.
Modne bjørnebær kan spises både rå og kokt, eller brukes til saft, syltetøy, likør og vin. Smaken er som regel sterk og aromatisk, men kan variere noe ut i fra vekststed og sesong.
Plukketips:
Bærene som sitter ytterst på busken modnes fortere enn de som vokser innerst eller nederst.
Magnus Sjøberg kokk/stylist Baard Næss fotograf
Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid
Bacon «jerpe» med bjørnebær
4 porsjoner / 25 minutter
Ingredienser:
500 g kjøttfarse, gjerne av vilt
1 egg
1/2 dl matfløte
Salt og pepper
12 baconskiver
Saus:
1 dl rødvin
2 dl kremfløte
2 dl bjørnebær
1 ts bringebæreddik
Oksefond
Salt og pepper
Arbeid sammen farsen med egg, fløte, salt og pepper.
Form farsen til 8 avlange biffer.
Surr en skive bacon rundt hver biff, og stek på alle sider i en stekepanne.
Tilsett vin, fløte og bjørnebær, og bressér biffene under lokk til de er ferdige.
Smak til sausen med eddik, oksefond, salt og pepper.
Server med potetpuré, rotgrønnsaker og agurksalat.
Bjørnebærdrink med basilikum og lime
4 porsjoner / 5 minutter
Ingredienser:
6 bjørnebær
1 dl basilikumblad
8 ss brennevin
4 ss flytende honning
4 ss limesaft
Isbiter
Sodavann
Ha bjørnebær og basilikumblader i en shaker, og mos sammen med en muddler.
Tilsett brennevin, honning, limesaft og isbiter, og rist godt sammen.
Ha isbiter i fire glass, og sil drinken over i glassene.
Ha sodavann i glassene og server.
Friske bjørnebær med crüsli og vaniljekesam
4 porsjoner / 5 minutter
Ingredienser:
4 dl bjørnebær
2 dl crüsli
4 dl vaniljekesam
Knuste kjeks kan brukes istedenfor crüsli
Fordél bjørnebær, crüsli og kesam i fire glass eller skåler.
Pynt med peppermynte, og server med en gang.