Blanke, søte bjørnebær

Bjørnebær er nesten litt eksotiske. De vokser vilt langs svaberg og i grøftekanter, og innimellom kan du være så heldig å finne dyrkede, norske bjørnebær i butikken. Plukk dem med deg når du kan!

Magnus Sjøberg kokk/stylist   Baard Næss fotograf

Oppskriftene er hentet fra boka Høstetid

For bjørnebær er lette å like, men vanskelige å finne. Når du først finner dem, må du forsere en snirklete festning av spisse torner. Heldigvis er smaken verdt innsatsen.
 
Modne bjørnebær kan spises både rå og kokt, eller brukes til saft, syltetøy, likør og vin. Smaken er søt og aromatisk, men kan variere noe ut i fra voksested og sesong. 
 
I Norge er det ikke så mange som dyrker bjørnebær for salg, men du kan være heldig å finne norske bær i butikken. Plukker du dem selv, skal du få et lite plukketips: 
Bærene som sitter ytterst på busken modnes fortere enn dem som vokser innerst eller nederst.

Baconsurret «jerpe» med bjørnebær

4 porsjoner / 25 minutter

Ingredienser:

500 g kjøttfarse, gjerne av vilt
1 egg
1/2 dl matfløte
Salt og pepper
12 baconskiver

Saus:
 

1 dl rødvin
2 dl kremfløte
2 dl bjørnebær
1 ts bringebæreddik
Oksefond
Salt og pepper

 

Arbeid sammen farsen med egg, fløte, salt og pepper.


Form farsen til 8 avlange biffer.

 

Surr en skive bacon rundt hver biff, og stek dem på alle sider i en stekepanne.

 

Tilsett vin, fløte og bjørnebær, og bressér biffene under lokk til de er ferdige.

 

Smak sausen til med eddik, oksefond, salt og pepper.

 

Server med potetpuré, rotgrønnsaker og agurksalat.
 

Bjørnebærdrink med basilikum og lime

4 porsjoner / 5 minutter

Ingredienser:

6 bjørnebær
1 dl basilikumblad
8 ss brennevin
4 ss flytende honning
4 ss limesaft
Isbiter
Sodavann

Ha bjørnebær og basilikumblader i en shaker, og mos sammen med en muddler.


Tilsett brennevin, honning, limesaft og isbiter, og rist godt sammen.

 

Ha isbiter i fire glass, og sil drinken over i glassene.

 

Ha sodavann i glassene og server.

Friske bjørnebær med crüsli og vaniljekesam

4 porsjoner / 5 minutter

Ingredienser:

 

4 dl bjørnebær
2 dl crüsli
4 dl vaniljekesam

 

Knuste kjeks kan brukes istedenfor crüsli

Fordél bjørnebær, crüsli og kesam i fire glass eller skåler.


Pynt med peppermynte, og server med en gang.