top of page

Bergen – Stavanger

Storbyferie og noen av Norges kuleste fjellturer

Stars_Solstrand_Helge_Hansen.jpg

Det føles som å være i ett med hav og himmel når du kjører langs kysten av Norge, og den opplevelsen forsterkes når du sitter ved bassengkanten på Solstrand Hotel. 
Foto: Helge Hansen

Preikestolen den ene dagen og henge på en kul restaurant med noe av det beste landet har å by på den andre – det er storbyferie i Norge. 

Kjøretid: 5 timer, E39  

 

Norges råeste: Preikestolen må sies å være en av de mest spesielle turene du kan ta i Norge, og i filmen Mission Impossible 6 – Fallout, henger Tom Cruise utfor kanten av den spesielle fjellformasjonen. 

Man kan ønske seg på storbyferie til Europa med noen av verdens mest kjente attraksjoner, med gode restauranter og barer på rekke og rad. Men ferie i noen av de små storbyene i Norge kan by på like spennende opplevelser.

 

Det er bare det at Eiffeltårnet er byttet ut med Preikestolen. Den spanske trapp i Roma blir liten sammenlignet med 4444 trinn i Flørlitrappen, og den lille, rustikken spanske restauranten er i stedet et høl i veggen i Bergen hvor du får det som kanskje er byens beste pizza, et besøk hos en kokkeverdensmester på en liten øy ute i havet, eller en Michelin-stjernerestaurant med fersk sjømat og råvarer dyrket i ren norsk natur.

 

Det er på tide å planlegge en litt annerledes storbyferie som kombinerer byliv og rå natur. 

Verdt å se: 

 

Fløibanen

Vetrlidsallmenningen 21

5014 Bergen

floyen.no

Kabelbanen er den mest besøkte attraksjonen i byen og tar deg opp den bratte stigningen til Fløyen. På toppen er det kafé og fine turmuligheter. 

Ulriksbanen

Haukelandsbakken 40

5009 Bergen

ulriken643.no/ulriksbanen

Perle og Bruse heter de to vognene på taubanen opp til Ulriken, Bergens høyeste fjell. På toppen er det servering med fin utsikt over byen, og mulighet for en fjelltur – for eksempel over Vidden til Fløien. 

Akvariet i Bergen 

Nordnesbakken 4

5005 Bergen

akvariet.no

I Norges største akvarium har pingvinene fått enda mer tumleplass og sjarmerer alle. I tillegg kan du oppleve all slags fisk og andre dyr som lever i nærheten av havet. 

 

Arboretet

Mildevegen 240

5259 Hjellestad

uib.no/universitetshagene

Arboretet og Botanisk hage ligger på Milde, 23 km sør for Bergen sentrum. Parken er spesielt fin når alle de forskjellige sortene rododendron blomster om våren. 

Baroniet Rosendal 

Baronivegen 60

5470 Rosendal

baroniet.no

Skandinavias minste slott og Norges eneste baroni er verdt en liten avstikker. Du kan spise lunsj i hagekafeen, og mye av det som serveres er lokalt eller dyrket i urtehagen i baroniet. I løpet av sommeren holdes det også flere konserter. 

Stars-Renaa-Matbaren-CH-VisitNorway.com.
Stars_Colonialen_Foto_Helge_Hansen_Monta
Stars_solstrand_mat.jpg
Bekkjarvik_kreps_br.jpg

Renaa Matbaren er bistroen til Michelin-kokk Sven Erik Renaa i Stavanger (øverst t.v.). Colonialen Fetevare i Bergen frister både med lokale og internasjonale godbiter (øverst t.h.). På Solstrand Hotel får du mat rett fra havet (t.v.) og på Bekkjarvik Gjestgiveri står Arnt Johannessen eller tvillingbror og  kokkeverdensmester Ørjan Johannessen over grytene (nede t.h.). Foto: (øverst f.v.) CH/VisitNorway.com, Helge Hansen/Montag, Solstrand Hotel og Eirik Nilssen/Impuls

Spise: 

 

Trekroneren

Kong Oscars gate 1

5017 Bergen

Bergens mest berømte pølsebod, like bak Vågen, frister med skikkelige kvalitetspølser, inkludert reinsdyrpølse. 

 

Hallaisen

Skostredet 5

5017 Bergen 

hallaisen.com

Den lille iskremsjappa selger hjemmelaget is av de beste råvarene. Flere er veganske, og bestiller du en Baileys is, så er det selvfølgelig både whisky og likør i den. På en kald dag er det ekstra godt med en rykende varm espresso med en kule iskrem i. 

Hoggorm

Nygårdsgaten 29

5015 Bergen

hoggormpizza.no

I et gammelt bilverksted med betonggulv og rå vegger får du pizza med tynn, sprø bunn og kreativ topping.

Colonialen Kranen

Solheimsgaten 9B
5058, Bergen

Kranen Colonialen på Facebook

Avslappet og god nabolagsrestaurant oppe i en kran i sjøkanten nær Danmarksplass. 

Marg & Bein 

Fosswinckels gate 18

5007 Bergen

marg-bein.no

Ujålete nabolagsrestaurant med store ambisjoner og fokus på lokale råvarer og dyrevelferd. 

 

Bare Restaurant

Torgallmenningen 2

5014 Bergen

barerestaurant.no

Bergens første restaurant med en stjerne i Michelin! Menyen er preget av det beste Vestlandet og små økologiske produsenter har å by på. Ta en liten runde i baren med speilglassruter på veggene i rommet ved siden av. 

 

Lysverket

Rasmus Meyers Allè 9

5015 Bergen

lysverket.no

Christopher Haatuft har bakgrunn fra stjernerestauranter blant annet i New York, og rett ved Lille Lungegårdsvannet har han åpnet et spisested som er avslappet og på stjernenivå på samme tid.  

 

Cornelius Sjømatrestaurant

Vestrepollsveien 109

5177 Bjørøyhamn

corneliusrestaurant.no

Med havet rett utenfor er det fristende å spise i havgapet. Restauranten ligger på en holme, og du blir nesten våt på føttene når du sitter til bords. På menyen står selvfølgelig fersk sjømat, og for å komme dit blir du hentet og brakt hjem igjen med båt fra Dreggekaien i sentrum av Bergen. Båtturen tar ca. 25 minutter hver vei.

 

Er-An Veikro

Byvegen 921

5212 Syfteland

eranvegkro.no

En av Norges kuleste veikroer, og også en av de aller beste ligger langs E39 sør for Bergen. En statue av Elvis tar imot i døren, en gul skolebuss er kjørt inn i restauranten for å gi flere sitteplasser, og på jukeboxen kan du velge skikkelig 50-talls rock. Menyen byr på skikkelige burgere selvfølgelig, men også på fjellørret og gode kjøttretter. 

 

Bekkjarvik Gjestgiveri

5397 Bekkjarvik

bekkjarvikgjestgiveri.no

I 2015 vant Ørjan Johannessen Bocuse d'Or, eller kokke-VM, og det hender fortsatt at han står over grytene hjemme på Bekkjarvik. Men det er tvillingbroren Arnt som er sjef på kjøkkenet på det familiedrevne, historiske spise- og overnattingsstedet i øykommunen Austevoll mellom Bergen og Haugesund. 

 

Restaurant Re-Naa

Norbøgata 8

4006 Stavanger

restaurantrenaa.no

Sven Erik Renaa og restaurant Re-Naa var den første norske restauranten utenfor Oslo som fikk tildelt en stjerne i Guide Michelin. 

«Matmessig vil det meste handle om Rogaland, ispedd en dæsj trøndersk humor, ei bøtte med erfaring og råvarene vi har tilgjengelig rundt oss,» ifølge Renaa.

 

Renaa Matbaren

Breitorget

4006 Stavanger

restaurantrenaa.no/matbaren

Matbaren er Svein Erik Renaas bistro, men med samme fokuset på gode råvarer og smaker. 

 

Renaa Xpress
Sølvberggata 2

4006 Stavanger

restaurantrenaa.no/xpress

I kulturhuset Sølvberget ligger Sven Erik Renaas kafé hvor de baker brød og kaker selv, og hvor du får italiensk pizza bakt på surdeig.

 

Sabi Omakase

Pedersgata 38

4013 Stavanger

omakase.no

Kjøkkensjef Roger Asakil Joya serverer sushi av norsk fisk i en bitteliten restaurant med stjerne i Guide Michelin. 

 

Bekkjarvik.jpg
Stars-Skåpet-Thomas-Rasmus-Skaug-VisitN

Overnatt på det gamle handelsstedet i Bekkjarvik eller i DNT-hytta Skåpet (t.h.) som du kan kombinere med tur til Preikestolen, Kjerag eller 4444 Trappetrinn. Foto: Bekkjarvik Gjestgiveri (t.v.) og Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

Overnatte:

Haaheim Gaard

5686 Uggdal

haaheimgaard.no

Et lite hotell med bare 21 rom, tre av dem med egen badstue. Gartneren deres sørger for at de kan høste urter, grønnsaker, frukt og bær til middagen rett fra hagen. Ofte kan oppholdet kombineres med en konsert, opera eller teaterforestilling.  

 

Solstrand hotell

Solstrandveien 200

5201 Os

solstrand.com

Bare tre mil sør for Bergen ligger det historiske hotellet i vannkanten. Et flott spa badstuer og kaldtvannskulp, oppvarmet basseng både inne og ute og egen badebryggen frister til bading hele året. Maten er preget av omgivelsene i vest. 

 

Bekkjarvik Gjestgiveri

Se under kategorien Spise. 

 

Skåpet 

Frafjordheiene

ut.no/hytte

Den moderne DNT-hytta Skåpet består av en stor hovedhytte og seks sovehytter med fem soveplasser i hver. Herfra er det mange fine turmuligheter, blant annet er det første overnatting på den ukeslange fotturen Lysefjorden Rundt hvor du kommer innom Preikestolen, Kjerag og Flørlis 4444 trappetrinn. 

Stars-Stavanger-CH-VisitNorway.com.jpg
Stars-Flørlitrappene-Thomas-Rasmus-Skau

Storbyferie med street art-safari i Stavanger den ene dagen og en spesiell fottur langs Flørlitrappen med 4444 trinn den andre. Det er litt av en kombinasjon. Foto: CH/VisitNorway.com (t.v.) og Thomas Rasmus Skaug/VisitNorway.com

Lokalmat: 

  

Kvamme Kolonial & Fetevare

Strandkaien 16

5013 Bergen

På Facebook 

Butikken er flyttet et kvartal og ligger rett overfor det nye Fisketorget. Lokalet og utvalget av lokalmat er blitt enda større. 

 

Colonialen Fetevare

Strandgaten 18

5013 Bergen 

colonialen.no/fetevare

En skikkelig digg delikatessebutikk med en liten kafé hvor du får både norske og utenlandske oster, skinker, pølser, sjokolade, syltetøy, kaffe og hva annet du måtte ha lyst på. 

 

Mjøderiet

Fabrikkvegen 1

5265 Ytre Arna

mjoderiet.no 

Fem ildsjeler lager mjød på Ytre Arna nord for Bergen. De lager mjød av honning som blant annet smaksettes med bringebærsaft fra Nordfjord, morellsaft fra Hardanger, kokos og chili. I Bergen får du kjøpt det på Vinmonopolet på Bystasjonen og ellers på spesialpol i de store byene rundt i landet. 

 

7 Fjell Bryggeri

Fjellsdalen 5

5155 Bønes

7fjellbryggeri.com

7 Fjell er Bergens store håndverksbryggeri med øl med navn som Ilskebeist, Rævedilter, Tjommi og naturligvis Fløien og Ulriken. Ølet selges i mange dagligvarebutikker og selvfølgelig på Vinmonopolet.  

 

Idsøe 

Verksgata 3/5

4013 Stavanger

idsoe.no

I Verksgata i Stavanger finner du landets lengste kjøttdisk. Idsøe er nesten verdensberømte for pølsene og baconet sitt. En skikkelig delikatessebutikk. 

 

Lervig bryggeri

Vierveien 1 

4016 Stavanger

lervig.no

Det finnes flere lokale småbryggerier i Stavanger-området, men Lervig er blitt et håndbryggeri å regne med. Ølet med de kule etikettene og det fargerike designet finner du i butikker over store deler av landet, og på bryggeriet kan du bestille omvisning. 

Stars-Preikestolen-Andreas-Gruhle-VisitN

Preikestolen (t.v.) er en av Norges klart mest spektakulære turer, men Stavanger-regionen byr også på 70 km sandstrand hvor du kan surfe, kite og bade. Foto: Andreas Gruhle/VisitNorway.com (t.v.) og Martin Håndlykken/VisitNorway.com (t.h.)

Stars-Solastranden-Martin-HÃ¥ndlykken1-V

Friluftsaktiviteter: 

RIB

Opplev sjøen fra en rask RIB med utgangspunkt i vågen i Bergen eller andre havner i nærheten. 

fjordtours.com

Høyt og Lavt Bergen

Osvegen 141

5227 Nesttun

hoytlavt.no/bergen​

Klatreparken på Nesttun har 10 løyper med ulik vanskelighetsgrad, og Madam Felle-spranget er kanskje den tøffeste utfordringen når du klatrer 12 meter opp for så å kaste deg ut i et luftig svev. 

 

Over Vidden 

Vidden i Bergen er en fin fjelltur fra Fløyen til Ulriken eller motsatt vei. Turen er 13 km lang og tar omlag 5 timer én vei. Man kan banen til Fløyen eller til Ulriken, eller gå hele veien opp og ned. 

 

Stoltzen 

Fra nord i Fjellveien i Sandviken

stoltzen.no

Stoltzekleiven Opp er verdens bratteste løp og arrangeres i september hvert år, men det er fullt mulig å gå/løpe/klyve/krabbe opp kleiva når som helst ellers. Den steinlagte stien og trappen opp mot Sandviksfjellet er 834 meter lang og gjennomsnittlig stigning 36 prosent. 

 

Nordnes Sjøbad

Nordnesparken 30

5005 Bergen

nordnessjobad.no

Ytterst på Nordnes ligger et lite utendørsbasseng og to badstuer. I tillegg kan du hive deg i sjøen, selv om det er litt kaldt. Frister det ikke med utendørsbad er den store svømmehallen Dale Oen Arena med stupetårn og sklie et varmere alternativ. 

 

Jærstrendene 

De lange, hvite sandstrendene på Jæren er perfekte for kiting, surfing og bading. Totalt er det hele 70 kilometer med strand, og den fine, hvite Orrestranda på tre kilometer er Norges lengste. Strendene er lett tilgjengelige og godt tilrettelagt for turgåing og sykling også. 

 

Preikestolen 

ut.no

Det høye, flate platået på nordsiden av Lysefjorden i Rogaland er en av de mest populære fjellturene i Norge. Turen opp til platået er på knappe fire kilometer og tar om lag to og en halv time opp. Man kan gå til toppen hele året. Om sommeren er det mye folk, men det er lenge lyst og etter klokken 16 er det mindre folk i løypa. 

Ta Rv9 med bil eller buss fra Tau eller Oanes til hytta, ca. 20 km. Fra mai til september går det buss fra Taufergen.

ut.no 

 

4444 trappetrinn

ut.no 

Legg Lysefjorden i Rogaland bak deg og gi deg i kast med verdens lengste tretrapp. Den ble bygget da de anla Flørli kraftstasjon, og du kommer opp i 740 meters høyde på mindre enn to timer.

Lysefjorden byr på enda en attraksjon, nemlig Kjeragbolten – en diger stein som sitter kilt fast i en fjellkløft flere hundre meter over fjorden. Den 10 kilometer lange turen er krevende og tar opptil sju timer. 

bottom of page