top of page

Del 2:

Barcelona

Jeg har nødt til å bli personlig i denne teksten, for denne byen betyr så uendelig mye for meg. Barcelona er byen jeg har besøkt over 100 ganger og jeg kommer stadig tilbake. Hvorfor? På lik linje med andre nordmenn elsker jeg klimaet, stemningen, folket og den gode maten. Jeg har fulgt den katalanske restaurantscenen tett i nesten 20 år, og jeg kan med hånden på hjerte si at det aldri har stått bedre til med utvalget og kvaliteten.

Barcelona_IMG_8197.png

Guide til de beste stedene i  

Tekst og foto: Helle Øder Valebrokk

Fikk du med deg Albert Raurich fra Dos Palillos sine Barcelona-favoritter i del 1 av Barcelona?

Hvis ikke, klikk deg inn https://www.matogdrikke.no/barcelona

Barcelona er den perfekte kombinasjon av hav, fjell, sol, Syden og shopping. Byen har alt. Byen skiller seg ut fra andre spanske byer som Madrid og Alicante. Det er det mange grunner til. Geografisk ligger byen høyt oppe på Middelhavskysten og politisk sett vil de fleste innbyggerne i  regionen Catalonia være selvstendige og løsrive seg fra Spania. Etter en folkeavstemning i 2017 ble Catalonia erklært selvstendig i ca et kvarter før de spanske myndighetene erklærte avstemningen som ugyldig.

Barcelona er rufsete og ujålete, men også så posh og snobbete som du vil ha det. Det er noe for alle her. Byen er stor og byr på mange spisesteder. Det er viktig å gå riktige steder og ikke sette seg ned hvor som helst. Det finnes ingen gode spisesteder på Las Ramblas. Sånn. Da har vi konkludert med det, i tilfelle du skulle være i tvil. Jeg har i mange år hjulpet folk med gode tips til spisesteder og det virker som de er fornøyde, for det har haglet med takk. I denne saken får du en oppdatert guide til Barcelona som jeg vil dele med deg her på Mat og Drikke. Stedene jeg anbefaler er mine favoritter og steder jeg hele tiden vender tilbake til. 

 

God tur til Barcelona!

El Raval

Raval er en av de tre gamle bydelene som går ned mot havna i Barcelona. Trange smug,

Selvsagt anbefaler jeg Albert Raurichs fabelaktige restauranter Dos Palillos og Dos Pebrots i Raval. Det er steder jeg har vært svært mange ganger. Sitt i sakebaren på Dos Palillos eller bestill bord i selve restauranten og spis full meny. I sakebaren spiser du á la carte.

Dos Pebrots er restauranten som serverer historiske retter fra hele Middelhavsregionen.

Les mer om stedene her https://www.matogdrikke.no/barcelona

Dos Palillos

Carrer d'Elisabets, 9, Ciutat Vella,

Dos Pebrots

C. del Doctor Dou, 19, Ciutat Vella

Two Schmucks

C/ de Joaquín Costa, 52, Ciutat Vella

Bar med deilige cocktails. Uhøytidelig og avslappet.

 

Direkte Boqueria

C/ de les Cabres, 13, Ciutat Vella

Kreativ fine dining i ytre del av Boqueria-bygget - byens mest populære matmarked som er en ren turistmagnet. Direkte Boqueria er en bittelite, men kult spisested med asiatisk/katalansk mat.

Suculent

Rambla del Raval, 45, Ciutat Vell

Dette har vært en favoritt i mange år. Restauranten ligger i den mer slitne delen av Raval, så pass på veska hvis du setter deg utendørs. Kreative varianter av tradisjonelle katalanske retter.

Granja M. Viader

C/ d'en Xuclà, 4, Ciutat Vella

Gammeldags butikk som selger ost og pålegg, men også frokostretter som churros og sjokolade, kaker og sandwicher.

Kasparo

Plaça de Vicenç Martorell, 4, Ciutat Vella. Det perfekte sted for en kaffe eller et glass vin enten på en varm sommerdag eller en kjølig vinterkveld. Kaféen ligger i en buegang som gir skygge og le for vinden. Litt tilbaketrukket fra masseturismen, og det kan man trenge når man er i populære Barcelona.

Bar Cañete

Carrer de la Unió, 17, Ciutat Vella

Gøyal tapasbar, men du deler opplevelsen med mange turister. Du kan bestille bord, men det beste er å gå innom, skrive deg på listen og ta et glass vin mens du venter på plass rundt bardisken. Det er det beste stedet å spise, synes jeg. Maten er nydelig. Sjekk ut tartaren deres med pommes frites.

Ciutat Vella

Den midterste gamle bydelen i Barcelona har ikke stort å rutte med av gode spisesteder. Dette er et turistifisert strøk. Jeg vil uansett fortelle om et sted der det kan være interessant å stikke nesen innom for et glass vermut.

Els Quatre Gats (Els 4 Gats)

Carrer de Montsió, 3, Ciutat Vella

Stedet var møtested for mange av de aller mest kjente kunstnerne i Barcelona rundt forrige århundredeskifte. Pablo Picasso holdt sin første separatutstilling i dette lokalet i 1900 som 18-åring.

El Born

Born har blitt svært turistifisert det siste tiåret. Men det er allikevel et veldig hyggelig område med mange spennende spisesteder, museum og ikke minst den vakre Santa Maria del Mar-basilikaen.

Barna Brew Born

C/ de les Basses de Sant Pere 10

Ny bar i Barcelona som spesialiserer seg på håndverksøl og mye naturvin. Det er nordmannen Chris Grenness som står bak stedet. Her får du også småretter i sandwichform.

Bar Brutal

Carrer de la Princesa, 14, Ciutat Vella

Vinbaren med det største utvalget av naturvin i hele byen. Du må holde ut med høylytte amerikanere og andre turister hvis du bestiller bord. Det anbefales ikke å spise annet enn ost, spekemat og hermetikk her, for rettene har rett og slett aldri vært all verden på dette stedet. Jeg vil anbefale deg å kjøpe med en flaske vin eller to fra den store bibelen (aka menyen) og nyt den når du kommer hjem til Norge.

El Xampanyet

C/ de Montcada, 22, Ciutat Vella

Du må stå i kø utenfor, og du må sloss med andre turister for å få bord. Men jeg sverger allikevel til stedet for matens del. Vi har ikke slike steder i Norge og de er unike, uansett hva Albert Raurich sier. Prøv kikertretten, ansjosene eller den berømte torskeomeletten. Selvsagt med et glass av deres xampanyet (musserende) til.

Brunells

Carrer de la Princesa, 22, Ciutat Vella

Legendarisk bakeri som har fått en ansiktsløftning. Perfekt sted for frokost. De har vunnet priser for sine deilige croissanter.

Hofman_IMG_1890.png

Patisserie Hofmann
C/ dels Flassaders, 44, Ciutat Vella

Take away, ikke kafé. Stedet for de aller beste bakervarene i hele byen. Prøv bollen med pistasj- og appelsinfyll eller croissant med bringebærfyll. Legendarisk!

BarDelPla_Barcelona_2021_IMG_2315.png

Bar del Pla

C/ de Montcada, 2, Ciutat Vella

Bra tapassted som alltid er stappfull. Bord må bestilles. Gode på tradisjonelle retter i moderne presentasjon og naturvin.

Paradiso.png

Paradiso
Carrer de Rera Palau, 4, Ciutat Vella

Cocktailbaren ble kåret til verdens beste i 2022 er en favoritt hos mange og med god grunn. Først kommer du inn i en bitteliten bar som også er fabelaktig å sitte i hvis du ikke gidder stå i kø, for her kan du drikke cocktails og spise småretter fra Rooftop Smokehouse, byens beste på røkte produkter. Men står du i kø vil du etterhvert bli ført inn gjennom kjøleskapet (!) Og inn i selve Paradiso. En estetisk nytelse og stedet for de perfekte cocktails.

MercatSantaCatarina_8524.png

Mercat Santa Catarina

Av. de Francesc Cambó, 16, Ciutat Vella

Matmarkedet i Born har flere koselige steder å spise frokost, både innendørs og ute.

Joanet.png

Joanet

Pl. de Sant agustí Vell

Får man et av utebordene her føler man seg som verdens heldigste. Enkle, men god mat både til frokost og lunsj. Problemet er at man aldri helt vet når stedet er åpent for google og de ansatte er ikke alltid på bølgelengde.

Barceloneta

Området ved stranden er det gamle fiskerstrøket i Barcelona. Rundt det lille matmarkedet ligger det en del gamle og trivelige spisesteder som ofte åpner allerede til frokost for det er da fiskerne er sultne etter en lang natt på sjøen. Her kommer noen få, men gode forslag:

LaCovaFumada_IMG_1548.png
LaCovaFumada_IMG_2891.png

La Cova Fumada

C/ del Baluard, 56, Ciutat Vella

Du må skrive deg på liste når du ankommer. Og du må påbergne lang ventetid. Men baren ved siden av tar i mot ventende gjester, så ta aperitiffen på plassen utenfor La Cova Fumada. Det er turister der i hopetall, men aller er der for samme grunn, nemlig å smake de rene, gode råvarene rett fra sjøen. Det er også her retten “Bomba de Barceloneta” ble til. Bestillinger skjer fort og muntlig på spansk, så ta bilde av tavlen på veggen når du kommer inn og vær klar når de strenge damene kommer og tar opp bestilling.

BarJaiCa_L1700176.png

Får du ikke får plass på la Cova Fumada…

Bar Electricitat: (ikke bilde)

C. de Sant Carles, 15, Ciutat Vell

Bar Jai-ca:
C/ de Ginebra, 13, 7-9, Ciutat Vella

San Antoni

Strøket ligger rundt det mektige markedshallen og er et nabolag som ikke lider så mye under turismen – ennå. Det er et av de strøkene man kan lene seg litt tilbake og nyte stillheten og du slipper kanskje å møte naboen din der også. Kul shopping og bra spisesteder.

Garage_2021_IMG_3858.png

Garage Bar

C. de Calàbria, 75, L’Eixample

Fantastisk utvalg av naturviner og småretter.

BarAlegria_2021_IMG_2096.png

Bar Alegria

C/ del Comte Borrell, 133, L’Eixample

Stedet har blitt veldig populært og bordbestilling er nødvendig. Toast med røkt smør og ansjoser er fantastisk. Det samme er omeletten med trøffel.

Teatro_L2060324.png

Teatro kitchen & bar

Av. del Paral·lel, 164, L’Eixample

I det gamle lokalet til legendariske Tickets ligger Teatro der Oliver Peña lager de mest fantastiske og kreative retter.

TacoMendez_IMG_3788.png

Taco Mendez

Carrer de Tamarit, 91, L'Eixample, 08015 Barcelona, Spania

Pop-up av Paco Mendez (Come) og Albert Adrià (Enigma) i Bodega 1900s gamle lokaler. Bra mexicansk taco, fantastiske desserter og frozen margaritas. 

MercatSanntAntoni_CasaBlanca_L1490321.png

Mercat de Sant Antoni

Carrer del Comte d'Urgell, 1, L’Eixample

Det nyrestaurerte matmarkedet har en deilig fiskerestaurant innerst i lokalet. Casa Blanca serverer sprellferske godsaker fra havet.

 

Enigma

C/ de Sepúlveda, 38, 40, L’Eixample

Albert Adriàs enstjerners restaurant er verdt å sette av litt av feriebudsjettet for.

Enigma_IMG_3917.png

l’Eixample

Besta_IMG_1824.png
Gresca_IMG_3724.png

I dette området går gatene parallelt og ikke på kryss og tvers som i de gamle bydelene. Her ligger de aller fleste av de aller beste restaurantene i Barcelona.

Compartir

C/ de València, 225, L'Eixample, 08007 Barcelona, Spania

Compartir betyr “å dele”, så det handler om deleretter på denne lekre restauranten. De tre gutta fra Disfrutar startet Compartir i den idylliske kystbyen Cadaques og nå har de også åpnet en avdeling i Barcelona der Nil Dulcet er kjøkkensjef. Du finner mange av klassikere fra Cadaques på menyen, men også mange retter laget spesielt for Barcelona. Du får til og med en av Disfrutars aller beste retter, den florlette berlinerbollen fylt med rømme og kaviar. Verd å prøve.