top of page

Økologisk vin, biodynamisk eller naturvin – hva er forskjellen

Kilde: Non Dos, Vinmonopolet, Wikipedia

Noen kaller det nakenvin – viner som er dyrket uten bruk av kunstgjødsel, kjemiske plantevernmidler og med minst mulig tilsetningsstoffer. Likevel er det forskjell på om vinene er fremstilt økologisk, biodynamisk eller etter naturlige prinsipper.

vinranker-cape-town_nett.jpg

Økologisk vin

Økologisk sertifisering av vin regulerer først og fremst dyrkingsforholdene i vinmarken, og all bruk av giftige og helseskadelige sprøytemidler og kunstgjødsel er forbudt.

Gress og blomster vokser gjerne fritt mellom vinstokkene for å tiltrekke seg nyttige insekter og bidra til økt biologisk mangfold.

Svovel eller sulfitt gjør at vinen ikke oksiderer og hindrer veksten av gjær og bakterier. 

I økologisk vinproduksjon er det klare regler for hvor mye svovel eller sulfitt det er lov å tilsette.

Konvensjonell vin har en maksgrense på 150 mg svovel per liter rødvin og 200 mg per liter i tørre hvitviner og i roséviner, ifølge Vinmonopolet.

Grenseverdiene for økologisk vin er 100 mg per liter rødvin og 150 mg per liter tørr hvit- og rosévin.

Driver man økologisk er det lov å bruke for eksempel industrigjær, akasiegummi, enzymer, sukker og syre.

Økologisk vin sertifiseres av en offentlig godkjent kontrollinstans.

hari-nandakumar-O5CtZHg5VgU-unsplash.jpg
cassie-matias-3LlGYehnQe8-unsplash.jpg

Biodynamisk vin

Biodynamisk vin er også økologisk, men reglene for biodynamisk vinproduksjon er strengere. Likevel er det tillatt å bruke enkelte tilsetningsstoffer, som blant annet industrigjær. Vinene kan dessuten være hardt filtrert og tilsatt noe svovel.

Dyrkingsforholdene skiller seg fra de økologiske ved at man følger månefasene og de antroposofiske prinsippene til filosofen Rudolf Steiner.

Om høsten graver man for eksempel ned kuhorn med fersk møkk i vinmarken. Det skal styrke strukturen og pH-verdien i jordsmonnet, stimulere til spiring og rotvekst, aktivisere mikroorganismer og fremme opptak av nitrogen i jorden.

Så langt det er mulig produseres alt av frø, kompost, gjødsel og fôr på gården.

Biodynamisk vin sertifiseres blant annet gjennom Demeter og Biodyvin.

max-delsid-yourTX6mGec-unsplash.jpg
IMG_8420.jpeg

Naturvin

Det finnes ingen sertifisering av naturviner, og derfor brukes det litt forskjellige definisjoner.

Non Dos importerer viner uten kunstige tilsetningsstoffer og som gjerne er økologisk eller biodynamisk sertifisert. De forklarer naturvin som viner laget helt uten tilsetningsstoffer, heller ikke svovel og med minst mulig menneskelig inngripen og uten fatpreg. Andre mener at enkelte tilsetningsstoffer er tillatt.

Ifølge den franske Association des Vins Naturels skal druene dyrkes uten kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler. De skal dessuten plukkes for hånd.

Vinen tilsettes ikke gjær, men spontangjæres. Det vil si at vinen gjæres ved hjelp av den naturlige gjæren som finnes i druene og i vinkjelleren.

Vinen tilsettes ikke sukker eller syre, men mindre mengder sulfitt er tillatt. Naturvin gjennomgår ingen eller bare helt lett filtrering.

Oransjevin er også et begrep som dukker opp når man snakker om naturviner. Dette er en hvitvin hvor drueskallene får ligge lenge og gir smak, fylde og tanniner. Drueskallet er også det som gir vinen den oransje fargen.

Noen naturvinprodusenter er økologisk eller biodynamisk sertifisert, men det er ikke noe krav. Enkelte synes sertifiseringen er unødvendig, og for små vinbønder kan en sertifisering bli veldig kostbar. Naturvinene er heller ikke merket på Vinmonopolet, og det enkleste er å spørre.

janko-ferlic-PLE2LylrXfY-unsplash.jpg
bottom of page