top of page

Vinstaten California

Et trekløver på tur gjennom områdene Sonoma, Napa, Lake, Mendocino og Monterey, det genuine California, med bugnende vinmarker og sol fra mai til september. Vi skal oppleve «the Counties» utenfor storbyen San Fransisco.

 

Tekst: Einar Juell og Leif Sollie

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.54.37.png

Denne artikkelserien fra California vil handle om vin og vingårder, rundreisen vår, maten vi spiste og de ulike overnattingsstedene. Vi vil dele opplevelser på reisen med utgangspunkt i San Fransisco, Sonoma, Napa og Anderson Valley.

Trekløveret består av Leif Sollie, organisator, sjåfør og fotograf og Sverre Bjørnsen, kartleser og filmfotograf. I baksetet satt Einar Juell og funderte på gode formuleringer.

Delstaten er kjent for sin gjestfrihet og øyeblikkets magi når det gjelder mat og drikke. Vil vi få opplevelser og finne inspirasjon som matcher våre forventninger?

Er de trauste og tradisjonelle vinprodusentene i California i stand til å møte morgendagens krav og forventninger fra forbrukerne? Kan nye generasjoner med kvalitetsvin være svaret på komplekse utfordringer i vinbransjen?

Spørsmålene er mange.  Finnes det noe midt-i-mellom i et lappeteppe? Hva er Californias styrke og eventuelle svakhet i politisk omskiftelige tider? Hva betyr konkurransen med Europa og andre innovative aktører innen vinbransjen?

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.56.31.png
Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.56.40.png

Vinproduksjon i endring

California er vakkert, mangfoldig og vennlig. Den ustabile nordamerikanske kontinentalplaten «San Andreas» preger landskapet og klimaet.

Platen følger kysten ned langs California, og har formet de geologiske strukturene som kjennetegner staten. Mange snakker ennå om det store jordskjelvet i San Fransisco i 1906.

Delstaten er også en stormakt i internasjonalt og økonomisk perspektiv. Flere næringslivsledere og politikere ønsker å etablere California som en egen republikk.

Bevisstheten og profesjonaliteten i denne folkerike staten bærer preg av oppriktig interesse for utfordringene som kommer.

California står nå midt i en omfattende endringsprosess, både økonomisk og kulturelt. Fremtiden er usikker, men den åpner også for spennende muligheter.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.56.47.png

Klimaendringer og skogbranner

Klimaet er i forandring, og mange av vinprodusentene i California tar ansvar og legger om til en produksjon som er bærekraftig, og ofte også økologisk eller biodynamisk.

Økonomien er presset på grunn av de store skogbrannene og den forestående gjenoppbyggingen. Dette er prisdrivende og har store økonomiske implikasjoner. Rehabiliteringsprosjektene står i kø, og mange familier har fått ødelagt sitt livsgrunnlag.

Oppbyggingen har prioritet både lokalt og sentralt, og legger beslag på store ressurser. Dette har fått konsekvenser for mange vinprodusenter i regionen. Utviklingsprosjekter blir stående på vent, selv om de er offentlig godkjent.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.56.55.png

Reisebeskrivelse

Vi fløy med Norwegians direkterute fra Oslo til Oakland, enkelt og rimelig, og ankom San Fransisco med jetlag samme dag. Det tar noen dager før kroppen er i riktig døgnrytme etter ni timers tidsforskjell.

 

Endelig framme på hotellet, The Westin St. Francis på Union Square i sentrum av byen, var vi fulle av forventninger. Det første måltidet ble en «standard» Fish and Chips fulgt av godt drikke. Vi betalte 10 dollar for et lite glass øl og fikk servert «verdens dyreste» Gin Tonic.

 

Etter en tidlig kveld fikk vi vår andre overraskelse: En komplett hotellfrokost kostet 45 dollar per person, og vi var egentlig ikke veldig sultne, bare lettere forvirret. Sånn er det å være nykommere etter en lang reise. Vi lærte fort.

Bakkene i byen er mange og lange. Arkitekturen med bolighus bygget etter jordskjelvet i 1906 blandet med nyere skyskrapere, er full av kontraster. Byen har litt av hvert å by på.

Vi gikk på kryss og tvers. Fra Farmers Market, med fantastiske fersken og fiken, videre til bydelen Castro med hippe fremadstormende unge mennesker fra et utall nasjoner. 

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.57.26.png

Byen er preget av teknologi og utvikling, og invasjonen av teknologiske hoder har fyrt opp under et boligmarked som var brennhett fra før. Det gjør det ikke lett for unge og innflyttere å komme seg inn på boligmarkedet. Mange må ty til andre løsninger, som å leie svinedyrt, bli boende hjemme hos mamma – eller rett og slett bo i bilen. 

Samtidig er uteliggere og krigsveteraner godt synlige i bybildet. Vi tok trikken tilbake gjennom sentrum, og fant hovedkontorene til kjente nettselskaper som for eksempel Twitter og Dolby. Videre gikk turen til Fishermans Wharf. Utsikten til Alcatraz er vemodig og vakker, maten er middelmådig, men det er ingenting å si på servicen. En turistfelle, kanskje?

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.57.40.png

In vino veritas

Vi forlot San Fransisco, og vårt første stopp var byen Forestville i dalen Russian River Valley som ligger i Sonoma County. Det er dette som er det genuine California. Her bugner vinmarkene, og det er sol fra mai til september.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.57.57.png

Russian River Vineyards

Det ble noen enkle overnattinger på Case Ranch Inn, utgangspunktet for våre første avtaler til utvalgte vinprodusenter. Klimaet her er preget av vær og vind fra Stillehavet. Her er det kalde «foggy mornings», men temperaturen stiger fra 10 til 30 grader i løpet av dagen.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.06.png

Case Ranch Inn

Vi inntok reisens første middag på den lokale restaurantperlen Backyard. Det var et gjennomført måltid med en iskrem av en annen verden, utsøkt vin og profesjonell service. Et av turens aller beste spisesteder!

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.25.png
Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.18.png

Byen Healdsburg er senter for regionen med utallige steder for vinsmaking. Vi besøkte og shoppet på utsalget til Seghesio, en produsent som har vært lenge inne på Vinmonopolet. Deres meget gode Zinfadel fulgte oss på hele turen. Herlig, smaksrik og avbalansert.

Napa County

Turen gikk så videre til Napa Valley og «vinhovedstaden» St. Helena med overnattinger på Wine Country Inn & Cottages. Gode spisesteder på The Market og The Grill på hotellkomplekset Meadowwoods.

 

Dette er «fiffens» yndlingssted, med golf, cricket, svømmebassenger, tennisbaner og personlig service. Usannsynlig kostbart og vakkert. Et postkort verdig.

 

Vinkartet var noe for seg selv, og på toppen tronet vinene fra Screaming Eagles. Prisene lå på mellom 3000 og 6500 dollar flasken. Heldigvis fantes det også anstendige viner i den helt andre enden av prisskalaen.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.32.png

Lake County

Reisen fortsatte fra Napa Valley over fjellene til Clear Lake Vista Resort. Her er enkle betingelser i severdige omgivelser. Turen gikk langs Clear Lake, Californias største innsjø, med besøk på Boatique Winery som ligger estetisk til på toppen i Red Hills i Lake County.

 

Bak vinsmakingslokalet sitt hadde de bygget opp en særdeles flott samling av mahognybåter og gamle biler. Båtene var bygget i USA før 2. verdenskrig, og var holdt i fantastisk god stand.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.41.png

I Kelseyville, en av flere småsteder langs Clear Lake, fikk vi smake på en overraskende god New Zealand-inspirert Sauvignon Blanc fra Chacewater, som dessverre ikke er i salg i Norge.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.48.png

Mendocino County

Videre dro vi gjennom utbrente daler og åssider til Ukaiha, hovedsenter i Mendocino- regionen. Langs veiene var det «dekorert» med store hjemmelagde skilt hvor det sto: «We love our firefighters». Denne byen kunne vi ha droppet på reisen, den var kjedelig rett og slett.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.58.58.png
Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.05.png

Neste stopp var Anderson Valley og Madrones, et italienskinspirert overnattingssted. Det var ingen frokostservering, men den utmerkete restauranten holder åpent fire dager i uka. Der fikk vi turens desidert beste pizza! 

Her oppdager du litt av Amerikas stolte bilhistorie. Den står bokstavelig talt forlatt i veikanten. Runde former, halefinner og meterlange pansere, falmet i solen og oppspist av rust. Men også nye oppbygde pickuper som du nesten trenger stige for å komme opp i. «Harry» vil kanskje mange tenke.

I byen Boonville var innhøstingen av vindruer i full gang. Vi spiste godt på Laurens; Store, amerikanske porsjoner av både meksikansk og lokal mat med personlighet. Dette er byens etablerte og avholdte samlingssted. Det er godt og jordnært, men porsjonene kunne holdt til tre måltider. Ikke rart at mange amerikanere sliter med overvekt. Det er ekstremsport å spise slike mengder over flere dager. Det kan være lurt å bestille «half a portion».

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.14.png

Vi tok turen gjennom Navarro med redwoodskoger og den spesielle Hendy Woods State Park, tilrettelagt for turister, med enorme trær. Denne kystnære skogen har et spesielt mikroklima med variert fugle- og dyreliv, og med trær som har stått der i over tusen år.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.20.png

Mendocino er en historisk by ved Stillehavet med surfere, flott beliggenhet ut mot klippene, og vakre hus fra sent 1800-tall. Det er røft og autentisk.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.27.png

Tilbake til Sonoma County

Endelig skulle vi til vårt siste vinbesøk, ved den nordlige kysten av Sonoma, men bilturen over fjellene fra Anderson Valley bød på utfordringer. Veien var smal, bratt og svingete. Vi hadde heldigvis veien for oss selv.

 

Før vi nå skulle komme oss ned til Sonoma Coast, kjørte vi over utløpet av Russian River, og videre ned Highway One. Denne strekningen er en perle, og et must for dem som ikke har vært her før. Tidvis fortryllende og veldig vakkert.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.35.png

Vi gledet oss vi til å besøke Hirsch Winery. Turen fra Highway One og opp til Hirsch bar over et meget kupert bakkelandskap, med bratte grusbelagte veier, til det åpenbarte seg en vingård 500 meter over havet. I disse dalstrøkene ligger det også flere andre vingårder i skråningene.

Noen av stigningene var på nesten 28 prosent, og det er mer enn de fleste nordmenn er vant med. Kall det gjerne risikosport, men veien bekymret ikke dem som bodde og arbeidet på gården. Det var godt vi ikke skulle opp og ned her hver dag, selv om vi hadde 4-hjulstrekker.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.41.png

Faren til Jasmine Hirsch kjøpte gården billig i de «glade 60-åra». Gården var nærmest utilgjengelig, gammel og nedslitt, men med utsikt til Stillehavet, i det fjerne. Familien begynte først å plante og dyrke vin i 2003. De satset på Pinot Noir etter inspirasjon fra vinproduksjonen i Burgund. Deres bestselgende vin heter San Andreas.

Jasmine Hirsch er en dynamisk forretningskvinne, en tøff dame som brenner for sitt mangfoldige arbeid, og for vinproduksjonen på den familieeide gården. Vi fikk noen vinflasker med på turen videre. De er forholdsvis kostbare med en pris på 500 – 800 kroner på Vinmonopolet.

Etter et vellykket besøk, gikk turen videre til Bodega Bay langs kysten av Sonoma. Denne bosettingen har tradisjonelt fungert som en fangst- og fiskeplass blant annet for russiske jegere, som i sin tid fordrev de lokale indianerne i området.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.48.png

Bodega Bay Lodge ligger skjermet i dette roligere området av kysten. For turister er stedet et yndet overnattingssted i komfortable omgivelser.

 

Carmel i Monterey County

Det siste stoppestedet på turen vår var den velstelte lekegrinden Carmel på Montereyhalvøya. Det er dyrt og deilig, trygt og trivelig, blomstrende og velstelt. Mondent vil vi kalle det, med god «europeisk» mat og innbydende strender, selv om vannet er kaldt.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 08.59.57.png

Svendsgaards Inn dannet rammen for våre daglige spaserturer i byen. Her finner du mengder av designbutikker og gallerier, dyre luksusbiler, blomstrende hager og vennlige folk fra den øvre middelklasse. Global luksus.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 09.00.07.png

Vi anbefaler to anstendige og sjarmerende spisesteder i Carmel:

http://www.labicycletterestaurant.com

http://www.casanovacarmel.com

Begge med delikat mat, og omfattende vinkart med både amerikansk og europeisk vin.

 

Dagen etter dro vi til Monterey, og kjørte tilbake til Carmel på bomveien «17-mile-drive» gjennom Pebble Beach, med sine golfbaner ut mot havet, store hoteller og kjempevillaer.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 09.00.15.png

Området rundt Pebble Beach er en egen selvstyrt community som verken er en politisk del av Carmel eller Monterey. Flere av USAs kjendiser og politikere har selvsagt bosatt seg her.

 

Vi intervjuet følgende vinprodusenter:

 

Copain

– anstendighet og refleksjoner

Velordnet og frodig på en liten bakkekam. De driver vingården med ærbødighet for stedets spesielle klima og natur. Alt kan dyrkes her.

 

Schug

– kunsten å forene mat og vin

Suksess og muligheter ved en tilfeldighet.

 

Kutch

– ambisiøse og selektive

Drives etter mottoet «terroir og jordsmonn». Samarbeider nært med andre vinbønder i området.

 

Ridge

– driver økologisk og transparent

Gården er i ferd med å bli økologisk sertifisert og går utover det å kalle seg biodynamisk.

 

Black Stallion

– viser muskler

Satser på det kinesiske markedet, og tar også imot besøkende som kan leie egne hytter på området.

 

Mondavi

– vin og kultur

Satser på kunst og arrangementer.

 

Hirsch

– velstående og spirituell

Nær kysten av Sonoma. Bestselgeren er en Pinot Noir som heter Hirsch San Andreas Fault og finnes på Vinmonopolet.

Seghesio

– en sterk merkevare

Vinklubber

Vinklubber for vinprodusentene er en merkebyggende og verdifull trend, og også økonomisk lønnsom. Alle de ansvarlige produsentene vi har truffet, snakket varmt om vinklubbene sine. Dette er «fundamentet» i markedsføringen. Medlemmene fikk førsterett til kjøp når nye årganger ble lansert, i tillegg til invitasjon til prøvesmakinger, medlemskvelder med vin og mat, konserter og andre tilstelninger.

Viktig å huske før turen

– ESTA-søknad gjøres på nett i god tid før avreise.

– Gyldig internasjonalt førerkort for 3 år.

 

– Husk å laste ned Google Maps offline kart slik at du har kart over aktuelle reiseruter. Mange steder finnes det ikke hverken telefon eller internettdekning.

 

– Skal du besøke Napa og Sonoma i høysesongen er det viktig å bestille overnatting tidlig. (Unngå helgene, det er ensbetydende med mye kø.)

Etterord

På vinsmakningene fikk vi elegante prøver på noen av Californias favoritter som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og Zinfandel. Det var mange nye og positive opplevelser for oss.

 

Stor takk til alle som gjorde dette mulig!

 

 

Ps!

California er dyrt. Bare leiebil, bensin og brennevin kjøpt over butikkdisk er billigere enn i Norge. Det tilkommer pålagt skatt, og amerikanere forventer tips! Alt annet er minst på norsk prisnivå.

Overraskende nok er vin ofte dyrere i butikkene og på vingårdene i California, enn på Vinmonopolet i Norge. Et av mange eksempler er Seghesio Zinfandel til ca. 250 kroner på polet og rundt 40 dollar i California.

 

Ta deg tid til å besøke en premium outlet. Her kan du gjøre meget gode kjøp av kjente merkevarer, både når det gjelder klær og sko.

 

Takk

Geir Salvesen er en anerkjent vinjournalist, og nå artikkelleverandør til blant annet matogdrikke.no. Hans kontaktnett og mange California-besøk fungerte som døråpnere for intervjuer på kvalitets-vingårder.

 

Takk også til vinagentene fra Norge som hjalp til å bane vei for et trekløver på tur.

 

Pia Strømstad har oversatt intervjuene og redigert tekstene.

Vi håper denne artikkelserien kan glede leserne, og at vi kan bidra med noen tips til en eventuell California-ferie, vininteressert eller ikke.

Skjermbilde 2020-03-09 kl. 09.00.49.png
bottom of page