top of page
Jørgen-Hem2.png

Tekst Pia Strømstad

I Sandefjord ligger Norges første og største vinhotell hvor samlere og vininteresserte kan lagre vinene sine under perfekte forhold.

Send de beste vinene dine på hotell

 Jørgen Hem 

– Jeg var han litt sære i kompisgjengen som ville drikke vin når gutta skulle ut og drikke øl.

Jørgen Hem ler. Det har vært en lang og treig prosess mot det som er blitt Vilano – av VIn + LAger + NOrge – Norges første vinhotell og foreløpig det eneste i sitt slag her i landet.

 

– Da jeg valgte å satse, ballet det litt på seg. Det måtte gjøres ordentlig og profesjonelt, fordi dette var noe jeg har savnet selv og skulle ønske at fantes i Norge.

 

Nå ser du kanskje for deg en sjarmerende vinkjeller med buede hvelvinger og steingulv, med dempet belysning og støvete flasker.

 

– Men dette er veldig lite sexy, innrømmer Jørgen Hem.

 

Lageret er bygget med tanke på å lagre vin over tid. Det holder perfekt temperatur og fuktighet, tilpasset av en kjølespesialist som bygger alt fra likhus til skytebaner – uten sammenligning for øvrig. Og for å være arealeffektivt, er vinene lagret på paller.

 

– Det er så kjedelig og usexy som et pallelager kan bli. Men vi har et veldig koselig smakerom hvor man kan komme og nyte sin egen vin, samle vinklubben eller komme sammen til et firmaevent.

Vilano-20240905-1S7A0250Heidi-Marie-Gøperød.png

– Vi skal ikke selge catering, ikke mat eller vin, bare god lagring av vin, understreker Jørgen Hem ved Vilano, Norges første og største vinhotell.

Vilano-esker-vegg.png

– Optimal lagring og et garantibevis på at vinene er lagret under de beste forholdene, er det vi i Vilano er gode på, sier Jørgen Hem.

 Et hus i   Moseldalen 

Tanken om et vinhotell bygde seg opp over lang tid.

 

– Jeg tror kanskje vininteressen stammer fra faderen. Han var hovmester på Park hotell i Sandefjord, og på 70-tallet var det hotellet med stor H. Der tråkket jeg rundt som barn.

 

Da han ble voksen, kom han til et punkt hvor han var klar for å kjøpe hytte.

 

– Men tanken slo meg – en hytte oppi fjellet – eller et hus i Moseldalen? Der har de vinfestival, det er folkelig og fint, varmt og deilig. Ettersom jeg jobbet i moteindustrien i mange år, var Mosel og Frankfurt-området dessuten et godt utgangspunkt for alle jobbreisene.

 

Underveis fikk han god anledning til å ta med seg viner herfra og derfra og samlet noen godbiter fra ulike steder i verden.

 

– Hjemme har jeg en vinkjeller, men den ble ustyrtelig full og uoversiktlig. I kombinasjonen av alt dette kom ønsket om mer plass og behovet for et eksternt lager. Jeg blir 50 i år og merker at inntaket av volumvin har gått ned, men kjøpet er relativt konstant. For man klarer jo ikke å slutte å kjøpe vin.

 Lagring med
garantibevis 

I USA er vinhoteller helt vanlig. Store byer og leiligheter med høy kvadratmeterpris, gir dårlig rom for store vinsamlinger. Men du skal ikke lenger enn til Danmark og Sverige for å finne lignende konsepter.

 

Mange bor i leilighet, og moderne hus er ikke bygget med en kjølig og fuktig kjeller. Kanskje har du en sportsbod på 5 kvm og der skal du oppbevare alt fra sykler til julepynt og kanskje et vinskap.

 

– Inntil noen i heimen påpeker at det kunne være smart å bruke plassen til noe annet, og vinskapet må ut, ler Hem. – Kvadratmeterprisen i byene er etter hvert så høye at regnestykket ikke går opp. Du kan ha de drikkemodne vinene hjemme, men kan trenge et eksternt lager for resten.

– Er det ikke en glede å kunne gå rundt og se på samlingen sin?

– Noen syns nok det, men de fleste som blir gira på vin opplever fort at det blir uoversiktlig og for mange flasker. Har du en vinkjeller må du rokere på flaskene ganske ofte, ikke bare for å hente frem de vinene som er drikkeklare, og de vinene som passer sesongen. Du skal ha vin til en middag, og de ligger kanskje nederst og innerst og bakom de nyeste flaskene du har kjøpt. Det er typisk folk som har vokst ut av skapet eller vinrommet sitt, at det fort blir både for lite og for uoversiktlig.

 

På Vilano tar de bilder av hver eneste flaske eller hele kasse som kundene leverer inn. Når du logger deg inn på siden din, får du se alle flaskene dine. Lageret ligger i Sandefjord, og man kan selvfølgelig argumentere med at det er lang vei når du skal ha en middag og selv bor på Hamar.

 

– De fleste som er over snittet opptatt av vin, planlegger det de skal drikke. Skal du servere noen av de dyreste vinene, eller de som skal hvile før de åpnes, er du enda tidligere ute. Vi har kunder langs hele kysten fra Stavanger til Fredrikstad og videre opp mot Hamar og sender over hele landet. Det er ikke verre enn å bestille noe på polet, det handler bare om å pakke riktig.

 

Lageret er fortrinnsvis fylt med vin som skal lagres over tid, men kundene er ikke bare store og seriøse vinsamlere. Noen er i en flytteprosess og trenger mellomlagring. Andre har en kasse champagne eller vin kjøpt inn til en spesiell anledning noen år frem i tid. Å gi bort vin i dåps- eller konfirmasjonsgave er blitt mer vanlig, og da kan det være mer praktisk å oppbevare vinen på et lager frem til den dagen mottakeren er blitt gammel nok til å drikke den.

 

Det å lagre vinen hos Vilano gir også en garanti.

 

– En del som investerer i vin, kjøper og selger på auksjon, og det er ergerlig å oppdage at den vinen du har kjøpt dyrt, er dårlig. Vi er en uavhengig tredjepart og gir et garantibevis på at vinen er lagret under riktige forhold. Det skaper en trygghet både for selger og kjøper.

Man kan selvfølgelig føre en logg over vinrommet sitt hjemme, men det gir egentlig ingen garanti. Temperatur, fuktighet og stabilitet er viktig. Det kan se fint ut med et flott vinskap i stua, men ergerlig hvis vinen blir ødelagt av sollys. På lageret ligger heller ikke vinen og rister i et skap med motor som skaper vibrasjoner eller blir påvirket av folk som tramper rundt.

Vilano-Bakvegg-smakerom-2.png

Fortsatt er de fleste kundene hos Vilano menn, men de ser at interessen øker blant kvinner også, og du trenger ikke å fylle en hel pall, noen lagrer bare en kasse.

 Diskresjon og   sikkerhet 

Jeg spør ham hvor mange flasker de har liggende, og det blir helt stille. Først tror jeg at han ikke har hørt spørsmålet, så jeg prøver igjen.

 

– Vi har foreløpig kapasitet til å lagre 65 000 flasker. Vi sier ikke noe om hvor mange, hvilke viner som ligger her og hvem kundene våre er. Sikkerhet og personvern er et megapoeng. Inne på lageret er alt kodet, og ingen slipper inn annet enn de ansatte.

 

Det vil si at en Romanée Conti kan ligge midt inni en pall med 500 flasker og ved siden av en helt ubetydelig vin. Så dersom noen skulle forsøke seg på å komme igjennom de mange lagene med ekstra stål, betong, sjokksensorer og alarmer som er bygget inn i utformingen av lokalene, ville det bli tidkrevende å finne den.

 

Heller ikke kundene kommer inn bak sikkerhetsveggen som er sikret med alarmsystem og videoovervåkning. Ingen skal kunne se andres samling av type flasker og volum. Her er du likeverdig om du har 1 kasse eller flere paller.

 

– Vi har lite bag-in-box, men her finner du alt fra viner som skal nytes eller kanskje selges på et tidspunkt. Det kan være en lagringsvin til 300 kroner som du selv vil drikke eller tenker at du kan tjene noe på om noen år, og en Romanée Conti som på verdensmarkedet kan ha en verdi på 300 000 pluss for akkurat samme innhold – 0,75 liter. Eller det kan være en dobbel magnum til 50-årslaget eller et jubileum og som ikke får plass noe sted. Den får plass hos oss.

 

Romanée Conti er omspunnet av myter. Jørgen beskriver det som vinverdenens haute couture, en burgunder fra en liten vinmark fra det som regnes som den beste vinmarken i et av de aller beste områdene i vinens verden. Noen mener det også er verdens beste vin. Om ikke annet er det for tiden verdens dyreste vin.

– Produsenten selv sier de blir irritert over at folk lagrer vinen deres. De vil at den skal drikkes når de slipper den. Men hvis du sitter på et av verdens mest ettertraktede merkenavn, så vil du at den skal selges til høystbydende på Sotheby´s og serveres på de råeste restaurantene i verden.

 

Det nærmeste han selv har noe å skryte av, var en kasse champagne fra Le Mesnil, innkjøpt til en helt grei pris mens han bodde i Mosel.

– Jeg drakk en flaske fra tid til annen. Mot slutten av kassen kom jeg til å se at den gikk for 155.000 kroner, så jeg burde kanskje ha spart på noen flasker. Til gjengjeld var de skikkelig gode, og jeg fikk smakt utviklingen fra den var helt ung til den modnet i smaken. Det syns jeg er gøy. Jeg kjøper fortrinnsvis vin for å drikke den, ikke som en investering.

 

Men når han skal si hvilken vin han gleder seg til å åpne fra sin egen samling, blir han usikker.

 

– Det kommer an på om det er sommer eller vinter, om det skal være til en festlig greie eller – nei, jeg har for mange flasker til å trekke frem den ene.

Vilano-20240905-1S7A0256Heidi-Marie-Gøperød.png

Jørgen Hem kaller det et usexy pallelager, men vinene som ligger lagret under perfekte temperatur- og fuktforhold kan være noen av verdens mest ettertraktede viner.

bottom of page