top of page

VERDENSMESTERE I KAFFEDRIKKING

Tekst og foto: Robin Syversen

Nordmenn drikker mest kaffe i verden. I følge visse kilder var Norge det nest mest kaffeglade folk i verden i 2019, etter våre naboer i Finland. Vi drikker visstnok ca. 10 kilo kaffe per innbygger. Hva det har å si for norsk folkeferd, hvor mye grut som blir til overs, og hvor stor andel glade karskdrikkere står for, sa ikke statistikkene noe om. Men at kaffe er overalt i det norske samfunn er det ingen tvil om.

 

Hvor nyter du den beste kaffen i Oslo by? Les videre og finn ut!Før vi tar fatt på synsingen; vær obs på et dette er en tekst om svart kaffe. Espresso er innafor, men liksom-kaffe, slik som latte, mocca og cappuccino, er ekskludert og oversett. Det kan godt tenkes at Kaffebrenneriet, Joe and the Juice og Espresso House er gode på silkemyk søtsuppekaffe, men ingen av disse er i nærheten av å nærme seg nivået på de svart-kaffene vi tar for oss i denne artikkelen, subjektivt sagt, som seg hør og bør.

Artikkel 03 OsloKaffe Wendelbom 02.JPG
Artikkel 03 OsloKaffe Wendelbom 03.JPG
Artikkel 03 OsloKaffe Wendelbom 01.JPG

Tim Wendelboe –

Norsk verdensmester i baristakunst

To ganger norgesmester, en gang verdensmester og to ganger VM-sølv; Tim Wendelboe kan sin «baristering», og det synes når du kommer inn i cafeen hans på nedre Grünerløkka. Her stiller baristaene i hvitskjorte, interiøret er sofistikert, og kaffen som selges er perfeksjonert etter alle kunstens regler.

 

Det er mulig at Wendelboe kaffe gikk litt over hodet på undertegnede, som gjerne foretrekker kaffe av den bitre sorten. Det er utvilsomt en spennende kaffe-opplevelse å besøke denne plassen, men begge kaffe-variantene jeg smakte på hadde florale undertoner som dominerte de litt for mye for min smak. Tim Wendelboe har utvilsomt tatt et stort steg vekk fra sin tid som barista hos Stockfleths. Kanskje hadde han hatt godt av å se seg litt tilbake?

Stockfleths –

Norges beste kaffekjede

En kort spasertur fra Wendelboe, i retning av Schous Plass, finner du Stockfleths. Det er en lokal kaffebarkjede som har operert i Oslo siden slutten av 1800-tallet. Til kjede å være er Stockfleths ganske overlegne. Erfaringen og ekspertisen er vel så god som hos byens mest velrennomerte kaffebarer, og atmosfæren følger hakk i hel.

 

 

Supreme Roastworks –

Smått og godt

Om du går rett fra Wendelboe til Stockfleths, og deretter rusler til Supreme Roastworks på toppen av «Løkka» for dagens tredje koffeinkick, får du først den gode kaffeskjelven i fingertuppene. Når kaffetåken har lagt seg, og tankene igjen er stablet på fornuftig vis, slår det deg kanskje at disse Kaffebarene er ganske så like. Og ja, kaffe-trekløveret på Løkka har en nokså lik atmosfære, men så lenge kaffen er unik, og ikke minst god, kan de følge i hverandres fotspor uten at vi skal klage.

 

Lokalene til Supreme Roastworks er riktignok i minste laget. I hvert fall for å sette seg ned og nyte en kaffe i fred og ro, mens du blar igjennom Natt & Dag på leting etter spennende kulturnytt. Kaffen er det derimot ingenting feil med. Supreme Roastworks sitt løkka-brygg falt best i smak hos undertegnede. Det kan skyldes at jeg endelig valgte rett, eller at stedet rett og slett passer bedre for oss som liker noe litt annet enn norgesfavoritten: Light roast.

Fuglen –

Hipsterkaffe som smaker

Bare for å ha det sagt, så er det vel mer atmosfæren enn kaffen som trekker meg tilbake til fuglen. Det er god kaffe, for all del, men hakket under verdensmestere, 100 år gamle kaffekjeder og andre kaffekonger er den uansett.

 

Når det er sagt så har Fuglen personlighet. De har et retro-chic konsept, der alt av interiør og design er hentet fra en fordums tid. Da snakker vi ikke om barokk og «råkkåkkå», men skandinavisk design fra 50- og 60-tallet.

 

Fuglen er med andre ord en slags outsider, som har holdt det gående siden 60-tallet. To avsnitt over fikk du kanskje inntrykk av at kaffen på Fuglen er under pari, men det er ikke tilfelle. Subjektivt sett foretrekker undertegnede Supreme Roastworks eller Java, men Fuglen er helt klart verdt å besøke for alle som setter pris på god, svart kaffe.

Artikkel 03 OsloKaffe Java03.JPG
Artikkel 03 OsloKaffe Java02.JPG

Java –

Kaffekongen på haugen

Kaffe-entusiaster synes kanskje det er forutsigbart å krone Java til Norges beste kaffebar, men det er noe med dette stedet som gjør at jeg alltid gleder meg til neste kaffebesøk. Stort sett brygges hver eneste kaffekopp mens du venter, men også dagens kaffe på kanne er alltid fersk og velsmakende.

 

I tillegg har Java klart å vri kaffebarformelen til tidligere nevnte trekløver på Løkka til noe eget. De har noe av den samme stemningen som du finner hos kaffebarenes fremste aktører i Oslo, men de er også en kaffebar med mye personlighet. Fokuset på eksepsjonell kaffe løftes ytterligere av den kanskje beste og hyggeligste servicen du får på noen kaffebarer i Oslo. Det eneste lille aberet er at Java ofte er fullt, men slik er det. Noen kaffer er verdt å vente på, og Java er definitivt en av dem.

Artikkel 03 OsloKaffe Java01.JPG
bottom of page