top of page
Vinkjelleren-1.png

VERDENS BESTE VINLISTE

– PÅ VOSS

Voss har Vossajazz og Ekstremsportveko – og verdens beste vinliste i konkurranse med noen av de posheste luksushotellene og stjernespekkede restaurantene i verden.

TEKST: Pia Strømstad

STORE FØLELSER:

Alle vinkjellere har en helt egen lukt, av fuktighet, kork og gamle vinkasser. I vinkjelleren på Park Hotel Vossevangen ligger store og kjente viner, noen finnes det bare noen få flasker av. Det hender folk begynner å gråte.

 

 

Foto: Robert R.R. Johansen

Dagen før har en mann stått og grått i vinkjelleren. Over synet av flaskene, over årganger og viner han bare har hørt om, men aldri sett. Store, kjente viner som Romanée Conti fra 2005 til 250 000 kroner flasken, men også mindre kjente som en Rivesaltes fra 1895 eller en portvin fra Quinta do Vallado fra 1866.

 

– Vin kan røre folk på forskjellige måter. Det kan være viner man bare har lest om. Årstall som har en spesiell betydning. En vin man bare har drømt om å smake, sier Reidar Robe Rosales Johansen.

 

Han er vindirektør på Park Hotel Vossevangen, og broren Robert sjef for restauranten. Fire år på rad, sist i 2024, har hotellet vunnet prisen «Best wine by the glass» i kåringen til World of Fine Wine. I 2020 ble vinkartet kåret til verdens beste. Det er en tittel man bare kan vinne én gang, og med den seieren løftes man opp i «Champions League», en egen superliga hvor alle tidligere vinnere blir satt opp mot hverandre.

 

Hotellet ligner et hvilket som helst litt nedslitt 50-tallshotell i en hvilken som helst norsk småby, med vegg-til-veggtepper og gamle ski på veggen, busslaster med turister til lunsj, men også med en vinkjeller som rommer i underkant av 50 000 flasker og 8000 ulike viner. I Champions League konkurrerer Park med et luksushotell som Grand Lisboa i Macau og deres 3-stjernersrestaurant Robuchon au Dôme som har en kjeller med en halv million flasker og et utvalg på 15 000 ulike viner. Det er David mot Goliat, og alle vet hvem det var som vant.

 

– At vi kan slå Grand Lisboa i Champions League viser at vi har tatt de rette valgene. Vinlisten vår fyller 450 digitale sider som oppdateres hver eneste uke, men filosofien vår er at dette ikke bare skal føles som en meny og en transaksjon, men fortelle en historie.

 

VINKARTET: 490 digitale sider blir oppdatert hver uke. Herfra kan du bestille helt spesielle viner en dag i forveien. Kanskje ønsker du deg en 50 år gammel vin som må hentes ut fra en kasse nederste i en hylle, som må hvile, tempereres og kanskje luftes, for å gi den beste opplevelsen.

Foto: Robert R.R. Johansen

 

Reidar-og-Robert.png


VINNEROPPSKRIFTEN: Tvillingbrødrene Reidar (t.v.) og Robert R.R. Johansen mottok prisen for Beste vin på glass for 4. gang i 2024. Juryen la vekt på muligheten til å smake klassiske toppviner og mer ukjente skatter, men også et champagneutvalg med viner fra små og store champagnehus.

 

Foto: Jon Hunnalvatn Tøn/Park Hotel Vossevangen

 

50 viner til 100 000

Verden hadde stoppet opp hadde det ikke vært folk som drømte stort og ikke lot seg begrense av omgivelsene. I en gammel låve, øde og langt nord i Sverige, drev Magnus Nilsson Fäviken – en restaurant med to stjerner som stadig var å finne på listen over verdens 50 beste restauranter.

 

På Kvitnes i Vesterålen har Halvar Ellingsen stjerneambisjoner, og folk ligger i telt for å få bord på restauranten på gården som tipp-tipp oldefaren hans en gang eide. Og på Voss, en liten vestlandskommune med 16 000 innbyggere, begynte hotelleier Jan Bruse Andersen å kjøpe viner en gang tidlig på 80-tallet. Drømmen var å skape en vinkjeller utenom det vanlige.

 

Reidar-Johansen.png

Ledetråden var hans egen sans for klassiske burgundere og et blikk på hvilke viner Wine Spectator ga mer enn 90 poeng. Han må også ha hatt en egen evne til å skaffe seg venner, kontakter og et nettverk som gjorde at han fikk innpass.

 

Men da Francesco Marzola, Skandinavias beste sommelier i 2018 og Norges beste i 2020, tok over ansvaret for vinkjelleren i 2017, var beholdningen bortimot halvert.

Det virket som om kelnerne bare hadde stukket innom og grepet tak i første og beste flaske å servere i restauranten. Det trengtes en opprydning.

 

Marzola katalogiserte og sorterte, kjøpte inn og fylte hull i samlingen. Samtidig lærte han opp to unge karer med interesse og lærevillighet. Nå er det tvillingparet Reidar og Robert, begge utdannet sommelierer, som har ansvaret for vinkjelleren og for å bringe arven videre.

 

– For å lykkes må man jobbe med et bredt spekter, ikke bare sine egne favoritter. Tørre å utfordre seg selv og sin egen smak. Kunne tilnærme seg gjestene og finne ut hva de ønsker seg. Da er det fint å ha en liste med 400 viner på glass, understreker Reidar.

 

Det er ikke så mange flasker han savner i samlingen, men kanskje et par ting han ønsker seg mer av.

 

– Kartet reflekterer det vi ønsker å være. Nå handler det mer om å spisse seg. Vi skal ikke hoppe på trender, men respektere hvem vi er og samtidig tørre å utfordre oss selv og gjestene.

 

I restaurant Elysée henger diplomer og inngraverte glasstatuetter. Tomme vinflasker minner om store vinopplevelser, og menyen er klassisk fransk med lokale og sesongbaserte råvarer. Selv om de tilpasser og driver skreddersøm når de største vinene kommer på bordet, holder ikke restauranten helt tritt med nivået i vinkjelleren. Reidar innrømmer det. Men 2 gafler i Falstaff Restaurant Guide viser at de i hvert fall er på vei. Og når Bruse Andersen kunne drømme om en vinkjeller i verdensklasse, er det vel lov for andre å ha en stjerne i sikte i et litt lengre perspektiv. 

 

Gjestene kommer fra Haugesund, Bergen og Stavanger, iblant fra Oslo også, men det finnes også noen stamgjester som reiser hele veien fra Asia en gang eller to i året bare for å drikke noen eksepsjonelle viner. Det er de som plukker fra øverste hylle.

 

– Vi har vel 50 viner som ligger i 100 00- kronersklassen og oppover.

 

Om han får solgt dem? Svaret er ja.

 

MED RETT TIL Å SMAKE: Reidar R.R. Johansen holder vinsmakinger for grupper, men også legendariske vinsmakinger for spesielt interesserte der prislappen er på 15 000-30 000 kroner per hode.

 

Foto: Jon Hunnalvatn Tøn/Park Hotel Vossevangen

 

Det store øyeblikket

Reidar snur på en flaske, løfter på en trekasse og tar en titt på portvinen som ble tappet mens Albert Einstein ennå gikk i kortbukser.

 

– Ofte er det fokus på de dyreste vinene, men her kommer man langt med 900 kroner. Du kan få en vinopplevelse i alle prisklasser. En 15 år gammel vin var billigere å kjøpe inn den gangen Bruse fikk tak i den. Hadde du kjøpt den i dag, ville prisen vært en helt annen.  

 

Påslaget er i utgangspunktet pluss minus 2-gangeren. Det er Park-filosofien.

 

– Størrelsen på budsjettet skal ikke avgjøre om du kan få en flott vinopplevelse.

Vi skal også være best på husvin og på viner til 1000 kroner.

 

Husets hvitvin er hotellets egen blend, produsert av Georg Fusser som også er representert på Polet, men denne spesielle rieslingen fra 2024 som Reidar og Robert selv har vært med på å blande, finns bare her. Det er viktig å ha noe som er unikt.

Reidar-Champagnerommet.png

Den dagen da alt klaffet

Den 22. oktober 2017, Reidar husker fortsatt datoen, er ett av hans store vinøyeblikk.

 

Reidar og broren hadde tatt steget fra oppvasken og jobbet seg opp i baren på hotellet. Med en mor fra Filippinene som tok med seg smaken av soya, fermentert fisk og koriander, og en far fra Voss som jobbet på meieriet og fikk dem til å elske blåmuggost og gamalost, hadde de tidlig utviklet en nyansert sans for smaker.

 

Denne oktoberkvelden holdt Francesco Marzolo en legendarisk vinsmaking hvor han åpnet 10-12 av verdens beste viner, blant annet en Romanee Conti la Tache.

 

– Men den som stod ut for meg var en Chateau Latour 1985. Ikke noen stor årgang, men akkurat der og da var den helt fantastisk. Det var den som fikk meg til å forstå hva vin kan være. Jeg har prøvd å gjenskape øyeblikket, men det er ikke så lett, for dette var et sånt eureka-øyeblikk.

​SMÅTT ER STORT: – Jeg er veldig glad i Champagne, det passer til alt, og det blir god stemning uansett. Folk gjenkjenner ofte de store husene, men i champagnerommet vårt har vi også grower-champagne fra små hus som ikke driver fabrikkproduksjon.

 

Foto: Jon Hunnalvatn Tøn/Park Hotel Vossevangen

 

Vinkjelleren.jpg.png

VINKJELLEREN: Med Bergensbanen på den ene siden og Vangsvatnet som speiler fjellene på den andre, ligger kjelleren mot rent fjell og holder en stabil temperatur på 11-12 grader og en jevn luftfuktighet på 70%.

Foto: Robert R.R. Johansen

 

Nytt hotell, nye tider

En vin kan skilte med kjente produsenter og etiketter med tegninger av klassiske franske vinslott. Det er ikke sikkert det er en Park-vin likevel.

 

– Vi velger viner der druene eller opphavet gjenspeiler seg i smaks- og aromabildet slik at vinen er unik. Når man drikker en god burgunder, skal den gjenspeile druetypen, men også reflektere hva årgangen har tilført vinen på godt og vondt. Den skal gjenspeile vinmarken den kommer fra, vinmakingsteknikkene og filosofien til vinmakeren. Det er ikke sikkert det er de mest kjente og største navnene.

 

Reidar prøver å sette sitt preg på et vinkart som er klassisk og hvor franske viner er det viktigste. De har mye vin fra Italia og Tyskland, men også et fokus og et blikk utover på den nye verden med USA og Sør-Afrika som de viktigste landene. Men de fleste vinlandene er representert så lenge prisen er riktig, og vinene kan lagres.

 

Nå leder Reidar inn gjennom smale ganger mellom kasser og hyller som bygger i høyden. Innerst inne har Francesco Marzola skrevet med sort tusj over døren: Takk for alt!

 

– Dette er den hellige gral, sier Reidar og tenner lyset.

 

– Noe av hemmeligheten bak titlene og den posisjonen vi har fått, er beliggenheten. Voss er ikke verdens navle, selv om vi vossinger syns det. Men fordi vi ligger litt i utkanten, selger vi ikke så store volumer som de store. Det gjør at vi kan holde på godsakene litt lenger. Hadde hotellet ligget et annet sted i landet, tror jeg kvaliteten ville ha gått ned. For det finns ikke nok av disse vinene i verden til å dekke etterspørselen.

 

Burgunderlisten er den han er mest stolt av. De har også et bra hetvinskart med gamle portviner fra 1800-tallet. Hvite burgundere fra Montrachet produseres det kun ett fat av i året, og på Park har de sju ulike årganger.

 

– Vennskap og lojaliteten over mange år gjør at vi får kjøpt viner fra de aller beste. De ser også et gode i å stå på verdens beste vinliste. Det er en anerkjennelse for dem at vi har sett en verdi i vinen deres.

 

De mest ettertraktede vinene får man kanskje ikke kjøpe mer enn et par flasker av. En del flasker vil de gjerne beholde og ikke selge ut. På den måten tiltrekker de seg vininteresserte.

 

– Overraskelsen er at man tror at en vin har gått over toppen og så viser det seg at det fortsatt er mye liv i den. Den kommer forbi frukten og den vanvittige strukturen den har som ung, men når den får utvikle seg viser den også mer terroir. Noen trenger 20-30 år på å komme dit. Det er det som er så fint med vin. Den lever og endrer seg hele tiden.

 

Det gjør også hotellet. Allerede i høst kan spaden settes i jorden. Planene for et større og totalrenovert hotell er klare, og nybygget kan stå ferdig om et år eller to. Da vil hotellet i større grad speile kvaliteten på kjelleren.

 

– Vi har eiere som ønsker å opprettholde posisjonen helt i toppen. Det vi har er unikt og kan ikke gjenskapes. Mange har prøvd, men veldig få har klart det. 35 års arbeid og en vanvittig dedikasjon ligger bak en vinkjeller som dette.

P.S.
NORSK I TOPPEN: Flere norske barer og restauranter er representert i Star Wine List. Spontan bar i Trondheim i kategorien Mellomlang vinliste, Hot Shop i Oslo konkurrerer i Beste kortliste. Happolati i listen over beste østeriske viner, Skigaarden i Hemsedal i klassen Musserende viner, Hermetikken restaurant i Stavanger i Beste nykommer, og Kontrast i Oslo i Bærekraftige viner. I en annen kåring, i konkurransen World of Fine Wine, stakk Vino Bar i Ålesund av med seieren for Verdens beste bar-vinliste i 2024, og Vin Bjørvika i Oslo har Europas beste liste over vin i glass samme år.

bottom of page