top of page
alkoholfri drikke til mat stylet med ing

Helt alkoholfritt selvfølgelig!

Du trenger ikke å velge vinmeny for å få det beste ut av måltidet. Friske moster av frukt og mørke bær, spennende tonicer og en fin balanse mellom sødme og syrlighet løfter opplevelsen – helt alkoholfritt. 

Tekst Liora Levi      Foto Baard Næss/Inkognito

Gikk du på restaurant for 10 år siden og ba om alkoholfri drikke, kunne du velge mellom Ariel (mer eller mindre den eneste alkoholfrie vinen den gangen), Munkholm, Clausthaler eller brus. Alkoholfri vin smaker generelt ikke godt, brus er fullt av sukker, og ikke alle liker smaken av øl. 
Det siste tiåret er eplemosten kommet på banen, og da snakker jeg ikke om Nora Eplemost, men friske, syrlige, lett slørete eplemoster som lages rundt om i landets fruktregioner. Dette var starten på en alkoholfri revolusjon. I dag kan du gå ut og spise og få tilbud om en alkoholfri drikkepakke på lik linje med en vinmeny. Foreløpig er det ikke mange som tilbyr dette, men de fleste bedre restaurantene i storbyene har godt utvalg av alkoholfri drikke.  

Eplemost med smak  av frukt og bær
Fruktmost er det mest populære, og her finnes det et vell av varianter. Eple er ofte base for mosten som tilsettes frukt eller bær som bringebær, blåbær, aronia, kirsebær og pære. Også rene moster som hylleblomst- og rabarbramost og friske, syrlige sitronlimonader er populære. Ingefær brukes som smakstilsetting, og slik får vi drikkevarer som holder ulik grad av sødme og syrlighet og passer gjennom et helt måltid. 

alkoholfri drikke etter maten stylet med

Gå på jakt i hyllene

Akkurat som det er fokus på sunnhet og på alt som er naturlig og gjerne økologisk, er det en rivende utvikling i utvalget av alkoholfritt. Juice- og smoothiebarer åpner i fleng, og mange starter dagen med en ingefærshot på vei til jobb. Et annet stort satsningsområde er tonic, både fordi gin & tonic er i vinden, men også fordi det er kommet gode tonicer med ulike smakstilsetninger som for eksempel lavendel, kardemomme, paprika og jordbær. Disse kan også nytes uten å tilsette gin. 

 

Vinmonopolets alkoholfrie segment har økt de siste årene, både i utvalg og salg. Per i dag ligger det 74 ulike varelinjer i polets system, av disse er 38 utgått. Polet trenger med andre ord en liten opprydning på sidene sine, men bortsett fra det, finnes det mange gode alkoholfrie produkter som kan serveres til et måltid. Ellers finner du mange spennende juicer og moster på kaféer og i delikatesseforretninger og større matbutikker, for eksempel på Meny. Og de som er så heldige å bo nær landets frukt- og bærregioner kan kjøpe lokale produkter på gårdsutsalgene. 


Lag dine egne varianter

Du kan også bruke fantasien og lage dine egne varianter med friske bær, friske urter og sitrus. Mos friske eller frosne bær, tilsett mynte og lime, og topp med mineralvann eller en av de nye, spennende tonicene. Kjør vannmelon i blender sammen med agurk, granateple og basilikum. Skal du ha gjester, kan du lage en «punsj» hvor du bruker en god most som base og tilsetter frukt og sitrus etter smak. 

alkoholfri drikke stylet med ingrediense

Ønsker du tips til hvordan du kan bruke alkoholfrie drikker gjennom et helt måltid har vi satt sammen en meny med forslag under:

Aperitiff: 

Mocktail på moste bringebær, mynte og lime.

 

Fyll opp med knust is og topp med sodavann og en dæsj med sukkerlake om bringebærene ikke er søte nok. 

 

Forrett: 


Frisk skalldyrrett med sitrus.


En syrlig og frisk eplemost, gjerne på gravensteinepler.

 


Mellomrett: 


Fet fisk med syrlig kremet saus og fennikelsalat.


Rabarbramost har en frisk syrlighet som renser opp i munnhulen etter den fete sausen og smaker lett sødmefullt av sommer. 

Hovedrett:

Kalv medurtebasert sjy og vårens primører.


Aronia- eller kirsebærmost- Ofte er disse mostene basert på eple med tilskudd av mørke bær som gir drikken den fyldigheten som skal til for å takle proteinene i kjøttretten.

Ost:

Avhengig av hvilken type ost som serveres, kan vi gå for forskjellige typer most. Til en hard ost som parmesan/pecorino, manchego eller comté kan en most med mørke bær passe godt til. Blåbær, men også aronia eller kirsebær som til kalveretten, er fine alternativer. De har sødmen som skal til for å matche den litt salte smaken harde oster får ved lagring. Velger du derimot en chévre som kan være litt skarp i smaken, vil moster med innslag av solbær eller stikkelsbær være flott følge ettersom de inneholder litt av de samme aromakomponentene. Til bløte oster som brie og camembert vil en sødmefull eplemost basert på aromaepler passe godt.

Dessert:
 
Fruktdessert/pavlova med tropisk frukt/panna cotta med bær.


Most eller saft av hylleblomst har fin sødme som gjør seg godt til desserter med bær og frukt. Det er viktig at dessert og drikke har noenlunde samme sødmegrad. Er desserten for søt, vil mosten virke for syrlig og sur. Er derimot mosten for søt, vil den virke klissete sammen desserten. Smak deg frem.

alkoholfri drikke til mat stylet med ing
bottom of page