Urter med sjøkreps, i salat og oljer
Friske urter gir akkurat det lille ekstra som løfter maten. Ikke være redd for å plukke og blande som du vil. Det blir sjelden feil. Bruk dem som de er, eller lag en urteolje eller urteeddik til maten.
Magnus Sjøberg kokk/stylist Ann Kristin Engebakken fotograf/stylist
Grillet sjøkreps
med urter, mango og melon
4 porsjoner
Ingredienser:
4 store sjøkreps
100 g smør
2 dl friske urter, hakkede
1 lime, revet skall
2 ss revet ingefær
Salt og pepper
2 dl melonkuler
Friske urter, spirer
og salater
Mangopuré:
1 mango
½ dl hvitvin
2 ss eplesidereddik
1 ss flytende honning
Skrell og skjær mango i biter. Ha bitene i en kjele sammen med vin, eddik og honning. Kok i 4 minutter. Miks til puré i en blender.
Avliv krepsene ved å ha dem i kokende vann. Ta opp krepsene fra vannet og brekk fra klør og hale. Del halene på langs så de fortsatt sitter sammen i skallet. Fjern tarmen. Bland sammen smør, urter, lime og ingefær og krydre med salt og pepper. Smør blandingen på sjøkrepshalene, og grill de over direkte varme i et par minutter. Klørne grilles ved siden av.
Anrett krepsene på tallerkener med mangopuré, melon, friske urter, spirer og salater. Servér.
Ha gjerne litt sprøstekt skinke, over retten og andre godsaker som syltet løk etc.
Urtesalat
med avokadopuré, bringebær og macadamianøtter
4 porsjoner
Ingredienser:
1 gulrot
1 gulbete
1 avokado
1 ss rømme
Litt sitronsaft
Salt
8 små plommetomater gule, grønne og røde
4 dl friske urter, spirer og småsalater
Noen macadamianøtter, ristede
Noen friske bringebær, delte
Frisk peppermynte
2 ss ekstra virgin olivenolje
Bringebæreddik
Tips:
Bruk gjerne spiselige blomster til pynt, og servér med grillet toast.
Skrell gulroten og skjær i tynne lange skiver med skrelleren. Legg i isvann så de blir skikkelig sprø. Gjør det samme med gulbeten.
Del avokado og fjern steinen. Ta ut kjøttet med en skje og ha det i en mikser sammen med rømme, litt sitronsaft og salt. Kjør til en jevn puré. Del tomatene.
Anrett urter, spirer og småsalater med gulrot, gulbete, tomater og avokadopuré på tallerkener. Sprinkle over macadamianøtter, bringebær, peppermynte, olivenolje og litt bringebæreddik og servér.
Urteolje med hvitløk
Ingredienser:
Et par dl friske urter f.eks. persille,
basilikum, timian eller rosmarin
Et par hvitløkfedd
Et par dl god olje
Blansjer urter og hvitløk raskt i kokende vann. Avkjøl i isvann, og tørk deretter godt.
Ha urter, hvitløk og olje i en blender og kjør sammen til en jevn puré.
Ha pureen i et kaffefilter eller en finmasket sil og la dryppe igjennom, gjerne over natten. Ha oljen på flaske og oppbevar mørket og svalt.
Urteeddik
Ingredienser:
Et par dl god eddik f.eks. eplesider-eddik eller bringebæreddik
Friske urter som f.eks. rosmarin, timian, oregano
eller salvie
Ha urtene i en glassflaske
eller glass med lokk, og fyll
opp med eddik.
La stå mørkt og kjølig
i 1-2 måneder.
Urtesalt
Ingredienser:
1 del salt
2 deler friske urter som f.eks. timian, rosmarin, basilikum, oregano, dill
Ha salt og urter i en food-prosessor og kjør sammen.
Spre saltet utover et steke-brett som er dekket med bakepapir. La tørke 1-2 døgn, eller tørk i ovn ved 40 °C med døren på gløtt.
Saltet knuses over i et lufttett glass.
Oppbevar mørkt og tørt, men friskheten forringes etter hvert.