top of page
sjokreps MOD.jpg

Urter med sjøkreps, i salat og oljer 

Friske urter gir akkurat det lille ekstra som løfter maten. Ikke være redd for å plukke og blande som du vil. Det blir sjelden feil. Bruk dem som de er, eller lag en urteolje eller urteeddik til maten. 

      Magnus Sjøberg kokk/stylist             Ann Kristin Engebakken fotograf/stylist

Grillet sjøkreps 
med urter, mango og melon

4 porsjoner

Ingredienser:

4 store sjøkreps
100 g smør
2 dl friske urter, hakkede

1 lime, revet skall
2 ss revet ingefær

 

Salt og pepper

2 dl melonkuler
Friske urter, spirer 
og salater

Mangopuré:
 

1 mango
½ dl hvitvin
2 ss eplesidereddik
1 ss flytende honning

Skrell og skjær mango i biter. Ha bitene i en kjele sammen med vin, eddik og honning. Kok i 4 minutter. Miks til puré i en blender.

Avliv krepsene ved å ha dem i kokende vann. Ta opp krepsene fra vannet og brekk fra klør og hale. Del halene på langs så de fortsatt sitter sammen i skallet. Fjern tarmen. Bland sammen smør, urter, lime og ingefær og krydre med salt og pepper. Smør blandingen på sjøkrepshalene, og grill de over direkte varme i et par minutter. Klørne grilles ved siden av.

Anrett krepsene på tallerkener med mangopuré, melon, friske urter, spirer og salater. Servér.


Ha gjerne litt sprøstekt skinke, over retten og andre godsaker som syltet løk etc.

blomsterogurtesalat.jpg

Urtesalat 
med avokadopuré, bringebær og macadamianøtter

4 porsjoner

Ingredienser:

1 gulrot
1 gulbete
1 avokado 
1 ss rømme
Litt sitronsaft
Salt

8 små plommetomater gule, grønne og røde

4 dl friske urter, spirer og småsalater
Noen macadamianøtter, ristede
Noen friske bringebær, delte
Frisk peppermynte
2 ss ekstra virgin olivenolje
Bringebæreddik

Tips:
 

Bruk gjerne spiselige blomster til pynt, og servér med grillet toast.

Skrell gulroten og skjær i tynne lange skiver med skrelleren. Legg i isvann så de blir skikkelig sprø. Gjør det samme med gulbeten.

Del avokado og fjern steinen. Ta ut kjøttet med en skje og ha det i en mikser sammen med rømme, litt sitronsaft og salt. Kjør til en jevn puré. Del tomatene.

Anrett urter, spirer og småsalater med gulrot, gulbete, tomater og avokadopuré på tallerkener. Sprinkle over macadamianøtter, bringebær, peppermynte, olivenolje og litt bringebæreddik og servér.

samlebilde urter.jpg

Urteolje med hvitløk

 

 

Ingredienser:

Et par dl friske urter f.eks. persille, 
basilikum, timian eller rosmarin
Et par hvitløkfedd
Et par dl god olje

Blansjer urter og hvitløk raskt i kokende vann. Avkjøl i isvann, og tørk deretter godt.

Ha urter, hvitløk og olje i en blender og kjør sammen til en jevn puré.

 

Ha pureen i et kaffefilter eller en finmasket sil og la dryppe igjennom, gjerne over natten.  Ha oljen på flaske og oppbevar mørket og svalt.
 

Urteeddik

 

 

Ingredienser:

Et par dl god eddik f.eks. eplesider-eddik eller ­bringebæreddik
Friske urter som f.eks. ­rosmarin, timian, oregano 
eller salvie

Ha urtene i en glassflaske 
eller glass med lokk, og fyll 
opp med eddik. 

La stå mørkt og kjølig 
i 1-2 måneder.
 

Urtesalt

 

 

Ingredienser:

1 del salt
2 deler friske urter som f.eks. timian, rosmarin, basilikum, oregano, dill

Ha salt og urter i en food-prosessor og kjør sammen.

Spre saltet utover et steke-brett som er dekket med bakepapir. La tørke 1-2 døgn, eller tørk i ovn ved 40 °C med døren på gløtt.

Saltet knuses over i et lufttett glass. 
Oppbevar mørkt og tørt, men friskheten forringes etter hvert.

bottom of page