Turmat på bålet
Quesadilla med svinekjøtt, ananassalsa og guacamole
Snart er det vinterferie, og det begynner å bli vær til å tenne bål og spise ute når vi er på tur. Stek pizza eller quesadillas på bålet, fyll termosen med pannekakerøre og stek dem over glørne
– eller ta med suppe å varme dere på.
Tekst og foto Pia Strømstad
Du trenger ikke å gå langt for å tenne bål eller primus og lage maten ute. Det er like sosialt og hyggelig å møtes i et lite skogholt i nærheten eller ved et vann bare noen kilometer unna. Skal du gå i dagevis og overnatte flere netter ute, er det en fordel å tenke tørrvarer og posevarianter. Men når man ikke skal gå så langt, er det ikke så nøye med vekten. Da kan du virkelig klinke til med godsakene.
Pakk ned gode pølser surret med bacon og fyll solbærsaft på termosen. Eller gjør det hakket mer avansert. Mye av det du ellers legger på grillen, kan du fint lage til på bålet eller primusen ute.
Er det kaldt kan det være en fordel å forberede det meste hjemme før du går. Så slipper du å skjære og kutte og blande med stivfrosne fingre.
Quesadillas med svinekjøtt og ananassalsa
Ingredienser:
400 g strimlet svinekjøtt, for eksempel svinenakke
4 ss tacokrydder
1 fedd hvitløk, finhakket
Olje til steking
100 g tomatpesto
100 g revet ost
8 lomper
Ananassalsa
Guacamole
Slik gjør du:
Brun kjøttet i pannen over bålet, og krydre det med tacokrydder og finhakket hvitløk.
Smør en lompe med tomatpesto. Legg på kjøtt og revet ost. Topp med en lompe til, og stek det til osten er smeltet.
Server med ananassalsa og guacamole.
Tacokrydder:
2 ss chilipulver
2 ts malt spisskummen
2 ts hvitløkspulver
2 ts paprikapulver, gjerne røykt
1 ts tørket oregano
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts tørkede chili flakes
Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene. Smak til med mer chili flakes eller kajennepepper hvis du vil ha mer trøkk i smaken.
Tomatpesto:
100 g soltørkede tomater i olje
2 ss pinjekjerner
25 g parmesan
1 klype salt
Solsikkeolje
God olivenolje
Slik gjør du:
Kjør tomater, pinjekjerner, salt og litt solsikkeolje i hurtigmikser. Spe med mer olje til ønsket konsistens. Tilsett litt god olivenolje helt til slutt for smakens skyld. Smak evt. til med mer salt.
Ananassalsa:
4 tykke skiver fersk ananas
1/2 agurk
2 små sjalottløk
1/2 chili
1 bit ingefær
1/2 lime
Slik gjør du:
Skjær ananas og agurk i små terninger, og finhakk sjalottløk, chili og ingefær. Rør det sammen og smak til med limesaft.
Guacamole:
1 moden avokado
1-2 ss lettrømme
1 fedd hvitløk
Limesaft
Salt og pepper
Enklere:
Tacokrydder på pose
Rød pesto på glass
Ananasringer på boks i salsaen.
Slik gjør du:
Klem avokadoen mellom hendene så den blir litt most. Del den i to og mos kjøttet ordentlig med en gaffel. Rør det sammen med litt lettrømme og finhakket hvitløk. Smak til med litt limesaft, salt og pepper
Finnbiff
Ingredienser:
400 g reinsdyrskav
3 ss smør
1 stor løk
200 g frisk sopp
4 gulrøtter
4 dl vann
1 beger lettrømme
Evt. litt fløte hvis du gidder
4 skiver brunost
6 einebær
2 ts tørket timian
Salt og pepper
4 ss tyttebærsyltetøy
Slik gjør du:
Skjær løk, sopp og gulrøtter i skiver før du går hjemmefra. Er det kantareller eller annen sopp i skogen, kan du plukke underveis.
Legg det dypfryste kjøttet i sekken rett før du går. Det tiner på veien.
Brun løk og sopp i litt smør over bålet eller på primusen. Ta det opp og ha litt mer smør i pannen. Brun kjøttet i flere omganger. Ha løk og sopp tilbake i pannen og hell på vannet. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Ha i gulrøttene de siste 5 minuttene. Tilsett rømme – hold av 3-4 ss til tyttebærrømmen, evt. fløte, brunost, knuste einebær og timian, og la det småkoke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.
Rør sammen tyttebærsyltetøy og rømme og ha til.
Lag potetstappen ferdig før du drar hjemmefra, eller lag den fra pose når du kommer fram.
Gulrotsuppe med ingefær, sitrongress og lime
Ingredienser:
4 store gulrøtter
1 stor løk
1 fedd hvitløk
2 cm ingefær
1/2 chili
8 dl grønnsaksbuljong, evt. buljongterninger og vann
1 sitrongress
Olje til steking
Koriander
Slik gjør du:
Hakk løk, hvitløk, ingefær og chili og fres det i olje til løken er blank.
Hell på grønnsaksbuljong. Bank sitrongresset så kjernen knuser litt, og ha sitrongress og gulrøtter i skiver i kjelen. Kok det til gulrøttene er møre.
Ta ut sitrongresset, og kjør suppen glatt med stavmikser.
Hell den rykende varme suppen på mattermos. Ta gjerne med litt frisk koriander, rømme og godt brød og server til.
Pizza på bålet
Ingredienser:
1 ferdigstekt pizzabunn eller 2 pitabrød
2 dl pizzasaus
4 dadler
1 pose mozzarella
1 pakke ruccola eller babyleaf mix, ferdig vasket
6 små tomater
1 fedd hvitløk
2 ts pinjekjerner
God olivenolje
60 g spekeskinke
Slik gjør du:
Dette er bare for å gi en idé. Hvor avansert du vil gjøre det, avgjør du selv. Er det 10 minus er kanskje ikke salat det som holder seg best.
Ellers er det bare å måle opp og ta med i sekken.
Legg pizzabunnen eller pitabrødene delt i to i stekepannen eller på en grillrist. Smør på pizzasaus. Skjær dadlene i skiver, og fordel dadler og mozzarella på toppen. Legg gjerne på lokk og stek pizzaen til osten er smeltet.
I mellomtiden blander du salat, tomater i biter, finhakket hvitløk, pinjekjerner og olivenolje. Når pizzaen er ferdig, topper du den med salatblandingen og skiver av spekeskinke.
Prøv også: Kantarellpizza
Biffsmørbrød
Ingredienser:
1 kotelett, biff, entrecôte el.
1 bagett
1 fedd hvitløk
Grønn pesto
Salatblanding
2 små tomater
1/2 avokado
Revet parmesan
Smør eller olje til steking
Salt og pepper
Slik gjør du:
Stek kjøttet i olje eller smør på rist eller i stekepanne på bålet. Krydre med salt og pepper.
Del bagetten på langs. Drypp på litt olje og rist den over bålet.
Gni skjæreflaten med litt hvitløk og topp med pesto, salat, tomatskiver og avokado.
Skjær kjøttet i skiver og legg på toppen og revet parmesan over. Krydre med salt og pepper om nødvendig.
Grønn pesto:
1 fedd hvitløk
1 klype salt
2 ss pinjekjerner
50 g parmesan
1 potte basilikum
Solsikkeolje
Olivenolje
Slik gjør du:
Kjør finhakket hvitløk, salt, pinjekjerner og parmesan til en grov masse i hurtigmikser.
Tilsett basilikum og nøytral olje og kjør til passe konsistens. Mengden olje og hvor lenge du kjører pestoen avhenger av hvor fin du liker den.
Tilsett litt god olivenolje til slutt. Ha på glass og ta med på tur.
Pannekaker
Ingredienser:
4 dl hvetemel
1 ts salt
3/4 l lettmelk
2 egg
2 ss smeltet smør
Litt smør til steking
Slik gjør du:
Rør sammen mel, salt og melk til en glatt og klumpfri røre. Rør inn egg og smeltet smør.
Hell røren på termos eller flaske.
Til pannekakene:
Syltetøy – gjerne flere sorter
Banan og sjokolade i biter
Sukker og sitron- eller limesaft
Og for de voksne:
Sukker og Cointreau eller annen appelsinlikør – smakt i Frankrike, helt himmelsk.
Eplegløgg og banan med sjokolade
Eplegløgg:
1 l god eplemost eller eplejuice
2 ts hel nellik
2 kanelstenger
4 skiver fersk ingefær
1 stjerneanis
1 ss honning
3 skiver sitron eller lime
Varm alt til like under kokepunktet i en kjele og la det trekke i 20 minutter. Sil og hell gløggen på termos.
Banan med sjokolade:
1 moden banan
4-5 biter sjokolade, gjerne med nøtter
Aluminiumsfolie
Snitt bananen med skallet på på langs. Dytt noen ruter sjokolade i kuttet.
Pakk bananen i aluminiumsfolie og legg den på glørne til sjokoladen er smeltet.
Spis banan og sjokolade med skje, rett fra skallet.