Turmat

Fyr opp bålet og inviter på middag ute

Kan vi ikke spise ute, får vi heller spise ute – som utendørs, på tur, i naturen.

Tekst og foto Pia Strømstad

Quesadilla med svinekjøtt, ananassalsa og guacamole

Tøffe tider gjør oss ikke bare handlingslammet, men også kreative. Når vi ikke kan gjøre som vi pleier, må vi finne en annet måte å gjøre det på. Og godt drevet av pandemien er vi blitt enda gladere i å komme oss ut på tur.

 

Du trenger ikke å gå langt for å tenne bål eller primus og lage maten ute. Det er like sosialt og hyggelig å møtes i et lite skogholt i nærheten eller ved et vann bare noen kilometer unna. Skal du gå i dagevis og overnatte flere netter ute, er det en fordel å tenke tørrvarer og posevarianter. Men når man ikke skal gå så langt, er det ikke så nøye med vekten. Da kan du virkelig klinke til med godsakene.

 

Pakk ned gode pølser surret med bacon og fyll solbærsaft på termosen. Eller gjør det hakket mer avansert. Mye av det du ellers legger på grillen, kan du fint lage til på bålet eller primusen ute.

 

Er det kaldt kan det være en fordel å forberede det meste hjemme før du går. Så slipper du å skjære og kutte og blande med stivfrosne fingre. 

Quesadillas med svinekjøtt og ananassalsa

Ingredienser:

 

400 g strimlet svinekjøtt, for eksempel svinenakke

4 ss tacokrydder

1 fedd hvitløk, finhakket

Olje til steking

100 g tomatpesto

100 g revet ost

8 lomper

Ananassalsa

Guacamole

Slik gjør du:

 

Brun kjøttet i pannen over bålet, og krydre det med tacokrydder og finhakket hvitløk.

Smør en lompe med tomatpesto. Legg på kjøtt og revet ost. Topp med en lompe til, og stek det til osten er smeltet.

Server med ananassalsa og guacamole.

Tacokrydder:

2 ss chilipulver

2 ts malt spisskummen

2 ts hvitløkspulver

2 ts paprikapulver, gjerne røykt

1 ts tørket oregano

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts tørkede chili flakes

Slik gjør du:

 

Bland alle ingrediensene. Smak til med mer chili flakes eller kajennepepper hvis du vil ha mer trøkk i smaken.

Tomatpesto:

100 g soltørkede tomater i olje

2 ss pinjekjerner

25 g parmesan

1 klype salt

Solsikkeolje

God olivenolje

Slik gjør du:

Kjør tomater, pinjekjerner, salt og litt solsikkeolje i hurtigmikser. Spe med mer olje til ønsket konsistens. Tilsett litt god olivenolje helt til slutt for smakens skyld. Smak evt. til med mer salt.

Ananassalsa:

4 tykke skiver fersk ananas

1/2 agurk

2 små sjalottløk

1/2 chili

1 bit ingefær

1/2 lime

Slik gjør du:

Skjær ananas og agurk i små terninger, og finhakk sjalottløk, chili og ingefær. Rør det sammen og smak til med limesaft.

Guacamole:

1 moden avokado

1-2 ss lettrømme

1 fedd hvitløk

Limesaft

Salt og pepper

Enklere:

 

Tacokrydder på pose

Rød pesto på glass

Ananasringer på boks i salsaen.

Slik gjør du:

 

Klem avokadoen mellom hendene så den blir litt most. Del den i to og mos kjøttet ordentlig med en gaffel. Rør det sammen med litt lettrømme og finhakket hvitløk. Smak til med litt limesaft, salt og pepper

 

Finnbiff

Ingredienser:

400 g reinsdyrskav

3 ss smør

1 stor løk

200 g frisk sopp

4 gulrøtter

4 dl vann

1 beger lettrømme

Evt. litt fløte hvis du gidder

4 skiver brunost

6 einebær

2 ts tørket timian

Salt og pepper

4 ss tyttebærsyltetøy

Slik gjør du:

Skjær løk, sopp og gulrøtter i skiver før du går hjemmefra. Er det kantareller eller annen sopp i skogen, kan du plukke underveis.

Legg det dypfryste kjøttet i sekken rett før du går. Det tiner på veien.

Brun løk og sopp i litt smør over bålet eller på primusen. Ta det opp og ha litt mer smør i pannen. Brun kjøttet i flere omganger. Ha løk og sopp tilbake i pannen og hell på vannet. Kok opp og la det småkoke i 10 minutter. Ha i gulrøttene de siste 5 minuttene. Tilsett rømme – hold av 3-4 ss til tyttebærrømmen, evt. fløte, brunost, knuste einebær og timian, og la det småkoke i 5 minutter til. Smak til med salt og pepper.

 

Rør sammen tyttebærsyltetøy og rømme og ha til.

 

Lag potetstappen ferdig før du drar hjemmefra, eller lag den fra pose når du kommer fram.

Gulrotsuppe med ingefær, sitrongress og lime

Ingredienser:

4 store gulrøtter

1 stor løk

1 fedd hvitløk

2 cm ingefær

1/2 chili

8 dl grønnsaksbuljong, evt. buljongterninger og vann

1 sitrongress

Olje til steking

Koriander

Slik gjør du:

Hakk løk, hvitløk, ingefær og chili og fres det i olje til løken er blank.

Hell på grønnsaksbuljong. Bank sitrongresset så kjernen knuser litt, og ha sitrongress og gulrøtter i skiver i kjelen. Kok det til gulrøttene er møre.

Ta ut sitrongresset, og kjør suppen glatt med stavmikser.

Hell den rykende varme suppen på mattermos. Ta gjerne med litt frisk koriander, rømme og godt brød og server til.

Pizza på bålet

Ingredienser:

1 ferdigstekt pizzabunn eller 2 pitabrød

2 dl pizzasaus

4 dadler

1 pose mozzarella

1 pakke ruccola eller babyleaf mix, ferdig vasket

6 små tomater

1 fedd hvitløk

2 ts pinjekjerner

God olivenolje

60 g spekeskinke

Slik gjør du:

Dette er bare for å gi en idé. Hvor avansert du vil gjøre det, avgjør du selv. Er det 10 minus er kanskje ikke salat det som holder seg best. 

Ellers er det bare å måle opp og ta med i sekken.

Legg pizzabunnen eller pitabrødene delt i to i stekepannen eller på en grillrist. Smør på pizzasaus. Skjær dadlene i skiver, og fordel dadler og mozzarella på toppen. Legg gjerne på lokk og stek pizzaen til osten er smeltet.

I mellomtiden blander du salat, tomater i biter, finhakket hvitløk, pinjekjerner og olivenolje. Når pizzaen er ferdig, topper du den med salatblandingen og skiver av spekeskinke.

Prøv også: Kantarellpizza

Biffsmørbrød

Ingredienser:

1 kotelett, biff, entrecôte el.

1 bagett

1 fedd hvitløk

Grønn pesto

Salatblanding

2 små tomater

1/2 avokado

Revet parmesan

Smør eller olje til steking

Salt og pepper

Slik gjør du:

Stek kjøttet i olje eller smør på rist eller i stekepanne på bålet. Krydre med salt og pepper.

Del bagetten på langs. Drypp på litt olje og rist den over bålet.

Gni skjæreflaten med litt hvitløk og topp med pesto, salat, tomatskiver og avokado.

Skjær kjøttet i skiver og legg på toppen og revet parmesan over. Krydre med salt og pepper om nødvendig.

Grønn pesto:

1 fedd hvitløk

1 klype salt

2 ss pinjekjerner

50 g parmesan

1 potte basilikum

Solsikkeolje

Olivenolje

Slik gjør du:

Kjør finhakket hvitløk, salt, pinjekjerner og parmesan til en grov masse i hurtigmikser.

Tilsett basilikum og nøytral olje og kjør til passe konsistens. Mengden olje og hvor lenge du kjører pestoen avhenger av hvor fin du liker den.

Tilsett litt god olivenolje til slutt. Ha på glass og ta med på tur.

Pannekaker

Ingredienser:

4 dl hvetemel

1 ts salt

3/4 l lettmelk

2 egg

2 ss smeltet smør

Litt smør til steking

Slik gjør du:

Rør sammen mel, salt og melk til en glatt og klumpfri røre. Rør inn egg og smeltet smør.

Hell røren på termos eller flaske.

 

Til pannekakene:

Syltetøy – gjerne flere sorter
Banan og sjokolade i biter

Sukker og sitron- eller limesaft

Og for de voksne:
Sukker og Cointreau eller annen appelsinlikør – smakt i Frankrike, helt himmelsk.

Eplegløgg og Banan med sjokolade

Eplegløgg:

1 l god eplemost eller eplejuice

2 ts hel nellik

2 kanelstenger

4 skiver fersk ingefær

1 stjerneanis

1 ss honning

3 skiver sitron eller lime

 

Varm alt til like under kokepunktet i en kjele og la det trekke i 20 minutter. Sil og hell gløggen på termos.

Banan med sjokolade:

1 moden banan

4-5 biter sjokolade, gjerne med nøtter

Aluminiumsfolie

 

Snitt bananen med skallet på på langs. Dytt noen ruter sjokolade i kuttet.

Pakk bananen i aluminiumsfolie og legg den på glørne til sjokoladen er smeltet.

Spis banan og sjokolade med skje, rett fra skallet.

© 2020 by Inkognito AS.

  • Facebook
  • Instagram