top of page

TOKYO MATGUIDE

Tekst og foto: Robin Syversen/Inkognito AS

Det er ikke uten grunn at Japan har fått flere Michelin-stjerner enn noe annet land. Det reflekterer en matkultur som har høyere kvalitet enn noe annet sted på planeten. I Tokyo finns det store matopplevelser på alle plan, men å orientere seg blant byens spiserier er enklere sagt enn gjort. Sprellende fersk hummer serveres rå få minutter senere.  Det er umulig å «forklare» Tokyo by, den må oppleves. Det er som å skulle forklare bygningsstrukturen til en maurtue. Tokyo består av en håndfull massive bykjerner. Disse er igjen omringet av mindre bykjerner, som gjerne har sin helt egne atmosfære og sine helt egne kulinariske spesialiteter.  Her er fem plasser - mer eller mindre gjemt  i Tokyo by - der nysgjerrige smaksløker kan løpe løpsk.

Screenshot 2020-03-30 at 22.05.34.png
Screenshot 2020-03-30 at 22.06.31.png

Ameyoko – Gatemat på alle fat

Vi kunne lett tatt for oss kjente bydeler som Shinjuku og Shibuya, og du ville fått spennende mat listet i fleng. Samtidig er dette to bydeler det skal godt gjøres å komme utenom når man først er i Tokyo Ameyoko er også godt kjent, men det kan fort seile under Ameyoko er et av byens største markeder, og det ligger ikke mer enn et steinkast fra Ueno Station. Der får du hverken luksus eller japansk atmosfære. 

I stedet finner du en smeltedigel av all slags øst-asiatiske varer, inkludert kinesisk, koreansk og thailandsk gatemat. Imellom uendelige rekker med boder og stands med spennende søtsaker, snacks, fiskebutikker, og frukt- og grønt utsalg, ligger det også en smått legendarisk tacoyaki-stand.

Screenshot 2020-03-30 at 22.06.44.png
Screenshot 2020-03-30 at 22.06.52.png

Fiskebodene bugnet av fersk fisk og skalldyr. Tokyo station - Undergrunnsmat for massene

Screenshot 2020-03-30 at 22.07.01.png
Screenshot 2020-03-30 at 22.07.31.png

I Tokyo handler alt om effektivitet og service. Byens togstasjoner er pulserende og kaotiske døgnet rundt. Med en arbeidskultur som knapt tillater fritid har butikker og restauranter i byens undergrunner gjort seg lett tilgjengelige for slitne pendlere. Atmosfæren er ikke alltid den koseligste, men kvaliteten på maten holdes likevel på nivå med alt du finner av restauranter på bakkeplan. Tokyo Station er spesielt kjent for sitt enorme utvalg av spisesteder. Stasjonen er som en labyrint og navigere, men når du først finner frem blir du belønnet med ramen, dumplings eller grillmat så smakfull at alle bekymringer forsvinner som dugg for solen.

Er du ute etter ekte japansk atmosfære finnes det noen små bakgater over hele Tokyo som kalles «yokocho». Det kan oversettes som «sidegate», og betegner ansamlinger av

knøttsmå restauranter. Det er til disse små, høylytte spiseriene Tokyos kontorarbeidere trekker etter jobb. Yokocho finner du ved mange av byens stasjoner, som Shinjuku, Shibuya eller tidligere nevnte Yurakucho. I Kichijoji finnes det en litt roligere Yokocho som heter Harmonica Alley. Den er ofte oversett, og tar derfor ekstra godt hånd om alle sine gjester, inkludert turister.

Er du ute etter yrende gateliv og skrålende japanere drar du til Yurakucho. Om du er ute etter en autentisk Japansk aften i tilbakelente omgivelser er Harmonica Alley vel verdt et besøk. Uansett hvilken yokocho du måtte finne frem til vil det flyte av spennende japanske småretter og drikkevarer. God tur.

Harajuku – Søtmonsens lekegrind.

Vi stopper kort opp ved Harajuku, bare for å nevne at folk reiser langt for å spise klassiske Harajuku-crepes. Her finner du også Totti Candy Factory og Kawaii Monster Café. Begge gir deg følelsen av å være en femåring i godtefabrikken, bokstavelig talt. 

 

Ginza & Yurakucho – Luxus og gatemat side om side.

Ginza er byens mest fasjonable shopping-område. Her får du Armani, Gucci og Louis Vuitton som perler på en snor, samt noen av Tokyos mest luksuriøse kjøpesentre. I motsetning til norske kjøpesentre finner du restauranter i toppklasse på stort sett alle kjøpesentre i Japan. De mangler kanskje noe av den autentiske japanske atmosfæren som mange ser etter, men suverene matopplevelser er det kort imellom. Ikke bare får du superb service, du får et utvalg av restauranter så stort at du fort bruker mer tid av kvelden på å sikle over menyer enn å nyte av japansk kokkekunst.

Kichijoji – Old school Tokyo

Screenshot 2020-03-30 at 22.07.49.png
bottom of page