Oslo – Seljord – Dalen – Haukeliseter – Haugesund
Veien over en av de flotteste og tøffeste fjellovergangene
Vilt og vakkert og kanskje ikke akkurat Syden-temperatur i vannet. Men på Haukeliseter har de badstue å varme seg i. Foto: Håkon Aarthun
Norge er stein og fjell og ur. Fjellovergangene landet rundt er tøffe og spektakulære, og det å komme over Haukelifjell er en wow-opplevelsene.
Kjøretid: 7,5 timer, E18 og E134 via Fv45 til Dalen
Norges mest kjente: Det skal finnes sjøorm i flere vann i Norge, men Selma i Seljordsvatnet er nok den mest berømte.
Skal du fra øst til vest må du krysse fjell. Vinterstid kan det være en skikkelig bøyg med kolonnekjøring, meterhøye brøytekanter og snøfokk. Veien over Haukelifjell er en av de fjellovergangene hvor du kan ende med å stå fast.
Om sommeren er det en helt annen sak. Det er likevel voldsomt og imponerende, og det er et hav av muligheter for å gå tur, sykle, padle og bade i et kjølig fjellvann.
Verdt å se:
Heddal stavkyrkje
Heddalsvegen 412
3676 Notodden
Stavkirken er rundt 800 år gammel, og i Prestegardslåven ved siden av er det kafé og ulike utstillinger.
Sølvgruvene
Malmveien 11
3614 Kongsberg
En togtur inn i Kongens gruve fører deg 2300 meter inn i fjellet. Barne kan barna være med på skattejakt, vaske sølv og lage sin egen mynt. Sølvgruvene ligger i Saggrenda, ca. 8 km utenfor Kongsberg sentrum i retning Notodden.
Sjøormtårnet
Bjørgeøyane
3840 Seljord
Vil du speide etter Seljordsormen Selma, gir tårnet deg den beste utsikten. Det er 17 meter høyt, har tre utkikksplattformer og er bygget i tre.
Norsk Skieventyr
Vårstaulvegen 2
3848 Morgedal
Morgedal kalles skisportens vugge. Tre ganger er OL-ilden blitt tent i den vesle bygda i Telemark, og ordet slalåm stammer fra morgedalsdialekt «sla låm» som betyr «slak løype». Museet ligger langs E134 og har også en liten kafé.
E134 krysser Langfossen der den stuper ned i Åkrafjorden i Etne. CNN har kåret den til en av verdens 10 vakreste fosser. Turen opp og ned tar 3-5 timer. Foto: Matt Palmer on Unsplash
Spise:
Kafé Olea
Heddal stavkyrkje
Heddalsvegen 412
3676 Notodden
Kafeen på låven ved stavkirken er åpen i sommersesongen og serverer mye hjemmelaget mat.
Nutheim Gjestgiveri
Se under Overnatting.
Mjonøy
Vinjevegen 1704
3890 Vinje
Steinovnsbakeri, gårdsmatutsalg, kafé med middagsservering, kunstutstilling og håndverksutsalg. Alt samlet på et gårdstun med gamle bygninger. Her kan du også overnatte.
Dalen Hotel
Hotelvegen 33
3880 Dalen
Hotellet er en liten opplevelse i seg selv, og i sommersesongen er restauranten også åpen for lunsj eller klassisk Afternoon Tea.
Haukeliseter Fjellstue
Haukelivegen 2917
3895 Edland
God, hjemmelaget mat som passer i fjellet, brød og nybakte boller rett fra eget bakeri. Fjellstua vant kåringen av Årets beste veimat i Motor i 2017.
Fugl Fønix
Torget 1
5590 Etne
Gode, hjemmelagde hamburgere med litt spennende topping, også vegetarburger, i tillegg til retter med kreative navn som Fishy business og Rudolfs siste reis.
Ølen Møbel
Dreganesveien 2
5580 Ølen
Hvis du bare er klar for en kaffe, kan du stikke innom kaffebaren i den fine møbelbutikken. Der kan du sette deg ned med kaffen eller en god kopp te, eller ta den med deg til bilturen.
Tar du en avstikker fra E134 kan du bo på Dalen Hotel kjent som Eventyrhotellet (øverst t.v.). En litt lenger avstikker og langt til skogs kan du «glampe» - altså overnatte i luksustelt hos Canvas Telemark (øverst t.h.). Haukeliseter Fjellstue er DNTs mest populære hytte, og NAF-magasinet Motor kåret maten til Årets beste veimat i 2017 (nederst). Foto: Arvid Høidahl on Unsplash (fra øverst t.v.), Espen Bierud on Unsplash, Marcus Andersson og Haukeliseter Fjellstue
Overnatte:
Nutheim Gjestgiveri
Flatdalsvegen 1283
3841 Flatdal
Kunstnere som Henrik Sørensen, Erik Werenskiold og Kai Fjell kom til det lille hotellet for å male. Det har vært drevet av samme familie i 100 år, og de satser på god mat og hyggelige omgivelser, i tillegg til en liten kunstopplevelse. De serverer også lunsj.
Mjonøy
Vinjevegen 1704
3890 Vinje
Overnatt i en av de små, sjarmerende tømmerhyttene eller på den lille campingplassen. Om morgenen kan du svippe innom bakeriet i det lille, laftede huset med gress på taket og kjøpe ferskt steinovnsbakt brød og nybakte boller til frokost.
Dalen Hotel
Hotelvegen 33
3880 Dalen
Eventyrhotellet kaller de hotellet i dragestil, bygget i 1894 bare 400 meter fra endestasjonen på Telemarkskanalen. Overnattingen kan lett kombineres med en tur med veteranbåt på slusekanalen. «En middag her er som en kongelig romanse,» skrev Dagens Næringsliv i en anmeldelse av restauranten og ga seks av seks mulige stjerne for både mat og miljø.
Foto: Arvid Høidahl on Unsplash
Canvas Telemark
Heimdalsheia
3850 Treungen
Hvis du er ukjent med glamping, så er det rett og slett glamorøs camping. Tar du en avstikker fra E134 og følger Rv41 en drøy time sørover fra Seljord, kommer du til Treungen. Ute i skogen, langt fra folk, overnatter du i luksuriøse yurt-telt – med toalett og får servert frokost, varm lunsj og 3-retters middag av kortreiste råvarer. I tillegg er det terrengsykling, leirbål og bading i tjernet.
Vågslidtun Hotell
Vågslidstun 19
3895 Edland
Hotellet ligger rett ved Vågslidvatn og 4 km fra Haukelifjell Skisenter så du både kan bade og gå turer i fjellet. I sommersesongen har de også lunsj- og middagsservering.
Haukeliseter Fjellstue
Haukelivegen 2917
3895 Edland
1000 meter over havet, på fjellovergangen over Haukeli ligger DNTs mest besøkte turisthytte. Velg rom med eget bad eller rimeligere sovesal. Det er både barnevennlig og turvennlig med flotte uteområder mot vannet og fjellviddene. Kjøkkenet er kjent for god, hjemmelaget mat.
Søre Skogen
Tørsdalsvegen 573
5574 Skjold
Overnatt i siloen med «tenketårn» på toppen (og bad og toalett), eller i Gamlehuset med utedo og vann fra kranen på utsiden. På det økologiske småbruket har de også sauer, hester, minigris og kalver.
Stikk innom en liten gårdsbutikk eller den lokale matbutikken og handle med deg lokale varer
underveis, som pinnekjøtt, spekemat og ekte geitost, som den fra LEGA (t.h.).
Foto: Jørgen Håland on Unsplash og Christian Roth Christensen /VisitNorway.com (t.h.)
Lokalmat:
Grøntbua
Gilhus Gård
Linnesstranda 1
3426 Gullaug
Lier er Oslo-områdets grønnsakhage. På begge sider av E18 brer jordene seg, og flere selger frukt og grønnsaker rett fra gården. Grøntbua på Gilhus Gård er åpen fra midten av juni til slutten av september og selger friske grønnsaker – blant annet brokkolini som få i Norge dyrker, i tillegg til blant annet marmelader og urtedressinger.
Egge gård
Baneveien 18
3400 Lier
En liten avstikker på 10 minutter fra E18 ved Kjellstadkrysset før Drammen og inn på Fv285, så kommer du til Egge gård. De produserer både eplemost, sider, en sider laget etter Champagnemetoden, og flere typer eplebrennevin. I gårdsbutikken kan du få kjøpt flere av produktene deres. Du kan også bestille omvisning og smaking.
Sud-Skeie Gardsbutikk
Hjartdalsvegen 459
3690 Hjartdal
I den selvbetjente gårdsbutikken i det lille, koselige røde huset ved E134 får du ferske egg, saft, bakevarer og andre helt lokale ting.
Siloen gardsbutikk
Bygdaråvegen 550
3840 Seljord
Ferske egg, honning, flatbrød fra Morgedal, nybakte kanelsnurrer og en liten kafé kombinert med salg av litt interiør og ting til hagen.
Vinje Bryggeri
Vinjevegen 1075
3890 Vinje
Mye håndverk og manuelt arbeid gir øl som skiller seg fra det industriproduserte. I det vesle utsalget i Bøgrend langs E-134 i Vinje arrangerer de også konserter, quiz og fotballpub.
LEGA
Fiskestigen 1022
3890 Vinje
På stølen går geitene ute om sommeren, og melken blir til ekte geitost og andre ostetyper. I tillegg baker de pizzabunner, knekkebrød og kling. Produktene får du i flere matbutikker i området.
Åkrafjordtunet AS
Åkrafjordvegen 1105
5596 Markhus
Mellom Markhustunnelen og Åkrafjordtunnelen, 1 time og 15 minutter vest for Haukeliseter fjellstue, ligger kafeen og butikken med mange lokale varer – spesielt spekemat, men også ost, honning, lefser og røykelaks.
Utfordrende terrengsykling i skogen rundt Canvas Telemark (t.v.) og langsom rotur på Ståvatn ved Haukeliseter Fjellstue. Foto: Anton Ligaarden/VisitNorway.com (t.v.) og Martin Håndlykken/VisitNorway.com (t.h.)
Friluftsaktiviteter:
Juvvandring i Drammen
Kjøsterudjuvet ved Åssiden i Drammen er 1300 meter lang. På det høyeste ruver fjellveggen 50 meter i været. Turen nesten 6 km inn i juvet er krevende og spennende og tar tre timer en vei. Start ved Aronsløkka eller Turheisen og følg lysløypa mot Solbergelva.
Haukeliseter er et perfekt utgangspunkt for mange aktiviteter – fotturer i fjellet, lei en kajakk og padle Ståvatnet rundt. Ta med deg fiskestang og prøv deg i noen av fjellvannene på Hardangervidda. Sykle på de asfalterte gamleveiene i nærheten, over tunnelene, eller på kjerreveiene som bandt øst og vest sammen i gamle dager. Utenfor fjellstua fyrer de også i stampen og badstuen.